#58: Europa cere salariul la vedere - pentru șefi, o mare durere; Singura criză în România este cea de oameni; Vorbești cu roboții? Fă-o pe 500.000 dolari; Abuzul sexual se culege odată cu căpșunile
Bonus: Tehnologia ne-ar putea ajuta să trăim veșnic; Vine „amenda” pentru șefii spioni; Pericolul ChatGPT – e nevoie de reglementare?; Dacă muncești mult și bine, riști să muncești și mai mult.
Servus! Ediția 58 e aici. Mâine apare și versiunea audio a acestei ediții. Mulțumim pentru susținere, încredere și interes!
Salariul obligatoriu la vedere – bucurie pentru unii, durere pentru alții.
Decizia Parlamentului European prin care salariile nu vor mai fi confidențiale aduce schimbări pentru companii și angajați deopotrivă. Printre efecte: clauzele contractuale care împiedicau angajații să-și divulge veniturile sau să solicite informații despre alte salarii sunt eliminate, iar câștigul financiar va fi anunțat încă de la primul interviu, cu scopul de a crește productivitatea. Astfel spus, toți angajații de pe un anumit post vor avea același salariu, însă în funcție de performanță, de la lună la lună, unii vor primi mai mulți bani, iar alții, mai puțini.
De asemenea, „anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu”, conform articolului de lege, iar angajatorii trebuie să se asigure că nu există diferențe salariale mai mari de 5% între bărbați și femei. În caz contrar, orice angajat poate solicita despăgubiri dacă se consideră discriminat pe bază de gen.
Schimbarea are mai multe motive, printre care se numără transparența, echitatea, dar și eficiența procesului de recrutare. Asta pentru că, de multe ori, la finalul unui proces anevoios, candidatul refuză oferta din pricina salariului. Ori, neștiind cum să evalueze remunerația în comparație cu valoarea și volumul muncii, o acceptă, însă își dă demisia după doar 2-3 luni. În ambele cazuri, angajatorul o ia de la început, cu tot procesul.
Dar de ce este salariul confidențial în România? Pentru că munca nu este plătită în funcție de rezultate, și deseori se întâmplă ca doi angajați care fac exact același lucru, din exact aceeași poziție ierarhică și în aceeași companie, să fie plătiți diferit, în funcție de contextul negocierii salariului, la momentul angajării fiecăruia.
Schimbarea legii va face ca fiecare angajat să aibă indicatori de performanță măsurabili. Salariul de intrare va fi unul, iar apoi, partea variabilă va fi acordată în funcție de performanță și rezultate. Practic, salariului i se va putea adăuga partea variabilă, de până la două treimi din partea fixă. Experții speră că salariul corelat mai degrabă cu performanța decât cu „norma” va crește productivitatea și implicarea angajaților.
Sursă foto: sanivpetro / Freepik
Singura criză a firmelor românești este cea de oameni.
Deși pare a se repeta criza din 2008, pornind de la falimentul băncilor americane, economistul Radu Crăciun susține că nu va fi nicio criză. Mai mult, acesta consideră că problemele cu care se vor confrunta companiile din România sunt cu totul altele.
Firmele românești vor avea o cerere de bunuri și servicii mai mare decât pot asigura. Asta înseamnă că vor avea dificultăți în a găsi suficiente resurse pentru a face față oportunităților.
”Cât de gravă este situația? Cred că suficient de serioasă pentru a necesita punerea imediată pe hârtie de către executivi și antreprenori a unei strategii menite să potențeze oportunitățile și să crească capacitatea companiilor pe care le conduc de a oferi bunuri și servicii”, spune economistul.
Această explozie a cererii se datorează fenomenului numit friend-shoring – migrarea companiilor din țări precum China sau Rusia în țări precum România, cu democrație liberală de tip occidental. „Relocarea companiilor străine în România va avea un efect benefic de angrenare asupra companiilor locale”.
Frica de concediere atinge 90% dintre angajații din lume.
