HWNews #31: Gaslighting, o formă diabolică de bullying la muncă; cum se comportă un șef de rahat și noul val de greve, pe fondul recesiunii.
Bonus: Trendurile majore din piața muncii pentru 2023 și ce este Social Loafing - noua metodă de fentat munca.
Servus! Ediția 31 e aici. Mulțumim că ne ajuți să ajungem cu cele mai prețioase informații și la prieteni sau colegi. Să ne fie tuturor de folos!
Top 5 trenduri în piața muncii în 2023, conform Glassdoor și Indeed.
Echipele de cercetare de la Glassdoor și Indeed au chestionat mii de angajați și s-au consultat cu economiști remarcabili pentru a determina ce schimbări se prevăd în anul următor. Primele cinci tendințe prevăzute pentru anul 2023 asupra cărora aceștia se pot pune de acord sunt:
O piață tot mai competitivă a muncii – bătălia pentru talente se va accentua;
Muncă remote și hibridă – un drept câștigat din pandemie, la care nu vom renunța;
Pachete mai mari de beneficii – oamenii vor mai mult(e) de la angajatorii lor;
Fericirea angajaților devine tot mai mult o măsură a succesului organizației;
Accentul pe diversitate, echitate și incluziune (DEI) este tot mai puternic.
În ciuda știrilor sumbre privind concedierile din sectorul tehnologic, prima predicție a raportului de cercetare privind trendurile din 2023 publicat recent de Glassdoor și Indeed sugerează că piața muncii se va păstra ofertantă în noul an.
De când a început pandemia, pe piața globală a muncii nu au lipsit schimbările majore de situație – de la pierderi record de locuri de muncă, până la Quiet Quitting și Marea Demisioneală. Iar pe măsură ce 2022 se apropie de sfârșit, angajații se confruntă cu un nou val de incertitudine, însă mare parte din avantaje și control rămân de partea lor.
Potrivit unui sondaj recent efectuat de KPMG pe un eșantion de 1300 de oameni, mai mult de jumătate dintre directorii executivi din SUA iau totuși în considerare concedierile, în anticiparea unei recesiuni majore în 2023. Barclays, Citigroup, Meta, Twitter și Salesforce sunt doar câteva dintre organizațiile care și-au redus locurile de muncă în ultimele luni.
O formă perfidă de bullying la muncă: gaslighting, demolarea intelectuală.
Cel mai vechi editor de dicționar din America, Merriam-Webster, a ales „gaslighting” drept cuvântul anului; căutările de pe site pentru acest termen au crescut cu 1.740% în 2022. Putem presupune că unele dintre acele căutări au venit de la oameni care se întrebau dacă erau manipulați din punct de vedere psihologic la locul de muncă.
Ce înseamnă gaslighting, de fapt?
„Un abuz psihologic care determină victima să pună la îndoială validitatea propriilor gânduri, percepția realității sau amintirile și duce de obicei la confuzie, pierderea încrederii și a stimei de sine, ba chiar la incertitudinea stabilității emoționale sau mentale și dependența de făptuitor” , conform definiției date de Merriam-Webster.
Cu alte cuvinte, ești manipulat și agresat psihologic de o persoană sau mai multe, cu scopul de a îți demola încrederea, a submina gândirea și sistemul de valori, de a îți pune la îndoială corectitudinea convingerilor și autenticitatea emoțiilor. Dincolo de abuzul psihologic și tentativa de supunere cu forța, gaslighting reprezintă o tactică perfidă de hărțuire la locul de muncă, exercitată mai ales de persoanele cu autoritate ierarhică.
Sursă foto: Shutterstock
Concept nou în piața muncii: social loafing, adică inactivitatea mascată.
„Social loafing” este o ramificare a quiet quittingului care are loc atunci când cineva din echipă își dă seama că, dacă apare la ședințe, de fapt nu trebuie să mai facă mare parte din muncă, pentru că cineva de acolo o va face întotdeauna. Cu alte cuvinte, social loafing fac ăia care vin la ședințe doar ca să bifeze prezența, în rest nu contribuie cu nimic la efortul echipei.
