#65: Angajații de împrumut, noul trend care schimbă piața muncii; România e campioană la videochat și import de oameni; Jumătate dintre români și-au luat deja un al doilea job
Bonus: ChatGPT e și consilier financiar; Inteligența Artificială fură joburile proaspăt absolvenților; Ierarhii în flăcări: 50% din manageri sunt în burnout; Rețeta succesului implică 16% eșec
Servus. Ediția 65 e aici, să îți fie de folos.
România, campioană la videochat.
400.000 de persoane lucrează în industria videochatului în România, conform ANAF. 99% din clienții plătitori pentru aceste servicii sunt persoane din străinătate.
„Există 5 platforme mari, unde orice firmă care funcționează în România pe acest domeniu de activitate are un contract cu ei și de acolo primesc bani. Acești bani intră prin bancă, îi putem urmări. Este un fenomen. Această industrie a videochatului a luat o explozie foarte mare în ultima perioadă, în România”, a menționat Lucian Heiuș, președintele ANAF.
ANAF a elaborat și un ghid care poate fi accesat pe site-ul lor și care explică modalitățile prin care persoanele interesate de videochat își pot îndeplini obligațiile fiscale.
Inteligența Artificială, doar o dorință pentru mulți.
Deși companiile investesc în Inteligența Artificială, majoritatea angajaților nu o folosesc la locul de muncă. Doar 1 din 10 angajații de la nivel global spun că rolul pe care îl au în companie implică și necesită astfel de abilități, conform unui raport al Salesforce. Aceste abilități includ limbajele de programare specifice Inteligenței Artificiale, învățarea automată și testarea automatizării.
58% dintre respondenți au fost încântați de posibilitatea de a utiliza Inteligența Artificială la job, iar 42% au fost îngrijorați că aceasta îi va putea înlocui. Liderii cred că abilitățile de securitate a datelor, cele privind etica Inteligenței Artificiale, automatizarea și abilitățile de programare vor deveni tot mai importante.
Deși 4 din 5 persoane folosesc abilități digitale în munca lor de zi cu zi, doar 14% spun că rolul lor implică alte abilități digitale precum criptarea și securitatea cibernetică, iar 13% folosesc abilități de codare și dezvoltare a aplicațiilor. Chiar și în tehnologie doar o treime dintre angajați folosesc instrumente bazate pe Inteligența Artificială.
97% dintre angajați cred că angajatorii ar trebui să acorde prioritate Inteligenței Artificiale în strategia de dezvoltare a angajaților și să le permită să dezvolte abilități noi.
Tu cât de multă nevoie ai de instrumentele AI la job? Sunt la nivel de „nice to have” sau de cerințe incluse în fișa postului? Răspunde sondajului nostru și, mai pe larg, în secțiunea de comentarii.
România importă tot mai multă forță de muncă.
Anul 2022 a înregistrat, pe piața forței naționale de muncă, un număr de aproximativ 100.000 de lucrători din state precum Sudan, Nepal, Sri Lanka sau Turcia. Procesul angajării are loc atât prin intermediul contactului direct angajator-potențial angajat, cât și prin intermediul agențiilor de plasare a forței de muncă. Acești lucrători adresează României cuvinte de laudă, referindu-se la ea ca la o țară primitoare, în care unii dintre ei aleg chiar să-și stabilească familiile, afirmă muncitorii unei fabrici de volane din Oradea, unde angajații străini ocupă un procent de 10% din totalul personalului.
Agențiile județene de Ocupare a Forței de Muncă confirmă ascensiunea cererii pentru muncitori non-UE, constatând că au eliberat, în primele patru luni ale acestui an, 5.000 de adeverințe pentru obținerea permisului de muncă cetățenilor străini.
Totodată, crește și numărul românilor care aleg să se întoarcă acasă, o veste îmbucurătoare, dat fiind faptul că România are cel mai mare număr de cetățeni nativi cu domiciliu în străinătate dintre statele UE.
Vrei angajați tineri? Ar fi bine să-ți pese de mediu.
