HWNews #34: Cum faci concedieri omenește și cum se exorcizează micro-managementul? Cum vor schimba roboții, Inteligența Artificială și Metaversul modul în care muncim?
BONUS: Demisiile pot fi contagioase, umanizarea KPIs ajută la performanță, există gaslighting pe scară largă printre noi, iar recunoștința este prima condiție pentru fericire.
Servus! Suntem la borna 34 a Newsletterului Hacking Work și ne apropiem de 4400 de abonați, parte a acestei comunități extraordinare. Vă mulțumim că ne învățați cum să vă fim de folos.
Inginerii software versus Inteligența Artificială. Luptă sau colaborare?
Poate te întrebi dacă ChatGPT și AlphaCode vor ajunge să înlocuiască programatorii. Zico Kolter, expert cu acte-n regulă în domeniu, anticipează viitorul programării ca o simbioză om-AI, nu ca o competiție. Da, jobul tău e în siguranță, dacă știi să te adaptezi și să evoluezi.
David Choi, aflat în spatele AlphaCode, susține o direcție similară de dezvoltare a AI-ului realizat de Google: un instrument util pentru programatori, care să ofere soluții pentru nevoile și problemele lor complexe. În momentul de față, acesta poate genera doar secvențe scurte și specifice de cod.
Programele complexe vor necesita mereu intervenția ta. AI-ul nu înțelege nevoile umane pe deplin – tu, da. Așa că folosește-ți resursele de învățare în mod inteligent, asimilează aptitudini ce țin de explorarea nevoilor utilizatorilor și vei fi safe din punct de vedere profesional.
Sursă foto: Deposit Photos
Cum ar putea Inteligența Artificială și Metaversul să ajute companiile.
În următorii 2 ani, companiile ar trebui să își creeze un departament pentru implementarea inteligenței artificiale și metaversului. Și asta nu pentru că e în trend, ci pentru beneficiile pe care acestea le pot oferi.
Conform raportului anual realizat de Deloitte, Tech Trends, implementarea realității virtuale la locul de muncă este inevitabilă. Deși angajații se tem că odată cu implementarea noilor tehnologii vor dispărea multe locuri de muncă, s-ar putea ca realitatea să fie exact invers - o oportunitate pentru a crește din punct de vedere profesional.
Mike Bechtel, Chief Futurist la Deloitte a declarat într-un interviu pentru Fast Company că există o tendință ca oamenii să-și dorească alte provocări sau schimbări profesionale după 3 ani petrecuți la orice loc de muncă. Asta înseamnă că organizațiile vor trebui să recruteze ”specialiști în serie” (termen inventat de experții Deloitte) care vor putea să progreseze pe orizontală utilizând diferite abilități și tehnologii.
În plus, metaversul nu va fi folositor doar pentru „gulerele albe” din birouri, ci și pentru cei numiți „blue collars”, care lucrează în fabrici: tehnicieni și ingineri care pot fi instruiți cu ajutorul realității virtuale. Un exemplu de utilizare a VR-ului este compania Exelon, furnizor de energie care a folosit realitatea virtuală pentru a instrui oamenii care vor lucra la stațiile electrice.
Rezultate sondaj: Foarte multe cazuri de gaslighting printre noi.
În ediția 31 v-am explicat ce înseamnă gaslighting și cum se manifestă această formă de bullying. Apoi v-am întrebat atât în newsletter, cât și pe LinkedIn, dacă ați observat situații concrete de gaslighting la locul de muncă.
Din voturile voastre observăm clar cât de dese sunt aceste situații, câți oameni observă frecvent acest abuz psihologic și cât de mulți angajați sunt expuși și se simt vulnerabili în fața celor care practică această formă de manipulare.
Rezultate sondaj LinkedIn.
Rezultate sondaj ediția 31.
Demisioneala este contagioasă.
Atunci când un coleg pleacă – fie că este constrâns sau nu – îi lasă pe colegi să reflecteze asupra poziției lor, aceștia fiind nevoiți să preia surplusul de muncă rămas de la cel plecat. Astfel, devine cu 9,1% mai probabil să se îndrepte și ei spre un nou job, potrivit unui nou raport publicat de platforma globală Visier.
Pe măsură ce Marea Demisioneală nu dă semne că se va opri, deși a scăzut în intensitate, această statistică ar putea deveni o problemă mai spinoasă pentru managerii și proprietarii de afaceri și profesioniștii din domeniul resurselor umane. Plecările în grup sunt de asemenea un destabilizator major pentru orice organizație și ar putea duce la o luptă și mai aprigă în recrutare.