Nouă din zece angajați din lume se tem de restructurări și nu au încredere în siguranța locului lor de muncă, conform unui studiu recent realizat de Humu. Jumătate dintre ei merg atât de departe încât prioritizează stabilitatea jobului, înaintea creșterilor salariale ori a oportunităților de avansare.
Angajații remote privesc situația cel mai sumbru: sunt cu 32% mai anxioși față de colegii de la birou când aud de concedieri și restructurări; 67% dintre ei consideră că anxietatea le-a afectat nivelul de performanță. Comparativ, cei din birouri se simt cu 23% mai puțin afectați de aceste fenomene.
Problema pare să fie lipsa contactului direct cu managerii, care să-i asigure că nu se duce totul de râpă. Iar soluțiile țin tot de manageri:
Timp dedicat pentru a lua pulsul echipei – 5 minute la început de întâlnire în care să-i întrebe pe oameni cum o duc pot face minuni;
Incluziune, incluziune, incluziune – liderul trebuie să faciliteze legături cu oamenii din alte departamente pentru a crea oportunitatea de interacțiune socială;
Fără „primul venit, primul servit” – să renunțe la prostul obicei de a delega sarcini angajaților care le sunt familiari; cei la îndemână nu sunt mereu și cei mai capabili;
Umanitate la întâlnirile 1:1 – managerii au datoria morală de a-i întreba pe angajații care lucrează remote unde scârțâie lucrurile și cum îi pot ajuta;
Crearea unui mediu prietenos – un manager care caută doar aprobări, dar nu se preocupă de temerile angajaților și nu rezonează cu ele, îi va pierde.
Câte dintre cele 5 puncte sunt bifate de managerul tău? Unde ar mai putea să lucreze? Scrie-ne în comentarii și hai să promovăm oamenii care-și fac treaba bine și cărora le pasă de angajați.
Rezultate sondaj: Ai salariul corelat cu valoarea ta?
În ediția 56 a newsletter-ului scriam despre faptul că două treimi dintre români sunt nemulțumiți de salariul lor actual, însă puțini știu cât ar putea cere la un interviu. Tot acolo v-am întrebat dacă sunteți mulțumiți de nivelul actual al salariului, în raport cu potențialul pe care știți că îl are un post similar. Am făcut acest sondaj și pe LinkedIn și YouTube și au răspuns, în total, 1.027 de persoane.
Astfel, 472 de persoane (46%) dintre cele care au răspuns sondajului sunt mulțumite de salariu, însă consideră că merită mai mult. 200 de persoane (19.47%) spun că salariul pe care îl au este sub valoarea lor, iar 130 dintre respondenți (12.66%) nu știu cât valorează. Doar 225 de persoane (21.9%) câștigă cât merită.
Voci importante cer reglementarea și limitarea Inteligenței Artificiale.
Fondatorul Tesla a inițiat o scrisoare deschisă, alături de oameni precum omul de știință Gary Marcus și co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, prin care cer o pauză în cercetarea inteligenței artificiale. Ei au invocat faptul că astfel de sisteme cu "inteligență competitivă umană" reprezintă riscuri profunde pentru umanitate, iar industria și guvernele ar trebui să dezvolte și să implementeze un set de protocoale de siguranță și sisteme guvernamentale pentru proiectarea și dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, care să fie supravegheate riguros de experți independenți. Se mai menționează faptul că guvernele ar trebui să înființeze instituții care să trateze problemele economice și politice cauzate de inteligența artificială.
Eliezer Yudkowsky, un cercetător cu peste 20 de ani experiență în Inteligența Artificială, afirmă că nu semnează petiția pentru că este insuficientă pentru a combate răul care va urma. Tot el spune că problema apare după ce roboții ating o inteligență superioară celei umane. Yudkowsky, împreună cu alți cercetători, consideră că în urma dezvoltării unei inteligențe supraomenești, „toată lumea de pe Pământ va muri, pentru că acesteia nu-i pasă de noi și nici de viață în general”.
