#71: Colecția scârBOSS: se poartă ochelarii de cal; Lipsa flexibilității alungă 60% din angajați; Nici jumătate din români nu mai merg la birou; Femeile manager sunt fruntașe la stres
Bonus: Antreprenoriatul vine uneori la pachet cu boli mintale și adicții; România ca „țară bogată” e abuzatoare; ChatGPT, acuzat că a furat datele a milioane de utilizatori.
Servus. Ediția 71 a ajuns azi direct în inbox-urile a 5780 de abonați. Mulțumim că ne ajutați să ajungem la cât mai mulți oameni buni și ne învățați cum să vă fim de folos.
Șefii și-au pus ochelarii de cal: nu văd răul, deci e bine.
77% dintre directorii de companii cred că bunăstarea angajaților s-a îmbunătățit, deși doar 33% dintre angajați simt acest lucru.
Mulți angajați se confruntă, în continuare, cu un nivel scăzut al stării fizice, materiale sau psihice – cei mai mulți dintre ei spun că sănătatea lor s-a înrăutățit sau a rămas la fel anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Deloitte și Workplace Intelligence.
Mai mult, o parte dintre respondenți cred că bunăstarea lor socială (27%) și financiară (30%) sunt departe de ideal. Majoritatea angajaților chestionați își doresc bunăstare și sunt motivați de asta: pentru 84% dintre aceștia îmbunătățirea sănătății mintale, fizice și a situației financiare este o prioritate în acest an, iar pentru 74% este chiar mai importantă decât avansarea în carieră.
Cu toate acestea, volumul uriaș de muncă, orele suplimentare și stresul sunt principalele obstacole care îi împiedică să-și îmbunătățească starea. Așadar, nu ne miră faptul că jumătate dintre angajații de la nivel global se simt epuizați sau stresați.
Starea precară a bunăstării mintale și fizice a angajaților ar trebui să fie îngrijorătoare pentru liderii de organizații, în contextul în care numărul celor care se gândesc să-și părăsească jobul din această cauză este în creștere.
Organizațiile care nu investesc în bunăstarea angajaților vor avea din ce în ce mai multe dificultăți în a atrage talente și a-și păstra angajații loiali, mai ales acolo unde ochelarii de cal sunt înlocuiți de-a dreptul cu măști de dormit.
Propria afacere înseamnă și probleme cu capul.
Antreprenorii se confruntă cu probleme de sănătate mintală și adicții mai frecvent decât cei care nu au pornit afaceri pe cont propriu, după cum aflăm din infograficul realizat de Visual Capitalist, citat de
.Aproximativ jumătate dintre antreprenorii cuprinși în studiu suferă de una sau mai multe afecțiuni mintale – și, deși nu știm exact care a fost prima, boala sau ambiția profesională, cert e că cifrele pentru afecțiunile studiate sunt grăitoare:
ADHD: 29% dintre antreprenori și 5% în grupul de eșantion general;
Depresie: 30% dintre antreprenori și 15% în grupul de eșantion general;
Tulburare bipolară: 11% dintre antreprenori și 1% în grupul de eșantion general;
Dependențe: 12% dintre antreprenori și 4% în grupul de eșantion general.
Mai mult, o parte dintre oamenii de afaceri consideră că manifestările asociate cu anumite afecțiuni mintale (de exemplu, hiperconcentrarea în cazul ADHD sau atenția la detalii în cazul sindromului Asperger) sunt atuuri în business și antreprenoriat.
Doar 40% dintre români mai merg fizic la birou, în 2023.
Flexibilitatea modului de lucru a devenit atât de importantă încât 60% dintre respondenți au declarat că ei înșiși (27%) sau colegii lor au luat în calcul să-și schimbe jobul din acest motiv, optând pentru unul care să le permită să lucreze cum își doresc, conform unei analize realizate de BestJobs.
În perioada pandemiei, șapte din zece respondenți au lucrat de acasă sau în regim hibrid. Astfel, rezultatele cercetării indică faptul că foarte puțini angajați s-au întors la stilul clasic de lucru, care presupune mersul zilnic la birou.
Mai mult, companiile au fost nevoite să se adapteze, introducând noi facilități sau opțiuni flexibile de lucru (pentru a atrage oamenii la birou). În prezent, o treime dintre angajați lucrează exclusiv remote, 28% în sistem hibrid și 40% se duc zilnic la birou.
