#94: Fericiți românii săraci cu duhul, căci al lor e locul 2 în UE; Rămâi peste program? Ai șanse mari să muncești mult și prost; 88% din copii vor să fie șefi; Interviul, minciuna care ne unește.
Bonus: 65% dintre români nu s-ar putea întreține nici o săptămână din economii; Gloviștii și Uberiștii primesc noi legi pentru beneficii corecte; Vrem să te cunoaștem - ne faci acest cadou?
Servus. Aici e ediția 94. Trimite tot ce îți place și colegilor sau prietenilor tăi.
România, pe podiumul fericirii în UE: relația complicată cu banii și fericirea.
Conform Eurostat, care măsoară anual indicele fericirii în UE, România se află pe locul doi. La egalitate cu Polonia și Finlanda, cu scorul de 7,7 și imediat după Austria, care conduce clasamentul la o distanță mică, cu scorul de 7,9. Indicele este măsurat pe o scară de la 1 la 10, unde 10 este nota maximă care măsoară satisfacția cetățenilor față de viețile lor, în general.
Cei mai fericiți oameni din România sunt cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, arată datele. Ce îi face pe acești oameni fericiți? O importanță majoră o au pasiunile cărora se dedică și nivelul lor punctual de trai.
Nu putem trece cu vederea faptul că pe podium au ajuns țări precum România și Polonia, în care nivelul de trai este unul scăzut, comparativ cu alte țări, precum Italia, Spania ori Germania. Explicația reiese din răspunsurile românilor care nu trăiesc în general cu grija zilei de mâine și pun mai mult preț pe stabilitate, în detrimentul bogăției materiale. Putem concluziona că bunăstarea este subiectivă, aflată într-o „relație complicată” cu situația economică – iar România rămâne divizată între clase sociale foarte diferite ca oportunități, așteptări și nevoi. Altfel spus, suntem chiar fericiți atunci când nu ne temem că n-avem ce pune pe masă.
În urma publicării rezultatelor, diverse supoziții au apărut online: ori că românilor le-au adresat șefii întrebarea dacă sunt fericiți, ori poate, conform rezultatelor PISA recente, prea puțini chiar au priceput întrebarea.
Tu ce părere ai? Dacă nici la tine n-a ajuns până acum sondajul, ne poți scrie părerea ta sinceră în comentarii. Și îți mai dăm un pont: la final de newsletter găsești o știre „înfrățită”, pe care n-am pus-o în continuare ca să nu îngreunăm parcurgerea informațiilor. Dacă te interesează subiectul, însă, scroll până foarte aproape de final, pentru imaginea de ansamblu, merită.
Ajută-ne să te cunoaștem mai bine. 🙏🏻
Vrem să te cunoaștem mai bine, pe tine și pe ceilalți peste 25.000 de oameni care ne urmăresc constant, ca să putem să construim mai departe conținut interesant, folositor și potrivit cu așteptările tale.
Avem nevoie de maxim 5 minute din timpul tău și de răspunsuri sincere. Te rugăm să completezi acest chestionar cu întrebări foarte simple, promitem că vom folosi aceste informații doar pentru a face o treabă mai bună de aici înainte.
Chestionarul este 100% anonim, nu colectăm adrese de e-mail sau date cu caracter personal, nu plasăm cookies, iar informațiile vor fi folosite strict de către echipa Hacking Work.
Lucrător independent sau angajat la Uber sau Glovo? Legi noi pentru platformele digitale.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale celor care lucrează prin intermediul platformelor digitale, cum ar fi Uber, Bolt sau Glovo. Noua directivă a Comisiei Europene face ca lucrătorii care întrunesc cel puțin două dintr-o serie de condiții, printre care supravegherea performanței și controlul programului de lucru, să fie considerați angajați, nu independenți - și să primească acces la același tip de protecție și beneficii.