Cum exorcizezi micromanagementul în 4 pași simpli, fără agheasmă.
Scuipi sânge dacă nu-ți controlezi echipa 24/7? Crezi că asta crește succesul companiei tale? Atunci fii sigur că demonul micromanagementului te posedă. Scapă de el simplu, folosind un proces de bază, care vă va ajuta pe toți să obțineți claritate și autonomie:
1. Creează împreună cu echipa un document cu toate detaliile proiectului ->
2. Stabilește și respectă perioadele de verificare ->
3. Creează modalități de a măsura îndeplinirea sarcinilor ->
4. Cere feedback privind situațiile problematice (iar ca angajat, nu le ascunde – fiindcă altfel ți-o faci cu mâna ta).
Sursă foto: Pixabay
ProVorbe.
„Sindicatul nu este un concept care trebuie văzut ca un dușman al managementului sau ca o sursă de tensiune și de conflict. Este nevoie ca angajații să fie implicați în procesul decizional și în lucrurile care îi impactează. Ce face sindicatul prin negocierea colectivă? Stabilește un standard minim în drepturile și beneficiile angajaților, pe care compania și-l asumă pentru un contract colectiv de muncă.”
Tu ce părere ai despre ce spune Florentin Iancu, președintele Sindicatului IT Timișoara, în episodul Hacking Work Podcast?
Manifestarea recunoștinței este pasul esențial spre fericire.
Psihologii Robert Emmons și Robin Stern au explicat într-o cercetare din 2013 faptul că oamenii care reușesc să aprecieze ceea ce au dețin resursele necesare pentru a merge mai departe și a obține chiar mai mult. Asta pentru că au o viziune pozitivă și optimistă asupra vieții. Totodată, sunt mai puțin predispuși la agresivitate, depresie și anxietate.
De asemenea, oamenii cu o atitudine pozitivă, care nu par a fi mereu orientați către beneficii materiale, poziții înalte și promovări, sunt percepuți ca fiind de încredere, relaxați și plăcuți de către cei din jur. Iar asta se potrivește atât la locul de muncă, cât și în mediile sociale.
Cu toate astea, simpla manifestare a aprecierii nu aduce după sine progrese majore în plan personal. Dacă manifestarea recunoștinței nu e bazată pe fapte reale ale individului, acestuia îi va fi imposibil să-și inducă artificial starea de bine. Este pur și simplu prea departe de adevăr.
Bun, atunci cum poate fi folosită recunoștința, pentru a ajuta chiar și când ne lipsesc motivele de a fi fericiți? Tot cercetătorii ne dau răspunsul: prin potențarea celor din jur.
Manifestarea recunoștinței este una dintre cele mai puternice unelte în crearea și păstrarea relațiilor umane. Iar exercițiul zilnic de a mulțumi celor care ne-au făcut bine nu duce doar la creșterea stimei lor de sine, ci și la îmbunătățirea relației dintre noi. Mai mult, are și un rol cathartic pentru tine, cel care practici gestul recunoștinței.
Într-un mediu de muncă adesea concurențial, într-o stare uneori profund conflictuală, într-o relație pe care ai neglijat-o sau chiar sabotat-o de ani de zile, un simplu „mulțumesc” sau „apreciez ceea ce faci” s-ar putea să fie primul pas către mai bine.
Știm că este o perioadă dificilă și un context global neprielnic. Tocmai am ieșit dintr-o pandemie care ne-a dat peste cap, ne confruntăm cu un război care ne afectează existența și facturile de utilități și privim cu teamă spre o criză financiară din ce în ce mai pronunțată. Poate acum, mai mult ca oricând, un exercițiu de recunoștință este exact ce avem nevoie ca să supraviețuim noilor provocări, sănătoși la cap.
Sursă foto: Shutterstock
Scurte și tari.
Proiectele personale câștigă în fața scârbiciului. Dacă înainte de pandemie serviciul era parte din identitatea noastră, munca remote a schimbat percepția multor angajați, care s-au dedicat unor proiecte secundare, pornite din pasiune personală. Mai precis, 70% dintre angajați s-au apucat de un proiect secundar, jumătate din aceștia sperând ca proiectul să le înlocuiască în timp slujba actuală, potrivit unui nou sondaj realizat de Worklife.
___
Emilia Şercan va organiza workshopuri gratuite de verificare a plagiatelor. Coșmarul politicienilor români se întoarce, în formă organizată. Workshopurile vor începe din ianuarie, iar un modul se va desfășura pe durata a 4 săptămâni, câte două ore pe săptămână, în grupe de câte zece persoane. „Aceste workshopuri vor fi gratuite, le organizez pro bono, nu voi percepe taxe de înscriere, iar eu nu voi fi plătită pentru ele”, spune jurnalista Emilia Şercan. Cei care doresc să se înscrie trebuie să completeze acest formular în Google Forms.