S-a dovedit însă ulterior că o parte dintre celebritățile semnatare erau incluse fals în scrisoare, în timp ce o parte dintre cercetările citate erau fie eronate, fie interpretate greșit.
Indiferent de care parte stă adevărul, istoricul lui Musk când vine vorba de AI este la fel de controversat precum această întreagă poveste. Un raport al Semafor sugerează că Elon Musk a părăsit consiliul de administrație al OpenAI din cauza unei tentative nereușite de preluare. Asta deși în presă erau vehiculate mai degrabă motive de potențiale conflicte de interese cu Tesla.
Tu ce crezi, dezvoltarea inteligenței AI ar putea ajunge să reprezinte un pericol? Cum crezi că ar trebui să fie reglementat?
Cu cât ești mai harnic, cu atât ți-e lesa mai scurtă.
Angajații eficienți, perseverenți, motivați și dornici să învețe mereu sunt adesea identificați de manageri ca fiind foarte loiali, deci o țintă perfectă pentru a primi sarcini de lucru cu nemiluita. Cu cât un angajat îndeplinește mai multe sarcini, cu atât e mai mare riscul de a primi și mai mult de muncă, conform unui studiu realizat la Universitatea Duke.
Asta se poate transforma ușor într-o formă de exploatare, ducând la epuizarea angajaților. Pentru a evita asta, e nevoie de un mediu de lucru sănătos, unde munca peste program să nu fie încurajată și, în general, workaholismul să nu fie aplaudat.
Pe de altă parte, unii manageri au tendința de a-i suprasolicita pe unii angajați pentru că își doresc ca sarcinile să fie făcute la timp și cât de repede posibil. Astfel că cei harnici și loiali devin top of mind, iar restul membrilor din echipă nu mai sunt luați în considerare.
Ai simțit asta pe propria piele? Dacă am atins o coardă sensibilă, scrie-ne povestea ta în comentarii.
Sursă foto: Shutterstock
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Munca izolată înseamnă singurătate dezolantă.
Cei mai nefericiți angajați sunt cei care se simt singuri la locul de muncă pentru că interacționează puțin sau deloc cu ceilalți colegi. Conform studiului realizat de Universitatea Harvard pe durata a 85 de ani, singurătatea la locul de muncă e destul de frecventă și este una dintre cele mai importante cauze ale stării de nefericire.
Una dintre cauzele singurătății este munca la distanță în forma sa cea mai izolată și impersonală, care a devenit mai răspândită în timpul pandemiei, mai ales în sectoare precum tehnologia, livrarea de alimente și serviciile online de retail, unde angajații se simt rupți de colegii lor și de esența misiunii lor comune.
Și cei care au roluri în domeniul serviciului pentru clienți sunt vulnerabili, chiar dacă merg la birou, deoarece petrec cea mai mare parte din timp vorbind la telefon cu clienți nervoși, încercând să rezolve probleme, și au foarte puține ocazii când interacționează liber cu colegii.
Aici ar trebui să intervină strategia managerilor cărora le pasă realmente de oamenii lor: indiferent de modalitatea de lucru, să le ofere condițiile și să-și încurajeze angajații să comunice între ei, mai ales informal, să-și petreacă timpul împreună (și nu, aici nu se pun și ședințele inutile interminabile), să conlucreze. Atât rezultatele echipei, cât și starea individuală vor avea multe de câștigat de pe urma fiecărei interacțiuni.
Sursă foto: Andrea Piacquadio on Pexels
Firmele care-și spionează angajații plătesc o notă de plată usturătoare.
96% dintre companiile americane care au angajați ce lucrează de la distanță folosesc un fel de software de monitorizare a angajaților, pentru a se asigura că personalul lor rămâne productiv, conform celui mai recent sondaj al ResumeBuilder.com, la care au participat 1000 de lideri de business din companii care operează remote sau hibrid. Mai mult, peste o treime dintre acestea impun ca angajații să își desfășoare activitatea cu camera web pornită, pentru a putea fi supravegheați prin intermediul unei transmisiuni video live.
