#118: „Înghețul funcțional”, sau cum să-ți dai demisia și de la viață; Tinerii nu mai vor promovări, ci scop; Românii sunt cei mai implicați angajați din Europa, dar se califică și la mondiale.
Bonus: Succesul = flexibilitate da, prezența la birou ba; Doi din trei români vin cu pachețelul la job; Dezinformarea, dușmanul numărul unu al echilibrului global.
Servus! Dacă ai deschis acest mail, cel mai probabil vrei să înveți ceva. Cu ce să te servim? Avem știri proaspete, informații valoroase și sfaturi practice despre oameni, organizații și piața muncii. Și de crezi că facem bine, ne poți susține aici.
Pentru o viață liniștită, tinerii spun NU promovării.
Milenialii și cei din Generația Z nu mai vor să avanseze în ierarhie, ba chiar aleg să coboare trepte, totul în numele unui echilibru mai sănătos între viață și muncă. Păi sunt ăștia întregi la minte? Poate că ne-am obișnuit cu întrebările greșite.
Pe TikTok a devenit viral un tânăr care explică de ce vrea să coboare pe scara corporatistă: „Nu vreau să fiu promovat și să câștig mai mulți bani, doar ca să fiu nevoit să-i cheltui pe terapie pentru că sunt prea stresat la job”. În contextul în care Deloitte arată că opt din zece angajați sunt în risc de burnout, percepția tinerilor asupra „work hard, play hard” pare să se transforme în „work medium, play medium”.
Problema se trage și de la un management defectuos. Șefii sunt adesea promovați pe baza performanțelor tehnice, și nu pentru că ar fi buni la gestionarea oamenilor. Aici vorbim despre principiul lui Peter, care arată că, pe măsură ce oamenii sunt promovați datorită competenței lor într-un anumit rol, vor continua să avanseze până ating nivelul lor maxim de incompetență. Mulți nu au habar cum să conducă echipe, preferând să comande și să controleze, în loc să inspire, să ghideze și să motiveze. Această lipsă de abilități îi face pe tineri să se simtă descurajați, lipsiți de autonomie și irelevanți. Aproape 35% dintre Gen Z și 28% dintre Mileniali se simt detașați de munca lor, ceea ce se traduce prin faptul că vor mai mult scop decât promovări.
Tinerii au nevoie și de mai multă autonomie și incluziune la locul de muncă, iar managerii ar trebui să adopte un stil de leadership bazat pe întrebări. Un manager care întreabă „Ce crezi că ar trebui să facem aici?”, în loc să dea comenzi, stimulează gândirea critică și rezolvarea creativă a problemelor. Șefii ar trebui să încurajeze angajații să găsească soluții, nu să le ofere pe tavă ori să le impună. Întrebările inspirat plasate pot dezvolta abilități esențiale pentru creșterea profesională și pot întări încrederea dintre manageri și echipe.
Românii sunt cei mai implicați angajați din Europa, și urcă și pe podiumul global.
Implicarea este o dimensiune la care românii excelează: România se situează pe primul loc în Europa la „employee engagement” și prinde podiumul și la nivel global, conform raportului „State of the Global Workplace” din acest an, realizat de Gallup. Ce spune asta despre noi? Că avem angajați loiali și dedicați, capabili să facă performanță. Totuși, acest potențial poate fi valorificat doar cu un management eficient, cu lideri care știu să ofere direcție și sprijin.
Asta devine și mai evident în restul raportului: 41% dintre angajații lumii se confruntă cu un nivel ridicat de stres, care variază major în funcție de modul în care sunt conduse organizațiile din care fac parte. Astfel, angajații din companiile cu practici de management slabe au cu aproape 60% mai multe șanse să fie stresați decât cei din companii cu management empatic. Mai mult, angajații din organizațiile conduse cu un pumn de fier resimt cu aproximativ 30% mai mult stres decât șomerii.
6 perspective cheie despre inovație.
Prescouter a întrebat peste 700 de lideri care inovează, din cadrul celor mai importante companii din lume, care sunt strategiile lor în ceea ce privește inovația. Iată șase perspective valoroase:
Companiile se bazează în general pe două strategii – colaborările externe și sesiunile de brainstorming. 47% dintre lideri văd colaborările cu partenerii externi sau cu mediul de afaceri ca fiind cele mai eficiente metode pentru a genera noi idei.
