#38: Cum câștigi 2000 de euro lunar, azi în România? Fericirea e cel mai important KPI în IT, iar munca remote este factor de loialitate.
Bonus: Pauzele scurte și vesele sporesc productivitatea, 5 abilități te fac foarte valoros profesional, se vede și fața întunecată a spațiilor de coworking, iar 20% din americani fac Quiet Quitting.
Servus! Ediția 38 a HWNews este aici. Să îți fie de folos!
Venit net de +10.000 de lei lunar, în România. Miraj sau realitate?
Anul 2022 a fost unul al cheltuielilor neprevăzute. Cei mai mulți români au fost forțați să-și reconsidere costurile și să le ajusteze din mers. S-au schimbat stiluri de viață, obiceiuri de consum, furnizori de servicii și locuri preferate de vacanță. Dar concluzia e una singură: în România, majoritatea câștigă prea puțin pentru a face față unor șocuri economice serioase.
Cât ar trebui să câștige de fapt angajatul român, pentru un trai decent? O sumă propusă pe Reddit în contextul aceleiași dezbateri era de 10.000 lei. Autorul se întreba totuși, pertinent:
„Care ar fi șansele să obții acești bani, lunar, în mod cinstit? În afară de muncă în IT, videochat, politică (loc călduț în funcții unde nu faci nimic) și fără lucrat 15 ore/zi sau prostit oameni cu afaceri dubioase care nu-s sustenabile, cum ajungi să faci 10k net singur?”
Răspunsurile nu s-au lăsat mult așteptate, oamenii dând exemple de meserii pe care le percep ca fiind bănoase:
“Muncitor profesionist: zugrav, electrician, pune faianță, termoizolație, de toate. Zicea că face cam 10.000 în lunile lejere, și vara bate spre 16.000.”
“Ca instalator poți face banii ăștia legal (chiar mai mult) dacă ai propria firmă și dacă te recomandă suficientă lume când e o urgență.”
“Am plătit 750 ron instalarea unui boiler electric. A durat maxim 3 ore. Altă dată am dat 600 lei unui electrician, ca să mai îmi monteze un tablou electric suplimentar.“
După cum se vede, consensul pare a fi că ocupațiile din zona serviciilor, din construcții sau din amenajări interioare au cel mai bun randament. Și probabil că mulți dintre noi avem aceeași părere, în virtutea experiențelor personale. Păcat că România tratează școlile profesionale ca pe licee de mâna a doua.
Însă o altă concluzie, ceva mai tristă, reiese tot din exemplele oamenilor: că doar antreprenorii fac bani serioși în România. Aici un angajat nu are șanse să ajungă la 10.000 lei lunar, dacă nu lucrează în IT sau la stat, în funcții de conducere.
“Ca angajat, așa e, nu ai cum să ajungi la venitul ăsta decât cu foarte multe ore peste program.”
"Dacă vrei venit peste medie în orice țară trebuie să faci ceva pe lângă jobul care îți oferă salariu lunar.”
“Contabil care lucrează la corporație, dar face și extra bani <<pe lângă>>, ținând contabilitatea unor firme mai micuțe.”
Sursă foto: Shutterstock
Tu ce meserii crezi că se bucură la acest moment de venituri satisfăcătoare, în afară de cele înalt calificate din IT? Scrie-ne în comentarii.
Munca la distanță nu mai este doar o opțiune. Fără ea îți pierzi angajații valoroși.
Există două tipuri de companii, conform unei concluzii a revistei Fortune: cele care au înțeles, au acceptat și s-au adaptat la munca la distanță și cele care trăiesc în negare. Iar cele din urmă vor avea de suferit.
Raj Choudhury, economist la Harvard Business School, este de părere că parcursul unei companii este dat de angajații de top și de specialiștii vânați de concurență a căror părere contează acum la fel de mult ca a șefilor. Astfel, agenda companiei și implicit funcționarea ei sunt dictate și de angajați, într-o tot mai mare măsură.