Când te uiți la performanța grupului în ansamblu, inactivitatea unuia dintre membri poate să nu fie evidentă. Doar atunci când arunci o privire asupra performanței individuale poți începe să vezi cine „s-a lăsat pe-o ureche” și pe capacitatea altora de livrare a rezultatelor. Un astfel de angajat inactiv este mai greu de detectat decât un quiet quitter și necesită atenție din partea managementului, căci dacă este tolerat va demoraliza și va arunca în burnout mai ales angajații dedicați.
Cât de scumpă e lumea pentru generația Z?
Iată câteva cifre și un grafic de la Scott Galloway, Profesor de Marketing la New York University și autorul a numeroase cărți de business și marketing best-seller, publicate și în limba română la Editura Publica:
Între 1980 și 2019, costurile studiilor universitare au crescut cu 169%.
Între timp, veniturile pentru tinerii angajați au crescut cu doar 19%. Educația superioară a devenit un bun de lux pe care din ce în ce mai puțini tineri și-l pot permite.
În plus, acum 2 din 3 locuri de muncă necesită studii postliceale, ceea ce nu se întâmpla până acum două-trei decenii. Suntem în economia cunoașterii și studiile universitare sunt necesare pentru tot mai multe roluri din afacerile moderne.
Realitatea este că facultatea este mai importantă ca niciodată. Iar rentabilitatea investiției nu a făcut altceva decât să se înrăutățească. Calculul este din Statele Unite, dar situația pare a se extinde și în multe țări din Europa.
Ești reprezentant al generației Z? Scrie-ne despre experiența ta și ajută-ne să înțelegem mai bine cum arată vremurile actuale pentru tine.
Pe fondul recesiunii, apare un val global de greve.
Grevele se extind și își lasă amprente adânci asupra tuturor industriilor, în diverse părți ale lumii. Doar în această săptămână, o importantă confederație se alătură protestelor camionagiilor sud-coreeni, amenințând cu o extindere a grevelor care perturbă lanțurile globale de aprovizionare și lovește în mod direct exportatorii locali.
Confederația Sindicatelor din Coreea a organizat marți în paralel 16 demonstrații în locuri diferite, pentru a sprijini șoferii de camion aflați în grevă, pe fondul costului ridicat al vieții și neadaptării veniturilor la nivelul actual de trai. Sindicatul, care are aproximativ 1 milion de membri, inclusiv lucrători metalurgici din industria auto, construcții navale și prelucrare, a anunțat că sunt determinați să nu se oprească aici.
În același timp, serviciile publice din Marea Britanie se pregătesc pentru greve extinse de Crăciun. Aproximativ 2.000 de militari, funcționari publici și voluntari au fost recrutați pentru a asigura continuitatea pe perioada protestelor, în cele mai importante domenii, fiind instruiți să reducă impactul faptului că asistentele NHS, echipajele de ambulanță, pompierii și personalul Forțelor de Frontieră pregătesc o grevă în serviciile publice chiar în cea mai aglomerată perioadă din an.
Membrii Asociației Personalului Salarizat din Transport (TSSA) și ai Sindicatului Feroviar, Maritim și de Transport (RMT) și familiile lor, protestând în fața gării Euston din Londra. Sursă foto: NationalNews.com
Scurte și tari.
10 ani de minciuni: elevii din România nu primesc banii de cărți nici în 2023. Statul român s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Ideea legii era ca familiile să poată cheltui acești bani pentru cărți, rechizite și alte materiale educaționale. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză, astfel că banii nu se vor primi nici la un deceniu distanță, în 2023. Motivul invocat de politicieni? Impactul financiar major pe care l-ar presupune și lipsa de bani din bugetul de stat.
___
Nu ai certificare de Operator PC? Nu poți lucra la stat. Cunoștințele de folosire a unui calculator, în lipsa unui document care să le ateste, nu sunt suficiente dacă vrei să te angajezi într-o instituție a statului. O dovedește cazul unui doljean, traducător autorizat, care a fost respins de la un concurs de angajare de la Casa de Pensii pentru că nu a putut prezenta o hârtie care să demonstreze că știe să lucreze pe calculator.
___
Americanii sunt gata să primească și mai mulți imigranți. 7 din 10 americani cred că piața muncii din SUA are nevoie de imigranți calificați, lucru ce ar putea contribui la reducerea deficitului forței de muncă care persistă în unele industrii încă de la începutul pandemiei.
