HWNews #27: Oamenii buni pleacă fiindcă stagnează sau vor să își protejeze cariera, concedierile Amazon anunță recesiunea, iar Marea Demisioneală devine Marele Regret.
Bonus: Reindustrializarea SUA prin Titanium Economy și Musk-alizarea Twitter.
Servus! Suntem la ediția 27 și venim din nou cu informații și perspective valoroase pentru progresul personal și colectiv, în piața actuală a muncii. Trimite ce este interesant și către prieteni, colegi și familie. Să vă fie de folos!
Oamenii pleacă pentru că nu văd niciun viitor pentru cariera lor.
Ce spun cele mai recente date ale Biroului de Statistică a Muncii din Statele Unite? În septembrie 2022, 2,7% din forța de muncă totală din SUA a demisionat. Asta înseamnă nu mai puțin de 4.1 milioane de persoane. Deși acest procent s-a menținut constant în ultimele trei luni, depășește cu mult standardul. Iată ce spun noile analize realizate de LinkedIn:
Angajații care nu pot crește și nu se pot dezvolta vor pleca din organizație.
Cel mai important factor al plecării oamenilor din companii îl constituie lipsa oportunităților clare de progres în cadrul companiei, confirmă un alt studiu realizat de Lattice. 47% dintre respondenți au spus spus că sunt în căutarea unui nou loc de muncă care să le ofere oportunități de creștere relevante.
„Cea mai bună modalitate de a te asigura că angajații pot vedea un drum pe care să-l urmeze în organizație se realizează printr-o comunicare eficientă și continuă. Încurajarea managerilor în mod regulat pentru a discuta cu echipele despre planurile de creștere și dezvoltare personală este esențială”, spune Jack Altman, CEO-ul Lattice.
Nu lăsa recesiunea și teama să-ți distragă atenția de la lucrurile importante.
Oamenii își doresc să învețe și să se dezvolte la locul de muncă, indiferent de condițiile și împrejurările economice. De reținut este faptul că oamenii vor pleca când vor găsi o oportunitate mai bună în altă parte.
Lideri, manageri și oameni cu putere de decizie, nu vă lăsați distrași de recesiune și situația economică în totalitate și nu neglijați acest element fundamental și primordial pentru talentele din organizație.
Oamenii sunt în continuare dispuși să plece la ceva mai bun, iar una dintre cele mai eficiente modalități de a-i loializa este să discuți cu ei despre cum se pot dezvolta în cadrul companiei și să le creezi mediul potrivit pentru a putea face asta.
Photo by Nick Fewings on Unsplash
Un nou concept: ”career cushioning” sau protejarea proactivă a carierei.
Datorită economiei incerte, mulți oameni se pregătesc de luptă. Altfel spus, se protejează din vreme prin diminuarea riscurilor și a unor posibile șocuri.
Fenomenul constă în procesul prin care oamenii încep să caute proactiv alternative profesionale și se pregătesc să treacă rapid la alt job, în eventualitatea în care vor fi nevoiți să părăsească un angajator aflat în dificultate. Adică se pregătesc din timp pentru furtună, astfel simțind mai multă siguranță în viața profesională.
Pe lângă o creștere a căutărilor de locuri de muncă și a conversațiilor despre disponibilizări și recesiune, LinkedIn a constatat că una din cinci persoane este dispusă și chiar plănuiește să lucreze mai mult timp în perioada asta (20%).
În plus, oamenii se concentrează mai mult pe acumularea, formularea și punerea în valoare a abilităților personale: 365 de milioane de noi abilități individuale au fost adăugate profilurilor LinkedIn doar în ultimele 12 luni.
Tu ai simțit sau observat fenomenul?
Ai început să-ți pregătești un plan B?
Sursă foto: Lovesac
De ce este o idee proastă să-ți spionezi angajații?
Boșii urăsc să simtă că pierd controlul. Dar este oare spionarea angajaților care lucrează de la domiciliu o idee bună? În caz că-ți mai trecea prin cap că da, iară argumentele unui CEO care susține că liderii ar trebui să regândească modul în care folosesc aceste software-uri de verificare.
