HWNews #28: De ce nu mai avem prieteni la serviciu; Cum supraviețuim recesiunii (și financiar și mintal) și ce face un Memeseriaș.
Bonus: Concepte noi: pre-pensionarea și Speranțele și fricile anul 2022, explicate de PwC: cum reconstruim relația angajați-angajatori.
Servus! Ediția 28 e aici, și ți-o prezentăm, mai recunoscători ca oricând, ca premianți ai Romanian PR AWARDS! Datorăm acest premiu mai ales vouă, cititorii și spectatorii noștri, așa că vă mulțumim mult pentru încredere, pentru interes și pentru susținere.
Suntem aproape 4100 oamenii care citim acest newsletter în fiecare luni și joi, dacă îți plac ideile și informațiile noastre dă-le mai departe către prieteni și colegi!
Cum readucem angajații împreună? Comunitățile interne și FOMO pot fi de folos.
FOMO (Fear Of Missing Out) se referă la sentimentul sau percepția că alții se distrează mai mult, trăiesc o viață mai bună sau experimentează lucruri mai interesante decât tine. Cu toate acestea, într-un context de muncă, FOMO este mai complex de-atât și poate fi folosit în avantajul angajatorilor care întâmpină dificultăți în a atrage angajații să lucreze din nou de la birou.
A transforma spațiul de lucru într-unul atractiv este primul pas pentru a crea acel sentiment că alții au parte de ceva la care angajații de acasă nu au acces, ceva ce le-ar plăcea să experimenteze și care le lipsește. Evenimentele sociale, precum serile de jocuri de societate sau de filme le oferă angajaților un alt motiv bun pentru a face naveta la birou.
Hai să luăm un exemplu: Bolt a creat peste 50 de grupuri de hobby pe Slack, dintre care aproximativ jumătate au fost înființate de la începutul pandemiei încoace. Angajații Bolt se pot alătura uneia dintre aceste comunități interne și joacă fotbal, bowling sau baschet, activități pentru care Bolt asigură toate cheltuielile de organizare.
Există, de asemenea, cluburi de cafea, de plimbare a câinilor și de trabucuri, printre altele, care să acopere o plajă cât mai largă a pasiunilor angajaților. Aceste comunități fac legătura între hobby-uri și birou și joacă un rol important în modul în care angajații se conectează în mod real, dorindu-și ulterior să petreacă mai mult timp împreună. Da, chiar și la birou.
Sursă foto: Medical News Today
Pre-pensionarea: cum să te retragi treptat din activitatea profesională.
Noul trend de „pre-pensionare” sau retragere fazată reprezintă o etapă de tranziție graduală între viața activă pe piața muncii și perioada de pensionare. Marii sportivi și antreprenori ai lumii au adoptat deja, într-un fel sau altul, această metodă de a „degusta” viața de pensionar fără a se debarasa complet de atribuțiile muncii lor, trecând mai degrabă la un program lejer, care le permite să muncească doar atât cât le face plăcere.
Dintr-un studiu realizat de Human Interest a reieșit că 70% dintre participanți consideră că pensionarea ar trebui să fie o tranziție treptată de la munca cu normă întreagă către un program flexibil, premergător retragerii propriu-zise. Mai mult de 9 din 10 angajați ar fi deschiși să schimbe domeniul sau locul de muncă în timpul pensionării, iar aproximativ jumătate dintre participanți consideră că procesul ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 50 de ani.
Sursă foto: Carter Yocham on Unsplash
Cum transformi obiceiurile proaste în obiceiuri bune?
Cartea „Atomic Habits. Schimbări mici, rezultate remarcabile” ne răspunde la întrebare, printr-un ghid cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile - semn că n-a ajuns degeaba unul dintre cele mai apreciate bestselleruri ale tuturor timpurilor.
O carte excepțională scrisă de James Clear, care te va învăța să ai încredere în tine, să-ți faci timp pentru obiceiurile care-ți asigură bunăstarea pe termen lung, dar și cum să-ți revii când te mai abați de la drum.
Iar dacă vrei să-l întâlnești pe James Clear, află că este speaker în cadrul BRAND MINDS 2023, cel mai renumit summit de afaceri din Europa Centrală și de Est. Evenimentul are loc pe 2 și 3 iunie la ROMEXPO, în București, și reunește peste 7000 de specialiști în business din peste 50 de țări.
Pentru comunitatea Hacking Work, avem un cadou: Accesează site-ul, alege biletele și utilizează codul nostru - HW12 - primești pe loc o reducere de 12% din costul biletelor. Ne vedem la Brand Minds 2023!