40% din Generația Z și Milenali și-au schimbat locul de muncă sau sectorul de activitate din cauza preocupărilor legate de climă, sau intenționează să facă acest lucru în viitor, conform unui studiu realizat de Deloitte, anul acesta. Alte concluzii interesante ale studiului:
60% dintre respondenți s-au simțit îngrijorați referitor la starea actuală a mediului, în ultima lună, și 70% au declarat că încearcă în mod activ să reducă la minimum impactul lor negativ asupra acestuia;
55% au grijă să analizeze impactul și politicile de mediu ale companiilor, înainte de a accepta un job;
50% dintre Zeți și 46% dintre Mileniali au declarat că fac presiuni asupra întreprinderilor pentru a lua măsuri cu privire la schimbările climatice;
53% dintre Zeți și 48% dintre Mileniali susțin că sustenabilitatea a fost desconsiderată de companiile în care au lucrat în ultimii ani.
Pe tine te influențează atitudinea companiei asupra sustenabilității și mediului?
Angajații de unică folosință – noul trend din piața muncii.
Numărul de angajați cu împrumutul a crescut de 20 de ori în ultimul deceniu în România, principalele industrii în care îi putem găsi fiind: HoReCa, farmaceutice, retail sau logistică. La nivel macro, sunt peste 27 de milioane de astfel de angajați în UE. Fenomenul poate fi pus pe seama crizei de angajați.
Beneficiile sunt mai mult decât evidente pentru firme:
Producția nu suferă pierderi – agențiile care fac leasing de angajați se asigură să aibă mereu „carne de tun” proaspătă care să le acopere nevoile;
Cheltuielile cu acești angajați devin responsabilitatea agenției;
HR-ul nu își mai bate capul deloc cu procesul de recrutare.
Există părți pozitive văzute și de angajații din agenții. Unii sunt resemnați – dacă au colegi care lucrează în acest regim de mai mult timp, sigur au rămas fiindcă e bine. Alții sunt atrași de contracte pe perioade scurte și avantajoase pe moment.
Care este problema pe termen lung?
„Creează foarte multă instabilitate la nivel de venituri, la nivel de planuri pe care poţi să ţi le faci – accesul la finanţare, luarea unui credit pentru o achiziţie mare. Angajaţii ar trebui să aibă mare grijă atunci când intră în colaborări pe termen determinat, pe contracte de genul ăsta", afirmă Adrian Asoltanie, consultant financiar.
Zeții și Milenialii își iau joburi în plus ca să facă față cheltuielilor.
Pe măsură ce nesiguranța financiară crește la nivel mondial, 46% dintre reprezentanții Generației Z și 37% dintre Mileniali apelează la un job suplimentar, fie cu normă întreagă, fie parțială, pe lângă locul de muncă principal, în creștere față de anul precedent. Concluziile aparțin unui sondaj Deloitte care a cumulat răspunsurile a 14.483 de persoane din Generația Z și 8.373 de Mileniali din 44 de țări.
Motivația principală pentru preluarea unui job secundar variază în rândul respondenților: îngrijorările financiare sunt pe primul loc, în rândul a 38% dintre persoanele din Generația Z și 46% dintre Mileniali, însă o parte semnificativă a participanților consideră totodată că joburile secundare reprezintă și o oportunitate de a-și monetiza pasiunile, de a-și extinde rețeaua de contacte, de a dobândi noi abilități și de a crea un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională. Altfel spus, pentru mulți dintre ei, al doilea job e și „de drag”, cu doar „de facturi”.
Peste jumătate dintre Gen Z și Mileniali declară că trăiesc de la o leafă la alta, în creștere cu 5% față de anul precedent. Drept răspuns simplu la criza costului vieții, tinerii recurg la joburi secundare pentru a reduce presiunea financiară, amânând în același timp decizii importante de viață, cum ar fi achiziționarea unei locuințe sau întemeierea unei familii. În ciuda acestor provocări, un procent semnificativ de respondenți (44% dintre persoanele din Generația Z și 35% dintre Mileniali) s-au declarat optimiști în ceea ce privește situația lor financiară, sperând la o îmbunătățire în viitorul apropiat.
Nici românii nu se mai descurcă cu un singur job. Cât muncesc și cât câștigă în plus din al doilea?
44,5% dintre românii chestionați de eJobs România își completează veniturile lunare cu un al doilea job. Dintre aceștia, 29,5% lucrează în mod concomitent de luni până vineri în două poziții diferite. Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor a 1350 de angajați, majoritatea dinafara managementului, ori altfel spus - pătura de mijloc a societății noastre.