Managerii ar trebui să-și facă treaba. Tehnologia nu este un substitut, liderii trebuie să împărtășească o viziune, să ofere context, direcție și sprijin și să creeze echipe închegate care ating obiective înalte.
Productivitatea mimată nu este productivitate. Cultura ta ar trebui să răsplătească rezultatele, nu să creeze o atmosferă în care oamenii sunt prea îngrijorați să pară inactivi pentru a merge la baie.
A angaja și a loializa oamenii nu e floare la ureche. În continuare milioane de posturi sunt neocupate, iar atragerea și loializarea talentelor este o provocare pentru angajatori. De ce ai alunga oamenii și ți-ai afecta brandul de angajator prin folosirea unui software de urmărire care te face să pari o organizație aspră și punitivă?
Software-urile de urmărire nu fac altceva decât să declanșeze o competiție stresantă și inutilă la locul de muncă. Soluția este un management corect bazat pe încrederea reciprocă, în care nu recurgi la verificări de asemenea natură, fiindcă relația pe care ai clădit-o se bazează pe respect, competență, autonomie, loialitate și un simț împărtășit al datoriei.
Sursă foto: mostafa meraji on Unsplash
Concedierile anunțate de Amazon par a fi un semnal oficial al recesiunii.
În mod normal, în această perioadă a anului, Amazon angajează zeci de mii de muncitori sezonieri în fabrică, pentru a ajuta cu saltul fulminant al comenzilor de sărbători.
Însă, conform rapoartelor de săptămâna trecută, Amazon se pregătește în acest an să concedieze până la 10.000 de angajați, marcând cea mai mare rundă de reduceri de locuri de muncă înregistrată vreodată în organizație.
Se pare că disponibilizările vor începe încă de săptămâna aceasta și se vor concentra pe locuri de muncă administrative și tehnologice, în special pe partea de retail, resurse umane și linia de business a dispozitivelor Amazon, ce include Alexa - o divizie care pierde până la 5 miliarde de dolari pe fiecare an.
Marea Demisioneală devine Marele Regret pentru unii.
Cei care au demisionat se confruntă cu dificultăți în a găsi un loc de muncă potrivit. Peste 70% dintre cei incluși într-un studiu realizat de The Harris Poll au susținut că a fost mai greu decât speraseră să găsească un loc de muncă bun.
Aproximativ două treimi dintre cei care caută un loc de muncă și-au exprimat regretul pentru că nu au început căutarea mai devreme, iar peste 60% spun că această căutare a durat mai mult de 6 luni.
Totodată, mulți dintre cei care au demisionat și lucrează la altă companie nu sunt pe de-a-ntregul mulțumiți de noua poziție. 30% spun că noul lor rol este diferit de ceea ce se așteptau, 36% susțin că au pierdut echilibrul dintre profesie și viața privată, 24% duc lipsa culturii organizaționale a locului anterior de muncă și 24% consideră că nu au evaluat suficient avantajele și dezavantajele plecării.
Sursă foto: Getty Images
Re-industrializarea Americiii: Titanium Economy.
Cum își reconstruiesc Statele Unite industria, după ce mutarea producției spre China s-a dovedit o idee foarte proastă, din punct de vedere politic, militar și logistic?
Prin ceea ce numim Titanium Economy: o cohortă de companii de tehnologie industrială care redefinesc viitorul producției din SUA își asumă misiunea de a depăși constant piața externă, de a crea milioane de locuri de muncă de înaltă calitate și de a conduce inovația tehnologică.
Aceste companii există deja în America. La fel ca metalul omonim, ele sunt extrem de rezistente și devin esențiale pentru multe dintre produsele pe care le folosim zilnic.
Câștigătorii din Titanium Economy oferă un manual simplu din care producătorii americani – și mulți alții – pot învăța: digitalizați-vă operațiunile, răspundeți proactiv la schimbările externe, executați fuziuni și achiziții strategice, îmbunătățiți-vă forța de muncă și acordați prioritate durabilității.
