HWNews #20: Freelancing & Flexibilitate - trendurile momentului; De ce renunță femeile să fie șefi; Lego inovează în munca hibrid.
BONUS: Nu prea știm să ne stabilim obiective și să ne odihnim, iar dezvoltarea economică vine la pachet cu cancerul la vârste tinere.
Servus!
Bu-hu-huuuuu-nă dimineața la ediția 20, Happy Halloween!
Scriem și vorbim clar, curajos și cinstit, ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Trimite tot ce ți se pare interesant în newsletter, către prietenii și colegii tăi, să vă fie de folos!
Femeile renunță la șefie pentru familie și echipă.
În ciuda faptului că numărul reprezentantelor sexului feminin aflate în poziții de conducere a crescut în ultimii ani, el nu este nici pe departe apropiat de cel al bărbaților. Și cu cât poziția este mai înaltă, cu atât femeile sunt mai puține, după cum ne arată un raport al McKinsey & Company, focalizat pe piața muncii din SUA.
Procentele arată cam așa: entry level găsim cele mai multe persoane de sex feminin, cu 48% din totalul forței de muncă, ca mai apoi în management să regăsim 40%, senior manageri 36%, Vice President 32%, Senior Vice President 28%, iar la vârf, între pozițiile C-suite, doar 26%.
Studiul mai arată că dincolo de cazurile de discriminare și misoginism este vorba de faptul că femeile cer mai mult de la un job decât bani și putere, fiind mai degrabă orientate către satisfacția personală, posibilitatea de a avea o familie sau dorința de a rămâne într-o echipă închegată. De asemenea, ele tind să prețuiască flexibilitatea programului, starea de bine a angajaților, diversitatea, echitatea și incluziunea.
Studiul, efectuat pe 40.000 de angajați de la 333 de companii, arată că suntem într-un punct în care tot mai multe femei își schimbă jobul, și nu o fac nici pentru bani, nici pentru statut, ci în căutarea companiilor cu valori similare lor. Ele sunt la fel de ambițioase ca bărbații, însă vizează alte obiective, chiar dacă asta înseamnă că-și sacrifică ascensiunea spre vârful companiilor.
Sursa foto: Satura86 on Freepik
Ce știi să faci valorează mai mult decât ce studii ai.
40% dintre angajatori pun accentul pe competențe când descriu rolurile și în tot mai multe anunțuri de job-uri numărul cerințelor legate de abilități e mai mare decât al celor legate de studii, după cum ne e reliefat într-un articol de opinie pentru CNN, de către specialiștii Ryan Roslansky - CEO LinkedIn și Byron Auguste - CEO Opportunity@Work.
În ciuda faptului că unii candidați îndeplinesc cerințele și ar putea aduce plus-valoare pentru companii, la nivel de competențe adaptate, studiile superioare rămân adeseori o barieră în dezvoltării unei cariere în alt domeniu decât cel pentru care ai studiat.
Practic, mulți oameni rămân captivi într-un domeniu profesional doar fiindcă au studii specifice, în loc să aibă încredere în abilitățile învățate și să aleagă joburi în domenii diferite de cele în care au studiat, dar în care s-ar pricepe și ar fi motivați să lucreze. Treaba asta merită să se schimbe, spun experții citați de CNN.
Hai să gândim diferit când stabilim obiectivele.
Viteza cu care se schimbă totul în jurul nostru este incredibilă, iar stabilirea unor obiective devine redundantă. Adrian Stanciu, într-un foarte bun articol de blog, vorbește detaliat despre necesitatea schimbării mentalității privind obiectivele și managementul performanței.
Iată câteva modalități prin care poți face asta:
Vizualizează-ți viitorul și reușita. Ia exemplu de la sportivii și medicii care își imaginează că vor reuși o competiție sau o operație dificilă.
Ajustează-ți ținta. Dacă faci asta, vei avea mai multă încredere.
Introdu o distanță obiectivă între tine și obiective. Vizualizează-ți viitorul gândind la persoana a treia, nu la persoana întâi.
Lasă lucrurile să apară în mod natural. Stabilește o direcție, dar lasă să decurgă totul natural, nu forța.
Fii conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău, vei fi mai pregătit să reacționezi și să răspunzi.