Dintre cele peste 500 de platforme digitale disponibile azi în UE, 90% dintre lucrători sunt încadrați drept independenți. Cu toate acestea, dintre cei aproximativ 28 de milioane de oameni care lucrează prin intermediul lor, se estimează că 5,5 milioane ar putea fi clasificați greșit - ceea ce înseamnă că nu primesc beneficiile pe care le-ar merita de fapt.
Decizia UE vizează asigurarea unui tratament echitabil și protejarea drepturilor acestora în economia digitală. Printre măsurile incluse se regăsesc transparența în privința deciziilor luate de sistemele automate și dreptul de a contesta aceste decizii. De asemenea, platformele vor trebui să declare munca și să furnizeze constant informații autorităților naționale.
Statele membre ale UE, inclusiv România, au la dispoziție doi ani să pună în aplicare aceste reguli în legislația lor națională.
Minciuna, nelipsită în interviurile de angajare.
Aproximativ 80% dintre angajați au mințit la interviurile de angajare, iar 44% fac asta frecvent, conform unui sondaj realizat de ResumeLab. Candidații cu diplome de master sau doctorat au mințit în 85% dintre cazuri, fiind urmați de cei fără studii superioare (71%) și cei cu diplome de licență (63%).
Datorită utilizării inteligenței artificiale în realizarea CV-urilor, recrutorii devin tot mai sceptici în privința sincerității oamenilor. Cu toate acestea, candidații nu sunt singurii care mint: aproape 40% dintre recrutori recunosc că mint în timpul interviurilor de angajare. Cele mai frecvente minciuni ale acestora vizează responsabilitățile rolului, oportunitățile de dezvoltarea profesională în cadrul companiei, compensațiile, beneficiile și starea financiară a organizației. Deși este dificil pentru candidați să-și dea seama când intervievatorul minte, există câteva semnale de alarmă: te descurajează dacă vrei să vorbești cu alți angajați, răspunde evaziv, se contrazice în răspunsuri și evită întrebările suplimentare.
Minciuna a devenit astfel o constantă a interviurilor de angajare – fiecare parte minte, dar așteaptă sinceritate din partea celeilalte.
Ce zici, ai pățit? Răspunde sondajului și scrie-ne pe larg în comentarii povestea, dacă nu te sfiești.
Ai simțit c-ai fost vreodată mințit la interviu?
Kind reminder: spune NU anunțurilor discriminatorii.
Acest „reminder” vine după ce una dintre cele mai mari platforme de anunțuri online din România a fost sancționată cu o amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei, în urma mai multor sesizări făcute de Asociația Centrul de Studii Juridice și Drepturile către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Anunțurile conțineau expresii discriminatorii explicite precum „proprietarul nu acceptă persoane de etnie romă sau persoane homosexuale", refuzând astfel dreptul la muncă și discriminând atât pe baza etniei, cât și a orientării sexuale.
Portalurile online au obligația de a cenzura și a verifica toate anunțurile care sunt publicate, conform prevederilor OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare: „prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.”
Românii își petrec vacanța de iarnă acasă.
73% dintre români nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă, iar dintre cei care o vor face, numai 2,6% o vor petrece în străinătate. Ceilalți vor merge la munte, la rude, la țară sau pe litoralul românesc, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank și FinZoom.ro.
Dintre cei care își vor petrece concediul în străinătate, circa 22% vor merge în Turcia, aproape 16% în Spania, 12,5% în Grecia, 10% în Bulgaria, respectiv Italia, iar peste 6% în Egipt. Când vine vorba de bugetul alocat, aproximativ 80% dintre respondenți vor aloca sub 1.000 lei, peste 11% între 1.000 – 2.000 lei, 6,5% între 2.000 – 4.000 lei, iar aproape 4% intenționează să cheltuiască peste 4.000 lei.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Românii sunt fruntași la numărul de ore lucrate anul trecut în Uniunea Europeană, cu 2.029 de ore lucrate, urmați de bulgari, cu 1.993 de ore, și greci, cu 1.979 de ore, arată un studiu publicat de institutul francez Rexecode Institute. În 2022, media la nivelul Uniunii Europene a fost de 1.679 de ore lucrate, sub aceasta situându-se Ţările de Jos, Danemarca, Finlanda, Suedia, Austria și Germania, unde oamenii au lucrat 1.600 de ore pe an.
