#79: Nou trend mondial: jonglăm cu 2-3 joburi simultan; Cariera tinerilor: facultate, apoi casier la Mega; Motivația angajaților remote, la pământ; IT românesc: puțini absolvenți, mai deloc inovație.
Bonus: Pompierii români: riscuri uriașe, salarii de mizerie; Explozie de joburi AI pe Linkedin; Realizările guvernului PNL-PSD: record de plecări din țară în 2022, urmează noile biruri;
Servus! Ediția 79 a HWNews este aici, pentru 6080 de abonați, dintre care ne bucurăm că faci parte! Să îți fie de folos!
Munca la 2-3 joburi simultan devine trend mondial.
Jobul în formatul clasic 9.00-17.00 și loialitatea față de un singur angajator par a se dizolva rapid în fața schimbărilor de pe piața globală a muncii și a sentimentului de nesiguranță care preia controlul asupra oamenilor. Conform Biroului de Statistică al Muncii din SUA, numărul celor care dețin două joburi a ajuns la peste 8 milioane în această primăvară - un semn al unei economii tot mai dificile, în care oamenii nu reușesc să se descurce cu un singur salariu. Știm că de obicei trendurile lansate în America se extind frecvent în piața muncii globală, așa că ne așteptăm să vedem fenomenul replicat și în restul lumii.
Într-un interviu pentru Worklife, o femeie dezvăluie sub protecția anonimatului că jonglează cu două joburi cu normă întreagă de la distanță, iar cu această abordare îndrăzneață, la care se adaugă niște întrebări de ordin moral, etic și legal, ea a reușit să-și crească venitul de patru ori: de la aproximativ 80.000 de dolari brut pe an, la impresionanta sumă de 230.000 de dolari, în timp ce administrează și un blog de călătorii pentru familii, care îi aduce venituri suplimentare de 50.000 de dolari pe an.
Această poveste este doar una din multele de acest fel și ilustrează modul în care tot mai mulți oameni simt să aibă grijă (mai întâi) de ei înșiși în vremurile tulburi, se adaptează la schimbările dificile din piața muncii și își diversifică sursele de venit pentru a-și asigura securitatea financiară.
Ai simțit și tu presiunea de a îți asigura venituri stabile din mai multe direcții? Dacă da, cum îți diversifici veniturile, în afara jobului principal?
Românii găsesc tot mai greu echilibrul între muncă și casă.
Echilibrul dintre viața personală și cea profesională devine din ce în ce mai fragil pentru români, conform celui mai recent studiu realizat de CIPRA în martie 2023. Acest studiu, parte a cercetării de piață elaborate în colaborare cu Reveal Marketing Research, dezvăluie că doar 50% dintre respondenți se declară satisfăcuți de modul în care își gestionează viața personală și profesională, în scădere semnificativă față de 2021, când cifra era de 58%. 17% dintre respondenți se declară total nemulțumiți de acest echilibru, în comparație cu doar 14% în 2021.
Printre aspectele care influențează acest sentiment de echilibru, în topul preferințelor rămân petrecerea timpului cu familia (58%) și interacțiunea cu prietenii (49%), în timp ce traficul (38%), aglomerația (38%) și nivelul de stres (34%) rămân principalele surse de nemulțumire. Studiul dezvăluie și că 46% dintre respondenți își doresc să găsească mai mult timp pentru pasiunile lor, 44% simt nevoia de o mai bună organizare, iar 43% sunt dispuși să facă schimbări semnificative pentru a-și îmbunătăți viața.
Pe lista activităților preferate de români, plimbările în aer liber ocupă primul loc (64%), urmate de mersul la cumpărături (51%) și vizionarea de filme (48%). Devine evident că echilibrul vieții personale și profesionale e o provocare tot mai mare pentru români, iar aceste date oferă o perspectivă importantă asupra nevoilor și priorităților în evoluția locurilor de muncă și a politicii de gestionare a timpului liber, pe care managerii ar câștiga dacă le-ar asculta.
Tu cum reușești să împletești atribuțiile, dorințele și responsabilitățile? Răspunde sondajului nostru și scrie-ne în comentarii, pe larg, care sunt principalele obstacole pe care le întâlnești în atingerea acestui echilibru:
Nou record alarmant: angajații care lucrează de acasă sunt mai demotivați ca oricând.
