#37: Adio YOLO, acum e FOLO (FearOfLayOff); Programatorul software clasic e pe cale de dispariție, iar freelancingul ia amploare.
Bonus: Google strânge rău cureaua; Nomazii digitali au tot mai multe opțiuni; Femeile sunt umilite ca să obțină joburi la Kuwait Airways, iar furio-candidatura intră în trend.
Servus! Ediția 37 a HWNews este aici. Să îți fie de folos!
Nu uita să trimiți ce ți se pare cel mai util și colegilor și apropiaților tăi.
Mișcări tech-tonice. Cum arată viața după concediere?
Și dacă trăiești sub o piatră, tot ai auzit de concedierile masive din sectorul IT în ultimele luni. Meta, Twitter și Amazon sunt doar câteva din vedetele care fac cu mâna angajaților trimiși definitiv acasă, dar și alte companii mai mici le calcă pe urme.
Bomboana de pe colivă? Multe concedieri au loc după ce oamenii primesc feedback pozitiv, ori se văd cu premii, distincții și măriri.
Viața foștilor angajați și sfaturile lor sunt dintre cele mai diverse. Unii au acum două job-uri full time, datorită magiei muncii remote – motivația lor fiind mai mult axată pe confort financiar, în caz că intră zilele-n sac.
Alții lucrează part-time în timp ce caută oportunități full-time – iepurele poate sări de oriunde. Iar alții sunt resemnați că se vor frige și cu iaurt, că industria tech e volatilă și că oricât de mult, ai analiza siguranța viitorului loc de muncă, Dumnezeu nu bate cu parul – doar dă seen la notificarea de concediere pe email.
Lucrezi în IT și te temi de valul de concedieri sau te recunoști în scenariile de mai sus? Ai o părere sau abordare diferită? Dă-ne și nouă de știre, ca să le spunem oamenilor cum să procedeze. E gratis, dar e de folos tuturor: comentează la finalul acestui articol.
Sursă foto: Pixabay
FOLO (Fear of LayOff) pune stăpânire pe angajați.
Teama de a fi concediat și/sau de a nu găsi un loc de muncă devine cel mai apăsător nou trend pe piața muncii, pe măsură ce veștile despre concedieri colective se întețesc și „la case mai mari”, iar neîncrederea lovește cu precădere în angajații care-și desfășoară activitatea de acasă sau hibrid.
Angajații care muncesc de la distanță, priviți mult timp drept privilegiați, sunt astăzi mai puțin încrezători în capacitatea lor de a găsi rapid un nou loc de muncă, potrivit celui mai recent sondaj CNBC.
Mai exact, doar 24% dintre cei care lucrează de la distanță consideră că și-ar putea găsi un nou loc de muncă într-o lună, dacă și l-ar pierde pe cel actual, față de 41% dintre cei care lucrează de la birou.
De asemenea, un sfert dintre cei care lucrează de la distanță spun că ar putea dura mai mult de șase luni pentru a găsi un nou loc de muncă, în aceleași condiții, față de 16% dintre angajații care privesc faptul că își desfășoară deja activitatea de la birou drept un avantaj competitiv.
Sursă: Marc Rosenthal
Tu cât de încrezător ești? Răspunde sondajului nostru și scrie-ne în comentarii răspunsul tău, pe larg, și cărei nișe aparții - lucrezi de la birou, hibrid sau remote?
Freelancingul nu mai este o nișă sau un moft, devine fenomen de masă.
39% din americani au prestat servicii în regim freelancing în ultimii 5 ani, potrivit diferitelor studii din SUA, iar așteptările sunt ca jumătate din populația activă americană să se axeze pe acest tip de muncă flexibilă în următorii ani. Mare parte dintre aceștia sunt mileniali sau aparțin generației Z și dețin studii superioare.
Tot mai mulți oameni își dau seama că munca în regim de angajat, după programul tradițional 9-17 nu mai e singura opțiune, așa că acum caută alternative. Printre beneficii se numără posibilitatea de a alege cu cine lucrezi, munca de acasă, programul flexibil și mai mult timp petrecut cu familia.
