HWNews #30: Când să spui NU la munca suplimentară și 10 idei pentru supraviețuire profesională în vremuri de criză.
Bonus: Generația Z este sugrumată de facturile tot mai mari; De ce au nevoie angajații pentru a fi fericiți și Cum construiești o cultură a încrederii.
Servus! Gata mini-vacanța? Ediția 30 e aici, bună dimineața și spor la treabă!
Mulțumim că trimiți ce consideri interesant către prietenii și colegii tăi.
O lume mult prea scumpă pentru Generația Z.
Doar 28% dintre membrii Generației Z își pot plăti toate facturile la timp, conform noilor date extrase din sondajul companiei de servicii financiare DailyPay (în parteneriat cu The Harris Poll).
Cu alte cuvinte, creșterea prețurilor în ultimul an a făcut ca aproape trei sferturi din cei mai tineri angajați de pe piața muncii să nu își poată îndeplini toate obligațiile financiare lunare.
Studiul, care a presupus un eșantion de peste 300 de tineri adulți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, a constatat, de asemenea, că 54% dintre membrii generației Z au ales să locuiască cu părinții lor pentru a depăși criza actuală.
Sursă foto: Alexander Grey on Unsplash
De ce au nevoie angajații pentru a fi fericiți?
Angajații fericiți sunt mai productivi și mai buni, iar sentimentele pozitive de la muncă duc la creșterea motivației și a implicării. Cercetările Harvard ne spun ce-și doresc angajații pentru a fi fericiți la muncă: o viziune semnificativă și convingătoare, scop și relații sănătoase.
Liderii trebuie să alinieze viziunea organizațională cu viziunile personale ale oamenilor și să-i mențină conectați emoțional și mental la obiectivele fundamentale ale organizației, care dau sens muncii.
Relațiile apropiate, de încredere și de sprijin reciproc duc la o colaborare puternică și sunt importante în starea de spirit a oamenilor.
Sursă foto: Troy Bridges on Unsplash
10 idei salvatoare în vremuri de criză.
Toți vrem să avem control asupra vieților și carierelor noastre. Să le planificăm evoluția și să luăm deciziile corecte în cât mai multe dintre ocazii. Însă unele evenimente, precum crizele financiare sau pandemiile, sunt dincolo de puterea noastră de control.
De aceea, 74% dintre respondenții unui sondaj FlexJobs afirmă că își fac griji din cauza unei potențiale crize economice și le e frică să nu-și piardă jobul. Este clar că oamenii de pretutindeni percep incertitudinea momentului și devin defensivi când vine vorba de siguranța lor.
Totuși unele lucruri sunt în puterea noastră și există câteva măsuri care pot fi luate pentru a ne pune în siguranță. Să le luăm pe rând:
Asumă-ți succesul - fii conștient de poziția și importanța ta în companie, nu te mai baza pe alții pentru validare. Pune-ți în evidență meritele și competența, dar ai grijă să nu pari arogant(ă).
Fii eficient în căutare - încearcă să conștientizezi cât mai bine ce cauți și să vânezi activ joburile care ți s-ar potrivi, unde ai un avantaj real în fața celorlalți candidați. Datorită muncii remote sau hibride, azi poți căuta serviciu în altă localitate, ori chiar peste hotare.
Planifică-ți cheltuielile - o criză economică majoră te va afecta cu siguranță. Trebuie să-ți calculezi atent banii, pentru a preveni o perioadă dificilă.
Evidențiază-ți realizările - un candidat pozitiv, încrezător în viitor și mândru de rezultatele sale are șanse mai mari să convingă un angajator.
Fii prezent pe Social Media - când e haos, iar firmele de HR abundă de doritori, se vor uita inevitabil la portofoliile online ale candidaților. Și nu uita că tot din online îți vei lua și tu informațiile despre potențialii angajatori.
Găsește o sursă secundară de venit - în perioade grele, poate fi o plasă de siguranță. Dacă rămâi fără jobul principal, ai nevoie de ceva timp pentru a-ți găsi altul.
Ai grijă de sănătatea ta mintală - Pune-ți sănătatea pe primul loc, fă lucruri care te ajută și care îți plac, fii gata să te adaptezi situațiilor dificile și nu pune pe tine mai multă presiune decât e cazul.
Rămâi conectat la rețeaua ta umană - Networking-ul înseamnă mai mult decât a-i cunoaște pe cei din jur. Este crearea și păstrarea unei relații de încredere cu oamenii din jur, cât mai mulți și cât mai diverși.
