HWNews #22: De ce nu avem încredere în HR? Oare din cauză de ”Employer Ghosting” și ”Kind Reminder”? Cum motivezi un dream team?
BONUS: Cum reclădești încrederea celorlalți, cum treci peste un eșec în recrutare, cum face Nike mentorat și de ce trebuie să vorbim serios despre menopauză.
Servus!
Citești ediția 22 a Newsletterului Hacking Work. Mulțumim dacă ne dai feedback și trimiți ce consideri interesant și către prieteni și colegi.
De ce nu au oamenii încredere în HR?
Un angajat preferă să apeleze la șef, la colegi, la prieteni, ori chiar să se descurce pe cont propriu, înainte de a apela la departamentul HR, pentru rezolvarea unei probleme.
Asta reiese din studiul Crucial Learning, realizat pe un eșantion de 900 de angajați. Dar lipsa de încredere în departamentul de resurse umane nu este o problemă recentă sau excepțională, ci a devenit mai degrabă regulă.
Deși echipa de HR îndeplinește un rol esențial în crearea și păstrarea legăturii dintre management și salariați, oamenii nu au senzația că îi reprezintă cu adevărat sau că le apără interesele. Majoritatea consideră că sunt puși de management să păstreze controlul și să gestioneze crizele de moment, având în minte doar buna funcționare a companiei.
Asta explică de ce oamenii merg mai degrabă la șefi cu plângerile, deși 47% dintre angajați nu au încrederea necesară nici pentru a-și împărtăși nemulțumirile cu deținătorii puterii oficiale. Paradoxal, departamentul care ar trebui să-i ajute și să le preia semnalele a ajuns să beneficieze de mai puțină încredere decât cei care îi conduc.
Însă asta înseamnă că o mare parte din probleme rămân nerezolvate și evoluează negativ în timp, iar principalele subiecte tabu în companii par a fi discriminarea, inegalitățile la plată, hărțuirea sau problemele de etică profesională. Or, acestea sunt chestiuni fundamentale care afectează structural orice organizație.
Un articol al Harvard Business Review oferă câteva soluții pentru a evita sau aplana potențialele conflicte înainte de a ajunge la HR, dar sugerează și îmbunătățiri pentru oamenii responsabili de îngrijirea talentelor din organizații. Iar concluzia autorilor HBR este că oamenii de HR trebuie să facă eforturi ca să recâștige încrederea angajaților, demonstrând că pot fi folositori, cinstiți și obiectivi.
Sursă foto: Getty
Cum reclădești încrederea colegilor în tine?
Este foarte posibil ca fiecare dintre noi s-o dăm în bară la un moment dat făcând o greșeală care să zdruncine încrederea pe care o au colegii în noi.
Important este ceea ce facem mai departe. Iată cum poți reclădi această încredere:
Începe prin a-ți cere scuze onest. Recunoaște și asumă-ți responsabilitatea.
Asumă-ți responsabilități cu riscuri mai mici, de care să te ocupi doar tu.
Crește orizontul de timp. Crește încet importanța și durata de timp a proiectului pentru a oferi oamenilor încredere că poți face asta pe o perioadă mai lungă de timp.
Comunică problemele. Majoritatea erorilor sunt semnificativ mai ușor de corectat atunci când sunt abordate imediat.
Fii răbdător. Amintește-ți că poate dura mult timp pentru a restabili încrederea în echipa din care faci parte.
Fenomenul de Employer Ghosting crește dramatic.
Mulți oameni care aplică pentru un post disponibil ajung victimele fenomenului de employer ghosting. Asta înseamnă că, după o comunicare inițială despre candidatura lor, recrutorii întrerup contactul și îi lasă pe candidați nesiguri și în ceață cu privire la statutul lor.
Acest fenomen poate avea efecte psihologice profund negative asupra persoanelor în căutarea unui loc de muncă, dar și un impact nedorit pentru imaginea companiei.