Flexibilitatea, noua monedă de aur.
94% dintre cei care prestează munci intelectuale își doresc un orar personalizat, iar 80% vor să-și stabilească singuri locul unde lucrează.
Într-o piață a muncii flămândă după indivizi capabili, flexibilitatea este poate cel mai prețios element strategic al propunerii de valoare a angajatorului. Am scris pe larg despre asta într-un articol pe blog, citește-l integral și află cum să oferi flexibilitate și să îți păstrezi oamenii în perioada ce vine.
Sursă foto: Future Forum
Topul companiilor cu cei mai fericiți angajați din America.
Locul 1 este ocupat de Adobe, care are grijă de angajați, dar și de copiii lor, acoperind o parte a costurilor de creștere pentru copiii cu vârsta de până la 6 ani. Pe următoarele locuri din top 5 se află RingCentral, Meta, Microsoft și Google.
Cele mai multe companii din clasament și-au mărit bugetele pentru salarii pentru a rămâne competitive, dar și pentru a-i ajuta pe angajați să facă față crizei din domeniul energiei și inflației.
Pe lângă salarii, angajații apreciază flexibilitatea și beneficiile suplimentare și se așteaptă la o mai mare transparență din partea organizațiilor. Clasamentul face parte din raportul anual realizat de Comparably care analizează evaluările anonime ale angajaților.
Jason Nazar, CEO-ul Comparably, susține că angajații sunt fericiți în organizațiile unde există transparență salarială, unde pot discuta cu managerii lor despre ajustări ale veniturilor sau dacă simt că nu sunt tratați în mod corect.
Compania Lego a înțeles cu ce se mănâncă munca de tip hibrid.
Pentru a-i aduce pe angajați la birou, chiar și 3 zile pe săptămână, Lego a creat un spațiu adaptat nevoilor și tipurilor de muncă pe care le face un angajat.
Unul dintre editorii de la Inc.com s-a plimbat prin noul campus din Danemarca și a observat spații noi, prietenoase și moderne de colaborare, spații flexibile destinate întâlnirilor, dar și zone confortabile pentru munca individuală.
Un alt aspect important este comunicarea, iar cei de la Lego recunosc atât beneficiile muncii de la birou, cât și pe cele ale serviciului desfășurat remote, iar angajații au flexibilitatea și posibilitatea de a alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru ei pentru a fi eficienți, productivi și fericiți.
Sursa foto: LewisTsePuiLung/ iStock
Freelancingul este în continuă expansiune.
Deja 36% din forța de muncă a Statelor Unite lucrează independent, conform McKinsey. Este un procent uriaș având în vedere că în 2016 cota ajungea la doar 27%. Freelancerii sunt foarte optimiști cu privire la viitor și la perspectivele economice, o treime dintre aceștia așteptându-se ca în 12 luni să aibă mai multe oportunități economice.
Un sfert dintre aceștia au ales acest drum datorită flexibilității și autonomiei pe care le-o oferă, iar alții pentru că într-adevăr le place ceea ce fac. Un optimism remarcabil având în vedere greutățile pe care le întâmpină, nu?
Reforma strategiilor de recrutare, în Canada
Canada se confruntă cu un val de pensionări, astfel că angajatorii își schimbă strategiile de recrutare. Pentru anumite job-uri unii angajatori nu mai cer experiență, iar pentru cele din domeniul ingineriei companiile încheie parteneriate cu universitățile pentru a-i angaja direct pe tinerii absolvenți. Autoritățile și companiile din Toronto sunt conștiente de impactul pe care îl are social media, așa că acum recrutează pe TikTok și Instagram.
Scurte și tari.
Recrutare simplă și rapidă. Lanțul de magazine Macy’s scoate 41.000 de locuri sezoniere de muncă la care candidații aplică online în 5 minute, iar în 48 de ore de la interviu primesc o ofertă de muncă.
___
Corupția FIFA ucide. Peste 6000 de migranți, în general proveniți din țările asiatice sărace, au murit în Qatar în ultimii ani, în timp ce munceau în condiții extrem de grele la construirea stadioanelor și infrastructurii pentru Campionatul Mondial de Fotbal din această iarnă, după cum citim și în newsletter-ul Concentrat by DOR. Când veți privi meciurile de la acest Mondial, să vă amintiți că FIFA este una dintre cele mai corupte organizații din lume, iar luxul exorbitant din acele imagini este pătat cu sângele unor amărâți ale căror povești rămân cenzurate de statul totalitar arab.