Managerii companiilor de top recunosc asta indirect. Deși mai bine de jumătate dintre ei și-ar dori ca toți angajații să revină fizic la muncă, 71% admit că se regăsesc într-o criză de personal calificat și că oamenii buni sunt greu de atras fără oferta muncii la distanță sau în regim hibrid.
Și tocmai de aceea, 90% dintre CEO din zona tech s-au angajat să păstreze munca remote, atâta timp cât se menține productivitatea și se reduc costurile cu chiria și utilitățile.
Sursă foto: Getty Images
Fața întunecată a birourilor open space și a spațiilor de coworking.
Cercetătorii de la Gartner susțin că decizia organizațiilor de a-i aduce pe angajați înapoi să lucreze într-un birou de tip open space după doi ani de pandemie nu a a avut rezultate pe măsura așteptărilor.
Conform datelor oferite de U.S. Bureau of Labor Statistics, productivitatea muncii a scăzut considerabil în ultimul an. Una dintre cauze este, conform Gartner, biroul de tip open space, unde angajații nu au intimitate, sunt distrași de conversațiile celorlalți și se simt supravegheați încontinuu. Asta în contextul în care în pandemie productivitatea a crescut peste medie la nivel global, fără ajutorul acestor metode și procese de lucru la grămadă.
Nici spațiile de coworking, mai moderne conceptual și foarte atrăgătoare ca design, nu sunt lipsite de dezavantaje. Inițial, spațiile comune din hub-urile de coworking au contribuit la sentimentul colaborării intense, creativitții colective și fraternizării între start-up-uri, cu interacțiuni informale și planificate, inclusiv evenimente, ateliere și discuții în zonele comune (bucătăria comună, lounge-ul și zonele de relaxare).
Însă un studiu recent al unor profesori de inovare și strategie de la universitățile din Londra și Lille se arată că munca într-un spațiu de co-working pare să împiedice practicile de colaborare între firme, de-a lungul unor perioade mai lungi. Dacă la început interacțiunile frecvente sunt benefice, în timp ele devin nefolositoare și chiar dăunătoare și neproductive.
Din șapte start-up-uri localizate în Level 39, unul dintre cele mai mari hub-uri din Europa, trei au ajuns să părăsească spațiul de coworking, spunând că beneficiile spațiilor de colaborare nu au fost de durată și schimbările constante pe măsură ce au apărut tot mai multe companii au fost perturbatoare. În ciuda designului atrăgător și comunităților vii, spațiile de coworking au așadar și efecte negative asupra productivității și eficienței.
Una dintre soluțiile eficiente pentru această problemă ar fi combinarea spațiilor deschise dedicate socializării, interacțiunilor și colaborării, cu birouri dedicate, separate, mai bine izolate și personalizate. Adică exact cum avem noi, la Stables în Cluj, ăl mai fain loc de work&learning&fun.
Photo by myHQ Workspaces on Unsplash
20% din angajații americani sunt în Quiet Quitting.
1 din 5 americani admite că face doar „minimul necesar” la locul de muncă, și nimic mai mult. Astfel, productivitatea din SUA scade, iar principalul motiv invocat de angajați este cultura organizațională ambiguă a „datului din coate” din companii pentru care tot mai puțini sunt dispuși să se implice suplimentar.
Conform unui sondaj ResumeBuilder.com efectuat pe 1.000 de americani, 21% dintre respondenți spun că nu fac niciun pas mai departe dincolo de ce spune fișa postului. Mai mult, 5% din ei au recunoscut că fac chiar mai puțin decât munca pentru care sunt plătiți, o treime spun că și-au redus orele de lucru săptămânale cu peste 50%, iar 83% dintre respondenți invocă epuizarea ca unul dintre motivele lipsei de motivație.