Oamenii nu doar că nu înțeleg de ce a dispărut interesul pentru persoana și candidatura lor și devin frustrați, dar țin minte modul în care sunt tratați, refuză să mai intre în contact cu firmele respective și de multe ori le spun și cunoscuților lor despre ce au pățit. Ori chiar scriu recenzii negative despre angajatorii respectivi, pe platforme precum Glassdoor sau Undelucram.ro.
„Atunci când companiile lasă candidații fără un răspuns în urma interviului, riscă atât să-și deterioreze brandul de angajator, cât și să piardă talentele de top. Când vine vorba de procesul de interviu, cel mai bine este să fii transparent – anunțați candidatul dacă nu intenționați să mergeți mai departe cu el”, spune Daniel Zhao, economist principal la Glassdoor.
Sursă foto: Ryan Gagnon on Unsplash
Nu lăsa un răspuns negativ să te descurajeze.
Nu ai primit oferta de muncă la care sperai? Nu lăsa asta să te descurajeze, pot fi multiple motive pentru care ai primit un răspuns negativ.
A existat un candidat mai potrivit.
Nu ai corelat abilitățile tale cu rolul pentru care ai candidat.
Există o nepotrivire între tine și cultura companiei.
S-a schimbat aria de aplicare sau impactul jobului în organizație.
Angajările au fost suspendate sau întrerupte.
Încearcă să tragi concluziile potrivite și gândește-te dacă acel job se alinia într-adevăr cu valorile tale.
În niciun caz nu trebuie să îți pierzi încrederea și respectul pentru sine. Valoarea ta profesională nu este stabilită de un singur recrutor sau de câteva firme cu care nu te potrivești. Capul sus, undeva acolo angajatorul cu care te potrivești așteaptă să îl găsești și să îl convingi cât ești de bun(ă)!
Kind reminder: cele mai agresive expresii din e-mail.
Munca de la distanță a dus la o creștere a comunicării scrise. Prin folosirea elementelor de jargon corporatist în comunicarea de la muncă, mesajul tău poate părea agresiv, nepoliticos și îi poate face pe ceilalți să se simtă inconfortabil, deși nu asta a fost intenția ta.
Iată 10 expresii pasiv-agresive utilizate frecvent în emailurile zilnice: please advise, noted, friendly reminder, will do, thanks in advance, per our last conversation, circling back, as per my last email, as promised, as discussed.
Îți sunt familiare, nu-i așa? Fă bine și încearcă să le înlocuiești cu formule ceva mai calde, mai umane, mai prietenoase. Și păstrează aceste expresii de lemn doar pentru cei care chiar merită un ”kind reminder”.
Sursă foto: 9GAG
Recunoașterea meritelor, cea mai simplă și eficientă metodă de motivare.
Angajații care au parte de recunoașterea meritelor din partea managerilor sunt cu peste 40% mai implicați. În plus, aceștia sunt mai încrezători, se simt mai bine informați, depun mai mult efort și sunt mai puțin predispuși să demisioneze, conform studiilor recente.
Odată cu schimbările produse de munca hibridă, a devenit din ce în ce mai greu să ne arătăm aprecierea unii față de alții. Pentru a face față provocărilor actuale, liderii sunt nevoiți să adauge noi tehnici de evaluare și recunoaștere a angajaților buni.
Aprecierea (recunoașterea) reflexivă este una dintre cele mai eficiente metode manageriale de creștere a implicării și motivației. Presupune o abordare bazată pe discuție directă, prin care un individ sau un grup sunt invitați să-și autoevalueze sincer activitatea și să împărtășească ceea ce îi face mândri, bucuroși sau mulțumiți de munca lor și de ce simt respectivele emoții.
Prin acest demers simplu, managerul obține o cale sigură de a înțelege ceea ce contează cel mai mult pentru fiecare individ și, în același timp, îi ajută pe angajați să fie mai implicați în propriul progres.
Cercetările arată că, atunci când facem pași evidenți în direcția obiectivelor care contează pentru noi, ne simțim și mai motivați să continuăm. Cu alte cuvinte, chiar și recunoașterea unor victorii mici îi poate motiva pe angajați să facă (și să dorească) mai mult.