Companiile inovatoare rămân informate cu privire la cele mai recente tendințe prin culegerea de informații de la parteneri, participarea la evenimente și conferințe din industria lor sau prin abonarea la newslettere relevante.
Inovația implică provocări și limitări. Accesul limitat la finanțare și talent reprezintă cele mai mari provocări cu care se confruntă inovatorii.
Inteligența artificială este un factor perturbator. Ca în cazul oricărei inovații disruptive, cei care o adoptă din timp vor obține un avantaj competitiv, iar cei care o fac prea târziu riscă să devină Kodak sau Blackberry de astăzi. Dintre liderii intervievați, 52% au răspuns că inteligența artificială va deveni din ce în ce mai răspândită și mai disruptivă, iar 40% spun că inteligența artificială va completa expertiza umană.
Majoritatea liderilor acționează. Cei mai buni inovatori investesc în cercetare, dezvoltare și în tehnologie pentru a obține rezultate mai bune. De asemenea, au birouri dedicate care caută constant idei noi, precum și o cultură care încurajează gândirea inovativă.
Inovația consolidează abordările privind sustenabilitatea. Inovația contribuie la menținerea sustenabilității ca motor principal în următorul deceniu, pentru a rămâne competitivi și pentru a răspunde așteptărilor clienților.
Așadar, investițiile în cercetare și dezvoltare, împreună cu inteligența artificială, sunt esențiale pentru creșterea sustenabilă. Pe măsură ce companiile se adaptează la noile tehnologii, trebuie să prioritizeze inovația pentru a rămâne competitive și a satisface nevoile clienților.
De meserie, amorțiți emoțional.
Tot mai mulți oameni trăiesc într-o stare numită „îngheț funcțional" (din eng. functional freeze), avertizează experții. Aceasta este o stare psihologică de amorțire, în care oamenii se simt deconectați și dezinteresați de viață, ca răspuns la stres și epuizare emoțională. Deși continuă să-și îndeplinească sarcinile zilnice, o fac mecanic, conduși doar de instinctele de supraviețuire.
Această stare de amorțire este legată de sistemul nervos autonom și apare atunci când complexul vagal dorsal „îngheață" din cauza unui sentiment constant de „copleșire”. În această stare, activitatea metabolică, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad, ducând la un sentiment de detașare de mediul înconjurător. Altfel spus, un fel de Quiet Quitting, dar de la viață.
Pentru a depăși momentul și a nu-l lăsa să se transforme în depresie, e important să recunoști semnele și să iei măsuri rapide. Dacă persistă, va avea multe urmări negative asupra corpului și sănătății mintale.
Ia-ne bursa și hai la Techsylvania!
Crezi că ideile îndrăznețe sunt cele care vor schimba lumea în bine? Ți-ar plăcea să interacționezi cu viitorul tău? Atunci ne vedem pe 26 și 27 iunie la Cluj Innovation Hub, la unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie și business din Europa de Est.
Și mai avem o veste bună: împreună cu prietenii de la Techsylvania, oferim 10 burse cadou.🎁 Intră aici, înregistrează-te și ia-ne biletele! Te vei întâlni cu peste 40 de speakeri, printre care lideri de la NASA, Interpol, Mobileye, fondatorul unei companii de 45Bn$ și alți unicorni din tech.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Un lider onest și de încredere are curajul de a fi vulnerabil. Liderii moderni care fac performanță nu sunt egocentrici, intangibili și cu atitudine de super-erou, ci onești și vulnerabili. Leadershipul nu înseamnă să fii întotdeauna perfect, ci să fii autentic și real. Iată cinci sfaturi concrete care te pot ajuta să fii un lider autentic via platforma BIZTRO Club by Edenred.
___
Calitatea echipelor se vede în vremuri dificile – un scurt video de la Simon Sinek.
___
15 moduri prin care să-ți cultivi mentalitatea de creștere.
___
Și săraci, și excluși social. Conform Eurostat, în 2023, 94,6 milioane de persoane din Uniunea Europeană (21% din populație) erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Cele mai mari cote se înregistrau în România (32%), Bulgaria (30%) și Spania (27%). Vezi aici „topul sărăciei”.