Fă voluntariat - este o metodă excelentă de a contribui în comunitate, de a îți construi relații și, în același timp, de a-ți dovedi empatia și skill-urile.
Extinde-ți aria de cunoștințe - în continuare trebuie să fii bun în ceea ce faci, dar cunoștințele transversale și capacitatea de a face multitasking sunt esențiale acum. Folosește orice ocazie pentru a învăța lucruri noi.
În definitiv, securizarea oricărui plan de carieră se află în strânsă legătură cu anduranța și prevenția activă. Ai grijă să nu rămâi blocat în ceva confortabil, care funcționează (doar) acum, pentru că prezentul este despre adaptare la condiții schimbătoare. Și toate domeniile sunt supuse schimbării.
Când să spui NU sarcinilor suplimentare la serviciu.
În urma Marii Demisioneli și a concedierilor în lanț din ultima perioadă, profesioniștii rămași în companii sunt presați să facă tot mai mult. Performerii de top sunt primii vizați pentru task-uri suplimentare.
Dacă ești om de bază în organizația ta, trebuie să fii atent cu ceea ce ești de acord să îți asumi și, în acest sens, sunt câteva situații în care se recomandă să refuzi munca suplimentară:
Când acestea vor afecta pe termen lung responsabilitățile tale de bază;
Când este de fapt treaba altcuiva, care este plătit pentru asta;
Când nu există o strategie clară în spatele solicitării;
Când solicitarea este nerezonabilă sau nerealistă.
Sursă foto: Reputation Today
Cazurile FTX și Twitter ilustrează falimentul liderului carismatic și strălucitor, dar superficial.
Prăbușirea FTX și schimbările prin care trece Twitter au ceva în comun: stilul de conducere și management care nu respectă practicile moderne și etice de management.
Ambele companii au căzut victima unei credințe populare că managementul „super-eroului” depășește managementul convențional, pe care unii-l percep ca fiind plictisitor.
De ce este defectuos acest stil? Oricât de neinteresante sau plictisitoare ar părea practicile corecte de management, contează enorm și reprezintă un avantaj competitiv pentru companiile care le iau în serios.
Liderii influențează și motivează echipele, iar aceasta este în esență o abilitate socială, nu o chestiune de viziune sau inteligență. Astfel, abilitățile adaptabile contextual și capacitatea de a influența o organizație nu sunt calități pe care carisma sau IQ-ul le pot înlocui.
Această viziune despre leadership este mai greu de pus pe coperțile revistelor și este adesea uitată. Însă ignorarea relației complexe dintre lideri și organizații este dăunătoare pentru investitori, consumatori și manageri, deopotrivă. Recentele catastrofe de management de la FTX și Twitter demonstrează pe deplin acest lucru.
Sursă foto: Vanity Fair
Cum (re)construiești o cultură a încrederii?
Liderii care și-au supraevaluat gradul de încredere din partea membrilor echipei au relații de muncă mai proaste, colaborare și comunicare mai scăzute, iar organizațiile lor au performanțe tot mai slabe, conform cercetărilor recente.
Liderii supra-încrezuți sunt percepuți ca fiind mai puțin calificați din punct de vedere tehnic și mai puțin capabili în rezolvarea problemelor și dezvoltarea oamenilor. Cu toate acestea, liderii sunt cei care au misiunea de a construi o cultură a încrederii în organizațiile lor.
Construirea unei încrederi ridicate și a unei culturi mai performante implică multe aspecte. Iată câteva elemente cheie care te vor ajuta:
Cultura internă trebuie să se alinieze cu ceea ce se vede din exterior – poziționare transparentă; Nu vopsi gardul dacă la interior patrulează leopardul;
Construiește obiceiul de a da feedback bazat pe onestitate, care încurajează oamenii să-și exprime deschis opiniile., fără să le fie teamă de consecințe;
Valorile sunt temelia culturii, așa că ai grijă să fie înțelese, respectate și reflectate exact în comportamentele tuturor, mai ales ale tale ca lider;
Axează-te pe scopul companiei, nu pe profit - organizațiile care își urmăresc corect scopul sunt automat și durabile și profitabile;
Deși cei mai mulți șefi cred că problema organizației este modul de comunicare, de cele mai multe ori modul de conducere este problematic.
În organizația din care faci parte există o cultură a încrederii? Cum măsurați gradul de încredere? Cum faceți să dezvoltați încrederea? Răspunde mai jos, în secțiunea de comentarii.
