Lansăm MAKE IT WORK, ajuți și tu?
Comunitatea Hacking Work oferă idei și sprijin pentru cei care au nevoie
Am lansat Hacking Work de câteva zile și deja primim foarte multe mesaje de la oameni aflați în momente dificile ale carierei, care ne solicită sprijin, idei, soluții, sugestii sau conexiuni pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.
De aceea, ne-am gândit să lansăm ”MAKE IT WORK”, un proiect interactiv și multimedia complementar cu podcastul Hacking Work, în care să mobilizăm comunitatea pentru construi conținut valoros și a oferi ajutor celor care îl solicită.
Vom publica, în general anonim, mesajele primite de la cei care solicită sprijin și vom încuraja comunitatea să participe cu idei, soluții, opinii și povești personale, pentru a le oferi celor care solicită un spectru cât mai amplu și divers de răspunsuri.
La contribuțiile membrilor comunității vom adăuga răspunsuri oferite de echipa Hacking Work, de invitații podcastului sau de experți din diverse domenii relevante pentru problema fiecăruia.
Începem astăzi cu mesajul lui Anonim Anonimescu, trimis prin e-mail la podcast@hackingwork.ro, vineri 25 februarie. Redăm mai întâi mesajul acestuia, apoi reluăm aici răspunsurile pe care am reușit să le primim pe rețelele sociale, înainte de a ne gândi să construim aici, pe Substack, platforma de comunicare și colaborare în astfel de situații:
Buna ziua,
As dori sa raman in anonimant, de asemenea si compania pentru care lucrez in acest moment.
Compania este un angajator foarte mare, bine cunoscut in Romania care ofera produse si servicii clientilor din mediul online si offline.
Subiectul pe care vreau sa il adresez este sub forma unei intrebari:
Ce sfaturi ati da unui angajat care desi are un salariu mare (13000 Lei net) dar este captiv intr-o companie/departament toxic?
Context:
- Nu exista claritate si transparenta in obiectivele echipei din care fac parte
- Comunicare greoaie cu managementul
- Nu exista programe de employer branding
- Angajatii sunt vazuti ca resurse, nu ca niste oameni
- Empatia nu exista decat in anumite zone ale companiei
- Desi lucrand la proiecte mari, se intampla ca la 80-90% din livrare sa se opreasca/anuleze proiectul
Astfel, sumarizand cele de mai sus, proiectele sunt haotice din toate zonele de business, iar angajatul respectiv nu se regaseste si nu ii place ceea ce face ajungand sa fie victima stresului, deprimarii, demotivarii chiar si burnout.
Multumesc,
Anonim
Și acum să vedem ce au răspuns deja membrii comunității Hacking Work, pe rețelele sociale. Vă încurajăm să adăugați gândurile și părerile voastre, aici pe pagina noastră de Substack, prin comentarii la această postare:
Bianca Șerban: Din ce inteleg persoana respectiva se gaseste intr-o ambivalenta. “Vreau, dar nu vreau in acelasi timp”. Ambivalenta e foarte des intalnita. Chiar putem sa vrem si sa nu vrem ceva in acelasi timp. Avand in vedere ca persoana are argumente pro si contra demisiei inseamna ca se regaseste in ambivalenta.
Obiectivul aici ar fi rezolvarea ambivalentei. The school of life au un joc ajutator pentru decizii, un zar care are scris pe cate o fateta: curaj, precautie, intuitie, moarte, parinti, dusmani. Ideea jocului este sa simulezi ce decizia ai lua din fiecare perspectiva. De ex.: Ce as face daca as avea mai mult curaj? Ce imi spune intuitia sa fac? Daca as fi precaut ce decizie as lua? Parintii mei ce m-ar fi sfatuit? Daca as muri peste un an ce as alege? Si preferata mea :)) ce ar vrea dusmanii mei sa aleg?
I-as recomanda persoanei sa contempleze la intrebarile astea si la final sa vada ce perspectiva noua are asupra deciziei.
Adrian: Ce îl ține captiv? Act adițional în contractul de muncă, cartel între firme, sau are cheltuieli mari angajate pe termen lung și nu își permite să plece la alții pe un salariu mai mic? Din detaliile pe care le-a oferit, mie îmi e clar că trebuie să se extragă din acel mediu.
