#73: Vacanța românului: deloc sau câteva zile; Revoluția beneficiilor: Zeții vor servicii juridice; Ce faci dacă ți se impune demisia?; Vinerea scurtă poate înlocui săptămâna de patru zile
Bonus: Un german ne întreabă: „cum supraviețuiți cu salariile astea?”; Unul din șase români vrea alt job; Un simplu „bună ziua” schimbă atmosfera la scârbiciu; ChatGPT, interzis de firmele mari.
Servus! Ediția 73 este aici. Mulțumim că ne ajuți să ajungem cu cele mai valoroase informații și la prieteni sau colegi.
Românii își cam pun pofta de vacanță în cui.
39% dintre români nu vor pleca deloc în concediu în această vară, spune un studiu făcut de CEC și FinZoom. Dintre cei care vor pleca, peste 73% își vor petrece vacanța în România, iar ceilalți în străinătate. Principala țintă pe care o au românii când pleacă în vacanțe este odihna, fiind urmată de vizitarea obiectivelor turistice și cumpărături.
Timpul pentru vacanțe este șocant de limitat anul acesta, pentru români. Peste 43% vor merge în concediu doar 3-4 zile, 36% vor fi plecați pentru o săptămână, circa 11% se bucură de vacanță 10 zile și aproximativ 10% vor petrece două săptămâni sau mai mult. În ceea ce privește rezervările pentru vacanță, doar 24% dintre respondenții studiului apelează la serviciile unei agenții.
Vinerea scurtă, alternativa pragmatică la săptămâna de 4 zile.
Săptămâna de lucru de patru zile și jumătate devine tot mai populară, în timp ce săptămâna de lucru de patru zile are succes în principal în Europa, arată studii recente. În 2019, peste jumătate dintre companiile de la nivel global ofereau posibilitatea de a lucra vinerea după un program scurt, ceea ce reprezintă o creștere de 43% față de anul 2012. Companiile care au adoptat astfel de practici privind săptămâna de lucru au sesizat o creștere a loialității și a implicării angajaților, permițându-le să se deconecteze în timpul weekendului.
Totuși, acest mod de lucru poate fi uneori o provocare – fie pentru că liderii și conducerea organizației sunt greu de convins de utilitatea acestuia, fie pentru că este greu de găsit varianta optimă pentru toți angajații. Pe lângă asta, este important ca organizațiile să ofere suport în situații urgente și să găsească soluții eficiente pentru a răspunde nevoilor clienților în orele în care angajații sunt liberi.
„Cum naiba vă descurcați cu salariile astea?”, ne întreabă un german.
„Sunt cetățean german, am locuit o vreme în Timișoara iar acum sunt în București și sunt șocat de prețurile de la voi. O masă la restaurant costă cât în Germania, o bere la bar costă 16 lei, cât în Germania, iar metrul pătrat de locuință e 3500 de euro, exact cât în marile orașe din Germania. Ce naiba se întâmplă? Cum puteți supraviețui în București, cu salariile românești?”, a scris un cetățean german pe Reddit, iar întrebarea lui a adunat aproape 800 de răspunsuri în nici 24 de ore.
Tu ce i-ai răspunde? Scrie ce crezi la secțiunea de comentarii de mai jos.
Revoluția beneficiilor: Zeții vor asistență juridică.
84% dintre angajații din Generația Z vor să aibă acces la servicii juridice prin intermediul angajatorului lor, cifra fiind în creștere cu 10% față de anul precedent, conform studiului MetLife privind tendințele beneficiilor oferite angajaților în 2023.
Aproape jumătate dintre reprezentanții Generației Z au declarat că au utilizat beneficiile juridice anul trecut pentru a-și reduce anxietatea și a-și asigura „liniștea sufletească”. Cererea de planuri de consiliere legală a crescut semnificativ, de la 16% în 2019 la 34% în acest an.
Raportul a concluzionat că, în ultimii trei ani, 62% dintre angajați au fost implicați într-o problemă juridică, iar 69% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la costurile pe care o acțiune legală le-ar presupune. Angajații care beneficiază de consiliere legală ca beneficiu din partea actualului angajator au declarat că se simt mai sănătoși financiar în comparație cu cei care nu au acest beneficiu.