Rezultatele sondajului arată că 70% dintre companii au avut angajați care au demisionat pentru a nu fi monitorizați, însă, în ciuda semnalelor evidente de protest din partea oamenilor, 97% dintre companii cred că utilizarea software-ului de monitorizare le-a crescut productivitatea. Mai mult, metoda a fost folosită și pentru a justifica un număr considerabil de concedieri, pentru două treimi din companiile care au implementat soft-urile.
Printre motivele pe care companiile le invocă în alegerea metodelor de supraveghere a angajaților se numără îngrijorările cu privire la productivitate și performanță, o mai bună securitate a datelor sau nevoia de a se asigura că angajații respectă politicile companiei. Doar 10% dintre companii au recunoscut că folosesc monitorizarea constantă pentru a încuraja revenirea la munca de la birou.
Autorii studiului avertizează că orice tip de supraveghere poate deveni contraproductivă, afectând negativ moralul și performanța angajaților, care simt că munca lor a devenit „normă”, iar relația de încredere dintre ei și angajatori este compromisă.
Surse foto: ResumeBuilder.com
Cât de bun ești la vorbit cu roboții? Giganții din tech caută „A.I. Whisperers”.
Cei mai bine plătiți oameni sunt inginerii software, mai ales cei care au studii de doctorat în domeniul inteligenței artificiale, învățării automate sau eticii A.I. Marile companii cum ar fi Google sau Microsoft sunt gata să ofere salarii de până la 500.000 de dolari pe an pentru poziția de Prompt Engineer.
Cum arată o zi din viața unui Prompt Engineer? Unul dintre angajații de la Mudano, parte a firmei de consultanță Accenture, a povestit că o zi obișnuită din viața unui Prompt Engineer presupune scrierea a cinci prompts (mesaje) diferite, cu aproximativ 50 de interacțiuni cu ChatGPT. Mesajele sau "îndemnurile" pentru tool-uri cum e ChatGPT de la OpenAI pot fi salvate ca presetări pentru a fi utilizate ulterior de alți clienți.
TikTok și Netflix Inc. se numără printre companiile care au crescut salariile pentru inginerii specializaţi în inteligenţa artificială, dar astfel de joburi sunt puse la bătaie și de organizații din domeniul financiar sau juridic.
Sursa foto: rawpixel.com
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Meta scoate opțiunea de lucru remote din noile anunțuri de job. Deși angajații existenți vor putea să continue să lucreze de acasă, decizia Meta limitează opțiunile pentru noii candidați care doresc să lucreze într-un mediu de lucru flexibil. De asemenea, Meta și-a înghețat aproape complet procesul de recrutare și se pregătește pentru următoarea rundă de concedieri, estimată la alți 10.000 de angajați.
___
Noua epidemie de nefericire. Semnal de alarmă pentru angajatori: Jumătate dintre angajații americani nu sunt fericiți cu locul lor de muncă actual și ar dori să îl schimbe, potrivit unui nou studiu al firmei de consultanță PwC. Generațiile Y și Z sunt predominant afectate de această nouă epidemie de nefericire, iar printre principalele motive pentru care aceștia doresc să-și schimbe locul de muncă este faptul că angajatorii lor actuali nu se preocupă de bunăstarea lor emoțională și mentală ori „și-au încălcat promisiunile”.
___
Virgin Orbit lansează 85% dintre angajați către necunoscut. 675 de persoane își vor pierde locul de muncă ca urmare a imposibilității obținerii unor noi finanțări. Cei aproximativ 100 de angajați rămași vor prelua ceea ce a mai rămas din compania specializată în servicii de lansare pentru sateliți mici. Disponibilizările au loc la două luni după ce compania fondată de miliardarul Richard Branson a eșuat lansarea primul satelit de pe teritoriul Marii Britanii.
___
Roku concediază 200 de persoane, adică 6% din totalul angajaților. Această decizie face parte dintr-un plan de reducere a cheltuielilor de operare și prioritizare a proiectelor cu un potențial ridicat de rentabilitate. Compania a mai concediat 200 de angajați în noiembrie 2022, pe fondul condițiilor economice din industrie. Costurile privind concedierile și contribuțiile oferite angajaților disponibilizați se vor situa între 30-35 de milioane de dolari.
