HWNews #42: Generația Z este 50% în burnout; Softurile AI pot aduce șomajul în multe domenii; Suntem ultimii în Europa și la învățarea online; Cultura Google se face praf.
Bonus: Bilete la Brand Minds cu preț mic și discount mare; Multitaskingul, pensionarea anticipată și viața la oraș ne strică la cap; Apar instrumente de verificare a plagiatelor făcute cu ChatGPT.
Servus! Ediția 42 a Hacking Work News e aici.
Ba, mai mult, mâine lansăm și versiunea audio a newsletter-ului, numai bună de ascultat când ieși la sport sau stai în trafic. Să îți fie de folos!
Newsletter-ul e disponibil și audio.
Ascultându-vă pe voi, cititorii noștri, am reușit în doar câteva zile să vă punem la dispoziție și versiunea audio a HWNews.
Oferim astfel acces la informația din newsletter și pentru cei care nu au prea mult timp, dar pot asculta cât conduc, merg spre muncă sau casă.
Aceasta va apărea a doua zi după apariția fiecărei ediții scrise și trimise pe mail la abonați, pe toate platformele noastre.
Generația ”Z” sigur nu vine de la Zen.
Burnoutul începe să țintească din plin generația Z: jumătate dintre tinerii angajați suferă de burnout săptămânal la locul de muncă, conform unui studiu realizat de The Mary Christie Institute în rândul proaspeților absolvenți. Acest segment este mai înclinat să-și părăsească jobul, comparativ cu toți participanții chestionați.
Alte probleme identificate în rândul acestora sunt cele de natură mentală și emoțională (50%), anxietatea (43%) și depresia (31%). 39% consideră că facultatea i-a pregătit pentru astfel de situații, în timp ce un procent egal consideră că nu au primit educație în acest sens.
Stresul financiar este una dintre cauzele epuizării, pentru jumătate dintre respondenți. Ei au nevoie de mai mult ajutor pentru depășirea provocărilor de ordin economic, ajutor pe care îl găsesc cu greu sau este prea costisitor.
Există totuși speranță. Trei sferturi dintre acești tineri au o viziune optimistă asupra viitorului. Iar sănătatea mentală este o preocupare la locurile lor de muncă, 46% susținând că sunt încurajați să vorbească deschis despre acest subiect.
Sursă foto: Pixabay
Suntem codașii Europei (și) la învățarea online.
26% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani din UE au urmat un curs online în 2022 sau au folosit materiale de învățare online în cele trei luni anterioare sondajului, comparativ cu 28% în 2021, conform Eurostat.
Finlanda a avut cea mai mare pondere, 50% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani urmând un curs online sau folosind materiale de învățare online, urmată de Spania (42%), Suedia și Olanda (40%). România se află în coada listei, depășindu-ne atât Polonia (15%), cât și Bulgaria (11%). Doar 8% dintre românii cu vârste între 16 și 74 de ani au urmat un curs online sau au utilizat materiale de învățare online.
Cât te costă când îți pleacă un angajat? Tu ai calculat?
Dăm un răspuns greu de auzit, dar necesar, cu date concrete, calculate pentru companiile din România. Între 10.500 și 18.000 de euro pentru un muncitor și între 45.000 și 150.000 de euro pentru un inginer software.
Care sunt costurile hard (vizibile și tangibile) și care sunt cele soft (subtile)? Ce întrebări ar trebui să-și pună managerii și liderii de companii, ca să evite pierderea de oameni și bani importanți? Află din noul episod Make It Work:
Tinerii plagiatori au o problemă: apar scule care te prind dacă îți faci temele cu ChatGPT.
Organizații nonprofit din domeniul educației s-au unit pentru a crea un sistem gratuit care detectează textele scrise sau asistate de AI, în contextul în care tot mai mulți părinți sau cadre didactice cred că inteligența artificială generativă, precum vestitul ChatGPT, va ajunge să își aducă un aport tot mai mare în finalizarea temelor sau a proiectelor școlare.
Instrumentul, numit AI Writing Check, promite să identifice în doar câteva secunde dacă lucrarea în cauză a fost scrisă de ChatGPT, pe baza unor simple fragmente de text. Fast Company a publicat și o listă completă a instrumentelor antiplagiat dezvoltate până acum. Acestea vor putea fi utilizate, evident, și de către clienți, pentru verificarea textelor oferite de „specialiști” în content writing și copywriting - așa că utilizați responsabil aceste noi ajutoare și să nu le puneți să facă toată treaba în locul vostru.