Dintre cele peste 4.000 de firme care alcătuiesc Titanium Economy, majoritatea au înregistrat o rată de recuperare a capitalului investit de 11 până la 15%. Majoritatea sunt companii private, cu capitalizare mică și medie, a căror performanță a rivalizat în ultimul deceniu cu cea a răsfățaților tehnologici din Silicon Valley.
Creșterea prezenței și impactului acestor companii tehnologice de top este un factor important în realizarea întregului potențial al economiei Titanium.
Proiectul are potențialul de a remodela nu numai producția Statelor Unite, ci și viitorul țării, sporind PIB-ul SUA cu 275 de miliarde de dolari până la 460 de miliarde de dolari, adăugând în același timp până la 1,5 milioane de locuri de muncă, conform celor trasate în ghidul introductiv întocmit de McKinsey & Company.
Uraganul Musk, demolând Twitter.
Gândirea, răzgândirea și-o concluzie.
Elon Musk a dat afară o mulțime de oameni de la Twitter. Apoi a cerut unora să revină. Se știe de ce: e nevoie de ei până se face transferul de cunoștințe către cei rămași.
___
Emailul lui Elon Musk, un exemplu de hybris și lipsă de empatie.
Mai știți emailul prin care Elon Musk cheamă angajații Twitter înapoi la birou? Haideți să vedem de ce este un eșec total și un exemplu clar de LeaderSHIT:
Începe cu o introducere nesinceră: Experții în comunicare spun că începerea emailului cu scuze pare nesincer, fiind un exemplu de slabă și proastă comunicare;
Tonul este prea închis: Musk îi avertizează pe angajații Twitter că organizația este de două ori mai vulnerabilă și că există șanse să nu supraviețuiască. În timpul unei crize, liderul trebuie să ofere angajaților un sentiment de siguranță care să servească drept bază pentru schimbare. Greu de văzut cum va face Elon Musk asta.
Anunț abrupt: A anunțat brusc că angajații trebuie să revină la birou. „Practicile lui Musk exacerbează traumele la locul de muncă, deoarece înțelege greșit cerințele lucrătorilor și își afirmă agresiv autoritatea”, spune Mariann Hardey, profesor la Durham University Business School. De obicei, explicațiile se bazează pe motive solide, în acest caz e greu de crezut că există un motiv bun pentru a elimina munca de la domiciliu.
Momentul în care l-a trimis. Emailul a fost trimit la ora 2:30 dimineața. Experții susțin că simbolizează faptul că șeful este mereu la locul de muncă și se așteaptă ca angajații să fie la fel.
___
Twitter Blue a fost sistat. Un prim eșec de proporții al lui Musk.
Motivul? Trolii au folosit abuziv Twitter Blue creând un tsunami de conturi falsificate și au enervat clienții giganți de publicitate ai Twitter.
Ce conturi au fost piratate ca să fie trollate? Contul Twitter, contul lui Elon Musk – deloc surprinzător, Donald Trump, Adam Schefter, Ben Shapiro, Rudy Giuliani, Apple și altele.
Sursă foto: Twitter
___
Stilul de bullying management al lui Musk distruge moralul angajaților.
Elon Musk își duce ”stilul” unic de management la noi niveluri, zi după zi, astfel încât tuturor ne e greu să ținem pasul cu schimbările survenite și cu reacțiile pe care acestea le atrag după sine. Recent, acesta a început să semnaleze probleme - în mod public, pe platforma pe care o controlează - poziționându-se constant în dezacord cu angajații companiei.
Tweeturile, care critică direct inginerii, au avut drept răspuns previzibil reacții dintre cele mai vehemente din partea acestora, fiind susținute doar de fanii magnatului.
Deși Musk pare să creadă că public shaming este o modalitate de a pune în aplicare schimbarea, angajații îl acuză că le compromite moralul, jucând doar pentru comunitatea sa de fani înrăiți.