___
Elevii din Breaza învață la școală cum să-și gestioneze banii, printr-un program inedit de educație financiară. În cadrul proiectului LifeLab, lecțiile de matematică și literatură a elevilor Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza se îmbină cu informații practice despre economisire, dobânzi și negocieri. Acest program, început inițial în două școli și extins recent în alte zece, arată încă o dată că elevii rețin mai bine informațiile utile atunci când teoria este aplicată practic.
___
Paul Romer, laureat al premiului Nobel, spune că inteligența artificială ar putea fi o „bulă” asemănătoare cu cea a criptomonedelor. El consideră că vehiculele autonome sunt cel mai clar exemplu. Companii precum Tesla promit de ani de zile mașini complet autonome, dar sistemele lor de automatizare au încă probleme de fiabilitate și restricții, ceea ce împiedică realizarea acestei promisiuni. Peste doi ani, probabil că oamenii vor privi înapoi la situația actuală și vor spune că „a fost într-adevăr o bulă, am supraestimat tehnologia”, a adăugat Romer. Am aflat asta din ediția 349 a newsletterului
, scris de Victor Kapra.___
Google restricționează utilizarea AI Overviews. Instrumentul de căutare care oferă răspunsuri generate de inteligența artificială le-a spus oamenilor să mănânce pietre și să pună lipici pe pizza. Ce bine că v-am tot recomandat să vă exersați gândirea critică.
___
Inteligența artificială halucinează. Cercetătorii de la universitățile Stanford şi Yale atrag atenţia asupra fiabilităţii instrumentelor de inteligenţă artificială utilizate pentru cercetări în domeniul juridic, avocaţii fiind sfătuiţi să fie precauţi în legătură cu rezultatele oferite de AI. Studiul a testat instrumente populare de la LexisNexis şi Thomson Reuters şi a constatat că acestea au făcut greşeli în proporţie de 17%-33%. Potrivit studiului, unele „halucinaţii” apar atunci când instrumentele citează norme juridice inexistente sau interpretează greşit precedentele judiciare.
___
„Dacă nu te lasă să mergi la muncă, e violență!” Centrul Filia atrage atenția că violența împotriva femeilor prinde multe forme și nu e doar fizică. Hai să vezi cât de „creative” și subtile pot fi manifestările violenței.
___
UE impune mai multe reguli pentru Temu, marele magazin online. Având în vedere că numărul de utilizatori din UE este în continuă creștere, Temu trebuie să respecte Regulamentul privind serviciile digitale. Conform acestei legi, marile magazine online trebuie să depună mai multe eforturi pentru a supraveghea conținutul ilegal și dăunător, pentru a-și menține operațiunile deschise și pentru a proteja datele și drepturile utilizatorilor.
____
Ponoasele angajărilor masive și ale salariilor mari (mai ales din IT). O analiză care îți poate da claritate pentru stabilitatea economică pe termen lung și siguranța locurilor de muncă.
___
Inteligența Artificială ajută la găsirea de noi antibiotice. Într-un studiu recent, un algoritm bazat pe inteligența artificială a analizat microbiomul global și a identificat aproape 1 milion de molecule noi cu potențial antibiotic. Această descoperire marchează un progres semnificativ în lupta împotriva rezistenței la antibiotice, o problemă globală majoră. Cu toate astea, studiul este doar un prim pas, fiind necesară o investigație suplimentară pentru a valida potențialul terapeutic al acestor molecule pentru a le dezvolta în medicamente eficiente.
___
Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a fost în 2023 de 7.157 de lei, în creștere cu 11% față de anul precedent. Cheltuielile totale medii lunare ale populației au ajuns la 6.223 lei pe o gospodărie (2.491 lei pe o persoană) și au reprezentat 86,7% din veniturile totale în anul 2023, în creștere cu 612 lei față de anul 2022.
___
Record de firme dizolvate în primele patru luni din 2024: peste 16.000 de firme românești închise, față de 13.300 în aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe firme închise sunt în comerț, servicii și construcții. Aceste cifre record sunt justificate prin rata inflației, creșterile de taxe și scăderea consumului, care afectează în special IMM-urile.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Ai program flexibil stau, n-ai program flexibil ceau!