Liderii pot pune în aplicare tehnica aprecierii reflexive parcurgând trei pași simpli:
1. Încurajarea angajaților de a împărtăși lucrurile care-i bucură;
2. Ascultare activă, completată de întrebări punctuale care să-i ajute să dezvolte și să identifice punctele forte ale activității lor;
3. Exprimarea efectivă a aprecierii și chiar recunoștinței față de ei.
Managerii care reușesc să includă în cultura lor organizațională un ritual al recunoașterii meritelor, profitând de fiecare dintre întâlnirile individuale și ședințele de echipă, vor descoperi că oamenii vor fi tot mai pregătiți pe parcurs să-și împărtășească experiențele în mod sincer.
Cu timpul, asta va construi o cultură sănătoasă a recunoașterii și a sărbătorii victoriei comune, în care munca bine făcută este evidențiată și validată, iar angajații se simt apreciați.
Scurte și tari.
Succesul unei idei: orașul Denver transformă șoferii în bicicliști. Până în prezent, consiliul orașului Denver a oferit 4.156 vouchere de reducere pentru achiziționarea bicicletelor electrice. Denver își propune să ajungă la zero emisii nete până în 2040, primul pas fiind reducerea numărului de autoturisme în traficul urban. Cetățenii orașului sunt încântați și foarte interesați de inițiativa administrației, voucherele se epuizează imediat ce sunt puse la dispoziție online.
Sursă foto: Dovile Ramoskaite on Unsplash
___
O nouă criză imobiliară bate la ușă. Prețurile locuințelor se prăbușesc în nouă din cele mai puternice economii ale lumii, printre care și Canada, Marea Britanie, Australia, China sau Suedia. Iar asta în timp ce dobânzile la toate tipurile de credit cresc vertiginos, ceea ce va bloca șansele de redresare a pieței imobiliare pe termen scurt și mediu.
___
Limitele de eficiență ale creierului. Un teanc uriaș de studii demonstrează că atunci când vine vorba de sarcini solicitante din punct de vedere cognitiv, cum ar fi scrisul sau elaborarea de strategii, creierul tău are doar patru ore pe zi de lucru. Un nou studiu din Marea Britanie, realizat pe parcursul mai multor ani pe un eșantion mai mare de 20.000 de angajați, a arătat că nu poți gestiona în mod eficient mai mult de cinci proiecte simultan.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că DevNest caută mereu oameni buni și angajează, scrie-le despre cine ești și ce îți dorești și poate planurile voastre se aliniază 😊.
Ai ajuns de-abia la jumătate, mai ai de citit multe lucruri faine.
Scroll down sau mută-te pe browser, să vezi tot ce ți-am pregătit.
Ce fel de oameni îți trebuie pentru o echipă de vis?
Există anumite tipologii de oameni pe care companiile ar trebui să le vâneze: curioșii, amuzanții, cutezătorii și inovatorii. Ca parte a aceleiași echipe, aceștia formează un aliaj care amplifică proprietățile de bază ale celuilalt, lucru care îi face foarte de dorit pentru orice angajator, conform unei analize oferte de Inc.com.
La baza oricărei soluții de creștere sustenabilă pentru organizații stă o echipă formată din oameni care caută soluții, care au curaj și curiozitate, au sentimentul că pot schimba lumea și libertatea să o facă. Iar toate astea se întâmplă într-un mediu în care se simt bine.
Inc.ro numește aceste asocieri de personalități diverse și complementare "dream teams". Iar dacă peste multitudinea de competențe și personalități se adaugă și diversitatea etnică, rezultă un mediu eterogen de la care te poți aștepta oricând să vină schimbarea spre nou și în bine.
„Întâmplarea” face că multe din atributele astea de mai sus le vin foarte la îndemână angajaților ce aparțin generației Z, așa că poate ar fi de bun augur să începem să îi tratăm diferit și să le încurajăm capabilitățile la reala valoare.
Stereotipuri și mituri demontate despre Generația Z.
Pentru cei care privesc superficial, Generația Z este sinonimă cu ”leneși”, ”nehotărâți”, ”nerecunoscători”, ”quiet quitters fără chef de treabă”, ”copii răsfățați care caută doar munca ușoară”.