___
Google a lansat Gemini, AI-ul care amenință să te facă să uiți de ChatGPT. Noul software se dorește a fi cel mai puternic AI construit vreodată, fiind compatibil și cu dispozitivele mobile. Acesta o să integreze capabilități multimodale sofisticate, fiind un model de inteligență artificială „nu doar mai capabil, ci și mult mai ieftin” decât celebrul său rival, afirmă Eli Collins, vicepreședinte DeepMind, divizia Google responsabilă de această inovație.
___
Nu scăpăm de criză. Zona euro intră în recesiune în acest final de 2023, avertizează un sondaj Bloomberg. Aceasta ar fi prima recesiune din perioada post-pandemie, semnalând posibile dificultăți economice pentru toate țările din blocul european. Situația este influențată de problemele economice ale Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Această tendință negativă surprinde, fiind în contradicție cu așteptările anterioare de creștere.
___
Grupul Emirates, cea mai mare companie aeriană din lume a început recrutarea de specialiști IT în România. Compania va organiza interviuri de angajare în București la mijlocul lunii ianuarie 2024, cu scopul de a angaja peste 200 de experți IT pentru poziții în software engineering, DevOps, cybersecurity, și alte domenii tehnice.
___
Peste 70% din firmele din România oferă beneficii de Crăciun angajaților în 2023. Potrivit sondajului eJobs și Up România, 63,3% dintre acești angajatori vor oferi prime în bani, 48,3% vor organiza petreceri de sfârșit de an, 36,7% vor oferi coșuri cu produse de sezon, iar 35% vor acorda tichete cadou. Un procent de 30% dintre companii au alocat un buget între 201 și 400 de lei pe angajat. De asemenea, 37% dintre respondenți au declarat că bugetul de Crăciun din acest an este mai mare decât cel de anul trecut.
___
Protestele din sectorul public continuă, pe baza majorării salariale de doar 5% propuse prin proiectul de buget actual. Aproximativ 900 de angajați ai Institutului Național de Statistică (INS) au întrerupt lucrul, avertizând că acest gest este doar un semnal în contextul alegerilor din 2024. Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică sunt în a patra săptămână de proteste și cer egalizarea salariilor cu cele ale colegilor din Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Federația "Solidaritatea Sanitară" anunță, de asemenea, proteste începând cu 20 decembrie, nemulțumită de creșterea salarială insuficientă oferită de Guvern.
___
UBB Cluj, pe primul loc în topul universităților românești, conform Metarankingului universitar 2023. La distanță mică, pe podium se regăsesc și Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (singura surpriză a clasamentului) și Universitatea Politehnica București. Clasamentul, ce cuprinde 30 de instituții de învățământ, este realizat de un grup independent de experți și se bazează pe principalele clasamente internaționale.
___
Angajații Petrom din România au protestat în fața sediilor companiei pentru salarii mai mari, spunând că oferta actuală nu acoperă nici nivelul inflației și e insuficientă în contextul costului crescut al vieții. Protestele, desfășurate în mai multe orașe, sunt planificate să continue pe parcursul lunii decembrie. În contrast, compania susține că oferă salarii competitive în industria de petrol și gaze, plusând cu diverse beneficii și bonusuri. Petrom este la acest moment cea mai profitabilă companie din România, cu un profit net de 10,3 miliarde de lei în 2022, la venituri totale de 61,34 miliarde.
___
Spotify a anunțat a treia rundă de concedieri de anul acesta și dă afară 17% dintre angajați (aproximativ 1.500 de persoane). Concedierile fac parte dintr-o reorientare strategică, cu scopul de a alinia compania obiectivelor sale viitoare și de a asigura profitabilitatea. Spotify oferă un pachet de sprijin celor afectați care include o compensație financiară pentru aproximativ 5 luni, plata zilelor de concediu rămase, continuarea plății asigurării de sănătate (pe durata celor 5 luni), sprijin pentru angajații străini și două luni de asistență pentru relocare.