Cum faci dacă ți se cere să-ți dai demisia?
Unul dintre abuzurile care se întâmplă frecvent la locul de muncă este atunci când managerii și șefii pun presiune pe angajați, îi amenință și îi tratează incorect pentru a-i determina să părăsească organizația.
Corina Neagu explică și clarifică acest tip de abuz în newsletter-ul Coaching Chronicles și propune următorii pași: (1) nu semna demisia, (2) păstrează documentele și comunicările relevante, (3) trimite o scrisoare de sesizare către ITM, (4) consultă un avocat specializat și (5) nu tolera astfel de abuzuri.
Unul din șase români vrea să-și schimbe jobul.
Tot mai mulți angajați din România doresc să-și schimbe locul de muncă pentru a câștiga mai mulți bani, pe fondul creșterii inflației. Potrivit unui sondaj realizat de PwC, 18% dintre respondenți intenționează să-și schimbe jobul în următoarele 12 luni, față de 16% în anul precedent. Tinerii din Generația Z sunt cei mai predispuși la schimbare, 28% dintre ei dorind să-și găsească un nou loc de muncă, urmați de 22% dintre Mileniali.
Inflația și încetinirea creșterii economice au afectat puterea de cumpărare a angajaților, iar salariul nu mai acoperă decât cheltuielile de supraviețuire pentru majoritatea respondenților. A crescut și procentul angajaților care doresc o mărire de salariu, de la 40% în anul precedent la 41% în acest an. Cu toate acestea, 53% dintre respondenți se declară mulțumiți de jobul lor, cu un punct procentual mai puțin decât în 2022.
Aproape o treime dintre angajați consideră că diplomele formale nu sunt relevante pentru rolul ocupat, iar 37% au aptitudini care nu sunt acoperite de diplome sau de denumirile posturilor anterioare. În aceste condiții, în multe firme, abordarea tradițională și anacronică a procesului de recrutare și dezvoltare a competențelor duce la pierderea talentelor valoroase pentru angajatori.
Angajații români sunt în general optimiști în ceea ce privește impactul inteligenței artificiale asupra carierei lor. Mai mult de jumătate dintre respondenți cred că AI-ul va avea un impact pozitiv asupra profesiei lor și doar o treime consideră că va avea un impact negativ. Această abordare se corelează și cu diferențele de vârstă, generațiile mai în vârstă fiind mai puțin optimiste în privința impactului AI-ului.
Hai cu noi (cu discount 🤩) la Smida Jazz Festival între 18 și 20 august!
Doru Șupeală e parte din line-up-ul cultural de pe scena Grow a Festivalului de Jazz de la Smida, așadar te așteptăm în Munții Apuseni să discutăm despre un subiect important: Leadership versus LeadershiT. Cu alte cuvinte, cum ajung oamenii pricepuți șefi mai puțin buni, de ce se întâmplă asta și ce putem face să nu mai suferim din cauza asta.
Iar dincolo de muzica bună și atmosfera nemaipomenită, în fiecare zi te vei întâlni cu oameni remarcabili, cum ar fi Dragoș Pătraru și Vlad Zaha – doi dintre invitații podcastului nostru, care vin să dezbată teme curajoase și idei puternice.
Avem și un cadou pentru tine: 🎁 Dacă vrei să vii la festival, alege-ți biletul, folosește codul de reducere HWSJF2023 și ai 20% discount la oricâte bilete dorești. Va fi cu muzică, idei de avangardă, natură, oameni isteți și subiecte actuale. Ne vedem la Smida! 😎
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Cum eliminăm toxicitatea de la job? Simplu ca „Bună Ziua”.
Cât de amabili sunt oamenii unul cu celălalt la locul tău de muncă? Se salută zâmbitori sau evită orice interacțiune și contact vizual? Când oferă feedback o fac cu empatie sau cu agresivitate? Simplul obicei de a saluta frumos poate avea efecte pozitive importante la locul de muncă, arată cercetările recente.