Răspunde sondajului nostru și detaliază în comentarii cum se desfășoară la acest moment munca ta:
România a ajuns „țara bogată” și abuzul e ca la el acasă.
Angajații din Asia și Africa care lucrează în România pe post de livratori ajung să muncească peste 10 ore pe zi, pentru un salariu lunar de aproximativ 2.000 de lei, în ciuda promisiunilor făcute de angajatorii care îi aduc aici. Mulți dintre ei plătesc bani grei să ajungă aici, unde sunt angajați prin intermediul firmelor intermediare numite „flote partenere”, care îi plasează pe marile platforme de livrare de mâncare: Tazz, Glovo sau Bolt.
Deși în contractele lor este specificat un program de lucru de 8 ore pe zi și un salariu fix, muncitorii declară că trebuie să îndeplinească un anumit număr de comenzi în fiecare zi, altfel li se scade din salariu. Din cauza acestor presiuni, ei lucrează adesea între 10 și 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, conform anchetei realizate de Libertatea, lucru confirmat și prin controalele ANAF.
Doar în 2023, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a eliberat peste 5.000 de avize pentru aducerea de livratori străini în România.
Femeile manager, fruntașe la stres.
Mai mult de 90% dintre femeile cu funcții de conducere simt o creștere a stresului la locul de muncă în comparație cu acum trei ani, conform raportului Women's Leadership Summit realizat anul acesta de KPMG. 70% dintre acestea consideră că acest stres este cauzat de creșterea volumului de muncă și a nivelului așteptărilor.
Femeile cu roluri de lider tind să internalizeze stresul de la job, mai ales în situația în care este necesar să ofere instrumentele și contextul pentru ca managerii să își poată desfășura activitatea.
Laura Newinski, vicepreședinte și director de operațiuni al KPMG în SUA, crede că inteligența artificială ar putea rezolva această problemă:
„În loc să vă gândiți că AI vă va lua locul de muncă, ar trebui să o priviți ca un set de instrumente în munca dvs. pe care am dori să le explorați. Am dori să inovați. Am dori să lucrați alături de ea și să împărtășiți unul cu celălalt ceea ce învățați", a menționat aceasta.
CV-ul cu care nici roboții nu te angajează.
Trei din patru CV-uri sunt analizate de roboți, conform unui studiu din 2019. 99% din companiile din Fortune 500 și 83% din cele la nivel global și-au automatizat procesul de filtrare a cererilor de angajare.
Ce poți face pentru a trece de filtrul inteligenței artificiale?
Evită infograficele și imaginile, softurile AI sunt făcute pentru a citi și analiza doar texte;
Adaugă în CV cuvinte cheie specifice, însă nu pe toate sau prea multe;
Menține o formatare cât mai simplă și ușor de parcurs;
Alege un font vizibil, ușor de parcurs, precum clasicele Times New Roman sau Arial;
Evită să fii prea creativ sau poetic, mai ales când vine vorba de funcțiile avute;
Oferă context și detalii de performanță pentru orice activitate sau realizare;
Trimite CV-ul într-un format standard de tip .docx sau .pdf.
Tu ce ai mai adăuga aici?
Încălzirea globală ne răcește patul.
53% dintre părinți spun că schimbările climatice le influențează negativ decizia de a avea mai mulți copii, conform unui studiu realizat de Morning Consult pe un eșantion de 5000 de părinți.
Printre efectele care îi îngrijorează, în mod special, pe părinți se numără: creșterea temperaturilor (62%), deficitul de apă (51%), schimbarea nivelului mării (43%) și fenomenele meteorologice de amploare (43%).
Schimbările climatice au un impact și asupra deciziilor lor profesionale: mai mult de patru din zece respondenți (43%) au reconsiderat decizia de a lucra pentru o anumită companie, din pricina politicilor nesustenabile.
Tinerii americani lucrează cu rușine la „Buzunarul Părinților” SRL.
54% dintre tinerii americani Mileniali și Gen Z sunt încă dependenți financiar de părinții lor, potrivit unui sondaj al biroului de credit Experian.
47% dintre Mileniali au declarat că sunt „oarecum sau foarte” dependenți financiar de părinții lor. Aproximativ 60% dintre cei din Generația Z au declarat că depind financiar de părinți.