___
Deficitul de competențe este una dintre cele mai mari provocări pentru IMM-uri în Europa, potrivit Eurobarometrului. IMM-urile se confruntă cel mai frecvent cu un deficit de competențe în rândul persoanelor cu pregătire tehnică. Acest lucru reprezintă o problemă pentru IMM-urile din sectorul industrial și cel de producție, 50% dintre acestea întâmpinând probleme în angajarea de personal tehnic relevant.
___
Google DeepMind a „inventat” 700 de materiale noi, nedescoperite până acum de om, care ar putea avea aplicabilități diverse - de la baterii electrice la celule solare și microcipuri. AI-ul combină două modele generative diferite pentru a identifica structuri noi, apoi le filtrează prin modelul GNoMe pentru a le testa stabilitatea. Deși nu toate se vor dovedi a fi fezabile, acest pas deschide calea unor noi posibilități în aproape orice domeniu tehnologic, accelerând procesul de descoperire și dezvoltare a noilor materiale.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Microagresiuni la locul de muncă? Ce putem face pentru un mediu sănătos.
Femeile de culoare sau cele cu dizabilități suportă mai frecvent jigniri decât toate celelalte clase de angajați, arată un studiu recent realizat de McKinsey & Company. Aceste microagresiuni provoacă stres acut și au un impact negativ asupra carierei și sănătății.
Studiul subliniază importanța abordării sincere a acestor comportamente subtile dar dăunătoare, prin promovarea unei culturi incluzive la job. În primul rând, liderii trebuie să asculte și să valideze experiențele celor afectați de microagresiuni; în al doilea rând, angajații trebuie să își poată exprima opiniile fără teamă de represalii; iar în al treilea rând, avem nevoie de programe educaționale care cresc gradul de conștientizare și elimină prejudecățile inconștiente.
Microagresiunile sunt acele comportamente cotidiene, subtile, intenționate sau neintenționate, care exprimă un anumit tip de prejudecată față de grupurile marginalizate din punct de vedere istoric. „Ești diferit față de alți rromi pe care i-am întâlnit” - iată un exemplu plauzibil de microagresiune.
Ai văzut asta întâmplându-se în echipa ta?
Generația Alpha în România: 88% visează să devină antreprenori.
88% dintre tinerii generației Alpha din România vor să devină propriul șef sau să dezvolte o mică afacere în paralel cu ocupația principală, și doar 6% își doresc să lucreze pentru un angajator, arată un studiu recent al Visa.
73% dintre copiii intervievați învață despre cum pot câștiga bani din familie, 37% de la creatorii de conținut, 25% de la profesori și 23% de la prieteni. Peste trei sferturi dintre aceștia au câștigat bani pe cont propriu în ultimul an, iar cei mai mulți au obținut acești bani ca urmare a unor activități prin care și-au ajutat părinții sau alți membri ai familiei.
Dintre cei care au câștigat bani prin forțe proprii în ultimul an, 61% au folosit tehnologia pentru a face asta (rețele sociale, platforme de streaming, design software, programare și inteligența artificială). Mai mult, 29% dintre respondenți cred că inteligența artificială va fi parte integrantă a activității lor profesionale, la fel și realitatea virtuală sau augmentată, iar peste o treime (37%) cred că vor folosi rețelele sociale la viitorul job.
România este țara cu cel mai mare procent de copii care își găsesc inspirația citind și cel mai mic procent de respondenți care se inspiră de pe platforme sociale și conturile creatorilor de conținut.
Având în vedere faptul că peste patru ani primii membri ai generației Alpha (născuți între 2010 – 2025) vor intra oficial în câmpul muncii, acest studiu indică o schimbare majoră în privința așteptărilor legate de viitorul muncii.
Zeții, cei mai stresați din birou.