66% dintre angajați se simt mai puțin motivați atunci când grosolănia e la ea acasă la locul de muncă, iar 12% au demisionat din cauza asta, conform cercetărilor realizate de Christine Porath, profesoară la Universitatea Georgetown McDonough. Grosolănia afectează performanța și loialitatea oamenilor, chiar dacă nu sunt ei ținta. Mai mult, nepolitețea și agresivitatea afectează succesul liderilor, iar consecințele acestui comportament sunt pe măsură.
Cum scăpăm de grosolănie la job? Punând în practică Regula 10-5: dacă te afli la mai puțin de 10 metri de cineva faci contact vizual și zâmbești, iar dacă te afli la mai puțin de 5 metri saluți. De asemenea, dacă ești la mai puțin de 3 metri de cineva, după ce dai binețe, este indicat să întrebi cum se simte sau cum îi e ziua, că nu te costă nimic să fii amabil(ă). Nu uita să transformi acest comportament într-un obicei și să-i încurajezi pe oamenii cu care lucrezi să facă același lucru.
Femeile lider au de luptat cu stereotipuri și dileme închipuite.
În timpul unei întâlniri de afaceri, 75% dintre discuții au loc între bărbați. Iar asta nu se întâmplă datorită faptului că aceștia ar avea mai multe de spus, ci se datorează lipsei de încredere în sine a femeilor. Femeilor le este teamă să vorbească în timpul întâlnirilor, deoarece se gândesc că nu au idei sau răspunsuri bune, nu vor să pară agresive ori le este frică să facă vreo greșeală.
Drept urmare, multe femei aleg să nu spună nimic decât să spună ceva greșit. Din nefericire, această atitudine le poate dezavantaja, deoarece oamenii asociază deseori succesul cu cei care vorbesc cu încredere, asertivitate și autoritate. Liderii de succes sunt în general persoane care pot socializa cu ușurință. Deși aceste percepții convenționale sunt subiective, există multiple stereotipuri care asociază leadershipul și succesul cu bărbații.
Aceste dezavantaje de mentalitate își au rădăcina în stereotipurile de gen, conform cărora femeile sunt empatice și concentrate pe menținerea unor relații armonioase, ceea ce în multe cazuri minimizează potențialul femeilor pentru roluri de conducere și, mai grav, determină auto-cenzura și reticența de a vorbi în public.
Fenomenul mental numit dubla legătură (double bind, în limba engleză) evidențiază așteptările pe care le are societatea de la femei: să fie puternice, ferme, autoritare, dar totodată amabile, drăgălașe și calde. Din această cauză, femeile se confruntă cu dileme false, pentru că nu știu ce abordare să aleagă. Însă, în realitate nu e vorba de a alege A sau B, ci de a le îmbina.
Pentru a elimina aceste dileme, este necesar ca femeile să se concentreze mai degrabă pe modul în care comunică decât pe ceea ce spun, deoarece percepțiile sunt modelate prin limbaj. Totuși, este esențial ca în organizații să existe o cultură care respectă contribuțiile tuturor și un mediu incluziv în care fiecare se simte confortabil să își exprime opiniile, fără teama de a fi judecat sau de consecințe negative.
Rezultatele sondajului: Cum lucrează românii în prezent.
Conform unui studiu realizat de eJobs, doar 40% dintre români mai merg zilnic la birou, iar ceilalți lucrează de acasă sau în sistem hibrid. În ediția #71 a HWNews am inclus un sondaj în care v-am întrebat care este modul în care vă desfășurați voi activitatea.
Sondajul, distribuit ulterior și pe rețelele de socializare Linkedin și Facebook, a adunat 578 de respondenți. Dintre aceștia, cei mai mulți lucrează hibrid (294 de persoane), respectiv complet de la distanță (165 de persoane). Doar 20,58% din totalul respondenților Hacking Work lucrează exclusiv de la birou.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Angajații din România, tot mai puțini. O analiză realizată de Economedia pe baza datelor Termene.ro arată că firmele au raportat anul trecut datorii record și o scădere a numărului de angajați la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. Numărul total de angajați ai companiilor din România a fost de 3,99 milioane în 2022, pentru prima oară sub pragul de 4 milioane, din 2017 încoace.