Lavinia Nicoară: Nimeni nu este captiv, sa ramai intr-un astfel de context este o alegere personala. Este o piata libera cu foarte multe companii care se straduie sa faca cat mai bine, sa evolueze alaturi de colegii lor si sa faca din relatia angajat angajator mai mult decat o tranzactie. Profitati de libertatea pe care (inca) o mai avem si cautati un angajator cu profilul acesta.
Daiana Moldovan: Sa plece..mai devreme sau mai târziu sănătatea lui emoțională și mentala va fi afectata. Sunt angajați care merg la lucru doar pentru leafa. Pentru ei e ok. Dacă nu ești genul ăsta de persoană atunci e un chin sa stai. Sunt sigura ca el are abilități valoroase și ar putea sa facă mai mult altundeva sau în propria lui companie.
Liviu Dobre: Grow a pair, decide daca iti place, daca nu piata e libera, un pay cut nu strica uneori.
Ion: Oricand poate taia un zero si sa munceasca in aceleasi conditii. Tot mediul de afaceri din Romania are acelasi comportament. Directorii si acei microsefuleti nu au urmat in viata lor un curs de management. Sau, daca au urmat, cursul nu a prezentat resursa umana ca fiind principalul atu in dezvoltarea afacerii.
Nelly Aldea: Pleacă și nu te uita înapoi!
Ștefan Chirițescu: Din păcate o realitate la tot ce înseamnă companie cică de succes din ro. Includem aici și diverși inorogi și unicorni techy.
Chris Palmeș: Să plece.
Camelia Corneanu: De obicei sunt adepta comunicarii, si l-as indrepta spre a avea o discutie cu managementul, dar in acest caz, inteleg ca nu ar avea rezultat. Ar trebui sa isi revizuiasca dorintele, scopurile personale si profesionale - doar asa va avea curajul sa faca o schimbare!
Claudiu Florea: Paraseste compania.
Horațiu Guță: Cu un salariu puțin sub cel al Anonimului am luat decizia de a pleca dintr-o organizație asemănătoare. Mi-am dat seama, cam târziu, din păcate, după multe momente de frustrare, demotivare, stres și burnout că banii respectivi nu merită astfel de trăiri, sănătatea și integritatea mea fiind mai importante. De 5 luni am luat-o oarecum de la capăt cu un salariu cu vreo 40% mai mic, fără mașină de firmă, cu credit la bancă, plecat din provincie în jungla capitalei, dar într-o organizație deschisă la nou, la schimbare, la evoluție, cu un climat mult mai sănătos.
Mulți dintre prieteni mi-au spus că am luat-o razna și că ar trebui să rămân mai ales pentru bani. Într-adevăr gândul de a trece de la un salariu de 5 cifre la unul de 4 mi-a produs multe angoase, dar punând totul în balanță mi-am dat seama că merită, chiar dacă poate câteva luni îmi va fi mai greu, dar oricum voi ajunge la aceleași venituri sau chiar peste atâta timp cât mintea mea funcționează în condiții de muncă normale, într-o organizație care nu pune la îndoială experiența, creativitatea și valoarea mea ca indivind și specialist.
Deci, să aibă curaj și să facă schimbarea.
Cristian Gabriel: Despre stres, burnout și deprimare datorita relației cu ceilalți colegi, sefi (sau că am multa treabă): daca până acum nu v-a obligat nimeni sa va semnați demisia, este bine, fruntea sus, orgoliul jos. Respirați adânc. E timpul sa lucrați cu propria persoana.
Când cineva ne preseaza, frica de a fi inferiori ne face să ne enervam (sa ne motivam sa luptam) sau ne este frica sa vorbim ca sa nu ne pedepsească cineva și să suferim. Daca suntem Yes men, suferim. Putem sa fim Yes men și fără să suferim daca ne organizam programul și spunem ce putem face și ce nu putem face in termenul solicitat. La ce nu putem face oferim un termen. Comunicare asertivă. Este posibil ca persoana care a setat acel salariu să aibă anumite așteptări și să regleze salariul in funcție de ce puteți face in termenul solicitat.
Stresul nostru il producem noi (cu gândurile noastre) daca internalizam toate problemele celor din exterior. Daca ne simțim obligați să facem ceva suntem stresați. Daca facem același lucru și ne gandim că ajutam (pe noi sau pe ceilalți) ne simțim bine. Căutați echilibrul.