Însă, nu se simt bine când le cer părinților bani. 70%, dintre Mileniali și 60% din Gen Z au declarat că se simt rușinați atunci când trebuie să le ceară bani părinților. Și, chiar dacă le cer părinților ajutor, tinerii nu prea sunt de acord cu obiceiurile financiare ale acestora: 27% dintre respondenți susținând că părinții lor nu le sunt un bun model de management financiar.
Munca în era digitalizării: cele mai afectate industrii de procesul automatizării.
Peste 900 de profesii din Statele Unite ale Americii vor fi expuse automatizării, conform unui clasament realizat de MSCI pe baza unui raport publicat de Goldman Sachs în luna martie a acestui an.
Impactul cel mai mare va fi asupra activităților administrative și de birou prin automatizarea unor task-uri cum ar fi înregistrarea datelor, programarea ședințelor, scrierea de rapoarte sau gestionarea documentelor. Domeniul juridic este al doilea cel mai expus sector, prin digitalizarea anumitor procese juridice, cum ar fi analiza și redactarea contractelor sau anticiparea rezultatelor instanțelor de judecată.
Industriile care nu vor fi puternic afectate de inteligența artificială vor fi cele care se bazează pe munca manuală, cum ar fi serviciile de mentenanță, reparații sau domeniul instalațiilor.
Procesul automatizării ar contribui la o creștere anuală de 7% a PIB-ului global. Dar procesul de digitalizare și automatizare va avea loc gradual pentru că nu toate țările vor implementa noile tehnologii în același timp, dar nici industriile dintr-o țară nu vor adopta noile schimbări pentru că se vor da cu capul fie de scepticism, fie de birocrație.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Munca de la distanță făcută corect – bunele practici constau în personalizarea experiențelor.
Companiile care se bazează pe bune practici formulate concret și detaliat au de două ori mai multe șanse să maximizeze avantajele muncii de la distanță, conform Gusto Hybrid Work Playbook.
Pentru aproape jumătate dintre companiile care au obiective clare, munca la distanță sau hibridă a avut un impact pozitiv asupra performanței angajaților și organizației, per ansamblu.
Angajații companiei Upwork au făcut tranziția către munca remote acum trei ani. Managerii au acces la planuri și documente strategice, pe care le folosesc pentru a lucra cu angajații și pentru a urmări obiectivele, însă cultura organizațională le permite să acorde prioritate talentului și performanței fiecărui angajat. Compania și-a păstrat birourile din San Francisco și Chicago, dar le utilizează ca spații pentru teambuilding sau alte evenimente dedicate angajaților.
Un raport realizat de Atlassian arată că în cazul a 26% dintre angajații americani care primesc acces la instrumente de colaborare la distanță, acestea ori nu sunt cele potrivite, ori ei nu primesc formarea necesară pentru a le folosi eficient. Pentru a veni în ajutorul oamenilor, unele companii le oferă managerilor libertatea de a-și alege instrumentele de lucru care se potrivesc cel mai bine echipei.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Google anunță concedieri la Waze, iar angajații află prin e-mail. Google a început să integreze în aplicație propriile produse de cartografiere începând de anul trecut, și speră ca astfel să „creeze un produs Waze Ads mai scalabil și optimizat". Încă nu se cunoaște numărul celor afectați de această decizie de concediere colectivă.
___
UBS Group se pregătește de disponibilizări după preluarea Credit Suisse. După încheierea celei mai mari tranzacții bancare de la criza financiară din 2008, UBS vrea să reducă mai mult de jumătate din totalul angajaților băncii Credit Suisse. Pe lista concedierilor sunt vizați angajații din cele mai importante locații ale băncii cum ar fi Londra, New York și unele orașe din Asia.
___
Înșelătoriile duse la un nou nivel, cu ajutorul inteligenței artificiale. Avansul tehnologiei naște o nouă amenințare: înșelătoriile telefonice au devenit atât de credibile, încât până și experților le este greu să distingă adevărul de ficțiune. Folosind diverse instrumente AI, escrocii pot acum clona voci și pot pretinde că membrii familiei sunt în pericol, pentru a obține bani sau informații personale, daunele totale însumând deja miliarde de dolari. Un exemplu este cazul unui cuplu canadian, care a transferat hoților 21.000 de dolari, după ce au auzit o voce generată de AI care părea a fi a fiului lor, cerându-le ajutorul.