În România încă nu se măsoară treburile astea, ar fi foarte interesant să vedem cum arată realitatea prin instituțiile birocratice ale statului, dar și prin foarte stufoasele birouri funcționărești ale corporațiilor.
Cinci abilități care te fac mai valoros profesional.
Candidații au mereu emoții la interviuri pentru că nu au toate abilitățile tehnice cerute de companii. Dar s-ar putea ca anumite ”soft skills” să fie mai importante și mai valoroase decât cele tehnice, așa că atitudinea temătoare trebuie abandonată sau controlată, spune o analiză Fast Company.
Curiozitatea (1) se numără printre abilitățile pe care le caută organizațiile la candidați, urmată de o mentalitate centrată pe dezvoltare (2), adică abilitatea de a învăța lucruri noi pe care să le aplici imediat, de a privi provocările ca pe oportunități, de a ieși din zona de confort pentru a crește.
Dacă ai capacitatea de a privi problemele din perspective diferite (3) și de a te consulta cu mai multe persoane pentru a identifica următorii pași și a lua astfel decizii mai bine fundamentate, atunci înseamnă că poți analiza critic situațiile din jurul tău (4).
Nu în ultimul rând, abilitatea de a colabora (5) este de asemenea una dintre calitățile importante de pe lista managerilor, pentru că doar printr-o relație intensă și eficientă cu restul echipei se pot atinge corect și rapid obiectivele dorite.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Munca intelectuală ideală: dimineața cu colegii la birou, după-amiaza singur de acasă?
Cercetătorii au scanat creierele angajaților din birourile companiei JLL din Singapore, în timp ce aceștia îndeplineau sarcini pe care le-ar face într-o zi normală de lucru. Au aflat trei lucruri importante despre munca hibridă (la birou versus de acasă).
Prima observație: creierele oamenilor activi în profesii de birou lucrează cel mai bine dimineața dacă oamenii sunt împreună la birou, rezultatele fiind mult mai bune decât dacă oamenii lucrează de acasă sau vin la un birou pustiu, unde nu există interacțiune.
A doua idee: procesele cognitive sunt favorizate în birourile unde există o vibrație colectivă care inspiră, adică atmosfera descrie un grup de oameni motivați și implicați în ce fac. Creierul este mai puțin productiv când oamenii muncesc de acasă, izolați, dar și când nivelul de zgomot și aglomerație din birou depășește cotele de confort.
A treia concluzie a studiului arată că, pentru anumite tipuri de muncă, a fi împreună la birou poate fi contraproductiv. Când au fost rugați să participe la o prezentare și să finalizeze un test de înțelegere a conținutului, atenția oamenilor a fost în medie cu 10% mai mică și au fost cu 8% mai puțin relaxați și cu 18% mai puțin entuziasmați.
Explicația? Ne-am obișnuit atât de mult cu munca la distanță și mai ales cu învățarea online, individuală, neinteractivă și rece, încât interacțiunea cu ceilalți în mediul fizic ne poate face mai neliniștiți, mai neimplicați și mai neatenți. Tu ce părere ai despre cele trei concluzii?
Cel mai important KPI în IT: Fericirea.
Managementul unei companii moderne și performante trebuie să se asigure, în primul rând, că oamenii sunt fericiți, susține investitorul Marc Andreessen într-un articol de opinie. În acest mod, oamenii vor fi loiali companiei și aceasta va trece prin recesiune mult mai ușor.
Andreesen, unul dintre cei mai experimentați și respectați antreprenori din tehnologia digitală, crede că talentele din tehnologie vor gravita către culturi în care managerii le acordă un rol activ în afaceri, tratându-i ca inovatori, nu ca pe cei care doar execută comenzi.
De asemenea, un model cultural care oferă putere echipelor mici, interfuncționale, alături de o misiune clară de a lucra la probleme complicate cu rezultate măsurabile va contribui mult la fericirea specialiștilor de calitate din sectorul tech. Profesioniștii din tehnologie se așteaptă la: ținte clare, mai puțină birocrație și lucru pe proiecte, cu feedback rapid și susținere reală.
Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash
Scurte și tari.
Un nou praf în ochi de la statul român: micro-deducere de impozit, pentru părinții cu copii. De la 1 ianuarie 2023, părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală. Experții contabili trag un semnal de alarmă asupra confuziilor găsite în text în Ordonanța guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 și spun că în realitate, suma calculată la salariul net înseamnă cam 10 lei/copil. Și implică o mulțime de hârțogării. Du-te spre biroul HR Admin, află de ce acte ai nevoie și primește-ți drepturile.
___
Concedierile în masă ajung și în Finanțe & Bănci. Goldman Sachs este pe punctul de a anunța 3.200 de disponibilizări în această săptămână, una dintre cele mai mari runde de disponibilizări din istoria gigantului bancar, conform Bloomberg. Aceste concedieri au loc după ce Goldman a înregistrat o scădere cu 46% a profiturilor în ultimele luni.
___
Poți să mergi pe jos, dar să fii și la job, simultan? Unii dintre cei care lucrează de acasă și-au cumpărat o bandă de alergare care funcționează și ca birou. Munca pe laptop în timp ce faci pași duce la o scădere a nivelului de colesterol, o îmbunătățire a concentrării, productivității și motivației. În plus, faci și sport și job simultan, deci câștigi timp pentru a face alte lucruri. Un studiu al Asociației Americane de Psihologie constată că cei care merg pe jos în timpul zilei de lucru au o satisfacție mai mare și sunt mai puțin plictisiți și stresați decât cei care nu se mișcă.
___
Abonamente la sală pot fi decontate de angajator, fără impozitare. Conform unei noi legi, de luna viitoare, angajatorii le vor putea oferi salariaților abonamente la sălile de sport și programe de recuperare medicală. Aceste beneficii nu vor mai fi taxate - firmele nu vor plăti pentru ele impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensie. Facilitatea este limitată la 400 euro pe an, pentru fiecare angajat, și se aplică și persoanelor fizice autorizate, în limita aceleiași sume.
Sigur găsiți detalii despre această nouă lege în
, cea mai bună și proaspătă sursă de informare din domeniu, realizată de Ana Maria Udriște și echipa de experți de la Avocatoo.___
Urmează 2 ani dificili pentru sectorul tech. Satya Nadella, CEO-ul de la Microsoft susține că 2023 și 2024 vor fi ani de grele încercări pentru sectorul IT, fiindcă semnele recesiunii sunt tot mai vizibile, iar companiile vor trebui să se adapteze. Microsoft este una dintre companiile gigant care a disponibilizat sute de oameni anul trecut.
___
Mai bine prieteni puțini și buni decât mulți și degeaba. În anii 1990, psihologul Robin Dunbar a publicat un studiu în care susținea că oamenii pot gestiona până la 150 de relații sociale semnificative (care includ familia și prietenii). Din cele 150, numărul relațiilor de prietenie strânsă este de cinci. În mod similar, un studiu din 2020 constată că trei-cinci prieteni apropiați sunt suficienți pentru a te simți împlinit. Atingerea acestui nivel de intimitate cu o persoană necesită aproximativ 200 de ore investite, spune cercetătorul Jeffrey Hall.
___
Jocurile video te fac mai priceput pentru roluri de conducere. Tinerii adulți care joacă jocuri video în mod constant tind să aibă competențe executive îmbunătățite. Jucătorii experimentați, indiferent de tipul de joc video pe care îl preferă, sunt mai atenți, mai preciși și mai rapizi, conform unui studiu realizat de trei profesori universitari italieni. Cercetătorii au constatat și că jucătorii video sunt mult mai eficienți și în luarea deciziilor, comparativ cu cei care nu se joacă.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Pauzele distractive scurte cresc productivitatea.