___
Femeile preferă să lucreze de acasă. 41% dintre femeile care muncesc în Statele Unite au fost mai predispuse să lucreze de acasă în 2022, comparativ cu 28% dintre bărbați, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Lucrul de la distanță din timpul pandemiei le-a permis să se ocupe mai bine de activitățile casnice și de îngrijirea copiilor, roluri pe care, în mod tradițional, și le asumă mai mult decât bărbații. Același studiu a constatat că, într-o zi obișnuită, 22% dintre bărbați se ocupau de treburile casnice (cum ar fi curățenia sau spălatul rufelor), față de 47% dintre femei.
___
Românii nu mai vor la coada vacii. Un antreprenor din Cluj declară dezamăgit că, în ciuda faptului că a crescut salariile, nu mai găsește persoane interesate să muncească la ferma sa. Iar problema nu e una singulară: „Nu mai găsim oameni, toți pleacă în străinătate”, în condițiile în care i-a oferit unei familii 10.000 de lei salariu și carte de muncă, pentru a-l ajuta la obținerea laptelui de bivoliță, dar oamenii au refuzat oferta. Tu ce crezi, sunt românii prea leneși sau e oferta antreprenorului prea mică?
___
Bucureştiul a ajuns la peste 1 milion de locuinţe finalizate, în ultimii 3 ani înregistrându-se cea mai mare creștere în construcţii a capitalei, conform viceprimarului Horia Tomescu. Potrivit declarațiilor acestuia, noul Plan Urbanistic General al Capitalei, care include un port care să lege metropola de Dunăre şi un nou aeroport în sudul Bucureştiului, va fi pus în dezbatere publică până la finalul anului, pentru a fi aplicat din 2024.
___
Meta stârnește îngrijorări înaintea alegerilor din 2024 din Statele Unite, potrivit CNN, după ce a concediat oameni esențiali din echipele responsabile de combaterea dezinformării electorale, în recentele valuri de disponibilizări. Iar asta vine de asemenea într-un moment critic, când potențialul dezinformării generate de Inteligența Artificială reprezintă o preocupare tot mai prezentă. Experții ridică acum întrebări cu privire la capacitatea Meta de a asigura integritatea procesului electoral, având în vedere rolul său semnificativ în dezbaterile politice și utilizarea extinsă a platformelor sale de către adulții americani; aproximativ 69% dintre aceștia folosind Facebook pentru informare, conform unui sondaj realizat în 2021 de Pew Research Center.
Noul fenomen de la job: Naveta cu trenul sau avionul.
Cum ar fi să iei trenul sau avionul pentru a ajunge la birou? Ei bine, angajații din Statele Unite care s-au mutat în alte orașe sau care și-au schimbat jobul în timpul pandemiei și sunt chemați să lucreze de la birou fac naveta cu trenul ori avionul. Mai mult, prin videoclipurile pe care le-au postat pe TikTok au dat naștere unui nou fenomen.
Super-navetiștii (cum au fost denumiți) sunt, în principal, din Generația Z sau Millennials, se află la începutul carierei și au ales această variantă din motive financiare. Unii încă locuiesc cu părinții pentru a economisi banii pe care i-ar plăti pentru chirie, în timp ce alții nu vor să se mute într-un oraș cu un cost al vieții mai ridicat doar pentru a merge la birou câteva zile pe săptămână.
Nomadul digital, un stil de viață tot mai căutat.
Tot mai mulți angajați devin nomazi digitali după ce s-au săturat să lucreze în birouri gri și anoste sau în sufrageria casei. Chiar dacă posibilitatea de a lucra de la distanță este limitată pentru că doar anumite companii oferă un orar flexibil sau doar anumite joburi le permit angajaților să lucreze de oriunde în lume, foarte mulți oameni aleg să se reprofileze sau caută doar acele joburi care oferă astfel de beneficii.