Angajații care lucrează de la distanță sunt din ce în ce mai puțin conectați la misiunea și scopul companiilor lor, conform unui sondaj recent Gallup. Cu toate că nivelul de implicare este mai ridicat în rândul celor care lucrează complet de la distanță, în comparație cu angajații din birou, doar 28% dintre aceștia se simt în continuare conectați la misiunea și scopul angajatorului lor, iar acest procent reprezintă un minim record pentru ei.
De ce se întâmplă asta? Experții dau vina pe discrepanțele grave și evidente dintre angajați și angajatori, în era post-pandemică, din care doar angajații în sistem hibrid par a ieși câștigători. Companiile care impun revenirea la birou ar putea să-i facă pe angajații care lucrează remote să se simtă lipsiți de valoare, ori mai puțin importanți decât colegii lor, deși nu intenționează asta.
Sondajul subliniază importanța încrederii și autonomiei în stimularea implicării angajaților și sugerează că managerii ar trebui să prioritizeze creșterea motivației generale, în loc să se concentreze exclusiv pe prezența la birou. Împingerea angajaților care lucrează de la distanță înapoi către prezența fizică într-un sediu comun s-ar putea să aibă fix efectul invers celui dorit: o și mai mare subminare a motivației, încrederii și loialității, per total.
Traseul absolventului român: după facultate, casier în supermarket.
Unul din cinci tineri români este șomer, iar cei care lucrează aleg domenii în care se pot angaja ușor și sunt bine plătiți. Pe platforma BestJobs, un tânăr aplică, în medie, la 9 joburi, preponderent în retail, e-commerce, call center, turism sau HoReCa. Mai mult, 40% dintre cei care au un loc de muncă sunt înregistrați în comerț și agricultură, chiar dacă au studii superioare.
Într-un studiu realizat de BestJobs, 64% dintre cei cu vârste între 18 și 24 de ani spun că salariile pentru joburile de la început de drum sunt prea mici pentru a le acoperi nevoile.
„Unii aleg să își înceapă cariera într-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesită un anumit set de abilități, doar pentru a câștiga un salariu mai bun și experiență în CV”, spun analiștii BestJobs.
Pentru mulți tineri, alegerea carierei și a primului job nu au deloc legătură cu domeniul studiat. De multe ori, în sectorul lor de specializare universitară, ofertele salariale se situează sub nivelul așteptărilor, cerințele sunt prea mari, iar mediul este toxic sau stresant. De aceea, unii aleg calea mai ușoară și se angajează în domenii precum comerțul sau HoReCa. În timp, dorința de a profesa în domeniul studiat și cunoștințele acumulate se estompează și devine mult mai dificil pentru ei să aplice la joburile la care visau inițial.
Industria IT din România: nevoie mai mare de oameni, sărăcie în inovație.
România are, numeric, a treia cea mai mare bază de specialiști IT&C din Europa Centrală și de Est, însă anul trecut aceștia reprezentau mai puțin de 3% din numărul total al angajaților la nivel național, fiind penultimii în Uniunea Europeană în această statistică.
Totuși, suntem pe locul 5 în UE la ponderea absolvenților IT în totalul absolvenților de facultăți. Pe de altă parte, avem densitatea cea mai mică de companii de software și servicii IT din Europa Centrală și de Est, iar inovația nu prea ne preocupă, având cea mai mică pondere a bugetelor pentru cercetare-dezvoltare în PIB din Uniunea Europeană.
Rata de creștere a sectorului IT este între 15% și 17% anual, de trei ori mai mare decât media națională, arată un studiu ANIS publicat toamna trecută, fiind unul dintre cei mai importanți contributori la creșterea economiei naționale. În 2020, ultimul an la care ANIS are cifre concrete, industria IT avea 130-135.000 de angajați, iar impactul total asupra economiei era de 270.000 de locuri de muncă (incluzând locurile de muncă susținute indirect de industria IT).
Cu toate acestea, numărul de absolvenți din domeniu crește într-un ritm mai lent comparativ cu evoluția numărului de salariați, fiind insuficienți pentru a acoperi necesarul cantitativ și calitativ de forță de muncă din sector. Disponibilitatea specialiștilor este limitată și din cauza emigrării: în 2019, aproximativ 40% dintre absolvenții de învățământ superior din România cu vârste cuprinse între 24-64 de ani au emigrat. În acest moment, deficitul de forță de muncă în industrie este de cel puțin 10.000 de specialiști IT.