De ce nu ne mai facem prieteni din colegii de muncă?
74% dintre oameni au pierdut legătura cu un prieten de la locul de muncă în timpul pandemiei. Combinația dintre Marea Demisioneală, politicile de lucru hibride impuse și organizațiile care au concediat în masă au contribuit la deteriorarea sau scăderea prieteniilor între colegi.
Principalele motive pentru care oamenii au pierdut legătura cu prietenii de la locul de muncă se datorează schimbărilor în modelele de lucru (32%), concedierilor (30%) și imposibilității de a participa la activități sociale la locul de muncă (28%).
„Prieteniile la locul de muncă sunt cruciale pentru rezistența noastră”, susține Lynda Gratton, profesoară la London Business School. Când oamenii petrec atât de mult timp muncind, a avea alături o persoană care înțelege situația și cultura organizațională poate ajuta la reducerea stresului.
Aproape două treimi (59%) dintre persoanele care au lucrat în regim hibrid și 56% dintre cei care și-au desfășurat activitatea 100% la distanță în perioada pandemiei au avut mai puține relații de prietenie la muncă decât la începutul anului 2019, conform Microsoft 2022 Work Trend Index.
În privința întoarcerii la birou, 84% dintre angajați ar fi motivați de socializarea cu colegii de muncă, iar 85% ar fi atrași de oportunitatea de a reconstrui legăturile din echipă. A avea relații de prietenie solide are o influență majoră asupra sănătății, bunăstării și fericirii pe termen lung.
Sursă foto: Shutterstock
Profesii noi: Creator de Meme și alte joburi ciudate.
Oportunitățile de locuri de muncă la distanță au crescut vertiginos în timpul pandemiei, în luna februarie a anului trecut acestea reprezentând 20% din toate locurile de muncă disponibile în SUA - un nivel record - constituind aproape jumătate din toate cererile de angajare, potrivit unui studiu LinkedIn.
Printre locurile de muncă care au apărut datorită pandemiei și distanțării sociale se numără "manager de program pentru evenimente virtuale" și "teleradiolog".
Un alt rol interesant este cel de "meme master" (Memeseriaș sau creator de meme), pentru care angajatul trebuie să identifice momente și subiecte care pot fi memorate, să producă și să conceapă meme-uri și să colaboreze cu echipa de social media și de conținut, pentru a ținti viralizarea produselor rezultate.
Între timp, premiul pentru cel mai ciudat loc de muncă la distanță merge cu siguranță la "dezvoltator de produse pentru cadouri și farse", ce presupune cercetarea pieței pentru a obține o idee despre potențialul unui produs cât mai inedit, schițarea conceptului și colaborarea cu echipa de aprovizionare pentru a găsi un furnizor care să îl realizeze.
Sursă foto: Know your meme
Speranțele și fricile lui 2022: ce așteaptă angajații de la angajatori, conform cercetării PwC.
PwC a întocmit un extrem de cuprinzător raport – Global Workforce: "Hopes and Fears Survey 2022", analizând părerile a 52.000 de angajați și candidați din 44 de țări de pe toate continentele lumii, din domenii și industrii variate, reprezentând toate categoriile de vârstă și având origini etno-sociale diverse.
Iată cele mai prețioase concluzii:
Marea Demisioneală continuă, oamenii vor sens, împlinire și libertate.
În primul rând, observăm că marele val al demisiilor observat încă din pandemie nu pare a se opri. În continuare, 1 din 5 angajați sunt dispuși să-și caute alt job în următoarele 12 luni.
Presiunea aceasta se resimte cel mai puternic în domeniul tehnologic. În consecință, 44% dintre acești angajați solicită măriri salariale în acest moment, în timp ce la capătul opus se află sectorul public, cu doar 25% dintre angajați nemulțumiți de veniturile proprii.
După cum am remarcat și în trecut, nivelul de loialitate nu mai depinde însă doar de o ofertă financiară satisfăcătoare. Angajatorii trebuie să ofere un pachet contractual atractiv din mult mai multe puncte de vedere pentru a-și păstra oamenii.
Dar angajații vor de la munca lor și scop și autenticitate. Studiul Global Workforce arată că 71% dintre ei așteaptă într-adevăr o recompensă financiară echitabilă, însă foarte aproape, cu 69%, regăsim dorința ca munca să îi împlinească, iar 66% vor să se poată manifesta liber la job. Spațiul destinat muncii și programul, deși importante pentru jumătate dintre intervievați, se clasează după aceste considerente de natură emoțională.
Puterea specializării și a abilităților.