Numărul românilor care au două locuri de muncă a crescut tot mai mult în ultima vreme și se află în continuare pe un trend ascendent puternic. Interesant este faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți (56,8%) spun că al doilea job este într-un domeniu complet diferit de al primului, dar și că un procent impresionat de 73% se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. Cu toate acestea, gestionarea mai multor locuri de muncă poate avea dezavantaje, precum performanță redusă, timp personal limitat, epuizare și preocupări legate de sănătate.
Principala motivație pentru a avea un al doilea job pare a fi necesitatea de a obține câștiguri financiare mai mari. Aproape 60% dintre respondenți au declarat că venitul din jobul principal nu le acoperă cheltuielile lunare. Alte motive includ economisirea pentru achiziții viitoare, explorarea diferitelor industrii, utilizarea la maxim a timpului liber și începerea carierei într-o zonă care de fapt îi interesează mai mult.
Studiul arată că al doilea job aduce un venit suplimentar cuprins între 20% și 50% din salariul jobului principal, pentru majoritatea participanților. Aproximativ 46,8% dintre cei care au două joburi ar lua în considerare renunțarea la unul dacă salariul celuilalt ar putea acoperi cheltuielile lunare. O concluzie firească, dar care nu pare să-și găsească rezolvarea prea curând.
Inteligența Artificială ne fură joburile entry-level.
Absolvenții vor avea și mai multe dificultăți în obținerea primului loc de muncă din cauza inteligenței artificiale. Multe companii își dezvoltă propriile sisteme bazate pe inteligență artificială pentru a automatiza în mod special acele activități care corespund joburilor entry-level, tinerii fiind nevoiți să-i convingă pe angajatori că au abilități pe care un computer nu le-ar putea egala.
Ce pot face universitățile? Pot pune un accent mai mare pe asigurarea de stagii pentru studenți, astfel încât aceștia să aibă o parte din experiența necesară obținerii unui loc de muncă după absolvire.
Am aflat despre acest subiect din newsletter-ul
, al lui Victor Kapra, pe care vi-l recomandăm cu încredere.Investitorii americani își pariază banii pe inspirația roboților.
47% dintre americani utilizează ChatGPT pentru sfaturi referitoare la acțiunile în care ar merita să investească, conform rezultatelor unei cercetări realizate de The Motley Fool, o companie renumită pentru sfaturi financiare. Studiul a relevat, de asemenea, că o impresionantă proporție de 69% dintre respondenți au declarat că vor lua în considerare utilizarea chatbot-ului pentru sfaturi privind investițiile financiare, pe viitor, astfel că ne putem aștepta ca numărul să crească.
De asemenea, aproximativ 45% dintre respondenți se simt confortabil să se bazeze exclusiv pe modelul de inteligență artificială în alegerea acțiunilor care merită investiția. Milenialii și reprezentanții Gen Z se află în fruntea acestei tendințe, după cum puteam intui ușor: aproximativ 53% dintre Mileniali și 50% dintre respondenții din Generația Z din SUA au folosit deja ChatGPT pentru a obține recomandări de acțiuni în care să investească. La polul opus, doar 25% dintre Baby Boomers au apelat la ChatGPT pentru ghidare în investiții.
Studiul arată chiar și o corelație între nivelul de venit și utilizarea ChatGPT: 77% dintre americanii cu venituri mari au utilizat ChatGPT pentru recomandări de investiții, în comparație cu 43% dintre cei cu venituri medii și doar 23% dintre cei cu venituri mici.
Cum ți se pare? Ai lăsa un chatbot să decidă spre ce merg investițiile tale?
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Cele 7 adevăruri eterne ale antreprenoriatului.
În 2009, Simon Sinek a susținut un discurs TED în care a explorat ideea potrivit căreia toți marii lideri au o trăsătură comună, și anume „știu DE CE”, iar acesta a devenit al treilea cel mai urmărit TED Talk din toate timpurile. Aproximativ 14 ani mai târziu, ideile celui mai bine vândut autor continuă să rezoneze în rândul antreprenorilor, compunând o listă de 7 „legi universale”:
Să facem loc plictiselii;
Să nu ne oprim din învățare;
Să ne urmăm scopul, nu sloganul;
Să trecem dincolo de creștere;
Să fim generoși, să oferim (oportunități, sfaturi, experiențe etc);
Optimismul e ideal, pesimismul e necesar;
Nu trebuie să știm totul.