___
Oxitocina ne face creierul mai maleabil. Hormonul peptidic produs de hipotalamus – o parte a creierului - stimulează dezvoltarea și integrarea sinaptică a noilor neuroni în creierul adult, contribuind direct la adaptabilitatea și plasticitatea circuitelor neuronale, spune o echipă de cercetători de la Baylor College of Medicine și Texas Children Hospital. Plasticitatea creierului este capacitatea acestuia de a se modifica prin rearanjarea rețelelor neuronale existente și formarea altora noi pentru dobândirea de noi proprietăți funcționale.
___
Mai multă Vitamina D, o funcție cognitivă mai bună. Cercetătorii de la Universitatea Tufts au căutat vitamina D în patru regiuni ale creierului – două asociate cu modificări legate de boala Alzheimer, una asociată formelor de demență și o regiune fără asocieri cunoscute cu declinul cognitiv al bolii Alzheimer sau al bolilor vasculare. Ei au descoperit că nivelurile ridicate de vitamina D sunt corelate cu o funcție cognitivă mai bună.
___
Jurnalismul se mută pe TikTok. 42% dintre publicațiile din România creează conținut pe TikTok, ceea ce ne plasează undeva pe la media globală. Deși mai avem încă multe de învățat despre obiceiurile noilor consumatori, această diversificare a produselor media are potențial de a crea noi joburi pentru tineri și de a genera noi oportunități pentru creatorii de conținut și industriile creative.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Cum să concediezi fără să te simți cu Muska pe căciulă.
Nu e distractiv să concediezi, dar e ușor să o faci ca la carte. Trebuie doar să fii om cu angajații, de-a lungul procesului. Respectă-ți responsabilitățile legale față de angajat, la cel mai înalt standard. Gândește de 2 ori ce îi spui – e dreptul lui să comunice cu restul cum a fost tratat - iar datorită internetului, restul poate însemna întreg restul lumii. Explică mijloacele de comunicare folosite și explică cum va decurge procesul – justifică-te, dar fă-o sincer și clar! Nu dramatiza – nici emoțional, nici cu fraze precum „ai părăsit familia noastră”.
Mai mult decât atât, fă eforturi reale în a-i ajuta pe oameni să își găsească alt job: ajută-i să își facă un CV, scrie-le recomandări pozitive, recomandă-i direct unor companii pe care le cunoști, dă-le acces la niște programe de educație și recalificare și construiește și susține material comunități de sprijin legal, material și moral pentru ei.
Sursă foto: Pixabay
Impactul robotizării asupra angajaților: fața neagră a realității.
Expunerea la roboți a avut efecte negative asupra ocupării forței de muncă, determinându-i pe unii angajați să părăsească companiile și ducând la creșterea șomajului, susțin profesorii de economie de la Universitatea din Toronto. Aceștia au examinat efectele roboților industriali asupra pieței muncii din China și au descoperit că oamenii se străduiau să se adapteze la schimbările dramatice aduse de robotică.
S-a constatat o scădere a participării forței de muncă (cu 1%), a implicării (cu 7,5%), a salariilor pe oră (cu 9%) și o creștere cu 14% a numărului de ore lucrate. Rămâne de văzut dacă pe termen lung automatizarea și robotizarea vor duce la crearea unor noi locuri de muncă sau doar vor favoriza inegalitatea, pe fondul obiectivelor de creștere a productivității ale companiilor.
Transparența salarizării pune liderii în dificultate.
Începutul anului 2023 vine cu vești bune pentru angajații din statele California și Washington care adoptă legi ce încurajează transparența salarizării. Este un trend pe care îl urmează tot mai multe companii, nu doar din America, dar și din Europa.
Editorii de la Harvard Business Review le recomandă liderilor să se pregătească pentru întrebările privind diferențele salariale, fără să devină însă defensivi atunci când angajații solicită lămuriri sau chiar ajustări ale veniturilor, în raport cu ce află despre salariile colegilor lor.
Înainte de a avea discuții cu angajații, managerii ar trebui să se consulte cu departamentele financiar și HR pentru a înțelege criteriile de salarizare, legislația actuală și eventualele beneficii suplimentare disponibile pe care le-ar putea include în strategia lor.
Sursă foto: LSA Global
7 moduri de a introduce inovația în cultura companiei tale.