___
Electronic Arts renunță la 800 angajați și își reduce spațiul de birouri. Disponibilizările vor afecta 6% din forța de muncă și sunt „cea mai dificilă parte și lucrăm la acest proces cu cea mare grijă și respect”, a declarat Andrew Wilson, CEO-ul companiei de jocuri video. Electronic Arts va oferi indemnizații și decontarea costurilor medicale pentru angajații afectați, menționând că disponibilizările au început în prima parte a trimestrului.
___
Ponderea persoanelor cu vârsta de minim 80 de ani se va dubla până în anul 2100 în UE. Conform estimărilor realizate de Eurostat, ponderea europenilor cu vârsta de 80 de ani sau mai mult va crește de la 6% la 15% până în anul 2100, în timp ce ponderea persoanelor active din punct de vedere profesional (cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani) în populația totală a UE va scădea de la 59%, cât a fost în 2022, la 50%. Astfel, va exista o presiune pe viitorii contribuabili la sistemul de pensii, dar și sistemul de sănătate va fi afectat în urma solicitării de îngrijiri medicale.
___
Finlanda devine membru NATO. Cea mai fericită țară din lume are un motiv în plus de bucurie: devine cel de-al 31-lea membru din alianța NATO. Rusia a avertizat că va "urmări îndeaproape" ceea ce se va întâmpla în Finlanda și a calificat extinderea NATO drept o "încălcare a securității și intereselor noastre naționale". Finlanda și Suedia au aplicat împreună anul trecut, dar Turcia și Ungaria au obiectat împotriva cererii Suediei.
___
Rețeta perfectă pentru munca hibridă a fost descoperită de cercetătorii de la Harvard Business School și Stanford. Care este proporția ideală între munca de acasă și cea de la birou? Care sunt avantajele muncii hibride și ale spațiilor de co-working? Află în noul episod al seriei Make It Work.
Noul tău coleg de muncă: robotul.
40% din totalul orelor de lucru vor fi efectuate integral de roboți sau cu ajutorul lor nemijlocit, conform unui raport publicat de Accenture. 98% dintre liderii de afaceri sunt de acord că, în următorii 3-5 ani, inteligența artificială va fi o componentă cheie a strategiilor organizației lor.
Creșterea rapidă a inteligenței artificiale de tip ChatGPT a atras atenția asupra potențialului său real, creionând tot mai limpede posibilitatea unui viitor cu mult mai avansat tehnologic.
„Următorul deceniu va fi definit de trei mega tendințe tehnologice - cloud, metaverse și AI – care, împreună, vor reduce distanța dintre lumea noastră digitală și cea fizică", a declarat Paul Daugherty, director executiv al grupului Accenture Technology.
Programatorii au murit, trăiască programatorii.
Inteligența artificială va prelua joburile programatorilor în viitorul apropiat, dar va crea și alte oportunități de lucru, conform lui Mat Welsh, fondatorul unei platforme de dezvoltare aplicații.
Limbajele de programare sunt complexe și, chiar dacă acestea pot fi scrise de inteligența artificială, precum ChatGPT și GitHub Copilot, tot e necesară o persoană care să instruiască programele și să verifice codul. Astfel, modul de lucru se schimbă, de la programatori care rulează codul pe un procesor, la persoane capabile să dicteze cerințe clare modelelor de inteligență artificială.
Ne plătim joburile cu energia și starea de bine.
48% dintre angajați și 53% dintre manageri declară că sunt epuizați la locul de muncă, potrivit Microsoft Work Trend Index, un sondaj global realizat pe 20.000 de angajați. 7 din 10 persoane la nivel global au probleme în a-și menține sănătatea mintală, conform Gallup.