Înainte să te arunci însă spre o astfel de carieră, analizează și cum vei plăti pentru asigurarea de sănătate sau cât de bine înțelegi încheierea de contracte și contabilitatea primară. Sfat prietenesc: nu te lăsa furat de mirajul corectitudinii, diferențele salariale între sexe se păstrează și în freelancing.
Sursă foto: Pixabay
Faci pe Big Brother cu angajații remote? Ce-ar fi să le dai scule mai bune, mai întâi?
78% dintre angajatori își spionează angajații, chiar dacă 83% dintre ei consideră că e lipsit de etică. Rezultatul? Angajații resimt anxietate, mânie, subapreciere și violarea constantă a spațiului personal. Iar aceasta se traduce prin lipsă de motivație, muncă în slow motion, pauze neaprobate sau chiar distrugerea/furtul echipamentelor de lucru.
Ca să limitezi aceste neplăceri, poți folosi tehnologii care adresează adevărata durere a oamenilor când muncesc de acasă: problemele tehnice. Numite DEX (Digital Employee Experience), soluțiile digitale moderne și istețe identifică și verifică date despre 90% dintre situațiile de care s-au plâns real angajații: performanța dispozitivelor, problemele de rețea, erori ale programelor etc.
Dacă ești manager, lămurește-te: vrei să-ți atragi reputația de Big Brother modern sau vrei să-ți ajuți cu adevărat angajații, folosind tehnologia aflată acum la îndemână, în mod inteligent și realmente eficient?
Goooglule, probleme? Te-au supărat angajații?
Google își schimbă modelul de evaluare al performanței și oferă șanse pentru tot mai puțini angajați să devină high performers, conform noilor criterii propuse, evaluate anonim de către angajații Alphabet.
Practic, pentru a face, ca angajat, parte din cele două categorii de top, nu trebuie decât să-ți depășești limitele umane, ca un personaj din desenele animate Marvel. Cel puțin asta este părerea angajaților,după ce li s-au comunicat noile metode și instrumente de evaluare.
Angajații Google au început să fie verificați tot mai des, estimările fiind că 6% dintre ei vor avea nevoie de măsuri corective. Chiar dacă li se spune că vor avea timp să se corecteze, ei se îndreaptă spre conducere cu o întrebare pertinentă: “Vreți să reduceți din personal? Pentru că așa pare.” Astfel spus, miroase a Quiet Firing.
Într-un domeniu unde Twitter, Meta și Amazon au dat deja tonul reducerilor de posturi, iar CEO-ul Sundar Pichai afirmă că „viitorul este nesigur”, stresul și anxietatea celor care lucrează pentru gigantul Google par a fi tot mai mari.
Un nou termen: Furio-candidatura.
Un videoclip viral postat pe TikTok în care o milenială din Canada povestește cum a folosit furia în a aplica nebunește la foarte multe locuri de muncă și în a-și negocia salariul a depășit 2 milioane de vizualizări.
Videoclipul a adunat peste 3.000 de comentarii în care oamenii și-au împărtășit propriile experiențe despre modul în care au resimțit ei această frustrare profesională.
Furio-candidatura intervine de fapt atunci când te-ai săturat de locul actual de muncă și folosești această furie pentru a aplica la un număr uriaș de locuri de muncă, dar ai și o atitudine foarte mottivată în procesul de negociere cu noul angajator.
30 de idei pentru a fi mai productiv.
A mai trecut o zi de muncă și simți că nu ai fost suficient de productiv? Ai reușit să faci doar o parte din lucrurile pe care ți le-ai propus?
Într-un nou articol de blog am adunat 30 de idei care te vor ajuta să fii mai productiv și să lucrezi eficient. Iar dacă știi și tu altele, nu ezita să ni le spui în comentarii.
Ascultă Hacking Work, acum și la radio!
Începând din această săptămână, echipa Hacking Work va realiza o rubrică permanentă la Radio România Cultural, în fiecare luni și vineri de la ora 10.30. Producțiile noastre audio vor fi preluate de săptămâna viitoare și de Radio România Cluj, în emisiunile matinale și din drive-time, marți și joi.
Două sau trei minute de idei bune și (po)vești interesante vor ajunge la oameni și pe calea undelor radio, în fiecare săptămână, prin acest parteneriat. Toate episoadele vor fi disponibile și pe canalele noastre de streaming audio.