Inc.com au publicat recent un articol care funcționează atât ca o analiză a unora dintre principalele motive pentru care opinia publică ajunge să orbiteze în jurul unor astfel de personaje, dar și ca o concluzie valoroasă - 2 lecții vitale pe care le putem trage din imploziile lui Sam Bankman-Fried de la FTX și ale lui Elon Musk de la Twitter:
1. Evită liderii carismatici cu valori personale distorsionate și comportamente instabile, îți vor otrăvi zilele;
2. Nu-i lăsa să te farmece în a le susține afacerile nesustenabile.
Sursă foto: AndreyPopov on iStock
Proiectul Hacking Work ajunge la voi datorită sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Bullying în școala românească. Abuzurile se întâmplă chiar acolo unde ar trebui să fie descurajate prin educație și propriul exemplu, mai exact la școală, între cadrele didactice. Descoperă povestea Violetei, un caz de hărțuire și bullying la locul de muncă bazat pe amenințare, critică și șantaj.
___
Secret Santa, pe cale de dispariție? Pe fondul strâmtorării financiare, jumătate dintre angajații americani elimină tradiția de Secret Santa din companii anul acesta, potrivit unui studiu recent al Affirm. Același studiu, care a intervievat peste 1.000 de persoane la începutul lunii octombrie, a arătat că 58% dintre americani nu vor cumpăra anul acesta niciun fel de cadou colegilor lor, comparativ cu 79% care au făcut-o anul trecut.
___
Universul Walt Disney nu prea este roz și strălucitor. Walt Disney Co. plănuieşte să îngheţe angajările şi să concedieze o parte dintre angajați, străduindu-se să transforme serviciul de streaming Disney+ într-unul profitabil, pe fondul incertitudinii economice, scrie Reuters.
___
Rolurile C-level evoluează. Companiile se pregătesc pentru modificări în ierarhia organizațiilor, pentru a ține pasul cu schimbările din următorul deceniu, și introduc noi roluri la nivel de conducere: Chief Metaverse Officer, Chief Automation Officer, Chief Collaboration Officer și Chief Improvement Officer, cu focus pe Learning & Development.
___
Doru își donează ziua de naștere către Peditel. Poate știai sau poate nu, dar pe 30 noiembrie e ziua lui Doru Șupeală, inițiatorul acestui proiect. Iar în acest an și-a propus ca noi, prieteni reali sau virtuali, oameni care îl cunosc sau care pur și simplu vor să facă un bine, să îi ureze ”La mulți ani” printr-o donație care va face ca 1.000 de copii să poată fi ajutați în continuare gratuit de medicii PEDITEL.
#Știațică?
Peste 1 miliard de tineri sunt în pericol să-și piardă auzul. Studiile arată că între 0,67 - 1.35 miliarde de adolescenți și tineri adulți riscă să aibă probleme de auz, din cauza muzicii ascultate prea tare la căști. Prevenția primară la adulții timpurii este esențială pentru a evita debutul și pierderea accelerată a auzului.
Căștile te salvează în multe situații și te pot ajuta să ne concentrezi la birou, ceea ce e perfect normal, dar pentru a te proteja, ține volumul sub 80 de decibeli și nu le folosi pe perioade îndelungate.
Sursă foto: National Deaf Children’s Society
Șefu’ care taie chefu’.
Ce faci când ești Elon Musk și ești acuzat de hărțuire sexuală?
Mai mulți angajați ai companiei SpaceX concediați după ce au trimis o scrisoare companiei în care trăgeau un semnal de alarmă asupra comportamentului lui Elon Musk, au depus o plângere în care acuză compania că a încălcat legile muncii.
Plângerea detaliază evenimentele care au urmat după ce au publicat acea scrisoare în iunie 2022. Scrisoarea a fost trimisă de către angajați după ce apăruse în presă o știre conform căreia Elon Musk i-a oferit 250.000 de dolari unei însoțitoare de bord, pentru a nu intenta un proces de hărțuire sexuală împotriva lui. Bineînțeles, el a negat toate acuzațiile.