52% dintre angajații din SUA și Canada simt stres zilnic la locul de muncă, un record absolut, iar în Marea Britanie, stresul legat de muncă, anxietatea și depresia au crescut cu 14% din pandemie și până la final de 2022, conform unui studiu Gallup. Un sondaj realizat de aplicația Calm indică azi faptul că 58% dintre Gen Z se simt zilnic anxioși, comparativ cu doar o treime dintre Gen X și un sfert dintre baby boomers. Mai mult, aproape jumătate din angajații cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani spun că jobul le-a afectat negativ starea de sănătate (cel puțin) mintală.
În unele cazuri, stresul de la locul de muncă duce la o stare de indiferență și chiar retragere din activitatea profesională pentru cei mai tineri angajați. Pentru a gestiona aceste provocări, angajații Gen Z recurg la mai multe zile de concediu medical, de multe ori din cauze legate de sănătatea mintală, comparativ cu colegii lor mai în vârstă.
Această anxietate în rândul celor mai tineri angajați este atribuită intrării lor pe piața muncii într-un moment de instabilitate globală și schimbări rapide, însă este amplificată de lipsa experienței în gestionarea incertitudinii și a interacțiunilor sociale în mediul de lucru, în special în contextul muncii de la distanță. Tinerii spun că notificările constante de pe laptop și comunicarea dificilă cu colegii, șefii sau clienții sunt factori cheie în presiunea constantă și starea de anxietate pe care le resimt din ce în ce mai frecvent.
Uite ce fain: Basmele cu final fericit există. Oferă-l și copiilor!
My Secret Land, start-up-ul clujean care realizează povești personalizate, le oferă copiilor din mediul rural șansa de a avea cărți în care eroii sunt chiar ei. Prin campania „Plantăm dragostea pentru lectură...la sat”, Cristina și Tavi își doresc să facă fericiți 300 de copii la care poveștile nu ajung prea des, oferindu-le de sărbători magia basmelor personalizate.
Cărțile sunt realizate în stil premium, cu coperta cartonată, iar toate paginile colorate și pline de povești frumoase sunt scrise, ilustrate și printate în România. Costul de producție al unei cărți personalizate este de 45 de lei - iar autoarea renunță la orice adaos sau profit, pentru ca și mai mulți copiii să descopere bucuria lecturii.
Spiridușii de la My Secret Land caută acum parteneri care să-i ajute să îndeplinească această misiune. Astfel, fie că vrei să donezi o carte, 10, 50, 100 sau 300, fie că o vezi ca pe un gest cald de Crăciun ori ca pe o acțiune inedită de CSR, contribuția ta va însemna la fel de mult.
Tot ce trebuie să faci este să le scrii un mesaj pe Facebook, Instagram sau să trimiți un e-mail la find@mysecretland.ro și să vă puneți de acord cum se întâmplă magia. Mai multe detalii despre proiect găsești aici.
Muncești mai mult? Poate și mai prost.
Peste o treime dintre angajații de la nivel global lucrează peste program, motivând că nu au suficient timp pe parcursul zilei de lucru. Cu toate acestea, cei care simt presiunea de a lucra suplimentar sunt cu 20% mai puțin productivi decât cei care respectă programul de lucru, arată un studiu realizat de Slack. De asemenea, aceștia sunt de două ori mai stresați și epuizați, fiind și mai puțin satisfăcuți, per total, de mediul de lucru.
Alte concluzii importante ale studiului:
Unul din patru angajați consideră petrece prea mult timp în ședințe, iar mai mult de două ore în ședințe duc la sentimentul de supraîncărcare.
Pauzele cresc productivitatea și bunăstarea la locul de muncă, dar jumătate dintre cei chestionați iau pauze rar sau niciodată;
Trei din patru angajați spun că lucrează în intervalul 15:00-18:00, dar doar una din patru consideră că aceste ore sunt foarte productive;
În medie, angajații consideră că durata optimă de concentrare într-o zi este de patru ore.
Joburile remote, vânate de tot mai mulți români.