Sursă foto: Getty Images
Proiectul Hacking Work ajunge la voi datorită sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Solidaritate pentru cei concediați în masă.
Concedierile în masă de la Meta, Twitter și Amazon au motivat mai mulți profesioniști din diferite industrii să creeze liste extinse de companii care angajează în mod activ.
Aceste liste nu înlocuiesc site-urile tradiționale de locuri de muncă, ci oferă o nouă modalitate prin care oamenii pot căuta oportunități de angajare.
Utilizatorii pot filtra job-urile în funcție de cerințele postului, cu roluri și competențe necesare care variază de la tehnologia informației, design de produs, inginerie, operațiuni de dezvoltare, știința datelor și analiză, până la marketing și producție media. Inițiative ca acestea ne reamintesc că social media poate fi utilă atunci când ești în căutarea unui loc de muncă.
Vinovăția supraviețuitorului și disponibilizările în masă.
Vinovăția supraviețuitorului poate apărea atunci când îți vezi colegii că își pierd locul de muncă, și tu nu.
Moralul este la pământ, iar oamenii încep să se întrebe de ce li s-a permis să rămână, în timp ce colegii lor – mulți dintre ei prieteni – au fost disponibilizați. Atunci când colegii, prietenii și managerii sunt concediați, se creează o tensiune colectivă și palpabilă, care se poate agrava dacă nu este controlată.
Există modalități prin care angajatorii pot face concedierile mai puțin dure pentru angajați. În mod firesc, anunțarea concedierilor într-un mod empatic poate reduce din amploarea îngrijorărilor.
De asemenea, este esențial ca angajatorii să fie comunicativi, deschiși să răspundă la întrebări și să încerce să evite mai multe runde de disponibilizări, astfel încât încrederea să nu fie erodată constant în cadrul companiei.
Modul în care o companie gestionează disponibilizările este un indicator al valorilor și a culturii sale. Dacă nu procedează în mod corespunzător, angajații ar putea sfârși prin a se întreba dacă vor să rămână acolo. Sau chiar prin a pleca după cei cărora le duc dorul.
Sursă foto: Independent
Scurte și tari.
Hai să renunțăm la Multitasking și candidați ”rezistenți la stres”. Un articol excelent scris de Corina Neagu pe platforma ProjectE explică cu date științifice și argumente de mare bun simț de ce această mentalitate este nu doar greșită, ci și absolut neproductivă pe termen mediu și lung. Dacă întâlnești astfel de anunțuri și astfel de angajatori, fugi de-acolo.
___
Marea Deconectare la locul de muncă. 54% dintre cei 500 de lideri din managementul superior și mediu chestionați într-un studiu NovoEd se simt azi mai puțin conectați cu colegii lor decât înainte de pandemie.
___
Poți fi plătit bine, lucrând de oriunde. 36% dintre cele mai bine plătite locuri de muncă din S.U.A. (considerate a fi cele cu venituri de peste 100.000 de dolari) sunt acum remote, în creștere majoră față de discretul 4% înregistrat în 2019, conform site-ul de listare joburi Ladders, citat de Workplace.
___
Lecții de leadership de la Steven Spielberg. Iată câteva sfaturi de la unul dintre cei mai mari regizori și producători de film: grupează-ți resursele și construiește echipa, permite-le să improvizeze pentru a avea rezultate mai bune, evaluează și revizuiește. Respectă talentele oamenilor din organizație și oferă-le resursele necesare pentru a crește.
___
Buletinele electronice vor fi disponibile în întreaga țară în 2023. Au fost deja testate în Cluj, unde din 2021 au fost emise peste 5.000, iar din vară vor fi introduse și pentru bucureșteni, planul fiind ca acestea să devină disponibile pentru întreaga țară, până la finalul anului viitor. Au dimensiunea unui card bancar și sunt prevăzute cu cipuri integrate, înlocuiesc cardurile de sănătate și au trecută pe ele data nașterii, care până acum trebuia descifrată din CNP. Uniunea Europeană impune ca buletinele electronice să fie implementate pe întregul teritoriu al României până pe 3 august 2031. Vei putea opta în continuare pentru buletinul clasic, însă el îți va fi util doar în România – pentru călătorii în UE îți va trebui pașaport.