___
Salariile din Sănătate și Asistență Socială cresc de la 1 august, la nivelul maxim prevăzut de legea salarizării unitare. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se vor acorda indemnizații lunare pentru gărzi și compensații pentru zilele de repaus și sărbători legale. Ordonanța reglementează totodată acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din unitățile sanitare publice care nu au beneficiat de ele până acum, dar și o limită clară pentru durata concediului de odihnă anual, de până la 38 de zile, în funcție de vechime.
___
Înțelegerea universului e mai aproape de noi după 25 ani de studii. A fost determinată existența unor unde gravitaționale de joasă frecvență care distorsionează ușor spațiul și timpul, pretutindeni în jurul nostru. Descoperirile oamenilor de știință se leagă, într-o anumită măsură, de teoria generală a relativității a lui Albert Einstein, potrivit căreia spațiul nu este gol, iar timpul nu înaintează lin, așa cum a fost el teoretizat de Newton, câteva secole mai devreme.
Economia viitorului e circulară și responsabilă.
Opțiunea unei economii liniare, tranzacționale, în care o firmă produce și vinde, fără să o mai intereseze ce se întâmplă mai departe cu deșeurile și produsele sale, iese tot mai mult din discuție.
Noile directive europene, la care România va trebui să adere, se îndreaptă către o economie mult mai responsabilă și prietenoasă cu mediul: Economia circulară – un model de producție și consum care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente, cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor, sustenabilitatea și responsabilitatea devenind valori de bază în noua economie.
Conform studiului condus de Deloitte, 80% dintre companiile românești se așteaptă ca impactul aplicării economiei circulare să fie unul major, iar 70% consideră că eforturile statului nu sunt suficiente, ținând cont că firmele se așteaptă la susținere, inclusiv financiară, pentru măsurile de retehnologizare sau cercetare-dezvoltare pe care le implică tranziția către zona eco.
Partea bună e că firmele participante la studiu sunt preocupate de înțelegerea economiei circulare, iar unele din ele și-au elaborat deja strategii în acest sens. Partea proastă e că mulți dintre liderii români riscă să fie luați prin surprindere de schimbări, dacă nu se pregătesc de pe-acum.
Uite ce FAIN: Fericirea stă în flexibilitatea psihologică.
Deși suntem cumva clădiți să evităm eșecurile sau dezamăgirile, adaptabilitatea psihologică este cheia unei vieți împlinite, iar adevărata bunăstare ne e dictată de fapt de abilitatea de a trăi atât momentele de bucurie, cât și pe cele de tristețe, la intensitatea cuvenită.
Flexibilitatea psihologică presupune să ne adaptăm contextelor vieții și să abordăm direct situațiile care necesită schimbări de perspectivă, în loc să le evităm. Persoanele care sunt psihologic flexibile pot experimenta realitatea așa cum este și au o abordare mai constructivă în găsirea soluțiilor.
Dacă vrei să-și exersezi această capacitate, iată câțiva pași pe care îi poți urma:
Fii deschis și acceptă-ți emoțiile: Indiferent dacă sunt pozitive sau negative, nu le evita sau nega și nu te teme să le trăiești în totalitate.
Exersează adaptarea emoțională: Când te confrunți cu provocări și momente mai dificile, încearcă să-ți ajustezi emoțiile într-un mod constructiv. Nu te lăsa pradă negativității sau furiei, ci găsește modalități să depășești aceste situații. Poți încerca să-ți schimbi perspectiva sau să ceri ajutorul celor din jur.
Explorează mindfulness-ul și terapia de acceptare: A fi prezent și conștient de emoțiile tale poate fi de mare ajutor. Prin practicarea mindfulness-ului, poți începe să-ți observi emoțiile obiectiv, fără a te lăsa copleșit de ele.
Flexibilitatea psihologică poate aduce multiple beneficii pentru fericire și bunăstare, iar prin exersarea acestei abilități, putem naviga mai bine prin provocările vieții, ne putem adapta la schimbări și găsi soluții mai eficiente pentru problemele noastre.
Rubrica de curiozități vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
InSPORation: Coleg cu atitudine pasiv-agresivă? Uite ce să faci, ca să nu-ți strice ziua.