„Față de țările axate pe inovare (Estonia, Cehia, Slovenia), România are un decalaj semnificativ de recuperat în ceea ce privește pregătirea economiei pentru transformarea digitală și capacitatea de inovare. Să nu uităm că, în 2022, România a fost țara europeană cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare pe persoană (17,6 euro), urmată la distanță considerabilă de Bulgaria (27,3 euro) și Letonia (49,6 euro)”, spune comunicatul ANIS.
Joburile bazate pe Inteligența Artificială explodează pe Linkedin.
Numărul de anunțuri de locuri de muncă care menționează „ChatGPT” sau „GPT” pe LinkedIn a crescut de 21 de ori de când chatbot-ul a fost lansat, în noiembrie anul trecut, potrivit unui raport realizat de Linkedin. Anunțurile pentru inginerii AI, în special, s-au dublat de două ori între luna aprilie și iunie, devenind al treilea loc de muncă cu cea mai rapidă creștere de pe platformă.
Pe platforma Indeed, numărul anunțurilor de locuri de muncă care includ Inteligența Artificială generativă a crescut cu aproximativ 50% din iulie 2022 până în iulie 2023. În același timp, numărul căutărilor de locuri de muncă ce presupun aptitudini legate de AI a crescut și mai mult – cu 12.300% (doisprezece mii trei sute la sută!) în aceeași perioadă.
Utilizatorii LinkedIn își actualizează profilurile pentru a se poziționa cât mai bine pentru aceste roluri. Din ianuarie, frecvența unor cuvinte cheie precum „ChatGPT” sau „prompt engineering” a crescut în medie cu 75% lună de lună, pe profilurile membrilor LinkedIn de pe tot globul, arată raportul. În iunie, numărul membrilor cu cel puțin o abilitate legată de inteligența artificială a fost de nouă ori mai mare decât în 2016, pe baza datelor din 25 de țări. Unele persoane au dobândit aceste abilități în ultimele luni, altele le-au avut de ani de zile dar nu le-au valorificat și, desigur, unii s-ar putea să nu le aibă deloc, altfel decât la nivel declarativ.
Nou record național: 50.000 de români fugiți din țară oficial în 2022.
Este cea mai mare cifră oficială a plecărilor din țară din ultimii 30 de ani, conform Institutului Național de Statistică. Cifra acoperă, desigur, doar persoanele care au emigrat înregistrându-și legal statutul de emigrant și ilustrează cât se poate de clar calitatea și profesionalismul guvernării PSD-PNL.
Majoritatea emigranților înregistrați de statul român sunt tineri cu vârste între 15 și 19 ani sau familii tinere cu vârste între 35 și 39 de ani. Cele mai populare destinații au fost Italia, Germania și Spania, iar analiștii indică că această tendință se datorează aspirațiilor spre un nivel de trai mai bun și trendului de nemulțumire a populației față de evoluția economică a țării.
Un studiu complex al OECD dezvăluie că migranții români sunt în general supra-calificați pentru joburile pe care le ocupă în străinătate, însă condițiile de trai sunt cele care primează pentru ei.
Birurile lui Ciolacu, așteptate cu groază de români.
Peste 60% dintre angajații români cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani sunt foarte îngrijorați de impactul negativ al măsurilor fiscale propuse de Guvern asupra veniturilor personale, a puterii de cumpărare și a stabilității economice a țării, mai ales în contextul inflației ridicate, conform unui sondaj realizat de Novel Research.
Aproximativ 82% dintre respondenți știau deja de modificările fiscale propuse, iar majoritatea consideră că aceste schimbări vor avea efecte negative asupra prețurilor produselor și serviciilor, amplificând astfel dificultățile economice pe care le resimt. De asemenea, 8 din 10 angajați consideră că statul român nu sprijină suficient sectorul privat, conform studiului.
Pe tine cum crezi că te vor afecta modificările fiscale?
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
O idee de la Adam Grant: Fraza care economisește ore.
Dacă te întrebi cum poți să îți organizezi mai bine munca și să economisești timp prețios în gestionarea emailurilor, psihologul Adam Grant sugerează adăugarea unei propoziții la finalul fiecărui mesaj, în care să specifici până când ai dori să primești răspunsul și de ce.