Nomadul digital, la fel de popular și în 2023?
Pe măsură ce tot mai multe companii implementează un model permanent de lucru la distanță, stilul de viață de nomad digital continuă să capete popularitate printre milioane de oameni.
Prima țară care a stabilit o viză de nomad digital a fost Estonia, în iunie 2020, urmând ca peste 50 de țări să ofere o astfel de viză până la sfârșitul anului 2022.
Ceea ce știm este că, pentru oamenii care își pot începe sau își pot continua călătoriile în jurul lumii în timp ce lucrează, noi destinații continuă să apară, pe măsură ce tot mai multe țări fac vizele de muncă mai accesibile pentru nomazii digitali din toate părțile lumii.
Sursă foto: Shutterstock
Goodbye, America! Hola, Spania!
Spania, spre exemplu, tocmai a lansat o viză digitală nomad de un an pentru lucrătorii de la distanță. Sondajele arată că tot mai mulți americani, eliberați de birou prin munca de la distanță, se gândesc să devină nomazi digitali.
Potrivit TimeOut, noua schemă lansată în această lună permite lucrătorilor digitali să trăiască legal în Spania până la un an, atâta timp cât îndeplinesc o cerință minimă de venit lunar (care nu a fost anunțată încă, dar este probabil să fie în jur de 2.000 Euro sau în jur de 2.120 USD pe lună) și realizează cel puțin 80% din venituri din companii din afara Spaniei.
Dacă totul merge bine și îți place noua ta viață în Barcelona, Madrid sau Bilbao, îți poți reînnoi viza de până la cinci ori, după care vei fi eligibil pentru rezidența permanentă.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Programarea software, așa cum o știm azi, va dispărea în câțiva ani.
Aplicațiile software create de oameni, așa cum le știm noi astăzi, vor fi înlocuite de sistemele de Inteligență Artificială care vor fi ”antrenate” să genereze cod.
În funcție de programul sau tipul aplicației pe care vrei să o dezvolți, vei da poate 2-3 click-uri bine gândite și se va genera automat codul de care ai nevoie. Deja există AI coding assistants (asistenți pentru scrierea codului) cum ar fi CoPilot, cu ajutorul căruia scrii doar funcția, iar acesta îți generează restul codului.
În viitor, toate programele vor fi în cele din urmă scrise de AI, iar oamenii vor avea rolul de a supraveghea, în cel mai bun caz, consideră Matt Welsh, CEO și fondator al start-upului Fixie.ai, fost profesor la Universitatea Harvard.
Progresul în generarea de conținut înregistrat de către inteligența artificială e fantastic, evoluția fiind foarte rapidă. Exemplul cel mai bun este DALL-E v2. Diferențele de calitate și complexitate între versiunea a doua și prima sunt evidente, semn că lucruri care în urmă cu doar câteva luni păreau literatură științifico-fantastică devin rapid realitate.
Pe de altă parte, dacă ne aducem aminte de momentul când a apărut Office 365 și toate companiile au migrat în cloud, și atunci circulau aceste zvonuri că experții din IT vor dispărea, susține Vlad Catrinescu, unul dintre autorii de la Pluralsight. Dimpotrivă, numărul lor a crescut de la an la an. De fapt, cea mai importantă întrebare este care va fi rolul specialiștilor software. În opinia lui Vlad, tocmai datorită AI, inginerii IT vor putea dezvolta aplicații mai provocatoare, oferin astfel și mai mult plus de valoare în business.
Creierul se poate vindeca și poate deveni mai productiv, cu ajutorul tehnologiei.
E adevărat mitul că ne folosim doar 10% din capacitatea creierului? Ne putem antrena creierul să reacționeze diferit în anumite situații sau chiar să se vindece cu ajutorul inovației?
Costin Dămășaru ne vorbește despre un domeniu fascinant și prea puțin cunoscut: creierul. Costin este fondatorul centrului Veruvis, care folosește cele mai noi tehnologii și proceduri de neuroterapie pentru accesarea potențialului creierului.
Cum evităm burnout-ul? Încurajând starea de bine și egalitatea la locul de muncă.