Îl știi pe colegul acela care are mereu remarci acide în program, care comentează la orice, critică și umilește subtil, cu zâmbetul pe buze, și care-ți sabotează sau minimizează orice efort, într-o notă umoristică pe care o gustă doar el? Ce face el se numește pasiv-agresivitate, iar sursa e, de cele mai multe ori, frustrarea. Dar cum faci să nu încurajezi acest tip de comportament, în același timp în care îți păstrezi și sănătatea mintală? Iată câțiva pași utili:
Rămâi calm în fața lui. Nu îi oferi satisfacția de a vedea o reacție negativă.
Comunică clar și direct. Nu alimenta conflictul sau jocurile pasiv-agresive. Fii tu „persoana adultă”.
Fii conștient de propriile tale limite. Nimeni nu știe mai bine ca tine ce poți face și nimeni nu te poate doborî, prin cuvinte, fără voia ta.
Ascultă-l și încurajează-l să-și exprime sincer sentimentele. Dacă poți iniția o conversație autentică cu colegul tău, găsiți sursa frustrărilor și înțelegeți de ce manifestă acest comportament pasiv-agresiv față de tine, poate exista o șansă de îmbunătățire a relației. Și a colegului.
Caută sprijin și implică persoanele potrivite, cum ar fi managerul sau departamentul de HR, în cazul în care comportamentul persistă și ajunge să afecteze negativ mediul de lucru.
Amintește-ți că nu poți schimba comportamentul altor persoane, dar poți alege cum reacționezi și gestionezi situațiile dificile. Tu cum te comporți, de regulă, în aceste situații?
ChatGPT, acuzat că a crescut pe informații furate.
Compania OpenAI, mama celebrului chatbot, a fost dată în judecată pentru că „fură” date pentru a-și hrăni creația. Datele complete ale dosarului aflat în instanță pot fi accesate integral aici, însă, pe scurt, acuzația e că ChatGPT a ajuns fenomen mondial pe munca altora și folosind „date furate" cât se poate de sensibile.
Ce știm cu toții este că programul celor de la OpenAI este un model generativ de inteligență artificială care a fost antrenat pe o cantitate imensă de date, mai exact pe întregul internet de dinainte de 2021. În procesul colectiv intentat în California împotriva OpenAI și a partenerului său Microsoft, reclamanții susțin că administrarea datelor s-a făcut incorect, firmele accesând informații care nu le aparțineau și pe baza cărora au generat conținut mai departe.
Astfel, OpenAI ar fi furat date de la „milioane de consumatori din întreaga lume", inclusiv de la copii, pentru a permite chatbot-ului să reproducă limbajul uman cât mai corect.
O secțiune din proces prezintă în mod specific o listă de informații private care ar fi colectate, stocate, monitorizate și distribuite de către OpenAI, inclusiv informații de pe rețelele sociale, cookie-uri, căutări, mostre de text, informații de plată și altele. În plus, lista susține că OpenAI colectează date din aplicații care au încorporat GPT-4, cum ar fi datele legate de imagini prin Snapchat, preferințele muzicale din Spotify și informații financiare din Stripe.
În plus, reclamanții susțin că OpenAI „culege cantități masive de date personale de pe internet”, cum ar fi conversații private, date medicale sau de comportament pe rețele sociale, fără a cere permisiunea utilizatorilor. Iar aici scuturăm alt cuib de viespi. Pentru că siguranța datelor cu caracter personal si a informațiilor cu caracter privat este azi pe buzele tuturor.
Reclamanții cer ca OpenAI să comunice imediat ce date colectează, unde și de la cine le-a colectat și cum sunt folosite. În fapt, un exercițiu de transparență destul de dificil pentru o companie. De asemenea, cer OpenAI să introducă o opțiune prin care utilizatorii să poată renunța la colectarea tuturor datelor și să se oprească „scrape-ul ilegal” al datelor de pe internet. Și bineînțeles, solicită să fie despăgubiți pentru datele colectate deja.
Cartea câștigătoare.
Iată o carte care schimbă din temelii modul în care ne raportăm la strategie, dezvoltare și inovare. Beyond Disruption, cartea scrisă de W. Chan Kim și Renée Mauborgne, redefinește imaginea inovării printr-o nouă abordare, arată avantajele distincte ale creării neperturbatoare pentru societate și explică de ce crearea neperturbatoare contează pentru noi toți și de ce probabil va deveni și mai importantă în viitor.
Găsești cartea la Editura Publica. Spor la citit. 🙂
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu O., Mihai, Cosmin și Sergiu U.. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.