Românii își caută un job remote care fie să le permită să evite naveta în sezonul rece, ori să le asigure un venit suplimentar. Astfel, pe platforma de recrutare online bestjobs s-au înregistrat peste 150.000 de aplicări în luna noiembrie pentru joburi ce presupun munca de la distanță.
La jumătatea anului doar 40% dintre angajați lucrau de la birou, în timp ce mai mult de jumătate dintre ei și-ar fi căutat un job nou care să le ofere mai multă flexibilitate. Numărul joburilor care permit lucrul de acasă în totalitate sau hibrid a ajuns în luna noiembrie la aproape 13.000 pe platforma bestjobs. Cele mai multe astfel de oportunități sunt în Vânzări, Call Center, IT și Marketing.
Rezultatele sondajului: De ce sunt nefericiți românii la job?
Pentru români, principalul motiv de nefericire la locul de muncă este mediul toxic de lucru, conform sondajului pe care l-am publicat pe Linkedin și în ediția 91 a newsletter-ului. 28.44% dintre respondenți s-au simțit nefericiți din pricina gradului de încărcare sau al epuizării, iar 23.61% pentru că le-au lipsit oportunitățile de creștere.
Cealaltă realitate: 65% dintre români n-au bani să pună să ciorap.
Români trăiesc fără economii de urgență: 65% nu s-ar putea întreține nici o săptămână în lipsa veniturilor stabile – o situație gravă și contrastantă față de Polonia, spre exemplu, unde un sfert din populație ar putea trăi un an întreg din economii. Acesta este punctul central al unei analize care compară modul în care românii și polonezii își gestionează finanțele personale - și care ne demonstrează și mai clar de ce avem nevoie de o mai bună educație financiară.
Detalii suplimentare dezvăluie că aproape jumătate (46%) dintre români nu economisesc niciun leu, iar dintre cei care fac economii, doar 27% contribuie la un fond de urgență.
Planificarea bugetului este un semnal de alarmă în sine: 29% dintre români nu își planifică bugetul deloc, iar 30% se limitează la a cumpăra strictul necesar. Dacă ar avea o sumă mare de bani, majoritatea românilor ar opta să o economisească în bănci sau să investească în imobiliare, dar 14% nu ar economisi deloc, nici în acel caz. Prioritățile în cheltuielile românilor includ plățile utilităților și necesitățile zilnice, dar 18% din români au restanțe la facturi, comparativ cu doar 10% în Polonia.
În ciuda acestor provocări, există un semn de progres: suma medie economisită de români a crescut la 1.314 lei în 2023 (adică cu vreo 200 de lei mai mult decât în 2022).
InSPORation. Spune pas #ideilorfixe.
Telekom răstoarnă structura tipică reclamelor de sărbători, păstrând candoarea într-un format pragmatic, care va rezona însă cu mulți tineri și familii, în general – ce să vezi, chiar publicul țintă al campaniei pe care Telekom o promovează în noul spot de Crăciun 2023. Stereotipurile, întrebările alea de care-ai vrea să fugi, dar știi că vor veni, și „ideile fixe” verbalizate în jurul mesei festive se transformă în personajele negative ale întregii narațiuni. Deznodământul vine la pachet și cu o alternativă – plus niște oferte atractive pentru familii care au învățat să pună întrebările care contează cu adevărat, desigur.
📖 Cartea câștigătoare.
Ți-e greu să spui „nu” și să îți stabilești limite pentru a-ți proteja energia, timpul și sănătatea? Mai mult decât atât, când faci asta ai resentimente, simți nevoia să te justifici și să îți ceri scuze?
„Cartea limitelor. Stabilește granițele care te vor elibera” de Melissa Urban îți oferă:
✅ sfaturi concrete pentru a-ți comunica nevoile cu claritate și cu compasiune;
✅ ponturi care te vor ajuta să depășești cu succes vinovăția de a pune limite, ripostele, presiunea și intruziunile;
✅ tehnici pentru a-ți crea obiceiuri sănătoase legate de mâncare, de băutură, de tehnologie și multe altele.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Sergiu O., Mihai și Sergiu U.. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.