#39: Recesiunea nu oprește valul demisiilor: costul vieții îi face pe foarte mulți oameni să riște în piața muncii, căutând salarii mai mari și angajatori mai umani
Bonus: Lecția Disney: cum readuci oamenii creativi la birou; Joburile noi: inovație sau bullshit? Concedieri masive la Microsoft, Apple și Facebook cad din top; 4 false mituri despre limbajul trupului
Servus! Suntem la ediția 39 a Newsletterului Hacking Work. Să îți fie de folos!
Românii vor salarii mai mari, facturile fiind tot mai greu de plătit.
Aproximativ 53% dintre angajaţii români se aşteaptă ca anul acesta să le crească salariile, conform unui sondaj realizat de Undelucrăm.ro în rândul a 3.834 de angajați şi 446 de angajatori. Aproximativ 27% dintre angajaţi spun că ar avea nevoie de o majorare a salariului cu 20-30% doar pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei vor minim 10-15%, iar în jur de 19% au nevoie de o creştere salarială cuprinsă între 15-20%. Doar 6,5% dintre angajaţi susțin că s-ar descurca cu cheltuielile și fără o mărire salarială.
În cazul în care salariul nu va fi mărit, 41% dintre angajaţi au de gând să îşi caute un alt loc de muncă, 19% dintre ei vor încerca o renegociere și 13% spun că îşi vor căuta o colaborare suplimentară sau un al doilea job. Aproximativ 62% dintre angajatori au declarat că au în plan să majoreze toate salariile angajaţilor în acest an, 21% vor mări lefurile doar pentru anumite poziţii, iar 17% nu intenționează să le crească deloc.
Sursă foto: Deposit Photos
Marea Demisioneală continuă, în umbra Marii Recesiuni.
Un procent uriaș de 96% dintre respondenții celui mai recent raport Monster.com declară că își vor căuta un job nou în 2023, în ciuda vremurilor tulburi de care sunt conștienți. Este un număr-record chiar și în comparație cu lunile de vârf ale fenomenului Great Resignation. Chiar și în plină recesiune, cu inflație și instabilitate economică, aproape toți angajații cu CV pe Monster care au răspuns studiului operat în decembrie 2022 sunt hotărâți să facă o tranziție profesională în acest an.
Oamenii (56% din ei) știu că riscă să fie luați la ochi de recrutori pentru prea desele schimbări de job, dar spun că practică job hopping din două motive: caută angajatori mai umani și condiții de lucru mai bune, dar mai ales vor salarii mai mari și au descoperit că pot obține bani mai mulți dacă își schimbă angajatorul, cei care rămân loiali locului de muncă primind creșteri de salariu mult mai mici. 25% dintre respondenți locuiesc în alte orașe decât sediul angajatorului, iar asta reprezintă pentru ei un factor de risc, fiindcă ar putea fi primii concediați, în cazul în care firma face disponibilizări. De altfel, 62% dintre recrutorii de pe Monster confirmă că angajații care locuiesc în alte orașe ar putea fi primii dați afară.
Ar fi bine să privim atent și alte câteva cifre din cercetare, care dovedesc că oamenii sunt pe deplin conștienți de situația economiei și de riscurile pe care și le asumă: 66% dintre respondenți știu că le va fi greu să găsească ceva bun, dată fiind situația economică, 46% spun că au nevoie de mai mulți bani din cauza inflației și a creșterii costului vieții, 34% nu mai văd nicio oportunitate de dezvoltare a carierei la actualul angajator, iar 25% sunt convinși că acum muncesc într-un mediu toxic.
Analiștii de la Monster.com spun că, dincolo de nevoia de bani mai mulți, oamenii sunt atât de dispuși să plece fiindcă au mare nevoie de echilibru între viața profesională și viața privată, nu primesc acest lucru la actualii angajatori, dar știu că tot mai multe firme încep să acorde atenție acestui aspect, alături de muncă flexibilă și oportunități reale de dezvoltare a unei cariere.
Ce ar trebui să reținem din această veste surprinzătoare? Că foarte mulți oameni sunt încă nemulțumiți de modul în care angajatorii văd relația cu ei. Conștienți de situația economică, vor căuta poate mai discret joburi care să-i mulțumească, însă le vor căuta în continuare. Dacă ești antreprenor sau manager, nu ar trebui să te păcălești că recesiunea a rezolvat problema ta cu forța de muncă.
Sursă foto: Monster.com/ sondaj New Year, New Carreer
70% dintre români pleacă pentru bani în plus.