De exemplu: "Aș aprecia un răspuns până miercuri după-amiază, pentru a putea păstra prețurile discutate." Acest gest clarifică așteptările și ajută destinatarii să-și planifice mai bine timpul, iar ție îți va scurta timpul de așteptare. Practica nu se limitează doar la e-mailuri, ci poate îmbunătăți și comunicarea internă, contribuind la creșterea eficienței și scăderea presiunii resimțite.
Pompierii români: viață în pericol pentru salariu de mizerie.
39 de pompieri au fost răniți în explozia uriașă de la o stație GPL din Crevedia, în urmă cu câteva seri. Dintre aceștia, câțiva sunt în stare foarte gravă, iar cum la noi tragediile dezgroapă de obicei o mulțime de nereguli, nici asta nu e vreo excepție. Un exemplu: potrivit informațiilor obținute din departamentele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de către Newsweek, „eroii României” pot începe în funcție cu salarii lunare de doar 1.900 de lei; altfel spus, pompierii primesc mai mult laude din vârful buzelor guvernanților, decât bani sau o minimă stabilitate socială.
Salariile pompierilor români variază în funcție de încadrare, cu subofițerii pornind de la 1.974 de lei și ajungând la 4.700 de lei, în timp ce ofițerii încep cu 3.100 de lei și pot ajunge până la 8.000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de grad. Pentru a atinge însă un salariu decent de 5.000 de lei sau peste, pompierii au nevoie de o experiență de muncă de 15-20 de ani, adică nu prea pot visa la asta înainte de vârsta de 40 de ani.
Americanii vor săptămâna de 4 zile, dar la pachet cu munca remote.
87% dintre angajații americani sunt foarte interesați de implementarea săptămânii de lucru de patru zile, iar 82% cred că ar avea succes la scară largă, conform unui sondaj realizat în SUA de Morning Consult.
Totuși, interesul pentru o săptămână de lucru mai scurtă devine tot mai fragil atunci când oamenii sunt puși în fața posibilității de a-și pierde astfel opțiunea de a lucra de la distanță: 75% dintre respondenți ar dori să treacă la săptămână de lucru de patru zile dacă au opțiunea de a lucra de acasă "tot timpul sau aproape tot timpul", în timp ce doar 51% sunt de acord cu o săptămână mai scurtă în absența muncii de la distanță.
Sondajul relevă de asemenea diferențe generaționale semnificative, cu 93% dintre mileniali şi 88% dintre cei din Generaţia X manifestând cel mai mare interes pentru o săptămână de lucru mai scurtă. Este important de menţionat că sondajul Morning Consult a definit săptămâna de lucru de patru zile pe structura unui program de patru zile a câte 10 ore muncite.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Număr record de angajați în România ultimilor 20 de ani. Numărul total de angajați din economia României a înregistrat o creștere semnificativă în luna iunie 2023, ajungând la aproximativ 5,13 milioane de persoane, cu o creștere de 73.100 de angajați față de iunie 2022. Sunt trei sectoare cu creștere puternică ce au adus împreună 34.800 de noi angajați în această perioadă: sectorul IT&C - numărul de angajați a crescut cu 13.600 de persoane față de anul precedent, ajungând la 239.800 de angajați; industria alimentară a înregistrat o creștere de 10.900 de noi angajați, iar sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 10.300 de angajați.
___
Auzi, mă lauzi un pic? 54% din reprezentanții generației Z își doresc să fie lăudați de șefi, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru eforturile depuse la locul de muncă, potrivit datelor firmei australiene de cercetare McCrindle. Doar 45% din Generația Y au aceleași nevoi, urmați de Generația X cu 28%, în timp ce Baby Boomers apar drept cei mai siguri și încrezători, cu doar 17%. Pe de altă parte, 3 din 5 Zeți caută feedback constructiv despre cum își pot îmbunătăți munca, pe când generațiile mai mature nu sunt atât de interesate de acest aspect.