Rămâne totuși de văzut cât de curând ne vom putea baza pe acuratețea acestor instrumente. OpenAI, laboratorul de cercetare din spatele programului AI ChatGPT, a lansat de asemenea un instrument conceput special pentru a detecta dacă textul a fost scris de platformele generative, dar avertizează că nu este complet de încredere încă. Instrumentul a identificat corect doar 26% dintre textele în limba engleză scrise cu ajutorul inteligenței artificiale. De asemenea, a etichetat incorect textele scrise de oameni ca fiind asistate AI, în 9% din cazuri.
Sursă foto: Krishna Draws
___
Pericolul suitei ChatGPT: ar putea să înlocuiască și profesorii, finanțiștii, jurnaliștii, designerii și IT-iștii.
Softul generativ AI ChatGPT ar putea înlocui profesorii, mai ales că a avut un scor mai bun la examenul de MBA de la Școala Wharton de la Universitatea Pennsylvania decât majoritatea candidaților. Editorii de la New York Post ne avertizează că nici domeniile financiar, IT, jurnalism sau graphic design nu scapă de amenințarea inteligenței artificiale.
ChatGPT poate să genereze site-uri web sau conținut de tip text în doar o fracțiune din timpul de care are nevoie un specialist, în timp ce DALL-E, o altă platformă OpenAI, poate genera imagini personalizate la comandă, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Poate nu ar strica să vedem în următoarea perioadă ce abilități sau talente mai avem în sacoșă și ce meserii mai putem învăța.
Legenda Google se prăbușește de la mare înălțime.
Google și-a dat cu stângul în dreptul, din nou. Aflăm de la editorii publicației Business Insider că printre cei 12.000 de oameni disponibilizați se afla și Kristin Maczko, șefa departamentului pentru sănătate mentală și wellbeing. Cu o experiență de peste 15 ani în companie, Kristin a schimbat diverse roluri, ajungând în poziția menționată mai sus în iulie 2021.
Kristin era unul dintre acei rari angajați care își adora jobul, descriindu-l drept „dream role” (jobul de vis) și căreia i se datora o parte importantă din performanțele obținute de Google.
Indignarea care înconjoară noii pași ai gigantului pare a fi și mai justificată de faptul că CEO-ul Sundar Pichai a primit o majorare masivă a veniturilor, sub forma unei recompense de performanță în capitaluri proprii din partea companiei, cu doar câteva săptămâni înainte ca decizia de a concedia oameni să fie anunțată.
Începe Talent Academy 2023, un micro-MBA britanic pentru profesioniștii din HR.
Au început înscrierile pentru ediția din 2023 a programului Talent Academy - Micro-MBA For Advanced Professionals. În acest an, vor exista cu siguranță grupe de cursanți la București și la Cluj, dar încercăm să organizăm grupe complete și la Iași și Timișoara.
Programul ”Talent Academy” este un micro-MBA pentru profesioniștii HR, Talent Managers, Business Managers, antreprenori și Executive Managers, livrat în România prin parteneriatul dintre Connect CEE, University of Suffolk și SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.
Vom porni la drum în Aprilie 2023 cu a treia generație de cursanți. Costul programului este același ca în 2021 și 2022, iar preînscrierile sunt deschise începând de acum. Vor fi maxim 20 de cursanți în fiecare grupă.
Programul ”Talent Academy” este un concept educațional de nivel post-universitar și de o complexitate egală cu a unui MBA, construit în special pentru profesioniștii în resurse umane și managerii de talente din organizații, dar extrem de util și relevant pentru orice profesionist cu rol de management. Este un program acreditat la nivel international, iar absolvenții primesc un Certificat de absolvire emis de University of Suffolk, UK.
Programul este creat și livrat de profesorul britanic Andrew Taylor, un profesionist cu o carieră de peste 25 de ani în mediul universitar și consultanța de business în Europa, America de Nord și Asia. A lucrat ca head-hunter, consultant de management, director de HR pentru companii precum Coca-Cola, Holcim, AIG, PwC, GSK, Deloitte, Orange, Volksbank, ING sau Vodafone.
Autor al mai multor cărți și articole de cercetare academică, Andrew Taylor a obținut doctoratul la Universitatea Cardiff și este directorul Transylvania Executive Education, organizația care livrează programele britanice Executive MBA la Cluj, în parteneriat cu Buckingham University, University of Suffolk și Hull University Business School.
Inteligența Financiară este componentă a fericirii.
Problema lipsei de educație și control financiar nu e resimțită doar de Zeți, despre care scriam mai sus. Din ediția 39 a Hacking Work News am aflat că mai e mult loc de îmbunătățire în noțiunea de control pe care-l resimți în raport cu banii tăi, mai ales în perioada pe care o tranzităm:
Iar azi încercăm să pătrundem și mai adânc în reala problemă, și să aflăm:
Tu cât de fragil financiar ești?