Sinek aplică aceste idei și în platforma sa de învățare online, Optimism Company. Face parte din visul său ca din ce în ce mai mulți oameni să-și canalizeze abilitățile umane înspre ceilalți, astfel încât să putem „învăța să cooperăm mai bine și să avem grijă unii de alții”, iar aceste 7 idei reprezintă cele mai bune puncte de plecare.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Oracle concediază 3.000 de angajați ai companiei Cerner, pe care a achiziționat-o în iunie anul trecut și care avea în jur de 26.000 de angajați. Disponibilizările au afectat persoane din echipele de marketing, inginerie, contabilitate, juridic și produse, conform unui raport Business Insider. Totodată, Oracle a pus pe pauză creșterile salariale și promovările și le-a spus angajaților să nu se aștepte la niciuna dintre ele în 2023.
___
Amendă-record pentru Meta. Meta a primit o amendă record de 1.3 miliarde de dolari din partea UE, pentru încălcarea normelor GDPR, conform The Wall Street Journal, însoțită de ordinul de a înceta transferul datelor colectate de la utilizatorii Facebook din Europa către Statele Unite. Meta a revenit cu o poziție oficială, care poate fi citită aici.
___
Grupul fintech Zepz, principalul concurent al Western Union, concediază 26% din totalul angajaților. Cele 420 de disponibilizări vor afecta angajați din echipele de asistență a clienților și cele de inginerie ale companiei. Este a doua oară în mai puțin de un an când Zepz concediază pe fondul optimizării forței de muncă și a nevoii de a simplifica structura pentru a garanta succesul pe termen lung.
___
Cine se teme de cine? Angajații și managerii nu-și vorbesc, iar asta duce la eșec comun. Jumătate dintre angajați declară că evită să discute cu șeful lor, iar lucrurile stau chiar mai rău de cealaltă parte a baricadei: 69% dintre manageri afirmă că au de asemenea rețineri în a discuta cu echipele lor. Adeseori, această teamă de a comunica vizează și subiecte de ordin profesional, care ar putea contribui esențial la succesul misiunii lor comune. Motivele variază de la o persoană la alta, dar „rezultatul este un impas în comunicare care va avea un impact negativ asupra succesului oricărei companii", concluzionează consultantul în leadership Joni Naugle.
___
Elon Musk crede că munca de acasă este „un afront la adresa celor care vin la birou” și că este „imoral" ca oamenii să lucreze în mare parte de pe laptop-uri, de oriunde își doresc. Musk consideră că angajații din tehnologie care lucrează de acasă sunt ipocriți și „trăiesc în La La Land", în timp ce ceilalți trebuie să se prezinte fizic la locul de muncă. În contextul scăderii aparente a productivității și a creșterii așteptărilor investitorilor, mai mulți lideri de companii, inclusiv cei de la Amazon și Salesforce, le-au cerut angajaților să revină la birouri.
___
50.000 de tineri români primesc stagii de practică din fonduri europene. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat ghidurile pentru patru apeluri de proiecte, care vor fi finanțate prin Programul Educație și Ocupare și Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Stagiile de practică sunt împărțite pe trei direcții: stagiile pentru elevi, pentru studenți și cele dedicate angajaților. Prin intermediul acestor apeluri, se dorește ca aproximativ 50.000 de tineri și 56.000 de angajați să beneficieze de sprijinul și formarea profesională necesare, pentru a se adapta la nevoile pieței muncii.
Șefu’: “Treci la muncă la birou! De ce? Că așa zic eu!”
CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, le-a ordonat directorilor să revină la birou zilnic și să se impună în rândul angajaților. Ceilalți angajați au fost notificați să vină la birou cel puțin 3 zile pe săptămână, ori „vor suporta măsuri corective”.
Dimon este un susținător înverșunat al muncii desfășurate în mod clasic. „Munca remote nu e bună nici pentru tineri, nici pentru creativitate, nici pentru management”, declara acesta anul trecut.