Companiile care se concentrează strict pe economii de costuri, productivitate și eficiență, vor avea de suferit pe termen lung, deoarece clienții lor solicită noi produse și servicii inovative, într-o lume în continuă schimbare.
Deși inovația sună ca ceva ce pare că ne-am dori sincer și am îmbrățișa cu entuziasm, nu e chiar așa. Mințile noastre sunt programate să urmeze modele standard, familiare, și să nu iasă prea mult în afara zonei de confort, astfel încât să putem prezice mai ușor strategiile și rezultatele.
Când o idee nouă este introdusă în afaceri, aproape întotdeauna te poți aștepta ca oamenii să-i opună rezistență. Iată însă 7 moduri în care poți îmbrățișa schimbarea în mod sustenabil, în compania ta:
Încurajează gândirea creativă - e clar, creativitatea este sursa inovației.
Îmbrățișează paradoxul. Organizațiile se concentrează de obicei pe logistică și structură și, deși suntem condiționați de rutină pentru a ușura procesele de zi cu zi, creativitatea este adesea destructurată, dezordonată și dezorganizată.
Concentrează-te pe problema pe care încerci să o rezolvi. Ce îți cer clienții? Ce nevoi au ei? Ce probleme întâmpină, pe care soluția ta le-ar putea rezolva? Să nu uităm că de la înțelegerea corectă a problemelor reale ale oamenilor pornesc soluțiile inovative.
Diversifică-ți echipa. Este important să asculți păreri diferite pentru a maximiza ideile creative, așa că este esențial să aduni în echipă oameni cât mai diferiți ca profil, mentalitate și background.
Gândește cu îndrăzneală, dar acționează cu prudență, gândind pe termen lung.
Lărgește-ți orizontul. Asigură-te că te păstrezi deschis ideilor din afara companiei, prezintă-ți soluția prietenilor, familiei și cunoscuților. Cum li se pare și ce ar face ei diferit?
Echilibrează-ți procesele. Este important să recunoaștem modul în care creativitatea alimentează procesul de inovare și cum să-l echilibrăm în consecință. Termenele limită, obiectivele de vânzări și proiecțiile trimestriale pot presa orice companie să grăbească inovarea, dar prea multă structură poate distruge ideea creativă.
Este esențial ca organizațiile să echilibreze structura pragmatică, creativitatea necesară și procesul de inovare dorit, în consecință, pentru a-și asigura succesul pe termen lung.
Sursă foto: Getty Images
#Știațică?
Cum măsurăm performanța? O abordare sănătoasă pentru KPIs.
Un indicator cheie de performanță (KPI) este o măsură cuantificabilă utilizată pentru a evalua succesul unei organizații sau al unui angajat în îndeplinirea obiectivelor. Datele legate de creșterea veniturilor, marja de profit, satisfacția clienților și loialitatea angajaților au fost timp îndelungat indicatori ai prosperității unei companii. Conducerea și echipele de management petrec luni sau chiar ani de zile adunând și analizând KPIs pentru a lua decizii de afaceri și pentru a trasa potențialul de creștere.
Dar cum arată principalul KPI pentru un lider bun? În centrul unei strategii inteligente nu ar trebui să se afle cifre și măsurători, ci sentimentul oamenilor că sunt cu adevărat ascultați și prețuiți. Gradul de încredere și de autoritate morală al unui lider este poate cel mai important predictor al performanței unui manager, fiindcă este cel care generează și susține capacitatea liderului de a oferi inspirație și model personal celor cu care lucrează.
Iar încrederea și autoritatea morală depind de modul în care reușești să traduci parametrii de performanță ca să fie înțeleși corect și asumați de oameni. Te poți gândi la oamenii din organizație ca la sutele sau miile de povești care dau viață KPI-urilor.
Întrebările devin, în acest caz: Cât de curios ești în legătură cu aceste povești? Cât de multă energie oferi acestor povești? Cum înțelegi și folosești aceste povești?
Așadar, atunci când te gândești la KPIs, asigură-te că iei în considerare la fel de mult și modul în care explici acești parametri, pe lângă măsurătorile în sine. În caz contrar, acești indicatori sunt doar niște numere pe un ecran, care îți oferă o imagine parțială și nu te vor ajuta să îți îmbunătățești performanța. Atunci când vei discuta următoarea rundă de KPI-uri, încurajează-i pe toți să gândească dincolo de cifre și află ce poți face diferit pentru a-ți menține oamenii inspirați și motivați.
Cele mai curajoase predicții pentru 2023, de la LinkedIn.