Educația financiară e un subiect greu și încă mult prea puțin abordat. Banometru este un program financiar gratuit, componenta principala fiind coaching-ul financiar, pe care vi-l recomandăm fără niciun beneficiu sau componentă de ordin comercial, care-și propune să ajute oamenii să treacă de la fragilitate financiară și decizii nepotrivite, la înțelegere și reziliență.
Experiența ta gratuită și folositoare cu Banometru începe chiar de la completarea chestionarului de pe site, pe baza căruia vei primi acces la obiective, resurse și instrumente care să te ajute să privești realist modul în care îți poți îmbunătăți, pas cu pas, relația cu banii.
Tu cum stai cu gradul de îndatorare? Folosește calculatorul de credit de pe site - te va ajuta să înțelegi mai bine unde te situezi.
Cum funcționează o companie fără director HR, în care toți angajații își cunosc salariile?
Aflăm de la Marius Ștefan, fondator și CEO al companiei Autonom, în noul episod al Hacking Work Podcast. Suntem siguri că o să îți placă episodul, Marius este un model de urmat și un lider admirabil.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Românii au revenit la birou. 46% dintre angajați lucrează în acest moment exclusiv de la birou, conform unui sondaj eJobs. Doar 18,4% din români mai lucrează integral de acasă, iar restul își împart programul între casă și birou, astfel: 18,8% au un program hibrid pe o structură decisă de companie, 13,7% trebuie să vină și la birou, dar au libertatea de a decide singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la sediu, iar 3% vin la birou doar pentru întâlniri și ședințe. Flexibilitatea angajatorului rămâne însă un criteriu decisiv când vine vorba despre schimbarea locului de muncă: 6 din 10 candidați nu ar accepta un job într-o companie care nu permite munca remote sau hibrid.
___
ING Hubs România introduce săptămâna de lucru 4 zile. Începând de luna trecută, angajații ING Hubs România pot opta pentru pentru sistemul de lucru de 4 zile. Decizia a venit în urma programului pilot derulat cu succes timp de 6 luni. Angajații pot opta pentru 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi sau varianta cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile și 0,5 zile libere pe săptămână și au în continuare posibilitatea de a lucra de acasă sau de la birou. Sistemul 4 zile x 10 ore este cumva impus de legislația românească, unde norma completă este de musai 40 de ore săptămânal. Nu știm dacă angajații ING Hubs chiar vor lucra 10 ore în fiecare din cele 4 zile, dar așa trebuie prezentată această inițiativă, cel puțin oficial :). Oricum, bravo!
___
Vârsta de pensionare din România a crescut iar. Anul 2023 a început cu o vârstă de pensionare oficială mai mare, peste 50% dintre femeile aflate acum în câmpul muncii fiind afectate de măsura adoptată de Guvern. Noua vârstă de pensionare pentru femeile din România este de 62 de ani, începând cu ianuarie 2023, comparativ cu 61 de ani și 9 luni, cât era până acum. Ne îndreptăm cu pași repezi spre dispariția pensiilor, susțin experții.
___
Efectele concedierilor? Serviciile Microsoft, căzute în toată lumea. Cele mai utilizate aplicații Microsoft, cum ar fi Outlook și Teams, n-au putut fi accesate de mii de utilizatori, în dimineața zilei de miercuri, 25 ianuarie. Deși au existat speculații că întreruperea ar putea fi cauzată de foști angajați supărați, Microsoft a pus-o pe seama unei schimbări în rețea. Aproape 345 de milioane de oameni folosesc zilnic produsele Microsoft la nivel global, conform ultimelor date publice, iar aplicații precum Outlook și Teams servesc drept spațiu critic pentru multe companii, școli și organizații de servicii.
___
Orașul ne prostește. Nivelurile de poluare din trafic pot afecta funcțiile cerebrale în doar câteva ore, potrivit unui nou studiu. Doar două ore de expunere la gazele de eșapament ale motoarelor diesel determină o scădere a conectivității funcționale a creierului – o măsură a modului în care diferite zone ale creierului interacționează și comunică între ele. Studiul oferă prima dovadă a modificării conectivității rețelelor cerebrale induse de poluarea aerului. Cu toate astea, modificările cerebrale au fost temporare, iar starea participanților a revenit la normal după expunere.
Pensionarea anticipată poate grăbi declinul cognitiv.