___
Deputații au votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice. Acestea trebuie să accepte plata cu cardul, nu mai pot solicita copii legalizate și trebuie să asigure gratuit fotocopierea oricărui document. Legea merge la promulgare. Bine ați venit în 1993!
___
Adobe va vinde imagini create de AI. Adobe își deschide serviciul de imagini stoc pentru creațiile realizate cu ajutorul programelor AI generative precum Dall-E și Stable Diffusion, conform Axios. Rămâne de văzut dacă asta va crea și o nouă meserie pe piața globală a muncii – generator de imagini stock AI, dat fiind trendul pe care nomenclatorul ocupațiilor pare să-l urmeze la acest moment, pentru a se adapta noilor contexte de pe piața muncii.
___
Înapoi la birou? Păi să arate ca un birou. Un scurt avertisment venit pe calea Reddit: dacă vrei ca oamenii tăi să se întoarcă la birou pentru cultura de la locul de muncă, asigură-te întâi că acea cultură nu-i mucegăită sau putrezită în profunzime.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi datorită sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Cine te ajută mai mult să îți găsești un job? Prietenii apropiați sau cunoscuții?
Relațiile noastre cele mai puternice – cu colegii de serviciu, prietenii apropiați și familia – sunt cele mai puțin utile atunci când ești în căutarea unor noi oportunități pentru a obține un loc de muncă.
Atunci când vine vorba de găsirea unui nou loc de muncă, relațiile cu persoanele cunoscute, dar nu neapărat foarte apropiate, sunt mai utile. Când sunt folosite în mod eficient, platformele de socializare precum LinkedIn pot crește valoarea economică pentru angajatori și angajați prin intermediul unor algoritmi care ajută la punerea în legătură a oamenilor cu contactele potrivite.
Așadar, dacă ești în căutarea unui loc de muncă, ești manager sau recrutor, fii mai deschis(ă) în ceea ce privește dezvoltarea conexiunilor online. Rețeaua de gradul doi – conexiunile conexiunilor tale - poate fi o resursă numai bună de explorat, către o nouă arie de oportunități profesionale.
Sursă foto: Getty Images
Top 3 așteptări ale inginerilor din IT.
Primele 3 așteptări pe care le au inginerii software care se află în căutarea unui nou loc de muncă sunt: 1 – colectivul prietenos, 2 – opțiunile de dezvoltare în carieră și 3 - flexibilitatea și implicit bunăstarea personală (wellbeing), bazată pe o abordare flexibilă a relației de muncă.
Companiile pot propune un regim de lucru hibrid sau remote, oferind angajaților tipul de flexibilitate pe care și-l doresc. În ceea ce privește colectivul, e bine să reprezinte un mediu deschis și transparent, în care angajații să se simtă liberi să își exprime propriile opinii cu privire la activitatea din cadrul companiei.
Posibilitățile de dezvoltare în carieră și mai ales investițiile făcute de angajatori în programe de învățare și dezvoltare a cunoștințelor și aptitudinilor reprezintă un element tot mai valoros pentru oameni și ajută enorm în atragerea și păstrarea talentelor.
Cum dai încredere echipei, ca lider, în vremuri tulburi?
În primul rând, nu-ți pierde calmul, fii obiectiv. Oamenii vor fi mai dispuși să-și împărtășească preocupările și să rezolve problemele atunci când au alături un lider calm și în situații de criză.
Împărtășește-ți gândurile și îngrijorările, fii transparent și autentic, așa vor avea mai multă încredere în tine. Înțelege că nu ai toate răspunsurile, pune întrebări și ascultă punctul de vedere al angajaților.
Liderii își ajută echipele să ia în considerare toate opțiunile și scenariile și să rămână flexibili pe măsură ce condițiile se schimbă. Nu uita să ceri feedback și să fii receptiv. Aceste sfaturi ne sunt oferite de Suzanne Bates, într-un articol publicat de Fast Company.
Sursă foto: Irmi.com
De ce pleacă oamenii buni din organizații?