Această „criză de energie umană" își pune amprenta asupra angajaților. De la depozit, la vânzări și până la birouri, oamenii trag de timp, se simt epuizați și detașați emoțional. Aceste sentimente demonstrează că oamenii pierd lupta în menținerea echilibrului între viața profesională și cea personală.
Kathleen Hogan, Vicepreședinte Executiv pentru Resurse Umane și Director de Personal al Microsoft, menționează că există multe măsuri pe care organizațiile și managerii le pot lua pentru a răspunde la această criză de energie umană:
Măsoară nivelul de energie: În loc să întrebi „Cum te simți", pune întrebări care ajung la esența energiei, cum ar fi: „Te simți împuternicit în rolul tău?" sau „Simți că faci o muncă semnificativă?". Astfel de întrebări cumulate într-un chestionar oferă informații valoroase companiei.
Regândește întâlnirile 1 la 1: Este esențial să descoperi preferințele fiecărui angajat într-o astfel de întâlnire, nu doar să expui și să comentezi agenda zilei. De obicei, activitățile sau acțiunile care oferă energie sunt reprezentate de recunoaștere, oportunități de mentorat, prioritizare, flexibilitate sau timp liber.
Pune accent pe priorități, nu pe productivitate: 87% dintre angajați sunt productivi la locul de muncă, dar 85% dintre lideri spun că munca hibridă a făcut dificilă încrederea în această productivitate. Oamenii din toate rolurile, la orice nivel, se pot simți copleșiți și o discuție sinceră despre ce muncă să prioritizeze ar putea fi extrem de utilă.
Condu prin puterea exemplului: Nu este suficient să le spui echipelor să își ia concediu atunci când au nevoie de o pauză. Povestește despre timpul tău liber și despre flexibilitatea pe care ți-o oferi, pentru a-i încuraja și pe angajați să ia piciorul de pe accelerație.
Pentru lideri, manageri și coechipieri deopotrivă, a fi proactivi în ceea ce privește bunăstarea noastră și a celorlalți este un bun punct de plecare.
Și pe tine te prăjește jobul la foc mic? Spune-ne care sunt măsurile concrete luate de managerii tăi.
Sursă foto: Anne Nygård on Unsplash
România, codașă la antreprenoriat social și incluziunea celor cu dizabilități.
Oamenii cu dizabilități își găsesc greu un loc în societatea noastră. Ce face statul pentru a-i ajuta să se integreze? Mai nimic. Se spală pe mâini cu indemnizațiile acordate și se implică prea puțin în a-i ajuta să se integreze socio-profesional.
În episodul din această săptămână al podcastului Hacking Work vorbim cu Roxana Damaschin, co-fondator al companiei OilRight și al asociației Un Loc, despre cum stă România la capitolul antreprenoriat și incluziune socială.
Cei 5 R care dictează viitorul muncii.
Piața muncii la nivel global s-a transformat în ultimii ani: acum joacă după un set diferit de reguli și este motivată de un set diferit de factori, numit de specialiști Marea Resetare. Aceasta este o convergență de tendințe care culminează cu o schimbare a relației dintre indivizi și organizații și este compusă din 5 direcții:
Marea Resemnare a fost declanșată în timpul pandemiei, când rata de demisie a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani.
Marea Retragere a fost cauzată de pandemie, care a creat condițiile ca un număr mare de persoane din generația Boomers să se pensioneze mai devreme decât s-ar fi așteptat.
Marea Reconversie are loc pe măsură ce oamenii s-au recalificat și au schimbat industriile în timpul pandemiei. Peste 50% dintre cei care au renunțat la locul de muncă în 2021, și-au schimbat complet cariera, potrivit Pew Research.
Marele Refuz a luat amploare pe măsură ce oamenii au refuzat slujbe proaste cu salarii mici. Firul Reddit r/antiwork este plin de povești de la job și de comentarii ale internauților care îi fac pe angajați să renunțe la locurile de muncă proaste.
Marea Relocare permite angajaților să aleagă mai întâi zona în care doresc să trăiască, pentru a construi o comunitate în jurul locului, mai degrabă decât al muncii. Este trecerea de la echilibrul muncă–viață la echilibrul viață–lucru.