___
Viitorul României - exod masiv spre marile centre universitare și străinătate. Doar 17% dintre cei 7000 de respondenți - elevi de clasele VIII-XII care au participat la sondajul realizat de PwC România și Junior Achievement - ar vrea să locuiască și să lucreze în orașul în care au terminat școala. Ceilalți respondenți își doresc să își continue studiile într-un oraș mare din România sau să plece în afara țării. Încă o dovadă că cei care ne conduc ”privesc cu atenție în îngrijorare” la viitor.
___
Elon Musk a cumpărat Twitter. Tranzacția de 44 de miliarde de dolari a fost finalizată, după mai multe luni în care a părut că Musk renunțase la idee. Mai mulți directori au fost imediat dați afară, printre care directorul general, Parag Agrawal și cel financiar, Ned Segal. Modest cum îl știm, Musk a făcut anunțul printr-un tweet: „Pasărea e eliberată.”
Ce repede ai ajuns la jumătate! Stai doar să vezi ce ți-am mai pregătit până la final. Dacă îți place ce citești, dă vestea mai departe, mulțumim!
Proiectul Hacking Work este susținut de DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează.
Dacă ești pasionat de tehnologie și cauți o companie în care să ai libertatea de a descoperi ce îți place, scrie-le și se aranjează rapid o primă întâlnire. 😊
Știm să ne odihnim cu adevărat?
Cunoaștem cu toții faptul că odihna este vitală pentru sănătatea mentală și fizică. Deși citim articole, rețete și tehnici despre cum să ne odihnim, nu știm cum să o facem într-adevăr bine și serios. Tomas Chamorro-Premuzic, psiholog organizațional care lucrează în leadership și identificarea talentelor, ne spune cum să facem asta:
Programează-ți timpul de odihnă și transformă-l într-o rutină. Dar nu uita să te recompensezi pentru reușită apoi.
Găsește numărul optim de ore de odihnă. Atenție, și prea multă odihnă poate să-ți afecteze bunăstarea.
Identifică și prioritizează-ți nevoile. Plimbarea, interacțiunea cu prietenii, activitățile emoționale sunt tot modalități de a te odihni.
Fă-ți timp pentru odihnă profundă. Odihna întreruptă cere și mai multă odihnă.
Nu ignora vacanța. Odihna zilnică nu e suficientă, ai nevoie de concediu și vacanțe. Programează-le la fel cum faci cu task-urile, și vei fi mai fericit. Și mai productiv. Și mai odihnit.
Sursa foto: Camylla Battani on Unsplash
Cancerul precoce, noul flagel în țările dezvoltate.
Când cancerul lovește un adult sub 50 de ani, medicii îl numesc un caz cu debut precoce. O nouă revizuire a înregistrărilor registrului cancerului din 44 de țări a constatat că incidența cancerelor cu debut precoce crește rapid, iar această creștere are loc în multe cazuri în societățile cu venituri peste medie.
Această creștere se datorează unui cumul de factori de risc, precum: obezitatea, inactivitatea, diabetul, alcoolul, fumatul, poluarea mediului, dietele occidentale bogate în carne roșie și zaharuri adăugate, precum și munca în schimburi și lipsa somnului, potrivit lui Shuji Ogino, coautorul studiului, profesor de patologie la Şcoala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan.
Acum îți poți vedea străbunicii în poze color.
Emil Wallner, un cercetător suedez specializat în machine learning, a lansat Palette.fm, un instrument web absolut gratuit care colorizează automat fotografiile alb-negru cu ajutorul inteligenței artificiale, pe baza unui text dat. După ce încarci o fotografie, poți alege un filtru de culoare, din zecile puse la dispoziție de intuitiva platformă, sau chiar să o editezi singur.
Am aflat de Palette.fm din proaspăta ediție Civilization scrisă de Victor Kapra și am testat-o și noi, dând o viață nouă unei fotografii ce îl înfățișează pe Charlie Chaplin.