Șapte din zece români și-ar schimba imediat locul de muncă dacă ar primi un salariu mai bun, arată un studiu efectuat de agenția de market research MKOR, publicat săptămâna aceasta. Mai mult, 35% din cei chestionați ar renunța la jobul actual dacă ar primi mai multe beneficii extrasalariale sau ar avea o mai mare siguranță a locului de muncă (28%). În general, cei mai dispuși să demisioneze sunt tinerii, care așteaptă oportunități de dezvoltare a carierei și cei cu salarii mari, care au siguranța unei profesii cu mare căutare în piață.
40% dintre românii din studiul MKOR spun că volumul lor de muncă a crescut substanțial în 2022, pe când recompensa salarială a rămas aceeași sau a crescut foarte puțin. Cei chestionați observă că moralul colegilor și echipei a scăzut, în general, în 2022, mai ales pentru cei cu salarii mici (53%) sau care au copii (45%). Doar un pic peste jumătate din cei chestionați simt că au un loc de muncă sigur și nu au emoții legate de concediere în condiții de recesiune, dar în rândul celor cu salarii mici sentimentul de siguranță este exprimat doar de 30% din respondenți.
Ultima oră: Microsoft dă afară 11.000 de oameni?
Circa 5% din angajații Microsoft, adică peste 11.000 de oameni, ar putea fi concediați zilele acestea, ca reacție anticipată la intrarea în recesiune economică, spune o știre publicată de Engadget, având ca surse Bloomberg și SkyNews. Vor fi afectate mai multe divizii comerciale și de inginerie digitală ale firmei, foarte posibil și biroul din România.
În cei doi ani de pandemie, datorită muncii la distanță, Microsoft a vândut mult mai multe servicii și produse, înregistrând o creștere a profitului de 44% și angajând peste 50.000 de oameni noi, în plus față de efectivele din 2019. Acum , compania se vede nevoită să restrângă numărul de angajați, pentru a își păstra competitivitatea.
Chief Visionary Officer sau Chief Innovation Evangelist. Denumirile joburilor nou-create: inspirație, inovație sau bullshit?
Denumirile locurilor de muncă evoluează, alături de schimbările din piața muncii. Cu toții știm ce înseamnă director executiv sau director de marketing. Dar cum îți sună chief visionary officer, chief innovation evangelist, business development guru sau chief remote officer? Sună pompos, nu-i așa? Ei bine, într-o oarecare măsură acestea reflectă schimbările din cultura muncii și organizațiilor și le transmit angajaților un sentiment sporit de claritate și apartenență.
Dar care este problema cu aceste titluri ademenitoare și măgulitoare? În primul rând, pot fi uneori lipsite de sens, atribuindu-le angajaților un titlu grandios, dar prea puține îndrumări clare cu privire la ceea ce presupune de fapt munca lor. Atunci când un astfel titlu este folosit ca o tactică de recrutare, această ambiguitate poate duce la o nepotrivire a așteptărilor dintre angajator și angajat. Titlurile necunoscute îi pot ține la distanță pe cei care își caută noi locuri de muncă, iar recrutorii s-ar putea să nu poată identifica candidații potriviți.
Banometru - educație financiară gratuită și practică, pe înțelesul oricui.
Relația cu banii n-a fost niciodată un punct forte al românilor, educația financiară în familie și școală fiind absentă sau rudimentară. Acum însă este disponibilă gratuit o inițiativă educațională care poate compensa acest handicap: Banometru este programul gratuit care îți oferă sprijinul unui coach financiar pentru a crea și urma un plan potrivit ție, indiferent cine ești, ce venituri ai și ce investiții sau economii ai spera.
Programul oferă acces individual personalizat la cursuri de educație financiară ușor de înțeles, susținerea unei comunități prietenoase care să te ajute să-ți păstrezi motivația și resurse practice pentru a ajunge la o relație echilibrată cu banii. Mai mult, managerii HR și antreprenorii pot descoperi la Banometru resurse gratuite de Wellbeing financiar ce ajută companiile să ofere angajaților o serie de beneficii utile în susținerea loialității și a confortului financiar.
Avem un nou sondaj, cu o întrebare foarte importantă și grea:
Apple și Meta (Facebook) nu mai sunt angajatori de top.
Meta și Apple - două companii de top din domeniul tehnologiei - nu au fost incluse anul acesta pe lista americană a celor mai buni 100 de angajatori, realizată de Glassdoor. În 2022, Meta a înghețat angajările, a anulat ofertele de muncă și a disponibilizat peste 11.000 de angajați - cea mai mare rundă de concedieri din istoria companiei. În mod similar, Apple a oprit angajările în 2022. Faptul că organizația a pus presiune pe angajați pentru a se întoarce la birou ar putea reprezenta încă un motiv pentru neincluderea în acest top.