La nivel mondial, cei care dețin abilități profesionale mai rare sau cei care sunt super specializați își verbalizează dorințele mai ușor. Asta pentru că sunt conștienți de valoarea lor și de dificultatea companiilor în a-i înlocui.
Așadar, ei vor fi primii care vor cere o promovare sau o mărire de salariu, dar totodată sunt și cei care recomandă cunoscuților un angajator serios, girând cu propria reputație.
Discuțiile dificile duc la relații puternice în echipe.
Fie că vrem sau nu, discuțiile despre politică și societate sunt la ordinea zilei în birouri și fabrici. Iar reprezentanții minorităților etnice, alături de Gen Z și Mileniali, sunt cei mai deschiși la astfel de dezbateri. Prin comparație, Boomerii și Gen X rămân tributari mentalității în care religia și politica nu se discută.
Din răspunsurile celor chestionați aflăm că discuțiile deschise pe teme socio-politice îi ajută „să-și înțeleagă mai bine colegii”, „să creeze un mediu mai deschis și incluziv”, „să-și argumenteze mai bine propriile poziții”, sau „să fie mai empatici.” Astfel reușesc să se înțeleagă mai bine în echipă, să se exprime mai clar, să se conecteze și să evite confruntările.
Transparența și etica, tot mai importante.
Angajații de azi își doresc să cunoască cât se poate de clar poziția angajatorilor vizavi de problemele politice și sociale ale momentului. Vor să aibă o viziune exprimată în mod transparent, care să fie aliniată cu a lor. Mai mult, oamenii își doresc să aibă valori comune și să conlucreze către un scop comun, cu un adânc simț al misiunii. Să muncim doar de dragul salariului rămâne de domeniul trecutului.
Totodată, oamenii vor să știe dacă organizația pentru care muncesc respectă drepturile angajaților, reglementările de sănătate și siguranță, are un impact pozitiv sau negativ asupra mediului, își plătește impozitele în țara lor și adresează problema disparității sociale și a minorităților.
Viitorul muncii remote.
În privința muncii hibride sau remote, 54% dintre cei intervievați declară că au deja opțiunea de a lucra de acasă. Cu toate astea, majoritatea preferă să muncească hibrid, într-o formulă convenită de comun acord. Însă se așteaptă că angajatorul să ofere această opțiune și să o poată folosi la nevoie. Doar 26% au ales munca remote full-time, iar 11% preferă munca doar de la birou.
Concluzia e clară: companiile care vor să-și păstreze oamenii-cheie trebuie să fie mai atenți cu doleanțele lor și să-și asume poziții mult mai clare decât până acum, pe teme delicate pe care nu-și mai permit să le evite.
Pentru tine, care sunt principalele așteptări, convingeri și temeri cu care întâmpini anul ce vine?
Proiectul Hacking Work ajunge la voi datorită sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Pași esențiali în depășirea (cu bine) a recesiunii.
Statisticile sunt tot mai îngrijorătoare cu privire la instaurarea recesiunii, însă organizațiile se pot pregăti pentru a resimți șocul cât mai puțin:
În calitate de lider, e necesar să fii proactiv în comunicarea cu clienții pentru a-i asigura că vor primi informații și sprijin.
Trebuie să îți cunoști foarte bine industria, să-i înțelegi dinamica și să fii pregătit pentru oportunitățile de creștere ale acesteia, într-un context incert.
Poți face o analiză a costurilor împreună cu managerii tuturor departamentelor, astfel încât să le reduceți din timp acolo unde se poate, pentru a evita măsurile drastice, cum ar fi scăderile salariale sau concedierile.
Nu strică să arunci un ochi și peste beneficiile de tipul bonusurilor sau să iei în calcul varianta împărțirii între angajați a unei cote din profit. Majoritatea organizațiilor elimină aceste beneficii în perioadele grele, tocmai atunci când angajații au cea mai mare nevoie să se asigure că le rămâi aproape.
Sănătatea mintală depinde de sănătatea financiară.
Inflația, alte turbulențe economice globale, dar și starea mentală precară a oamenilor au determinat companiile să introducă programe de educație financiare pentru angajații lor.
Un sondaj TalentLMS a constatat că oamenii au nevoie de stabilitate financiară pentru a obține echilibrul psiho-emoțional mult dorit, iar atunci când vine vorba de beneficii financiare de bunăstare, planificarea pensionării, programele de investiții și fondurile de economii pentru urgențe sunt în topul restrâns al angajaților.
„Orice companie serioasă oferă un fel de sprijin pentru sănătatea mintală angajaților. [...] Trebuie să ajungem la cauza problemei. Deoarece incertitudinea financiară este un lucru care provoacă stres, trebuie să fim proactivi.”, a concluzionat Christina Gialleli, People Operations Manager la Epignosis.