Argumentelel pentru construirea și dezvoltarea programelor de diversitate, echitate și incluziune (DEI) în firme sunt ample, dar mulți lideri și manageri încă nu reușesc să înțeleagă cât de important este acest proces pentru bunăstarea și productivitatea angajaților la locul de muncă, ori consecințele de a nu face din aceasta o prioritate.
Trei din 10 angajați din SUA raportează că sunt epuizați „foarte des” sau „întotdeauna” la locul de muncă. În fiecare lună, angajați ca aceștia aleg să-și părăsească angajatorul din cauza epuizării, stresului și efectelor negative asupra vieții lor. Iar asta se adaugă la miliardele de dolari pierduți de companii odată cu productivitatea, ca urmare a epuizării angajaților la nivel global.
Ce înseamnă acest lucru? Că liderii trebuie să acționeze acum pentru a construi culturi puternice care promovează bunăstarea fizică și psihică a angajaților lor, pornind de la atitudini de bun simț minimal, precum: tratarea tuturor angajaților cu respect, promovarea unui sentiment de incluziune, respectiv oferirea unor oportunități echitabile tuturor angajaților.
Sursă foto: Deposit Photos
Scurte și tari.
Disney își cheamă oamenii înapoi la birou. La două luni după revenirea în fruntea Disney, Bob Iger a făcut apel la angajații care lucrează remote să se întoarcă la birou pentru patru zile pe săptămână, începând cu luna martie. Șeful Disney a declarat că așa-numiților lucrători „hibrizi” li se va cere de acum înainte să trateze „zilele de luni până joi ca zile de lucru la birou”. De asemenea, el a subliniat că, în opinia sa, colaborarea în persoană este esențială pentru „o afacere creativă ca a noastră”.
___
Startup-urile se bucură de profesioniștii pierduți de Big Tech. Companiile mici și mijlocii beneficiază acum de pe urma disponibilizărilor și al înghețării posturilor din Big Tech, căpătând acces la talentele la care până acum nici nu sperau. Companiile de top din tehnologie au tăiat peste 150.000 de locuri de muncă în 2022, dintre care peste 50.000 doar în noiembrie.
Iar acum, în absența stabilității pe care o ofereau cândva cele mai mari companii de tehnologie, angajații prețioși fug de incertitudine și se reculeg în brațele calde ale startup-urilor deștepte, care le oferă o mai mare flexibilitate și, în unele cazuri, un impact mai mare asupra produselor pe care le dezvoltă.
___
Dronele fac pe poștașii în Finlanda. O companie finlandeză de logistică a decis să încerce o soluție inedită, pentru a rezolva o problemă veche a zonelor insulare, unde orice livrare regulată se poate transforma într-un adevărat coșmar logistic. Astfel, începând de anul viitor, Finlanda va livra ziare cu ajutorul dronelor. Experimentul este primul de acest gen din lume, urmează să fie lansat în cursul acestui an și își propune să ofere acces la toate știrile de actualitate, până și în zonele cele mai izolate.
Sursă foto: Shutterstock
___
Lucrul de acasă accentuează criza financiară în marile orașe. 8% dintre angajații care lucrau în New York înainte de pandemie s-au întors la birou. 25% din baza de impozitare anuală a orașului New York a provenit din proprietăți imobiliare comerciale, însă, noul mod de lucru conduce către un dezechilibru financiar și către o nevoie de a gândi și implementa noi soluții pentru spațiile libere.
___
Femeile, mai bune la „teoria minții”. Femeile au un grad al empatiei cognitive mult mai mare decât bărbații, conform unui studiu realizat în 57 de țări cu peste 300.000 de participanți. Participanții au dat un test, Reading the Mind in the Eyes (sau, pe scurt, Testul Ochilor), iar femeile au obținut un scor mult mai mare pentru că au reușit să descrie cel mai bine ceea ce gândește sau simte persoana din fotografiile pe care le-au primit, doar prin vizualizarea unor capturi foto ale expresiei ochilor.
___
Vrei stewardesă la Kuwait Airways? JOS TEXTILA! Specialiștii care au recrutat pentru compania aeriană le-au cerut candidatelor să se dezbrace în lenjerie intimă pentru a le inspecta corpul pentru eventuale cicatrici, tatuaje sau semne din naștere. Printre candidate se afla și Bianca, o stewardesă din România care a declarat că fetele ieșeau de la interviu plângând. E mare scandal în Spania în urma acestei campanii de recrutare înjositoare și agresive.