În timp ce Meta și Apple au părăsit cursa, companiile de tehnologie au dominat în continuare clasamentul din SUA, reprezentând 40% din organizații. Companii de top din domeniul tehnologiei precum Microsoft, LinkedIn și Google au intrat în top 20.
Reluăm workshopurile de Employer Branding de la Școala SPOR.
Profesioniștii din Resurse Umane și Marketing, dar și antreprenorii și managerii de top ar trebui să își elibereze două zile la început de Februarie. Sunt invitați la Workshopul de Employer Branding: Metoda 5D, pentru a parcurge practic și interactiv etapele procesului de audit și (re)construire a brandului de angajator, avându-l ca ghid pe Doru Șupeală. 😉 Ne vedem pe 2 și 3 februarie la București și pe 9 și 10 februarie la Cluj.
Mesajul lui Bob Iger: așa convingi oamenii să revină la birou.
Bob Iger, CEO-ul companiei Disney, a trimis săptămâna trecută un email angajaților prin care îi cheamă înapoi la birou de luni până joi. În email, Iger a vorbit despre „valoarea de a fi împreună cu oamenii cu care lucrezi”. A fi prezent în același spațiu cu colegii și având șansa de a interacționa informal schimbă modul în care colaborezi și te conectezi cu cei din jur, ambele fiind importante într-o afacere cu o componentă creativă atât de importantă cum este Disney.
Însă inovația nu este singurul motiv pentru care este important ca oamenii să fie împreună la birou: cultura organizației și dezvoltarea profesională contează la fel de mult, în viziunea liderului Disney. Emailul său este un exemplu excelent despre cum trebuie să comunice un lider: să prezinte în mod clar valorile echipei și să explice de ce această schimbare este importantă.
După cum m-ați auzit spunând de multe ori, creativitatea este inima și sufletul a ceea ce suntem și a ceea ce facem la Disney. Și într-o afacere creativă ca a noastră, nimic nu poate înlocui capacitatea de a ne conecta, de a observa și de a crea fiind împreună fizic, nici oportunitatea de a crește profesional învățând de la lideri și mentori. Cred că mai multă muncă împreună va aduce beneficii creativității companiei, culturii și carierei angajaților noștri. – Bob Iger, CEO Disney
___
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Cum recunoști un conducător bun? Descoperă decalogul lui Premuzic.
Află dacă ai calitățile și competențele potrivite pentru a fi un bun lider, cu ajutorul unui chestionar de 10 întrebări, bazat pe 100 de ani de cercetare academică. În acest articol de blog, parte a proiectelor educaționale susținute de MedLife, îți prezentăm ariile esențiale de competență ale unui lider bun și autentic, care încurajează performanța în echipa sa.
Să îți fie de folos!
Premiem comentariile interesante și întrebările inspirate.
Echipa Hacking Work e mereu în căutarea celor mai inspirate idei, astfel că ne-am aliat cu prietenii de la editura Curtea Veche Publishing și oferim 4 premii care să vă alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. Ce trebuie să faci pentru a câștiga una dintre cărțile „Digitale #PeLegale” scrisă de
și ?Urmărește episodul de podcast Hacking Work cu Costin Dămășaru pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo, pe Youtube, în secțiunea de comentarii, ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui sau adresează-i lui Costin o întrebare (pe care de asemenea noi i-o vom transmite în cadrul conferinței Human 2.0: Neuroscience for Leaders).
Concursul se va desfășura până în data de 22 ianuarie, ora 00:00, iar în data de 23 ianuarie vom anunța câștigătorii celor 4 cărți oferite de Curtea Veche. Succes!
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Românca Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume. Rădăuțeanca Ana Dumbravă a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter Strike:Global Offensive din lume, premiul fiindu-i acordat în cadrul unei gale desfășurate în Stockholm, Suedia. Ana are 23 de ani și este jucătoare profesionistă de CS:GO din 2015, în ultimii ani adjudecându-și o serie de premii remarcabile la cele mai importante turnee Esports pe plan mondial. Dincolo de prestigiul obținut, Ana demonstrează că meseriile inovative vin tot mai tare din urmă, iar valoarea lor ca impact, relevanță sau contribuție nu mai poate fi contestată.
„Sper ca prin acest trofeu să inspir mai multe femei să se alăture industriei gamingului.” a declarat Ana pe scena HLTV Award Show 2022, eveniment care îi premiază pe cei mai buni jucători din industrie.