Care este modalitatea cea mai bună de a integra noii angajați? Cercetările recente, bazate pe datele angajaților de la Microsoft, evidențiază importanța flexibilității în integrarea noilor angajați. Mai mult, noii angajați care ajung să lucreze conform preferințelor lor (când și unde își doresc) se simt mai sprijiniți și performează mai bine.
Integrarea este o etapă importantă în construirea relațiilor, dar prezența zilnică la birou nu garantează succesul. Angajații mulțumiți de procesul de onboarding sunt de două ori mai predispuși să rămână în companie după primul an și jumătate. Angajații care petrec una sau două zile pe lună cu managerul și echipa în primele trei luni preiau sarcini mai însemnate și sunt mai mulțumiți de experiența lor de integrare.
Totuși, petrecerea timpului la birou nu aduce valoare suplimentară în procesul de onboarding. De fapt, angajați noi care au mers regulat la birou au raportat mai puține oportunități de învățare și o productivitate mai scăzută, indicând că a fi la birou în majoritatea timpului reduce timpul pentru învățare și dobândirea cunoștințelor.
Ca exemplu de bune practici care pot duce la integrarea eficientă a angajaților, Microsoft a dezvoltat programul Aspire Experience prin care le oferă noilor angajați oportunități de învățare și dezvoltare prin intermediul unor evenimente fizice sau online. În plus, a creat Flexible Work Toolkit, care ajută managerii cu informații și resurse pentru a îndeplini nevoile individuale ale angajaților și pentru a le oferi cât mai multă flexibilitate.
Dezinformarea, dușmanul numărul unu al echilibrului global.
Informațiile eronate și dezinformarea reprezintă, la momentul actual, principala amenințare la adresa stabilității globale, conform unui studiu prezentat de Forumul economic mondial, la începutul acestui an. Prin urmare, întreaga lume trăiește cu o și mai mare nevoie de educare în identificarea corectă a conținutului manipulator și mai ales în respingerea celui înșelător. Minciunile se pot regăsi, printre altele, în știri sau campanii electorale, și pot ajunge să ne marcheze puternic existența. Altfel spus, avem mare nevoie să ne antrenăm discernământul.
Prebunkingul este una din soluții – mai precis, e o tehnică de protecție împotriva manipulării din mediul online, pentru care au fost dezvoltate deja mai multe campanii la nivel european. Conform rezultatelor studiilor realizate pe această metodă de a discerne conținutul real de cel fals, procentul de persoane care pot identifica corect o tehnică de manipulare a crescut cu 5% în urma vizualizării unui singur videoclip de prebunking.
Tu poți identifica corect tehnicile de manipulare? Poți afla accesând aici un quiz dedicat.
Obiceiurile românilor se schimbă: inflația umflă pachețelul de acasă.
Comparativ cu anii anteriori creșterii ratei inflației, românii și-au schimbat drastic modul în care mănâncă la muncă, ne arată un studiu recent. În prezent, doar unul din trei români mai aleg să ia prânzul la restaurant sau să-și comande de mâncare în timpul programului de la birou.
Mai mult, situația economică actuală a împins românii să ia mai multe măsuri de gestionare a bugetului lunar, dar și să caute mai multe beneficii și susținere din partea angajatorilor.
„Angajații români resimt efectele majorării de prețuri din ultimii ani și se așteaptă la susținere inclusiv de la companiile pentru care lucrează. Creșterea de către angajatori a valorii tichetelor de masă nu este doar o măsură așteptată de către un procent semnificativ dintre aceștia, ci și un instrument al angajatorului pentru a sprijini bugetul companiei cu până la 29%, comparativ cu alte elemente din pachetul salarial.”, a declarat Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee România și Bulgaria.
O planetă bolnavă: de la iad climatic la pești dependenți de droguri.
În ultimele 12 luni, planeta noastră a înregistrat temperaturi record, conform Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene. Antonio Guterres, șeful ONU, a cerut interzicerea reclamelor pentru combustibili fosili, numind companiile din acest sector „nașii haosului climatic". El a avertizat că poluarea cauzată de combustibili fosili trebuie redusă urgent pentru a evita consecințe climatice și mai grave. Guterres a subliniat că omenirea se află pe „drumul către iadul climatic" și a cerut liderilor mondiali să acționeze rapid pentru a preveni un viitor devastator.