___
Idee de geniu sau invenție macabră? Roboți care ”reînvie” rudele decedate. În ultima vreme, ideea de a antrena inteligența artificială să „preia” personalitatea anumitor persoane capătă tot mai mare popularitate: iar dacă până acum vedetele erau la mare căutare, azi unii citesc în evoluția tehnologiei și oportunitatea de a-și readuce la viață persoane dragi, fie și pentru puțin timp. Această perspectivă ridică însă provocări complexe pentru cei în viață. Un exemplu este chatbot-ul creat de Joshua Barbeau, ca o întruchipare a logodnicei sale decedate, Jessica. Cu toate că bărbatul a găsit o formă de alinare în interacțiunea cu chatbotul, familia acesteia a respins total ideea, subliniind că și simplul gând că această opțiune există poate fi tulburător pentru cei care rămân în viață.
___
27% dintre noi pot fi păcăliți de realitatea sintetică, potrivit cercetărilor University College London axate pe inteligența artificială deepfake. Acest tip de tehnologie implică clonarea vocilor persoanelor (adeseori publice) și utilizarea lor pentru a rosti discursuri false. Cercetătorii au generat 50 de mostre deepfake în engleză și mandarină folosind un algoritm de transformare a textului în voce. În 27 din 100 de cazuri, ascultătorii au considerat că discursurile false erau reale. Asta înseamnă că una din patru escrocherii prin telefon ar putea avea succes, dar și că multe din elementele campaniilor electorale ce urmează ar trebui puse sub semnul întrebării. În acest sens,
ne lansează și o întrebare „de control”: Tu ce crezi, acesta este sau nu Morgan Freeman?___
Președintele Microsoft avertizează că dezvoltarea iresponsabilă a inteligenței artificiale poate duce la erori grave, similare celor făcute în industria tehnologică în perioada de început a rețelelor sociale. În cadrul unui forum de afaceri desfășurat în New Delhi, Brad Smith a accentuat importanța luării în considerare a riscurilor și a implementării măsurilor de protecție încă de la început în dezvoltarea AI. De asemenea, a subliniat necesitatea menținerii controlului uman asupra noilor tehnologii, punând accent pe modul în care acestea pot fi utilizate în scopuri negative, precum crearea de video-uri "deepfake", odată ajunse în mâinile nepotrivite.
___
Universitatea Babeș-Bolyai a concediat abuziv o bolnavă de cancer, conform unei sentințe a Tribunalului Cluj. Eleonora Miron a fost diagnosticată cu cancer în 2019 și concediată în mai 2022, în ciuda absențelor justificate și a problemei de sănătate. Deși UBB Cluj susține că a restructurat departamentul HR ca o urmare firească a digitalizării, angajata acuză că a fost hărțuită, după ce a descoperit că UBB nu transfera sumele corecte reținute din impozitele pe salarii, sănătate și contribuții sociale către bugetul de stat. Instanța a decis că acțiunea universității a fost abuzivă, Eleonora Miron a primit toate drepturile salariale pentru perioada în care a fost șomeră, dar și opțiunea de a reveni la vechiul job. Femeia lucrează acum pe același post de HR, la UBB.
Hai să aflăm adevărul despre discriminare în recrutarea din România.
Stereotipurile și discriminarea încă se manifestă puternic la locul de muncă, dar și pe durata procesului de angajare. Andra Pintican, fondatoarea Centrului de Carieră și a Școlii de HR, îi invită pe managerii de echipe și profesioniștii HR curajoși să spună adevărul despre discriminarea legată de vârstă în procesele de recrutare, sub protecția anonimatului.
Ce pot face sau îmbunătăți candidații? Dar companiile? Își pot schimba politicile în așa fel încât vârsta să nu mai reprezinte un criteriu de excludere, iar senioritatea să nu mai vină la pachet cu o irelevanță profesională forțată? Un prim pas spre schimbare poate fi completarea formularului de 10 minute care explorează ce politici de recrutare guvernează azi angajările în România.
Rezultatele sondajului: Abuzul la locul de muncă.
Una din cinci persoane din lume a fost hărțuită la locul de muncă – psihologic, fizic sau în ambele moduri – iar asta ar trebui cel puțin să ne îngrijoreze.
Pentru că această concluzie este valabilă la nivel global, am realizat un sondaj în ediția 77 a newsletter-ului pe care l-am publicat ulterior pe platforme precum Linkedin Și YouTube.
Din totalul celor 929 de respondenți: 559 de persoane au trecut prin abuz psihologic la locul de muncă; 15 au suferit abuzuri fizice; 67 au trecut prin ambele tipuri de abuz, iar 288 de persoane nu au fost hărțuite în niciun fel.