Asistent virtual, reprezentant serviciu clienți, operator de introducere a datelor sau specialist în social media sunt doar câteva dintre opțiunile profesionale care te pot ajuta să scapi de rutină, să ieși din zona de confort și explorezi noi oportunități.
Dar munca la distanță aduce beneficii și companiilor. Potrivit unor studii americane, nomazii digitali sunt cu 45% mai productivi decât cei de la birou. De asemenea, aceștia sunt mai fericiți, iar pentru 91% dintre ei satisfacția profesională și flexibilitatea sunt principalele beneficii.
Nomazii digitali au parte de adevărate experiențe, mai ales dacă aleg destinații exotice. În clasamentul destinațiilor preferate de nomazi, Mexicul ocupă locul 1, 90% dintre oameni spunând că sunt mulțumiți de viața lor în această țară, față de 72% la nivel global. Următoarele destinații preferate sunt Spania, Panama, Malaysia, Taiwan, Thailanda, Costa Rica, Filipine, Bahrain și Portugalia.
Te simți neapreciat la job? Iată ce poți face.
Dacă te gândești să îți schimbi locul de muncă pentru că te simți subapreciat(ă), nu ești singurul/a. Aproape 50% dintre angajații americani au demisionat pentru că s-au simțit neapreciați, potrivit unui sondaj realizat de OnePoll.
Înainte să-ți schimbi locul de muncă însă, poți încerca următoarele tactici:
Definește-ți așteptările: Gândește-te dacă așteptările tale sunt realiste. A fost o perioadă agitată la birou? În acest caz, nu este neobișnuit ca managerii să evalueze incorect ceea ce faci.
Validează-te: Deși este minunat să primești încurajare de la alții, nu te aștepta ca motivația să vină întotdeauna din surse externe. Auto-motivarea îi diferențiază pe cei cu performanțe înalte de ceilalți angajați.
Documentează-ți munca: Este ușor să dai vina pe manager pentru că nu-ți apreciază contribuțiile, dar este la fel de important să îți analizezi obiectiv propriile realizări.
Discută cu managerul: Dacă în continuare realizările nu îți sunt recunoscute, discută cu managerul tău. Spune-i că ai dori să primești mai mult feedback.
Recunoaște contribuțiile colegilor tăi. Fii tu cel care cultivă bunul obicei al recunoașterii meritelor în echipă.
Concentrează-te pe punctele tale forte: Dezvoltă-ți abilitățile și talentul înnăscut, investește timp și energie în activitățile și ideile care te pasionează.
Fii mai ușor de remarcat: Solicită sarcini și activități mai dificile, care au un impact mai însemnat asupra rezultatelor organizației.
Găsește un scop al muncii tale: Amintește-ți cât mai des motivul pentru care lucrezi în acea organizație.
Scapă de gândurile negative. Încearcă să găsești mereu aspectele pozitive legate de munca ta.
Dacă ai încercat totul și nu s-a schimbat nimic, ia în considerare schimbarea rolului sau a angajatorului.
Giganții din tech și finanțe interzic folosirea ChatGPT.
În timp ce unele companii angajează profesioniști cu expertiză în ChatGPT sau le cer angajaților să folosească instrumentele bazate pe Inteligența Artificială pentru a fi mai eficienți, companii ca Amazon, Spotify, Apple, Samsung, JPMorgan sau Goldman Sachs au interzis folosirea tehnologiei AI.
Motivele? În cazul companiei Amazon, cei din conducere au aflat că unele rezultate oferite de ChatGPT reflectă date interne furnizate de angajați. Apple se teme că AI ar putea fi utilizată ca sursă pentru scurgeri de informații, iar Samsung a anunțat că restricționează utilizarea ChatGPT, după ce a aflat că unii dintre angajați au încărcat date confidențiale în chatbot.
Platforma de streaming Spotify a luat măsura interzicerii instrumentelor AI după ce ar fi eliminat „zeci de mii” de melodii realizate de Boomy, un generator de muzică cu inteligență artificială. Universal Music Group a făcut o plângere prin care a semnalat existența unei activități suspecte de streaming. Măsura adoptată de Spotify face parte dintr-o serie de eforturi pe care compania le face din dorința de a proteja artiștii.