#Știațică: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, mai aproape de realitate.
Ray Kurzweil, informatician și fost inginer la Google, a prezis în cartea „The Singularity Is Near” din 2005, că tehnologia le va permite oamenilor să ajungă la viața veșnică până în 2030. Pe măsură ce se apropie data, declarațiile lui Kurzweil despre nemurire revin în actualitate, fiind menționate în videoclipurile vloggerului Adagio.
În 2017, Kurzweil a prezis că până în 2029 computerele vor atinge un nivel uman de inteligență. De asemenea, a mai sugerat că tehnologia ne va ajuta să combatem îmbătrânirea și bolile cu ajutorul unor roboți microscopici care ne vor vindeca la nivel celular. Surprinzător sau nu, inginerii lucrează în prezent la acești roboți.
Tot el susținea în 2003 că nanotehnologia le va permite oamenilor să mănânce orice doresc, rămânând slabi și plini de energie. „Nanoboții din tractul digestiv și din fluxul sanguin vor extrage în mod inteligent exact nutrienții de care avem nevoie, vor solicita suplimentele de care avem nevoie și vor contribui la eliminarea alimentelor mâncate”.
Exagerate sau nu, multe dintre afirmațiile sale s-au adeverit: el a prezis cu exactitate că până în 1999 consumatorii vor putea să-și proiecteze propriile haine cu măsurători precise și cerințe de pe computerele personale, că cel mai bun jucător de șah din lume va pierde în fața unui computer până în anul 2000, că oamenii vor folosi computere portabile până în 2009 și că vom avea acces la internet wireless, oricând ne dorim, până în 2010.
Tu crezi că se va adeveri ceea ce a prezis Kurzweil? Scrie-ne părerea ta.
Sweet & spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
Ce, tu n-ai pățit să nu înțelegi de ce a fost numit un anumit coleg „angajatul lunii”?
Vasile lovește din nou, cu o explicație marca Utopia Balcanica, rubrica Crochiu cu vai. Plauzibil.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Șefu’ care taie chefu’: Abuzurile și violența sexuală sunt la ordinea zilei (și) la culesul căpșunilor.
Condițiile abuzive reprezintă normalul în anumite regiuni ale sectorului pomicol din Spania, muncitorii spunând că au fost în mod regulat plătiți prost și forțați să locuiască în colibe dărăpănate, conform The Guardian. Forța de muncă din regiunea Huelva – dominată de migranți din Maroc și Africa sub-sahariană – este adesea plătită sub salariul minim și trebuie să lucreze ore suplimentare fără plată, potrivit unui raport al Ethical Consumer.
Oamenii spun că li se rețin până la trei zile de plată dacă nu îndeplinesc cerințele angajatorilor, sunt împiedicați să folosească toaleta și li se rețin pașapoartele sau salariul pentru a-i constrânge să lucreze. Nouă dintre cele zece persoane cu care au vorbit reporterii The Guardian au susținut că sunt plătite mai puțin decât minimul legal.
„Avem nevoie de aceste locuri de muncă pentru a pune mâncare pe masă. Toată lumea profită de situația noastră”, spune una dintre aceste muncitoare.
Pentru că femeile sunt vulnerabile la exploatare și mai puțin susceptibile de a raporta situații abuzive, angajatorii profită din plin. În ciuda rapoartelor care leagă acest program de violența sexuală și a celor conform cărora angajatorii rețin documentele de identitate sau salariile, oficialii spanioli au anunțat în septembrie că programul va fi extins pentru a aduce până la 15.350 de muncitori temporari în Huelva în acest an – o creștere de 5.000 de persoane față de anul trecut.
Sursă foto: Susana Girón/The Guardian
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Îți mulțumim că ne citești sau ne asculți, în versiunea audio. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Anunță-ți colegii și prietenii să se aboneze pe toate canalele noastre video, audio, blog și newsletter, dacă nu au făcut-o încă. Ne reîntâlnim joi! Servus!