Tot mai mulți analiști încearcă să explice care sunt erorile strategice cele mai mari pe care le fac managerii, în raport cu oamenii din echipele lor. O posibilă explicație a valului de demisii ar putea fi că majoritatea managerilor încă sunt fideli ideii de „angajații sunt la dispoziția mea”.
Specialiștii susțin că o cultură sănătoasă se bazează pe opusul ideii menționate mai sus, mai exact pe conceptul că liderii ar trebui să fie la dispoziția celor pe care îi conduc.
Angajații sunt cei mai importanți clienți ai companiei, au nevoie să fie ascultați, iar nevoile lor să fie înțelese. Dacă într-o organizație se practică leadershiPul și nu leadershiTul, oamenii vor avea la rândul lor grijă de clienți, de cei care cumpără produsele și serviciile organizațiilor, concluzionează Marcel Schwantes, unul dintre editorii Inc.com.
Ce cadouri își doresc de fapt angajații?
Majoritatea angajaților doresc bani sau mai mult timp liber, conform Inc.com. Dacă poți da oricare din astea două – sau poate pe ambele – fă-o fără să eziți sau să cauți ceva mai spectaculos.
Și cardurile cadou pot fi o idee bună, dar ar fi ideal să păstrezi acest beneficiu flexibil, astfel încât angajații să poată alege în ce investesc suma oferită.
Iar înainte să te gândești la orice tip de recompensă, păstrează în minte că oamenii își doresc cel mai mult liniște – așa că lasă mailul ăla pe care vrei să-l scrii între sărbători să mai aștepte puțin – și oferă oamenilor tău respect și timp de odihnă real, alături de cei dragi.
Sfat Hacking Work de sezon: Dacă vrei totuși ceva inedit de care să se bucure întreaga echipă, organizează o excursie de grup la Brand Minds, cel mai mare summit de business și leadership european, care va avea loc în vară, la București.
Rezervă biletele de pe-acum – în mod cert cadoul va fi apreciat pe termen lung. Îți lăsăm aici și codul nostru de reducere – HW12 – să îl folosești după bunul plac, pentru o reducere suplimentară de 12%.
Participă și tu la cercetare: cum gestionează managerii conflictele la locul de muncă?
Georgiana Bigea, doctorandă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca aflată temporar pentru un schimb de experiență la Universitatea din Fribourg, Elveția, realizează o cercetare cu scopul de a măsura modul în care managerii gestionează conflictele în cadrul organizațiilor. Un aspect despre care se vorbește mult prea puțin și care are o importanță majoră în cadrul organizațiilor.
Completează chestionarul, descriind ce ai observat tu în echipa și organizația ta și scrie-ne în comentarii concluziile. Este o ocazie bună de a porni un dialog necesar despre conflictele de la locul de muncă și modul în care putem gestiona mai eficient aceste situații.
Sursă foto: GR Stocks on Unsplash
#Știațică?
Săritul peste mese, postul intermitent și mâncatul prea des îți pot pune viața în pericol.
Un nou studiu face legătura între alimentația zilnică și riscul de mortalitate. Persoanele trecute de 40 de ani care mănâncă doar o masă pe zi prezintă un risc general accentuat, iar cei care sar peste micul dejun au un risc crescut de deces asociat bolilor cardiovasculare.
De asemenea, și mesele luate la mai puțin de 4,5 ore distanță cresc riscul de mortalitate, astfel că poate fi inteligent să-ți planifici ziua și în funcție de asta.
Sweet and Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
Uneori, suntem atât de creduli, încât devenim victime sigure ale speculațiilor de moment. Vă propunem un video tragi-comic cu o puternică componentă morală și de mare actualitate, din care vă încurajăm să rămâneți cu cele mai importante învățăminte:
https://youtube.com/shorts/3YKp39cou9k
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați cu încredere!
Șefu’ care taie chefu’.
Cazul Chevron Australia – bullying pe scară largă la locul de muncă.
Chevron Corporation, gigantul energetic, a declarat marți că aproape jumătate din angajații săi din Australia au fost hărțuiți în ultimii cinci ani și aproape o treime au suferit de pe urma hărțuirii sexuale, femeile fiind cele mai abuzate. Sondajul Chevron, condus de o firmă de consultanță numită Intersection, a constatat că 47% dintre angajați au fost victime al bullying-ului la locul de muncă în ultimii cinci ani.