___
Arta AI creează noi proteine umane. Folosind aceleași tehnici care stau la baza DALL-E sau a altor platforme AI generatoare de artă, oamenii de știință creează acum modele pentru noi proteine. Corpul nostru produce în mod natural aproximativ 20.000 de proteine - mecanisme biologice minuscule care pot schimba modul în care corpurile noastre se comportă și care se ocupă de orice, de la digerarea alimentelor și până la transportarea oxigenului prin fluxul sanguin. Acum, cercetătorii încearcă să creeze proteine care nu se regăsesc în natură, sperând să îmbunătățească astfel capacitatea de a lupta împotriva bolilor și de a reuși lucruri pe care corpul uman nu le poate face de unul singur.
___
Supraviețuirea și loializarea angajaților, obiectivele angajatorilor din Canada în 2023. 62% dintre angajatorii canadieni oferă creșteri salariale, 38% oferă program de lucru flexibil și 34% își încurajează angajații să participe la cursuri de perfecţionare și formare de teama demisiilor. Statisticile oferite de firma de consultanță Peninsula sunt destul de îngrijorătoare pentru că 30% dintre companii au ca obiectiv principal anul acesta supraviețuirea.
___
Angajatorii din vestul României se plâng că nu găsesc oameni. Numărul cererilor de import de forţă de muncă a crescut de zece ori într-un an în Arad. Conform cererilor înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Arad deficitul de forță de muncă se ridică la 10.000 - 15.000 oameni. Însă forța de muncă din import nu este o resursă stabilă, angajații care vin în România sperând să găsească repede calea spre joburi mai bune în vestul Europei. Astfel, județul Arad s-a transformat într-o oportunitate pentru cetățenii non-UE care își doresc să ajungă în Spațiul Schengen și să obțină o slujbă mai bine plătită.
___
Se caută tineri care-și doresc să schimbe lumea. În cazul în care cunoașteți tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani care dețin un talent și mai ales motivația care-ar putea schimba lumea în mai bine, American Councils for International Education a lansat un apel deschis pentru tineri eroi cât se poate de fain. Oportunitatea îi poate propulsa pe tinerii determinați direct în Rise Program, unde, în timp ce se implică activ în rezolvarea celor mai presante probleme ale umanității, aplicanții au șansa de a se dezvolta prin intermediul unor beneficii extrem de prețioase, printre care burse, mentorat, acces la oportunități de carieră sau finanțare.
___
O nouă finanțare pentru compania românească Vatis Tech. Partenerii noștri tehnici, care asigură transcrierea fidelă a interviurilor din podcastul Hacking Work, au obținut o nouă rundă de finanțare în valoare de 650.000 de euro. Vatis Tech este recunoscută pentru dezvoltarea de tehnologii de recunoaștere vocală bazată pe inteligență artificială, care rivalizează la nivel de acuratețe cu giganți globali precum Google sau Microsoft. Nivelul de acuratețe al Vatis Tech pe limba română depășește în medie 95%, în timp ce alte companii reușesc 85% acuratețe. Tehnologia este folosită cu succes în momentul de față în mai multe industrii, precum media, legal, medical sau call centere.
Uite ce FAIN. #Știațică: 4 mituri demontate despre limbajul corpului.
Există o mulțime de mituri despre limbajul corpului pe care majoritatea oamenilor le cred, deși nu sunt adevărate. Fostul agent FBI Joe Navarro, expert în limbajul corpului și autor al mai multor cărți, printre care Dicționarul limbajului corpului, caută să facă lumină în aceste idei preconcepute și să desființeze miturile dintre posibilii factori de influență a percepției oricărui interlocutor. Nu este întotdeauna ușor să citești limbajul corpului, dar a scăpa de aceste preconcepții greșite este un start bun, în orice caz. Iată câteva dintre cele mai comune lucruri pe care le considerăm a „trăda” ceva despre interlocutorul nostru, deși nu e chiar adevărat:
1. O „poziție de putere” te poate ajuta să impresionezi un client sau un intervievator.
Nu prea mult, consideră Navarro. O poziție de putere comunică tocmai asta - putere. „Care este scopul unei poziții de putere? Nu ești acolo pentru a domina. De ce să nu folosești un comportament care denotă respect și bune maniere?", spune Navarro. Aceasta include să lași pe cineva să meargă înaintea ta și să-ți folosești palma deschisă în loc să arăți cu degetul pentru a-i indica unde se poate așeza. Sau să transmiți încredere, folosind gesturi normale, fără să îți dregi prea des glasul atunci când răspunzi la o întrebare.