Însă și tendințele de tip Big Brother, lipsite de etică și suflatul în ceafă, în general, se încadrează tot la capitolul „clasic” pentru gigantul bancar. În 2022, angajații povesteau cum sunt monitorizați în permanență: cât de frecvent vin la birou, cât timp petrec în apelurile Zoom și cât le ia să scrie un e-mail.
„Nimeni nu are încredere în tine în JPMorgan. Superiorii nu au încredere că te descurci dacă nu te supraveghează ostentativ în birou”, spune un angajat din Londra.
Experții în colectarea datelor la locul de muncă au declarat că firme precum JPMorgan au dreptul legal de a culege informații cu privire la activitățile angajaților, însă trebuie să ia în considerare etica monitorizării angajaților și modul în care aceștia se simt.
Burnout-ul atacă de sus în jos. Cum îl stingem?
53% dintre managerii de la nivel global se simt epuizați, conform Work Trend Index, studiu realizat de Microsoft în 2022. Principalele motive care stau la baza acestei epuizări sunt cauzate în principal de pandemie, când managerii au fost nevoiți:
să-și ghideze angajații în timpul pandemiei și a consecințelor acesteia;
să se confrunte cu situații care le-au cerut să conducă cu empatie;
să gestioneze în același timp cereri tot mai mari cu resurse mai puține și foarte puțină validare pentru munca lor.
Această situație nesustenabilă i-a făcut pe mulți manageri să resimtă din plin aceste eforturi. Cum pot organizațiile să sprijine mai bine acești angajați? Cercetările efectuate de Microsoft sugerează 5 strategii pentru combaterea epuizării:
Semnificație: găsirea unor modalități de a conecta munca managerilor din prima linie cu ceea ce contează pentru ei;
Dezvoltarea carierei: managerii și liderii lor ar trebui să ia în considerare noi proiecte care ar putea oferi un plus de motivare;
Muncă flexibilă: le poate oferi managerilor un sentiment de putere asupra programului lor și contribuie la reducerea sentimentului de epuizare;
Siguranță și sprijin psihologic: inițierea conversațiilor într-un mod productiv, cu recomandări și soluții, oferă spațiu pentru un dialog activ și discuții sănătoase;
Îngrijirea de sine: e nevoie ca managerii să aibă posibilitatea de a avea grijă de ei înșiși, sau de a-și „pune mai întâi propriile măști de oxigen", înainte de a se concentra asupra echipelor lor.
Lucrezi ca lider de echipă? Ai experimentat până acum burnout-ul? Care sunt principalele motive pentru care crezi că ai ajuns în acel punct?
Cum identificăm burnout-ul și depresia și care sunt cauzele lor?
Tu simți stres, anxietate sau burnout? Cum faci față depresiei și epuizării? În episodul din această săptămână vorbim despre aceste subiecte complexe și puțin conștientizate cu Mara Miclea, psiholog și psihoterapeut. Explorăm cauzele acestor tulburări, vedem ce este burnout-ul la locul de muncă, care sunt avantajele și dezavantajele bombardamentului digital, dar și cum să-i înțelegem pe cei din Generația Z.
Abordăm tema sănătății mintale în contextul muncii și a modului în care mediul și cultura de la locul de muncă ne poate influența starea. Urmărește episodul și trimite-l prietenilor și colegilor tăi dacă consideri că este util și valoros.
„Burnout-ul poate să apară și la oameni care sunt foarte pasionați de ceea ce fac. Ești foarte implicat, lucrezi poate 12 ore la ceva care te pasionează, fără să te oblige nimeni și ajungi la epuizare tocmai pentru că nu poți seta niște limite sănătoase cu cei din jur sau cu tine însuți.”
Companiile pot încasa cu 16% mai mult pe produse și servicii dacă au grijă de angajații lor.
Angajații care sunt implicați și motivați să-și facă treaba sunt mai predispuși să ofere un serviciu de calitate clienților și să creeze o experiență pozitivă pentru aceștia. Iar atunci când clienții sunt mulțumiți și satisfăcuți, aceștia sunt mai susceptibili să revină și să recomande afacerea altor persoane, ceea ce duce la o creștere a veniturilor și la o creștere a loialității brandului.