Pauzele scurte pot ajuta la reducerea nivelului de stres, atunci când ai de-a face cu sarcini dificile. Vizionarea unui videoclip plin de umor pe YouTube îi poate ajuta pe angajați să facă față factorilor de stres zilnic, cum ar fi e-mailurile negative sau sarcinile care nu le plac. Astfel de emoții pozitive le permit angajaților să își mențină calmul chiar și după ce se confruntă cu cerințe solicitante, arată un studiu publicat de cercetătorii de la Trinity Business College din Dublin.
Conform specialiștilor, s-ar putea dovedi util ca organizațiile să fie cele care încurajează conștient micile pauze, detensionând atmosfera și păstrând tonusul angajaților. Pot face asta oferind recomandări despre scurte videoclipuri amuzante prin intermediul unui newsletter intern, sau ar putea publica pe intranet "gluma zilei". Procedând astfel, angajatorii pot contribui la atenuarea efectelor negative ale taskurilor zilnice, la sentimentul de apartenență și loialitate.
De citit: Cum profită angajatorii de banii statului și de naivitatea tinerilor? Cât de departe ajung înscenările și umilințele la locul de muncă? Află din povestea Amaliei ce forme mai capătă exploatarea, umilirea și anchetarea pentru erorile altora.
Uite ce FAIN. #Știațică superputerea copiilor de a învăța ușor are o unealtă secretă?
O substanță chimică de la nivelul creierului, numită acid gamma-aminobutiric (sau GABA), îi ajută pe copii să rețină mai repede informațiile și pentru mai mult timp, conform unei cercetări realizate de o echipă de profesori de la Universitatea Regensburg din Germania și de la Universitatea Brown din Statele Unite.
GABA este deja cunoscută pentru rolul pe care îl are în procesul de învățare, însă rezultatele recente au arătat că ea este de fapt responsabilă pentru eficiența învățării. Adulții care nu mai secretă GABA în aceleași doze, au nevoie de o pauză de o oră între sesiunile de învățare și acumulare de noi informații, în timp ce copiii au nevoie de doar 10 minute.
Sursă foto: Ben White on Unsplash
Rubrica de curiozități științifice vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui. FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
Sweet & Spicy – bunătăți tonice oferite de Tata Vlad.
Am mai văzut mema asta în diverse variante, de-a lungul timpului, dar niciuna atât de potrivită cu actualitatea. Nu zicem că așa se întâmplă mereu, ci doar că se întâmplă frecvent ca vorbele goale să nu fie chiar ceea ce au nevoie oamenii aflați în procese de recrutare.
Facem haz de necaz, dar ai pățit astfel de situații? Cum a fost?
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Cartea câștigătoare.
Cum să eliminăm erorile frecvente în luarea deciziilor și cum să facem alegeri mai bune în orice situație? Aflăm din cartea „Elementele alegerii. De ce contează modul în care luăm decizii” scrisă de Eric J. Johnson, expert în arhitectura alegerilor.
Este un ghid complex care ne va spune cum ne putem ajuta unii pe alții să facem alegeri mai înțelepte și să vedem rețelele invizibile de influență care constrâng tot ce facem. Spor la citit!
ProVorbe.
„Noi ne folosim 100% din creier, însă optimizat în proporție de 10%. Creierul face tot ce poate să te țină în starea în care ești. Viitorul este să putem să accesăm resursele interioare ale creierului nostru, cu blândețe, pentru a facilita accesul la minte. Ajutăm creierul să se auto-optimizeze.” – Costin Dămășaru, fondator și CEO al centrului Veruvis
Tu ai văzut episodul cu Costin pe care l-am difuzat săptămâna trecută? Noi încă îl avem pe repeat. Urmărește-l și tu și descoperă lumea fascinantă a neuroștiinței.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Acest newsletter este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea, Cosmin și Doru. Ionuț este cel specializat în grafică.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele informație valoroasă care te va ajuta să-ți îmbunătățești viața.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi! Servus!