Vă lăsăm aici și un scurt fragment din filmul Modern Times, atacul parodic al lui Chaplin la adresa muncii grele și stupid de repetitive din fabrici, de care pe alocuri n-am scăpat nici astăzi:
(1) Charlie Chaplin - Factory Scene - Modern Times (1936) - YouTube
#Știațică?
Maltezii mănâncă oase de mort. De mai bine de 50 ani, Cofetăria Baron din Ħaż-Żabbar (Malta) fabrică produse de patiserie, însă deserturile lor capătă un aspect mai macabru în noiembrie, considerată Luna Morților. Għadam tal-mejtin (oasele morților) arată ca niște turtă dulce cu exteriorul alb, sunt aromatizate cu cardamom, cuișoare și anason și suficient de mari cât să fie împărțite. Bizar și delicios - o combinație interesantă, am zice.
InSPORation.
În 2018, WeWork și-a luat angajamentul să instruiască și angajeze 1500 de refugiați, pe parcursul următorilor 5 ani. Rămâne de văzut în ce măsură își vor atinge scopul - merită să luăm în calcul faptul că WeWork rămâne totuși o organizație controversată, marcată de scandaluri publice.
Inspirația rămâne însă valabilă, în ceea ce ține de această campanie, clădită pe umanitate și o perspectivă sănătoasă, în vremuri incerte. „Ambalat” cu bun simț și povești sincere, imboldul lor a fost catalizator pentru alte acțiuni de gen, iar luarea de poziție în cazul persoanelor vulnerabile rămâne, desigur, motivațională.
Ca de fiecare dată, însă, când alegeți să faceți astfel de demersuri demne de aplauze, trebuie să vă asigurați că și efortul și rezultatele vi se păstrează la fel de sincere.
Cartea câștigătoare.
Ce au în comun lideri din diverse medii și domenii? Care sunt calitățile unui lider și cum care sunt principiile pe care se bazează? Autorul cărții „Cum să conduci”, David Rubenstein, ne dezvăluie filosofia de viață, atuurile și vulnerabilitățile celor mai cunoscuți lideri: Oprah Winfrey, Warren Buffett, Phil Knight, Nancy Pelosi și mulți alții.
O carte mai mult decât valoroasă din care orice lider sau manager poate învăța.
Sweet and Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
Cyber Security News a publicat recent pe pagina sa de LinkedIn această postare cu referință deșteaptă, care, chiar dacă-i de nișă, a stârnit un val serios de reacții. Iar cum azi e Halloween, nici c-am fi putut spera la o zi mai potrivită să v-o împărtășim. Așa-i că v-am speriat?
*CISO = chief information security officer, persoana responsabilă pentru dezvoltarea și implementarea unui program de securitate a informațiilor, care include proceduri și politici concepute pentru a proteja comunicațiile, sistemele și activele întreprinderii de amenințările interne și externe.
***
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați fără să mai stați pe gânduri!
Ce-am mai muncit.
Degeaba n-am stat, asta-i sigur. Doru a acordat un interviu celor de la cluju.ro, adresând direct întrebarea care ne doare cel mai tare: Tu mergi la serviciu sau la scârbiciu?, iar rezultatul fain de tot a apărut chiar în ziua lansării primului episod al sezonului 2 din Hacking Work Podcast.
Acum puteți afla, complet și cât se poate de transparent, de ce continuăm să facem Hacking Work, ce înseamnă produsele noastre media și cum se realizează, dar și cum încercăm să acoperim toate nevoile de informație, educație și practică pe care sistemul clasic de învățământ nu le oferă, prin soluții atipice, dar care funcționează.
Iar asta pe lângă toate pregătirile pentru Masterclass-ul de Employer Branding de la Cluj și București și conferințele pe tema calității și a leadership-ului susținute de Peter Leeson la Cluj și Timișoara.
Spor la citit și scrieți-ne și nouă cum vi s-a părut interviul, după ce îl parcurgeți.
___
La acest newsletter a muncit cu bucurie echipa Hacking Work: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu și Doru. Grafica este specialitatea lui Ionuț.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne este de mare ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate cu atenție.
Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți și mai buni cu fiecare ediție. Fiecare comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Scrie-ne și discutăm cum te putem ajuta: news@hackingwork.ro.
Ne reîntâlnim joi dimineață. Servus!