___
Topul popoarelor care cred că țara lor merge într-o direcție greșită. Pandemia, inflația, criza energetică și războiul din Ucraina au scuturat din temelii mai toate țările. 77% dintre francezi, 71% dintre germani și 72% dintre americani consideră că țările lor merg pe o cale greșită, conform unui studiu realizat de Morning Consult. Aceeași părere o au și românii, care în proporție de 74% cred că direcția în care ne deplasăm este greșită.
Sursă foto: The Visual Capitalist
#Știațică?
Temperaturile (chiar și ușor) scăzute pot afecta grav sănătatea.
Unul dintre editorii de la BBC a făcut parte din experimentul condus de profesorul Damian Bailey, de la Universitatea din South Wales. Scopul experimentului este de a vedea cum reacționează corpul când se scade temperatura de la 21 de grade Celsius la 10 grade.
Doar 10 grade? Da, pare o temperatură pe care corpul o poate suporta cu ușurință, dar nu pe termen lung. Pe măsură ce temperatura mediului exterior scade, corpul nostru se mobilizează și declanșează anumite reacții cum ar fi:
corpul nu mai transpiră, iar firele de păr de pe brațe încep să se ridice pentru a evita pierderea căldurii din corp;
extremitățile corpului (degetele) devin albe și apare senzația de frig - se declanșează fenomenul de vasoconstricție;
mușchii încep să tremure pentru a genera căldură.
Aceste reacții sunt perfect normale, dar expunerea constantă a corpului la temperaturi mai mici de 18 grade crește riscul de a avea atac cerebral sau de a face infarct.
Din cauza îngustării vaselor de sânge, creierul nu mai este oxigenat suficient și nu își mai ia nici cantitatea necesară de glucoză pentru a funcționa, astfel încât orice mișcare sau idee va fi pusă în practică cu un efort mai mare. În contextul actual al crizei energetice când suntem încurajați să ne încălzim casele cât mai puțin, rezultatul experimentului ne pune puțin pe gânduri.
InSPORation.
TK Maxx a lansat în acest an o reclamă de Crăciun cu un puternic aer retro, care se concentrează pe bucuria de a găsi cadourile potrivite pentru cei dragi la preț decent, pe fondul crizei costului actual al vieții.
Energic și plină de culoare, cu un soundtrack care-i face cinste din toate punctele de vedere, spotul Christmas Nailed ne câștigă inimile cu candoare, în pași de dans. Vorbește despre unitate și comunitate, în fața provocărilor pe care le împărtășim.
Cartea câștigătoare.
Ce se întâmplă când dezacordul se tranșează într-o confruntare de tip bine contra rău, noi contra lor? Cum învățăm să nu mai percepem cealaltă parte ca demon și începem să fim de acord într-un mod sănătos cu dezacordurile?
Amanda Ripley, în cartea „Conflictul distructiv. De ce picăm în capcană și cum ieșim din ea”, cercetează modul în care oamenii buni sunt capturați de conflicte distructive. Atunci ne simțim cei mai siguri de propria superioritate și din ce în ce mai înșelați din cealaltă parte. Un ghid despre cum recunoști acest tip de conflict, de ce apare, cum îl înțelegi și cum îl potolești.
ProVorbe.
„În culturile toxice, timpul liber este o recompensă câștigată lucrând până la epuizare. Burnout-ul este dovada implicării și vacanțele sunt necesare pentru ca oamenii să se recupereze.
În culturile sănătoase, timpul liber este un drept acordat tuturor. Bunăstarea este o prioritate de top, iar vacanțele sunt încurajate pentru revitalizare” – Adam Grant, psiholog organizațional & autor a multor bestseller-uri
Ce-am mai muncit.
Cum poate copilul tău să devină un personaj dintr-o poveste?
Cum transformi o pasiune într-un business?
Cât de important este feedback-ul primit de la clienții mulțumiți în a continua atunci când pare că nimic nu mai merge?
Cristina Clima a răspuns acestor întrebări (și nu doar) într-un nou episod SPARKS. Afacerea pe care a fondat-o recent, My Secret Land, este un tărâm fascinant în care sunt create povești personalizate în care fiecare copil este personajul principal al cărții. Ne împărtășește procesul prin care un hobby a devenit un job full-time, dar și ce înseamnă procesul de creație, atenția la feedback și îmbunătățirea continuă.
Au muncit cu motivație la acest newsletter: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea și Doru. Grafica este realizată de Ionuț.
De producțiile noastre video se ocupă echipa Parametru, iar prelucrarea episoadelor este realizată cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu sete de cunoaștere.
Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne aici: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi. Servus!