Ar trebui sa eliminam frica din sistemul nostru decizional. Frica ne creste orgoliul, ne închide într-o cutie sa ne protejeze de mediul exterior toxic. Noi reactionam negativ la mediul, dar avem si puterea sa ieșim din cutie, sa fim autentici și sa influențam mediul prin atitudinea noastra POZITIVA sau ASERTIVA. Aceasta atitudine se antrenează.
Ce facem toată viața? Învățăm. Ajungem in situații de stres care ne oferă ocazia sa ne creștem capacitatea noastră de înțelegere a modului în care funcționăm. Se poate face asta și cu un salariu de 4-5 ori mai mic.
Laura Istrati: Curaj pentru a face schimbare cat si curaj(pregatit)pentru un alt inceput (ceea ce poate insemna sa lucreze sub nivelul actual al salariului).
Raluca Edu: Desi nu m-am aflat vreodata in aceasta situatie, sfatul meu umil pentru persoana care a transmis acest mesaj este sa aplice in alta parte si sa mearga la interview-uri. Si da, sunt oportunitati destule in piata.
Nu are rost sa stai undeva unde nu te simti bine, unde nu exista empatie, unde simti ca nu iti este apreciata munca. In acest mediu este foarte greu sa cresti, sa te dezvolti. Este foarte important sa pui intrebari relevante referitoare la problemele de mai sus in viitoarele interview-uri, astfel incat sa iti dai seama (cat de cat) de noua companie unde vrei sa te angajezi. De asemenea, comunica si ce asteptari ai tu de la noul angajator cu referire la cultura, interactiunea cu managementul, etc . Mult succes!
Episoadele podcastului se găsesc pe site hackingwork.ro, video pe Youtube și audio pe Spotify, Apple Podcasts, RSS, Substack și Google Podcasts.
Împreună cu MedLife, Pluria, Undelucram.ro și colegii mei minunați de la Școala SPOR, vă suntem recunoscători pentru că ne urmăriți, pentru că ne scrieți (podcast@hackingwork.ro), ne sfătuiți, ne dați idei, ne ajutați să facem lucrurile mai bine și duceți vestea despre acest proiect și către colegii și prietenii voștri.
MedLife este furnizorul național de sănătate al României. Ca angajator a mii de oameni și partener de sănătate pentru aproape 800.000 de angajați, cel mai mare sistem medical privat din România știe că putem să ne facem bine doar găsind împreună soluții la probleme, având grijă de noi și de colegii noștri. Astfel construim organizații sănătoase și un Mâine mai bun decât astăzi. Împreună facem România bine.
Pluria este o platformă de spații flexibile pentru echipe hibride, care oferă birouri și săli de întâlnire profesionale, configurabile după nevoi, în peste 200 de locații din România, Spania, Portugalia și Columbia. Este un model de lucru complet flexibil și eficient din punct de vedere al costurilor, în care angajații pot rezerva prin aplicația mobilă birouri on-demand sau săli de întâlnire, în timp ce companiile au control și transparență asupra forței de muncă distribuite.
Școala SPOR este o platformă de educație informală, modernă și interactivă, oferind învățare prin colaborare și dezbatere, cu tutori cu o experiență profesională de vârf, dublată de o structură academică solidă. Avem cursuri open în marile orașe din țară, workshopuri și tabere, pornim în Martie un micro-MBA britanic pentru oamenii de HR și putem veni cu toate programele noastre, personalizat și privat, în organizațiile voastre.
Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online dedicată angajaților din România, care prezintă oportunități de angajare și oferă recenzii ale angajaților despre companii, informații despre salarii și detalii despre cum se desfășoară interviurile de angajare. Este un canal excelent de promovare a pozițiilor deschise în firme, candidații putând cunoaște în detaliu cultura reală a organizațiilor și alege cele mai bune opțiuni pentru preferințele lor.
Comentariile voastre sunt binevenite la această postare pe Substack, cu siguranță omul nostru va găsi și se va bucura de toate contribuțiile voastre. Mulțumim pentru că vă pasă!
Fii activ în piața muncii, activează-ți profilul pe Linkedin și celelalte platforme unde se caută profesioniști de nivelul tău și începe să explorezi alte companii și orizonturi. Sigur vei găsi oferte la fel de bune la nivel financiar, dar cu organizații mai sănătoase, mai orientate către oameni. Curaj și succes, nu mai sta acolo, plecarea ta și a altor colegi poate îi va determina să se schimbe și ei, fără un șoc astfel de organizații nu pot accepta că greșesc grav și deci nu se pot vindeca.