Citește pe blog un articol în care demontăm rând pe rând toate clișeele și falsele mituri de mai sus. Zeții vor fi curând majoritari în piața muncii, așa că ori îi înțelegem corect, ori o să trebuiască să ne descurcăm fără ei.
Sursă foto: freepik
Modelul Nike: programe moderne de mentorat pentru angajați.
Nike a stabilit un parteneriat cu firma de consultanță și training 10KC (prescurtare de la Ten Thousand Coffees 🙂) pentru dezvoltarea unui program de mentorat pentru angajați care se desfășoară pe o perioadă de 9 luni și care se axează pe toate direcțiile esențiale clădirii unei relații sănătoase angajat-angajator: construirea încrederii în lideri și dezvoltarea unor strategii sustenabile de leadership, consolidarea mentalității muncii în echipă și creșterea gradului de conștientizare interculturală.
Iar asta în mod cert face parte din soluțiile ingenioase din programele de diversitate, echitate și incluziune folosite de marile companii pentru a-și ajuta proactiv angajații interesați să avanseze în carieră și a le crește gradul de loialitate, în mod organic.
În primul său grup, Nike a avut peste 1.000 de angajați înscriși, atingând o rată de satisfacție de 98% din partea participanților, care și-au dorit să continue mentoratul și după finalizarea primului program.
Mai mult, sesiunile 1 la 1 au devenit ceva ce angajații așteaptă bucuroși. „Rata de succes a programului ne-a ajutat să spunem povestea „de ce” din spatele cifrelor”, a declarat Crystal Neill, senior manager global pentru Diversitate și Incluziune la Nike.
Reprezentanții Nike speră că programul de mentorat îi va ajuta să-și atingă obiectivul de a avea 50% femei în forța de muncă pe plan global și minim 45% femei în funcții de conducere, împreună cu minim 30% din manageri aparținând minorităților rasiale și etnice, la nivel mondial, până în 2025.
Programul funcționează luând în considerare planul de carieră, dar și interesele individuale, și se dezvoltă pe mai multe direcții, oferind toate tipurile diferite de mentorat, de la nivel de onboarding și până la cel de învățare continuă, sporind gradul de conectivitate a angajaților și dezvoltarea competențelor într-o singură soluție.
Sursă foto: Nike
Hai să discutăm mai serios despre menopauză în context profesional.
Aproximativ 1,1 miliarde de femei din întreaga lume vor fi experimentat menopauza până în 2025, în timp ce alte câteva milioane vor trece prin perimenopauză – perioada de tranziție de dinaintea menopauzei, conform North American Menopause Society.
Dintre acestea, 79% descriu munca în timpul menopauzei ca fiind mai dificilă decât alte etape provocatoare ale vieții, inclusiv începerea unui nou loc de muncă sau a unei familii, conform unui sondaj realizat de Carrot Fertility.
Cele mai multe femei aflate deja în perioada menopauzei au simțit nevoia de a-și lua concediu și 54% s-au confruntat cu cel puțin o problemă la locul de muncă asociată menopauzei, în care primează preocupările legate de siguranța locului de muncă.
Mai mult, 77% dintre femei nu se simt pregătite să vorbească cu managerii direcți despre menopauză și 63% se simt inconfortabil să vorbească despre acest subiect cu reprezentanții departamentului HR.
În acest context, discuția sinceră pe tema acestui subiect și a beneficiilor adaptate pentru angajatele aflate în această situație devine esențială. Tot mai mulți angajatori se gândesc azi la modul în care își pot păstra angajații, iar beneficiile legate de perioadele vulnerabile ar putea fi cheia în a menține angajații loiali și a-ți demonstra grija față de ei.
Aceste beneficii specifice ar putea include timp liber, acces la materiale educaționale și la furnizorii potriviți de asistență medicală, asistență și supraveghere clinică, acces la terapie și sprijin de grup.