Dar asta nu e tot. Un alt fenomen prinde amploare și îmbolnăvește fauna – poluarea cu medicamente și droguri ilegale. Urmările sunt alarmante, desprinse parcă din filmele SF: păstrăvii devin dependenți de metamfetamină, bibanii își pierd frica de prădători, iar graurii devin mai puțin atractivi din cauza Prozacului. Pilulele contraceptive cauzează schimbări de sex peștilor, ducând la scăderea populațiilor. Cercetătorii cer reforme urgente în designul medicamentelor pentru a le face mai puțin dăunătoare pentru mediu și sănătatea oamenilor.
😠 Șefu’ care taie chefu’: Surprize, surprize la interviu.
Ce mai inventează angajatorii pentru a-și testa angajații? Recent, o utilizatoare a povestit pe TikTok experiența ei într-un proces de recrutare. După un interviu pe bune și o prezentare de 75 de minute, a fost invitată la „Happy Hour Work” pentru a cunoaște echipa. Dar, supriză, în loc să-și cunoască viitorii colegi, s-a trezit în mijlocul altor candidați, toți luptând pentru același job. S-a simțit ca într-un reality show în care participanții luptă pentru atenția angajatorului. Business Insider nu a reușit să identifice identitatea utilizatorului, dar reală sau nu, povestea relevă câteva noi trenduri în ceea ce privește procesul de recrutare.
După perioada numită „The Great Resignation”, când o mulțime de oameni plecau la joburi mai bune, specialiștii spun că am intrat în „The Big Stay” încă din 2023. Adică oamenii rămân mai mult la joburile lor actuale, ceea ce face procesul de recrutare mult mai dificil pentru candidați. După pandemie unele companii au integrat teste de personalitate și cognitive, iar unele folosesc azi boți AI pentru primele interacțiuni cu candidații. Adică pe lângă stresul tradițional al interviurilor, acum oamenii trebuie să descifreze și ce vrea AI-ul să audă.
💡 Uite ce fain: Un implant cerebral decodifică cuvinte în engleză și spaniolă.
Un implant cerebral bazat pe inteligența artificială îi permite unui om care suferă de paralizie și nu poate vorbi coerent, să comunice fluent în ambele limbi pe care le cunoaște, engleza și spaniola. Implantul decodifică tiparele neuronale ale pacientului și interpretează limba utilizată – engleza sau spaniola – ținând cont de contextul conversației și de combinația de cuvinte care are cel mai mult sens.
„Limbile pe care le vorbește o persoană sunt strâns legate de identitatea sa. Scopul nostru pe termen lung nu a fost doar înlocuirea cuvintelor, ci restabilirea conexiunii și a comunicării”, afirmă neurochirurgul Edward Chang, co-autor al studiului.
📖 Cartea câștigătoare.
Ai o idee grozavă, însă tot ce auzi în jurul tău începe cu „da, dar...” – „Da, dar s-a mai încercat și nu a mers.”, „Da, dar dacă nu funcționează?”?
„Flip thinking” e cartea care ne ajută să schimbăm perspectiva dintr-una centrată pe probleme într-una centrată pe oportunități, folosind omdenken, arta olandeză a regândirii. Berthold Gunster ne oferă cincisprezece strategii de transformare a gândirii pesimiste într-o mentalitate curioasă, ca să începem să răspundem cu „da, iar...” provocărilor vieții. Spor la citit! 😊
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
"Adică pe lângă stresul tradițional al interviurilor, acum oamenii trebuie să descifreze și ce vrea AI-ul să audă."
Asta e o abordare total greșită. Dacă testul e de personalitate și cognitiv, trebuie să-i spui exact ce ai spune în situația dată, pentru că dacă îți falsifici răspunsul ca să iei job-ul, s-ar putea să ajungi în ipostaza de a fi într-un job care nu ți se potrivește. Rolul acestor teste nu e să angajeze pe oricine, ci să angajeze pe cei potriviți. ”Trișatul” prin a înțelege ce vrea AI-ul să audă și a spune exact aia nu are niciun sens în acest caz.