În scrisoarea lor, angajații au îndemnat compania să aplice uniform politicile împotriva comportamentului inacceptabil și să se angajeze într-un proces transparent pentru a răspunde reclamațiilor. La scurt timp, toți cei care au implicați în trimiterea scrisorii au fost concediați.
În prezent, Elon Musk se află într-o luptă cu Departamentul pentru Drepturi Civile, un organism de reglementare din California care dă în judecată Tesla pentru discriminare rasială. Se pare că nici la SpaceX lucrurile nu stau mai bine.
„Conducerea a folosit această filozofie – scopul scuză mijloacele – pentru a închide ochii la maltratarea, hărțuirea și abuzurile raportate de colegii mei, multe dintre ele fiind încurajate și inspirate în mod direct de cuvintele și acțiunile directorului general”, declară un fost angajat SpaceX.
Sursă foto: Know your meme
Sweet and Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
The Marketoonist se numără printre sursele noastre de amuzament și în mod clar nu încetează să ne surprindă. Ilustrația de mai jos surprinde o teorie a conspirației conform căreia ”internetul a murit acum 6 ani”, iar inteligența artificială a preluat toată comunicarea din online. Statisticile precum cele de la Barracuda Networks arată că doar 36% din totalul traficului pe internet este realizat de oameni, ceea ce aproape confirmă teoria.
Asta cam dă dureri de cap oamenilor de marketing, care oricum se luptă în fiecare zi cu algoritmii rețelelor social media și se dau peste cap pentru a crea un conținut autentic, atrăgător și organic. Una peste alta, nici engagementul nu mai e ce a fost pe vremuri.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Bucură-te de gust cu încredere!
Ce-am mai muncit.
Despre leadership și provocările pe care le aduce poziția de manager.
”Călărețul și elefantul”, S.C.A.R.F, V.U.C.A. sunt doar câteva dintre conceptele pe care le recunoaștem din podcastul Mind Architect, unul dintre cele mai de succes podcasturi din România. Miercuri, 23 noiembrie, am lansat un nou episod din Hacking Work Podcast, sezonul 2 în care abordăm:
Ce înseamnă leadership?
Care este rolul unui manager și ce însemni tu pentru oamenii pe care îi conduci?
Cum putem face față stresului și burnout-ului?
Am încercat să găsim cele mai bune răspunsuri și soluții împreună cu Dorin Boabeș, una dintre vocile care reușește să ne capteze atenția cu exemple bune oferite în fiecare episod Mind Architect pentru a ilustra conceptele prezentate de Paul Olteanu.
Dorin Boabeș este cofondatorul a două podcasturi, Mind Architect, podcast despre neuroștiință aplicată în viața de zi cu zi și Rețeaua, un podcast despre poveștile din peisajul IT românesc. Dorin este și Associate Partner at IBM Consulting, trainer certificat, consultant cu o experiență în leadership de peste 30 de ani.
Mulțumim pentru această oportunitate lui Paul Olteanu și tuturor membrilor echipei Mindarchitect.ro care ne-au primit cu multă deschidere și ne-au ajutat enorm la producția acestui episod!
ProVorbe.
„Când îți începi cariera și devii manager, oamenii te urmează pentru că trebuie, după care încep să te urmeze pentru că vor, după care încep să te urmeze, de exemplu, pentru ceea ce însemni tu pentru ei. Evoluția unui lider este până la momentul în care nu mai este vorba nici despre tine, nici despre ceilalți, ci de a crea alte generații de lideri.”
Tu ce părere ai despre ceea ce spune Dorin Boabeș în noul episod de podcast?
Echipa Hacking Work a muncit cu sens la acest newsletter: Izabella, Daiana, Ioana, Sergiu, Andreea, Tomi, Ana și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
Producțiile video sunt specialitatea echipei Parametru, iar prelucrarea episoadelor este realizată cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Suntem prezenți pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne și descoperim împreună cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni. Servus!