Uite ce FAIN. #Știațică: Albinele joacă biliard?
Albinelor le place să rostogolească mici biluțe colorate, conform unui studiu realizat de Lars Chittka, autorul cărții The Mind of a Bee. Există multe animale la care au fost observate astfel de comportamente, însă pentru lumea insectelor e un lucru neobișnuit.
Albinele au ales să se joace cu biluțele colorate, fără a fi condiționate de anumiți stimuli precum hrana, găsirea unei perechi sau adăpost. Acestea au rostogolit bilele între 1 și 117 de ori pe durata experimentului, sugerând că cel puțin o parte au considerat activitatea ca fiind satisfăcătoare.
Rubrica de curiozități științifice vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale a cărui poveste pornește din inima Maramureșului și ale cărui produse atent făurite îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
Șefu’ care taie chefu’.
Jurnaliştii sunt defăimați și amenințați în mod obişnuit în mediul online, însă femeile care practică această profesie suportă cele mai multe abuzuri. Aproape 73% dintre femeile incluse într-un sondaj global susțin că au suferit abuzuri în mediul online. Studiul a fost efectuat în rândul a 901 jurnalişti din 125 de țări, a analizat 2 milioane de postări în social media și a fost realizat de Centrul Internațional pentru Jurnalişti (ICFJ).
25% dintre participantele la studiu au fost amenințate cu violența fizică, 18% au fost amenințate cu moartea sau cu violența sexuală, iar 13% au primit amenințări adresate copiilor și a celor apropiați. Mai mult, femeile de culoare au avut cu 34% mai multe șanse să fie menționate în tweet-urile abuzive, sexiste și rasiste.
Ce impact au aceste abuzuri asupra jurnalistelor? O parte din ele (11%) au avut nevoie de o pauză pentru a depăși aceste abuzuri, în timp ce altele au renunțat la locul de muncă (4%) sau chiar au abandonat cu totul domeniul (2%).
Atacurile online au impact în viața reală. Afectează sănătatea mintală și productivitatea.
Misoginia se intersectează cu alte forme de discriminare. Femeile jurnaliste dezavantajate de rasism, homofobie, bigotism religios și alte forme de discriminare se confruntă cu o expunere suplimentară la atacuri online, cu efecte mai grave.
Violența online bazată pe gen se intersectează cu dezinformarea. Dezinformarea poate fi un declanșator pentru atacuri intense.
Atacurile online împotriva femeilor jurnaliste au motive politice. Actorii politici, rețelele extremiste și mass-media sunt instigatori și amplificatori ai violenței online împotriva femeilor jurnalist.
„De la viol, agresiune sexuală, amenințări cu moartea și viol și hărțuire sexuală până la discurs instigator la ură, dezinformare, campanii de calomnie și amenințări la adresa membrilor familiei – femeile jurnaliste sunt supuse amenințărilor și atacurilor în timpul activității lor doar pentru că sunt jurnaliști”, declară Irene Khan, experta Națiunilor Unite în libertatea de opinie și de exprimare.
InSPORation.
Comerciantul responsabil își promovează produsul sau serviciul îndemnându-te să-l folosești responsabil, chiar dacă așa el poate pierde bani. Tu de câte ori ai neglijat ce-ți spunea o persoană dragă pentru că erai absorbit de telefon? Deși smartphone-urile ne ușurează enorm munca, utilizarea lor excesivă ne afectează relațiile și ne îndepărtează de cei dragi.
Choose your #SwitchOff time este o campanie recentă și cât se poate de inteligentă a companiei Vivo India, care aduce în atenția noastră un subiect important și ne îndeamnă să le oferim timpul nostru celor apropiați, dezvoltând conexiuni mai profunde și valoroase.
Este un mesaj prezentat atent, printr-un video emoționant ce surprinde o scenă din viața unui cuplu și ne atrage atenția asupra aspectelor cu adevărat importante ale vieții.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Acest newsletter este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea, Cosmin și Doru. Ionuț este cel specializat în grafică.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele informație valoroasă care te va ajuta să-ți îmbunătățești viața.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni! Servus!