Spre exemplu, aplicația de fitness P.volve oferă angajatelor acces gratuit la programul „Moving with Menopause”, iar Peppy, o aplicație digitală de sănătate care lucrează cu peste 250 de angajatori de top din Marea Britanie pune în legătură angajații cu experții în sănătatea menopauzei.
Ce creezi nu depinde de ce fumezi.
Oamenii aflați sub influența canabisului se simt mai fericiți, mai veseli și într-o dispoziție mai bună, evaluând atât ideile proprii, cât și pe cele ale altora ca fiind mai creative decât o fac cei care nu se află sub influența drogului, spune un studiu realizat pe un eșantion de 300 de persoane de către 3 profesori din cadrul University of Washington’s Foster School of Business și National University of Singapore.
Cu toate astea, nu a fost observată nicio diferență între calitatea efectivă a ideilor creative oferite de participanții în stare de efervescență asistată de drog, față de cei care nu consumaseră substanțe de acest fel. Pe scurt, canabisul nu te ajută să fii mai creativ, dar te face să vezi lucrurile dintr-o perspectivă ceva mai colorată. Gata, e limpede: vom rămâne la metodele clasice de redactare a newsletter-ului și ne vom alimenta entuziasmul doar privind cum crește numărul de abonați.
Sursă foto: WeedSeed
E bine să spui ce te deranjează, dar contează și cum.
Există uneori situații „delicate” la locul de muncă, cărora nu știi de fiecare dată cum să le răspunzi. Editorialista Inc.com, Alison Green, tratează câteva dintre aceste probleme într-un nou articol, încercând să răspundă pe un ton asertiv unora dintre întrebările lansate de cititori, cu care e posibil ca mulți dintre noi să ne identificăm.
Spre exemplu, atunci când faptul că cineva se scuză că a întârziat, însă asta ție asta chiar ți-a pricinuit neplăceri sau te-a făcut să-ți dai programul peste cap, e în regulă ca în loc de pasivul „Nu-i nimic”, să spui ceva de genul: „Azi sunt într-o mică criză de timp, așa că haideți să încercăm să concluzionăm cât de rapid”.
Iar dacă acest tip de comportament este unul recurent, pe care îl recunoști deja ca fiind un tipar, poate fi util să îi spui persoanei din timp: „Voi avea un program încărcat în acea zi, așa că putem fi siguri că vom începe chiar la ora stabilită?”, pentru a te asigura că preîntâmpini, pe cât posibil, orice potențial disconfort cauzat de întârzierea pe care o poți deja prevedea.
#Știațică?
Poți percepe corect fețe și cuvinte chiar și cu jumătate de creier.
Creierul uman își organizează dinamic funcțiile, pe măsură ce se maturizează și experimentează mediul, demonstrând o capacitate fabuloasă de adaptare, chiar și în cele mai extreme condiții. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, care au desfășurat un studiu fără precedent asupra plasticității creierului și percepției vizuale, derulat pe copii cu vârsta medie de 16 ani care au suferit în copilărie o intervenție chirurgicală de hemisferectomie (extirparea unei jumătăți din creier).
Rezultatele au arătat că pacienții au recunoscut corect diferențele dintre perechi de cuvinte sau fețe în mai mult de 80% dintre cazuri, de unde reiese că plasticitatea creierului a permis ca emisfera rămasă să preia (cel puțin parțial) și activitatea emisferei lipsă.
Sursa foto: iStock
Cartea câștigătoare.
Cartea „Amazon descătușat” este o biografie excepțională plină de anecdote și relatări necosmetizate despre modul în care o companie mică ajunge să schimbe felul în care facem cumpărături pe Internet.
Autorul surprinde modul în care modificări de magnitudine din interiorul companiei au dus la inovații semnificative, dar și la greșeli care au întors opinia publică împotriva practicilor agresive de business ale companiei. O carte vie, atent documentată și deștept scrisă care se numără printre cele mai bune cărți ale anului.
Newsletter-ul este scris cu motivație de echipa Hacking Work: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu, Andreea și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne și discutăm cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi. Servus!
Cel mai mare ghos mi l-am luat de la o firma cu care batusem palma ca sunt angajata dar apoi nu raspundeau nici la e-mail-uri :(