Mai mult de jumătate din angajații Chevron Australia au raportat că au fost martori sau au auzit despre hărțuire sau discriminare, dar 47% dintre aceștia nu au luat nicio măsură de teamă de represalii.
„Ceea ce este clar este că hărțuirea și discriminarea se întâmplă în cadrul locurilor noastre de muncă și nu toată lumea se simte încrezătoare în raportarea acestor incidente prin diferitele canale disponibile”, a declarat directorul general al Chevron Australia, Mark Hatfield.
O femeie care a reclamat faptul că a fost molestată la birou în timpul orelor de lucru susține că nu a fost crezută. Raportul a constatat că există o lipsă de asumare a răspunderii pentru astfel de comportamente, ceea ce a permis ca acestea să continue sau să se agraveze.
Compania a numit un manager de proiect care se ocupă de îndeplinirea recomandărilor raportului, inclusiv luarea de măsuri pentru a aborda hărțuirea și discriminarea și pentru a îmbunătăți responsabilitatea conducerii și răspunsul său la astfel de incidente.
4 comportamente tipice unui șef de rahat.
Un astfel de lider incapabil e la fel ca un animal de pradă care își marchează teritoriul: lasă urme. Iar dacă până acum le-ai ignorat, ți le aducem noi la lumină, înainte să ajungi victima sa:
1. Te ascultă... dar nu prea. La întrebarea „mă auzi, dar mă asculți?” va da cel mai probabil răspunsul „te ignor”. Îți va tăia macaroana atunci când îi expui o idee cu propriile sale idei. „Voiai să termini propoziția aia? Ce păcat! Tocmai mă gândeam eu cum aș putea să...”.
2. Ia măsuri disciplinare ineficiente. Nu se preocupă de nivelul tău de înțelegere al situației problematice, al nivelului de performanță cerut sau al consecințelor, dacă acesta nu este atins. Cireașa de pe tort: nu cunoaște suficient situația în cauză.
3. Este iresponsabil. Geamănul malefic al integrității despre care vorbeam anterior, iresponsabilitatea unui astfel de lider se manifestă prin modul în care își tratează greșelile: nu-și admit greșelile, au mereu dreptate, iar vina e mereu a celorlalți.
4. Face pe “Omul invizibil” al lui H.G. Wells. E un mit despre care ai auzit de la tipa de la HR când te-ai angajat, știi că are un birou cu numele lui pe ușă, dar nu l-ai văzut când intră sau când iese din sediu. Posibil să primești un email de la el, dar în general nu vei comunica direct niciodată.
Dacă ai întâlnit și tu aceste semne, FUGI! Sau cel puțin adu-i-le la cunoștință cât de repede posibil, pentru a-i da șansa să le remedieze.
Sursa foto: drobotdean on Freepik
Ce-am mai muncit: De ce e așa scumpă viața la Cluj?
Norbert Petrovici, directorul Centrului de Cercetări Interdisciplinare pentru Știința Datelor din Cluj, sociolog și profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, în cadrul Universității Babeș-Bolyai ne oferă o imagine despre piața muncii locale, mobilitatea angajaților, avantajele și dezavantajele conceptului de lucru de acasă cu impact atât la nivel micro (sub forma echipelor de lucru dintr-o organizație) cât și la nivel macro (asupra comunității locale), în urma studiului realizat în pandemie. Aflăm, astfel, printre multe altele:
Cât de mult este afectată inovația în industriile creative de munca la distanță?
De ce prețurile sunt atât de mari în Cluj? Ce înseamnă fenomenul de gentrificare?
Care locuri de muncă vor fi afectate de digitalizare în următorii 20 de ani?
ProVorbe.
Tu ce părere ai despre ce spune Norbert Petrovici în noul episod Hacking Work?
Au muncit la acest newsletter Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea, Constantin și Doru. Grafica este realizată de Ionuț.
De producțiile video se ocupă echipa Parametru, iar prelucrarea episoadelor este realizată cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Găsești aici toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate atent.
Îți mulțumim că ne citești și ne ajuți să devenim mai pricepuți cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne este de folos fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne aici: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Servus!