Sursă foto: iStock
Scurte și tari.
Ultramaraton, transformat în burse pentru copiii bolnavi de cancer. Antreprenorul și filantropul clujean Vlad Pop se întoarce pe 23 februarie 2023 la cel mai dur ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, pentru a alerga 620 km și a strânge 1.200.000 Ron ce se vor transforma în burse educaționale pentru 200 de copii care suferă de afecțiuni oncologice de la Asociația Magic. Demersul se dedică astfel programului MagicEDU, prin care copiii primesc ajutor în a-și continua studiile după lungi perioade de tratamente și spitalizare. Dacă vrei să contribui, o poți face pe Galantom sau prin SMS la 8844, mesaj BURSA (2 euro).
Sursa foto: arhiva personală Vlad Pop, din participarea anterioară la ultramaraton.
___
Pentru sănătatea dumneavoastră, luați-vă un câine. Persoanele care au un câine au un nivel de stres mult mai mic, au o activitate cerebrală mult mai intensă și fac cu 15% mai puține vizite la doctor, conform ultimelor studii din neuroștiință.
___
Toate parcările cu peste 80 de locuri din Franța vor fi acoperite cu panouri solare. Noua lege face parte din planurile președintelui Emmanuel Macron de a investi din ce în ce mai mult în energie regenerabilă, și intră în vigoare de la 1 iulie 2023, urmând a fi implementată în următorii 3-5 ani.
Guvernul spune că noile panouri solare vor genera echivalentul a 10 reactoare nucleare, suficient pentru a alimenta cu energie milioane de case, conform informațiilor preluate din newsletter-ul Concentrat by DOR.
#Știațică?
Când ești stresat, te poți trata prin dans. Dansul ajută la reducerea nivelului de cortizol, la atenuarea stresului și chiar la menținerea și îmbunătățirea echilibrului. Mai mult, ajută la sincronizarea neuronală - altfel spus, are un rol important în conectarea cu ceilalți și restabilirea conexiunilor. Fie că se desfășoară online sau nu, cursurile de dans oferă o plasă de siguranță socială pentru cei care nu se simt la acest moment văzuți și înțeleși.
Un raport al cercetătorilor de la Virginia Tech University evidențiază beneficiile participării la un singur curs de dans: datele au arătat că cei mai mulți dansatori începători au experimentat cele mai mari câștiguri în starea lor pozitivă de după, chiar dacă nu sunt încă pregătiți să susțină vreun dance battle.
Sursă foto: Andre Hunter on Unsplash
InSPORation.
De cele mai multe ori, reclamele cu adevărat bune sunt cele care nu se simt deloc ca niște reclame. Este și exemplul spotului de Crăciun de la The National Lottery (loteria națională din Marea Britanie), care propune o poveste de dragoste sensibilă și caldă la care ne-am uitat ca la film, nu ca la o unealtă de promovare a unui produs.
Poate nu neapărat cu popcorn, dar recomandăm să apăsați play cu o felie de cozonac și o cană de lapte alături. Bine, poate și niște șervețele. :)
Ce-am mai muncit.
Ție ți-au fost adresate întrebări incomode la interviuri? A întârziat vreodată recrutorul? Într-un nou articol publicat pe blog îți spunem cum poți răspunde inteligent întrebărilor incomode de la interviu și cum poți gestiona situațiile penibile în mod eficient. Citește articolul și scrie-ne ce alte situații ai întâlnit, în afară de cele descrise de noi.
Am câștigat Premiul pentru Podcast la Romanian PR Awards 2022.
Au fost peste 400 de candidați la Romanian PR Awards, din care juriul internațional a ales cele mai bune proiecte. La doar 8 luni de la lansare, Hacking Work a primit premiul la categoria Podcast, ca recunoaștere a valorii și impactului ideii noastre.
Suntem recunoscători și mulțumim pentru încredere și sprijin vouă, cititorii și spectatorii noștri, oamenilor excepționali care ne-au fost invitați în episoadele de podcast, sponsorilor DevNest și MedLife, partenerilor Pluria, Undelucram.ro și Parametru, gazdelor noastre de la Stables și tuturor voluntarilor și membrilor echipei, care muncesc zi de zi la acest proiect.
Au muncit la acest newsletter Ana, Sergiu, Andreea, Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
Producțiile video sunt specialitatea echipei Parametru, iar prelucrarea episoadelor este realizată cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Suntem prezenți pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee, recomandare sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne și discutăm cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi. Servus!