Împreună cu Edenred Romania și Doru Șupeală, am prezentat câteva statistici interesante și sfaturi practice, care să ajute companiile să aibă angajați fericiți – care să mențină clienții fericiți – în noua serie Biztro Club.
Uite ce FAIN: Pentru a avea succes, trebuie să eșuezi 16% din timp.
Mai exact, rata optimă de eșec este de 15,87%, spun cercetările. Dacă vrei să reușești cu adevărat, soluția paradoxală propusă de mulți oameni de succes este să eșuezi. Albert Einstein a fost extrem de productiv, dar productivitatea sa a venit în explozii. Între acele explozii, era blând cu el însuși. „Dacă munca mea nu merge bine, mă întind în mijlocul unei zile de lucru și mă uit la tavan în timp ce ascult și urmăresc ce se întâmplă în imaginația mea”, a spus el.
Același lucru a fost valabil și pentru Mozart, care și-a permis să încetinească ritmul între explozii de productivitate. La fel ca Einstein, Mozart a recunoscut că una dintre cele mai rapide modalități de a-și ghida mintea către productivitate nu este să o forțeze în acea direcție, ci să caute spațiu și singurătate – și să accepte că, uneori, un eșec nu este doar necesar, ci chiar binevenit.
În primul rând, rata de eșec oferă un reper obiectiv pentru dificultatea optimă. Dacă eșuezi mult mai mult de o dată la fiecare cinci sau șase încercări, probabil că eșuezi prea des; și dacă nu eșuezi aproape niciodată sau eșuezi rar, probabil că nu eșuezi suficient de des. În al doilea rând, din perspectivă emoțională, rata optimă de eroare ne permite eșecul. Nu numai că eșecul este în regulă, dar este și foarte util progresului.
Aceleași reguli se aplică și organizațiilor, care se descurcă cel mai bine atunci când tolerează anumite eșecuri. Presupunând că eșecurile sunt într-o oarecare măsură necesare, următoarea întrebare este cum să le gestionăm. Cum te descurci cu aproximativ 15,87% din cazurile în care lucrurile nu merg conform planului? Răspunsul nu este doar să eșuezi, ci să eșuezi bine, învățând și crescând din asta; iar unii oameni eșuează mai bine decât alții, știind că măcar a doua oară nu vor mai face aceeași greșeală.
Rubrica de curiozități vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
Roboții devin primul filtru în recrutare – ce le-ar plăcea să vadă în CV-ul tău?
Scrierea CV-ului este dificilă în orice situație: dacă nu ai experiență relevantă, cum o prezinți pe cea existentă? Dacă ai prea multă, cum o rezumi fără să pierzi elemente importante? Iar acum, că instrumentele AI devin primul filtru în procesul de recrutare, dincolo de decidenții obișnuiți, e și mai greu să ne dăm seama ce criterii i-a fost cerut să analizeze și pe ce să ne concentrăm.
În primul rând, trebuie să facem diferența între cele două tipuri principale de abilități pe care le vei întâlni într-un CV. Abilitățile hard, concrete și tehnice, sunt specifice domeniului, și fără ele nici nu poți intra pe ușa companiei. De cealaltă parte, se situează abilitățile soft, transdisciplinare, pe care aproape orice job le impune, indiferent de domeniu.
Am scris un articol despre cele 20 de abilități soft și hard pe care cel mai probabil vei vrea să le incluzi în CV, pentru a te ajuta să înlături măcar parțial confuziile care înconjoară noile procese de recrutare. Citește-l și scrie-ne apoi, în comentarii, care dintre principalele abilități hard și soft demne de inclus în CV ți se par esențiale în domeniul tău de activitate.
Cartea câștigătoare.
Poți avea succes fără a manipula oamenii? Cartea lui Dale Carnegie, „Secretele succesului. Cum să-ți faci prieteni și să devii influent”, răspunde la întrebare și, mai mult decât atât, ne învață cum putem avea succes fiind empatici, politicoși, vulnerabili și sinceri.
Este o carte plină de sfaturi și idei practice despre relațiile interumane și despre cum ieșim din rutina zilnică pentru a avea mai multe satisfacții în viață. Spor la citit. 🙂
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.