Uite ce FAIN: Ești mai productiv la job dacă asculți muzică.
Muzica are o capacitate unică de a ne influența starea de spirit, de a îmbunătăți funcționarea cognitivă și de a ne ridica nivelul de energie, ceea ce o face un aliat puternic chiar și la job.
Studiile au demonstrat că muzica are capacitatea de a stimula eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și recompensa în creier. Prin alegerea muzicii care rezonează cu starea ta emoțională, îți poți îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea emoțională. Muzica este un puternic reductor de stres, capabil să reducă nivelul de cortizol și să activeze răspunsul de relaxare al organismului.
Ascultarea muzicii instrumentale, fără versuri, poate fi deosebit de benefică atunci când lucrezi la sarcini complexe sau solicitante din punct de vedere cognitiv, deoarece minimizează interferența cu procesarea verbală și sarcina cognitivă. Studiile arată că muzica cu un tempo rapid, un ritm puternic și versuri pozitive poate crește semnificativ motivația și randamentul la locul de muncă. Muzica poate acționa și ca o formă de reglare emoțională, ajutând la gestionarea și procesarea acestor emoții.
Rubrica de curiozități vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
InSPORation: Americanii din Ohio, reduși la tăcere de republicani.
Pe 8 august americanii din statul Ohio sunt chemați la urne pentru a vota modificarea unei legi vechi de peste 110 ani. Partidul Republican încearcă să forțeze o schimbare a constituției statului, impunând ca pentru a valida orice schimbare a legii să fie nevoie de 60% din voturile cetățenilor, nu doar 50% + 1 ca până acum.
Progress Action Fund este una dintre organizațiile progresiste care se ocupă de realizarea de campanii cu scopul de a penaliza planurile abuzive ale altor politicieni, în special ale republicanilor pentru a evita alte incidente precum atacul de la Capitoliu. Organizația îndeamnă locuitorii din Ohio să se opună acestei modificări a constituției cu ajutorul unui video care s-a viralizat în câteva zile.
Cartea câștigătoare.
Deși școala nu ne învață cum să fim lideri buni și cum să conducem eficient echipele, putem învăța cum să facem asta bine, dovedind empatie și credibilitate. Cartea „Cum să conduci” scrisă de Dale Carnegie ne învață cum putem construi echipe performante și cum să îndrumăm oamenii cu respect, câștigând astfel implicarea și încrederea lor.
Găsești cartea la editura Curtea Veche. Spor la citit. 🙂
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu O., Mihai, Cosmin și Sergiu U.. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Îmi amintesc vremurile când aveam salariu micuț, atât eu, cât și partenerul meu. Dar ne permiteam chirie, utilități, mâncare, haine și mai puteam să mai mergem și printr-un concediu în străinătate fără să strângem bani. Asta din salarii cumulate de 4000-5000 lei net si acum 4 ani era asta. Acum, câștigăm de 4 ori mai mult, cu 2 rate si cheltuielile periodice si de zi cu zi, ne descurcam binisor. Dar, preturile sunt foarte mari și dacă acum am câștiga amândoi 5,6000 net, nu am reuși nici să trăim, ce să mai zic de concedii. Chiar sunt de acord cu neamțul, e foarte greu sa trăiești cu sume mici, și din păcate, majoritatea au salarii mici. Nu îmi imaginez cum se pot descurca. La oferta angajatorului cu 10 mii lei, pentru o familie, nu pentru un om, poate i se pare puțin. Cred că lumea fuge de angajatori români, avem percepția că sunt neserioși, profită, își bat joc și plătesc puțin. Și dacă omul vede un salariu mare la patron român, cred că gandeste că îl va munci până la epuizare
Primesc prin messenger un comentariu de la un prieten din Germania: ”Se vede că omul n-a mai trecut demult prin Germania, cel puțin nu prin orase comparabile (Berlin, München, Hamburg), ar fi surprins de costul actual al vieții în marile orașe germane.”