Uite ce FAIN: Un salt uriaș pentru genetica umană: descifrarea cromozomului Y.
Oamenii de știință au reușit să descifreze în totalitate cromozomul Y, având acum secvența completă. Oamenii au o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Persoanele de sex masculin au cromozomul Y şi un cromozom X, în timp ce persoanele de sex feminin au doi cromozomi X, cu unele excepţii.
De ce este o mare realizare pentru lumea științifică, dar și pentru noi? Genele cromozomului Y guvernează funcţiile reproductive esenţiale, inclusiv producţia de spermatozoizi – proces denumit spermatogeneză – şi sunt implicate chiar şi în riscul şi gradul de severitate a cancerului. Faptul că cercetătorii înțeleg acum cum este asamblat cromozomul Y oferă speranță pentru bărbații care suferă de infertilitate și nu numai. Cercetările vor continua, chiar dacă sunt costisitoare, dar în viitor vom putea vorbi despre genomică personalizată.
Rubrica de curiozități vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui. FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
InSPORation. Mens sana in corpore sano - exemplul micilor afaceri din Cluj
Drumul antreprenoriatului este presărat cu provocări și eforturi intense, iar mulți dintre antreprenori nu își lasă ”copilul” singur sau pe mâinile altora pentru că nimeni nu poate face mai bine lucrurile decât ei, nu-i așa?
Dincolo de goana după profit, unii antreprenori mici din Cluj au înțeles că, deși fiecare bănuț contează, trebuie să se mai bucure și de viață, așa că au intrat în concediu de odihnă împreună cu întreaga lor echipă.
Felicitări și admirație pentru deținătorii de afaceri mici care susțin un echilibru sănătos în echipele lor, înțelegând că odihna este esențială.pentru a administra eficient o afacere și pentru a avea angajați productivi.
DEI (uneori) funcționează: femeile revin mai ușor la job, după o pauză.
În 2023, numărul oportunităților de angajare pentru femeile care revin la muncă după o pauză în carieră a crescut cu 18%, conform unui nou studiu realizat de Spectrum Talent Management. Această creștere este atribuită în primul rând inițiativelor întreprinse în sectorul public și privat, cu accent pe promovarea diversității de gen și a incluziunii. Sectoarele precum sănătatea și farmaceuticele, educația, BFSI (servicii bancare, financiare și de asigurări) și industria tehnologică oferă cele mai multe oportunități pentru femei care revin pe piața muncii.
Această tendință pozitivă este susținută de mai mulți factori, inclusiv o schimbare culturală către locuri de muncă incluzive, creșterea numărului de femei educate în mediile profesionale, inițiative axate pe diversitatea la locul de muncă, opțiunile de lucru flexibile și cererea în continuă creștere pentru o gamă diversificată de abilități și talente.
Cartea câștigătoare.
Este creativitatea – acest termen omniprezent în viețile noastre – folosită adecvat?
Mihály Csíkszentmihályi, în cartea „Creativitate. Rolul fluxului în psihologia descoperirii și a inventării”, oferă o perspectivă valoroasă asupra procesului creator, cu atât mai mult cu cât este mărturia unui umanist care își dorește ca omenirea să încline balanța spre armonie, compasiune și fericire.
SpaceX, judecată pentru discriminare în recrutare.
Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a dat în judecată compania SpaceX pentru că a refuzat să îi ia în considerare și să îi angajeze pe candidații cu statut de refugiat sau pe cei care au cerut azil politic.
În urma unei plângeri făcute de un cetățean non american, Departamentul de Justiție a început o investigație care a durat mai bine de doi ani și care a vizat perioada septembrie 2018 - mai 2022. Acuzația formulată: recrutorii și membri ai conducerii companiei au aplicat practici ilegale de angajare, încălcând legea federală.
În apărarea sa, SpaceX susține că nu a discriminat candidații, dar a aplicat așa-zisa lege de control a exporturilor prin care pot fi angajați doar cei care dețin Green Card (document care atestă statutul de rezident permanent). Autoritățile îi contrazic pe reprezentanții companiei și afirmă că legea nu impune astfel de restricții, iar companiile americane pot angaja atât americani și deținători de Green Card, cât și refugiați sau pe cei care au cerut azil politic.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Daiana, Izabella, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Sergiu O., Mihai și Sergiu U.. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.