2. Cineva care zâmbește în timpul unei conversații serioase probabil minte.
Navarro nu e de acord. Oricât de mult ne-ar plăcea tuturor să credem că există indicatori care să arate când cineva minte, ei nu există. Niciun comportament nu indică minciună, spune Navarro.
3. Cineva care îți oglindește comportamentul este atras de tine.
„Se spune asta, dar de fapt oglindirea este un semn de confort”, spune Navarro. „Dacă există confort psihologic, vom avea tendința de a ne oglindi unul pe celălalt în cadență, stil de șezut, ritm respirator și așa mai departe.” Așa că atunci când vezi următoarea dată un cuplu într-o cafenea mimându-și comportamentul, fiecare cu o mână pe obraz, spre exemplu, sau mâncând în același ritm, nu este neapărat adevărat că sunt amorezi, dar este adevărat că au dezvoltat un grad de confort psihologic ridicat unul față de celălalt.
4. Cineva care își încrucișează brațele este defensiv.
În mod cert nu este adevărat, spune Navarro. Orice am simți, ne încrucișăm brațele atunci când vrem să ne liniștim. „Este ca o îmbrățișare de sine”, spune el. „Chiar și atunci când ești supărat, adevărul este că faci asta pentru a te consola.” Și funcționează, spune el. „Ai două brațe care se apasă pe partea viscerală, ceea ce oferă mult confort prin nervul vag”.
___
Rubrica de curiozități științifice vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
Șefu’ care taie chefu’.
Mirajul companiilor „cool” duce la burnout și exploatarea tinerilor.
Mulți tineri își doresc să lucreze în industrii creative care sunt în trend, cum ar fi moda. Consideră că este captivant să reușească în aceste domenii și sunt atrași de beneficii ademenitoare. Totuși, nu e atât de roz viața în aceste companii. De exemplu în industria modei, unii rezistă doar o săptămână după ce își dau seama că locul de muncă este, în esență, muncă neplătită și implică ore întregi de cărat și împachetat. Cei care rezistă câteva luni, renunță din cauza burnout-ului.
Locul entuziasmului este luat de frustrare și plictiseală, iar managementul nu le oferă nicio traiectorie în carieră și niciun sentiment de progres, de creștere. Cei care pleacă sunt înlocuiți repede cu alți tineri entuziasmați. Aceste situații îi vor face pe cei aflați la începutul carierei vulnerabili la epuizare sau deziluzionați.
Există multe motive pentru care companiile aleg să renunțe la angajații tineri, în loc să investească în potențialul lor, spune Helen Hughes, profesor la Leeds University Business School. În primul rând, sunt implicațiile financiare. Proaspeții absolvenți nu au aceleași așteptări salariale pe care le au cei cu experiență. Deci îi angajează pentru că îi pot plăti mai puțin. Apoi, începătorii pot fi mai maleabili și mai dispuși să accepte anumite condiții de muncă. Cu cât angajatul este mai puțin experimentat, cu atât acceptă mai ușor un mediu de lucru, sunt mai ușor de modelat.
Unii ar putea decide să rămână și să se epuizeze pentru că sunt la începutul carierei. Fără experiențe anterioare de comparare, există riscul ca aceste condiții proaste să devină standard de normalitate și să deformeze esențial viziunea cuiva asupra carierei și a relației sale cu munca.
Sursă foto: Getty
Cum scrii un CV care să te prezinte corect în fața unui potențial angajator?
În cel mai nou episod Hacking Work Podcast, aflăm direct de la Camelia Macsim cât este de important să avem un CV bine construit, ce înseamnă și cum clădim brandul personal, dar înțelegem și ce ar trebui să căutăm, de fapt, la un loc de muncă, și de ce recrutarea e de fapt un proces de evaluare reciprocă.
Episodul este disponibil pe toate platformele noastre audio și video.
Sweet & Spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
Pe principiul „salariului atractiv”, „mediul dinamic și incitant” este un alt punct de informație goală care se regăsește cumva din oficiu în orice anunț de angajare. Și, de foarte multe ori, în cultura copy-paste a unora dintre recrutori, realitatea acelui mediu captivant, plin de energie și provocări arată fix ca în imaginea de mai jos.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Acest newsletter este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana și Doru, ajutați de voluntarii noștri: Ana, Sergiu, Andreea și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în grafică.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele informație valoroasă care te va ajuta să-ți îmbunătățești viața.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne pe: news@hackingwork.ro.
Luni o să luăm și noi o pauză scurtă, cu atât mai mult cu cât suntem siguri că și voi veți fi prinși cu diverse alte activități, în dulcele stil clasic al weekendurilor prelungite.
Ne recitim joia viitoare ! Servus!