Pensionarea anticipată poate fi legată de o accelerare a declinului cognitiv, conform unui studiu care a analizat datele dintr-un program unic de pensii din China. Rezultatele au arătat că cei care au participat la programul de pensionare anticipată au prezentat o înrăutățire a stadiului cognitiv în anii următori, în comparație cu cei care nu s-au pensionat.
Izolarea socială pare să fie factorul cheie legat de un declin cognitiv mai rapid în rândul participanților pensionați anticipat. Aceștia au raportat niveluri mai scăzute de interacțiune socială generală și de implicare, în comparație cu persoanele active profesional, de aceeași vârstă. Ce inițiative politice crezi că ar putea rezolva problema declinului cognitiv al pensionarilor?
4 consecințe negative ale multitaskingului.
Conform expertului în neuroștiințe de la MIT, Earl Miller, creierul nostru poate produce doar 1-2 gânduri simultan. Dacă totuși nu crezi experții și vrei să demonstrezi contrariul, există repercusiuni. Cea mai gravă este scăderea IQ-ului, ca urmare a suprasolicitării cu stimuli (telefoane, emailuri, mesaje etc.).
În plus, creierul are nevoie de pauze de reconectare și corectare a greșelilor pentru fiecare sarcină la care ai comutat rapid – repetarea acestui proces conduce la o gândire superficială și o mulțime de erori. Aceste pauze atrag după sine și o scădere a creativității, deoarece mintea va fi ocupată cu ele mai mult decât cu legarea de noi conexiuni între idei. Nu în ultimul rând, vei uita mult mai ușor, deoarece nu vei oferi creierului suficient spațiu și energie pentru a converti experiențele în amintiri.
Sursă foto: Deposit Photos
Se scumpesc biletele la Brand Minds. Cumpără-ți biletul acum la preț mic, plus reducere de 12%!
La ediția BRAND MINDS de anul acesta te așteaptă unii dintre cei mai buni autori ai momentului, care au schimbat mentalități, business-uri și domenii întregi de activitate. Până pe 16 februarie mai poți achiziționa bilete la prețul redus - și noi suntem convinși că e un „deal” bun, mai ales dacă folosești și codul nostru de reducere HW12 pentru a-ți asigura un discount suplimentar de 12%. Să îți fie de folos! Scrii acolo la cod discount HW12 și salvezi bănuții!
Șefu’ care taie chefu’: Funcția de bullshit-manager, metodă de evaziune fiscală.
Cum ar fi să te angajezi ca „șefu’ la bani”? Sună amuzant, dar ceva similar se întâmplă în America. E un trend pe care companii precum Walmart, Meta, dar și firme mai mici îl practică încă din 2010. Legea din SUA te scutește ca angajator de plata orelor suplimentare, dacă angajatul tău are titlul pompos de manager - chiar dacă activitatea lui constă doar în a da cu mopul.
Așa s-au trezit unii peste noapte cu roluri precum „director de parc auto” la o firmă cu o singură mașină, „manager de curățenie”, „prim-instalator de uși de duș”, „coordonator de scanare produse și prețuri” etc. Că doar ai titlul cu care să te fălești – la ce-ți mai trebuie și bani?
Pierderile pentru angajați sunt estimate la 4 miliarde de dolari, iar amenzile pentru astfel de practici însumează doar câteva milioane. Rentabil pentru firme, dar usturător pentru buzunarul angajaților.
Sursa foto: Pixabay
Fanii iPhone au opțiunea de a-și proteja datele.
Apple se poziționează ca unul dintre brandurile care are grijă de securitatea datelor utilizatorilor, acesta fiind unul dintre factorii care i-au adus încrederea clienților. Tim Cook a făcut o declarație anul trecut care nu lasă loc de interpretări: „Credem că intimitatea este un drept fundamental al omului”.
Iar asta se vede și în ultima campanie realizată, unde Apple explică cu umor cum sunt folosite datele noastre în activitățile de zi cu zi și cum ne putem folosi de funcțiile sistemului iOS pentru a preveni ca anumite aplicații să ne urmărească fiecare pas și decizie de consum. Funcțiile pentru securitatea datelor sunt disponibile și pentru e-mail sau Apple Pay.
Tu ești utilizator de iPhone? Ți se par utile aceste funcții?
Sweet & Spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
Cu toții ne întrebăm care sunt modurile în care capacitatea fantastică de învățare a instrumentelor bazate pe inteligență artificială va ajunge să ne afecteze existența și modul de lucru.
Tom Fishburne ne propune o modalitate ingenioasă de a afla: ce-ar fi să le întrebăm?
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul Hacking Work este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Îți mulțumim că ne citești. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni! Servus!