În fiecare decembrie, LinkedIn adună câteva dintre cele mai îndrăznețe previziuni pentru anul care vine și le prezintă sub forma Big Ideas. Anul viitor pare că aduce câteva surprize plăcute, în opinia experților, iar noi vă prezentăm în continuare câteva dintre ele.
Din perspectiva muncii, ne așteptăm la schimbări majore datorate internetului. Metaverse, proiectul lui Zuckerberg, pare a câștiga spațiu în utilizarea în scopuri profesionale, prin transformarea într-o platformă de training online. Însă nu este vorba de clasicele cursuri predate la distanță, ci de aplicații, interacțiuni live și exerciții practice făcute cu ajutorul VR și AR. Astfel, doctori, piloți, ingineri și orice alți profesioniști care vor să se specializeze sau să încerce ceva nou vor putea să o facă fără riscuri și interactiv.
Conform Organizației Mondiale a Sănătățiii, se pare că întreaga lume se confruntă cu o criză de personal în domeniul medical. Iar una dintre soluțiile propuse de experți vine tot din online. Prin colaborarea angajaților existenți în domeniul medical cu companiile de tehnologie și cu autoritățile guvernamentale, se pot implementa formule de instruire și supraveghere la distanță a angajaților, efectuarea mai multor operații fără prezența fizică, automatizarea majorității proceselor medicale, dar și multe alte măsuri care țin de utilizarea comună și eficientă a resurselor limitate.
Și încheiem cu o veste care ne întărește încrederea în umanitate, deși nu se aplică strict peisajului profesional: tot mai multe state iau în considerare acordarea de drepturi umane pentru floră, faună și elemente naturale. Una dintre măsurile de combatere a declinului naturii este înzestrarea entităților fundamentale pentru sănătatea planetei cu drepturi ce pot fi invocate în instanță. Odată ridicate la statutul juridic al unei persoane, elementele naturale vor putea fi apărate de către avocați, similar felului în care azi sunt reprezentate în instanță companiile. Iar lucrurile au început să se miște deja.
Râul Whanganui din Noua Zeelandă a primit personalitate juridică și se poate astfel apăra ca victimă în instanță, de cei care îl poluează, iar în SUA, tribul Sauk-Suiattle dă în judecată orașul Seattle în numele somonului din râurile lor, pentru că planul autorităților de a construi un baraj dăunează speciei aflate deja în pericol.
InSPORation.
Tu tot lui Moșu' îi scrii? Dacă dorința ta începe cu „vreau un job fain”, poate ar trebui să reconsideri. Evozon a lansat un spot nou pentru atragerea potențialilor candidați - al treilea din serie, cu parfum de Crăciun și concluzie la fel de frumos împachetată ca un cadou. Parte dintr-o campanie deșteaptă de Employer Branding, toate aceste video-uri vorbesc pe limba publicului țintă Evozon și își ating scopul de a prezenta, diferenția și poziționa corect compania în piața muncii. Toate într-un mod simpatic, cu sens și umor - așa cum știu să facă de fiecare dată. Urmărește spotul și spune-ne ce crezi, în comentarii:
Cartea câștigătoare.
Oare ce impact au stresul și stilul de viață digital asupra creierului nostru? Afecțiunile psihice ne pândesc din ce în ce mai puternic. De ce ne concentrăm tot mai greu, ne odihnim tot mai prost și petrecem tot mai puțin timp cu cei apropiați?
Despre cum funcționează creierului nostru, prin ce schimbări trece când suntem continuu lipiți de telefonul mobil, ne spune celebrul psihiatru Anders Hansen în „Creierului ecranului. Cum ne poate face stresați, deprimați și anxioși un creier nesincronizat temporal”. O găsiți la editura Publica.
Ce-am mai muncit.
Ești în căutarea unui spațiu de co-working, cursuri sau teambuilding în natură? Îți dăm noi o idee: Descoperă WeWilder, un eco-hub rural creat de WWF, proaspăt deschis în cel mai împădurit județ al României. Construit în întregime din lemn și cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilității, campusul WeWilder este ideal pentru întâlniri ale echipelor sau workshop-uri și oferă o experiență inedită, de la servirea mesei și până la ieșirile în natură.
Citește noul articol de blog și te vei convinge singur că este perfect pentru brainstorming. Noi clar ne-am îndrăgostit de el.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletterul este scris de: Izabella, Ioana, Daiana, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea, Cosmin și Doru. Ionuț este cel specializat în grafică.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție, am strâns în ele multă informație valoroasă și multe subiecte importante de care este nevoie să vorbim.
Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne reîntâlnim joi, cu ultima ediție din 2022. Servus!