HWNews #18: Cât costă traiul decent în România, care sunt cele mai mici salarii din IT și rețeta de leadershit: cele trei ingrediente esențiale pentru un șef de rahat.
Bonus: Cum poate fi talentul o piedică pentru propria dezvoltare, cum te tratezi dacă ai sindromul impostorului și cum va arăta cel de-al 8-lea continent al lumii.
Servus! Ediția 18 a Newsletterului Hacking Work ajunge astăzi la peste 3750 de abonați. Suntem recunoscători pentru fiecare dintre voi, cei care ați înțeles că misiunea de a ne face viața și lumea profesională mai bună ne aparține tuturor.
Mulțumim că răspândiți mesajele noastre în mediile de care aparțineți, că faceți o prioritate din informarea și dezvoltarea voastră și că alegeți să ne bem cafeaua împreună, în fiecare zi de luni și joi.
Stârnim și purtăm dialogurile necesare ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Să îți fie de folos!
Generația X ar renunța mai ușor la flexibilitate și muncă remote, în condiții de criză și presiune.
61,4% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani, reprezentanți ai Generației X, spun că nu vor demisiona dacă vor fi nevoiți să se întoarcă la birou, și doar 38,6% spun că își vor căuta alt loc de muncă, dacă flexibilitatea le va fi compromisă.
Asta în timp ce 71% din cei cu vârsta cuprinsă între 18-24 și 66% dintre cei care au între 25 și 34 de ani susțin că, în cazul în care managementul îi obligă să revină la birou full-time, vor căuta alte joburi, după cum ne arată și rezultatele unui sondaj realizat de Workhuman-Gallup.
De unde aceste discrepanțe uriașe? Majoritatea celor din Generația X, născuți între 1965 și 1981, sunt obișnuiți cu regulile tradiționale din mediul corporatist, cu dress code și clasicele ședințe față în față. Ei respectă acele reguli nescrise, de a ajunge înaintea șefului și de a pleca acasă după el, chiar dacă asta înseamnă stat peste program.
Pentru ei asta e „normalitatea” și vine, de cele mai multe ori, pe fondul unor experiențe dificile din punct de vedere financiar sau al unor relații intense și îndelungate cu șefi abuzivi. Au trăit suficient de mulți ani într-o cultură în care companiile aveau mereu ”alți zece la ușă care te pot înlocui”, astfel că supunerea necondiționată este o abilitate învățată în timpuri grele.
De asemenea, pentru ei a fost foarte greu să se adapteze la noile tehnologii, programele software și ședințele video în care nu reușești să citești bine expresiile nuanțate ale interlocutorilor sau nu vezi deloc persoana. Dacă șefii le vor cere să revină la birou, cei mai mulți X o vor face, disciplinat și tăcut.
Sursă foto: kjpargeter on Freepik
Talent înnăscut versus Abilități învățate: cum ne sabotăm singuri dezvoltarea.
Dintre cele două, nu talentul, ci abilitățile sunt mai valoroase în contextul profesional actual. Oamenii cu abilități deprinse, muncite și exersate beneficiază pe termen lung de pe urma unei mentalități orientate spre creștere.
La polul opus, talentații tind deseori să se plafoneze, să se creadă deja perfecți și mult mai înzestrați decât semenii lor, încetând să se mai expună contextelor incerte sau situațiilor nefamiliare, care generează mult dorita dezvoltare pe termen lung.
De asemenea, oamenii cu talent înnăscut tind să se considere mult mai des indispensabili, ceea ce le face încă o dată un deserviciu: creează o falsă senzație de încredere totală, incompatibilă cu o creștere constantă, sănătoasă bazată pe un efort asumat.
Această mentalitate a talentului suficient anihilează totodată și esențialul spirit critic, responsabil să ne păstreze mereu un pic curioși și un pic nemulțumiți, atât cât să știm că procesul de învățare nu se termină, de fapt, niciodată.
Puterea prieteniilor la locul de muncă.
Doar 3 din 10 angajați își au cel mai bun prieten la locul de muncă, conform Gallup. De ce ar trebui companiile să încurajeze formarea prieteniilor?
Conform studiilor, a avea cel mai bun prieten la locul de muncă duce la o îmbunătățire a rezultatelor companiei – iar aici includem profitabilitatea, loialitatea angajaților și sentimentul de siguranță.
Prieteniile strânse contribuie la creșterea productivității: prietenii sunt mai dedicați, comunică mai bine și se încurajează reciproc;
Relațiile de prietenie au un efect semnificativ pozitiv asupra satisfacției la locul de muncă;
Crește probabilitatea ca angajații să recomande compania și altor persoane.
Așadar, o cultură care prioritizează și încurajează formarea prieteniilor la locul de muncă este de dorit atât pentru rezultatele companiei, cât și pentru bunăstarea și satisfacția angajaților.
Sursa foto: Kristian Sekulic | E+ | Getty Images
Cât de mici pot fi salariile din IT în România?
În industria IT din România, 14.2% dintre angajați au un salariu net cuprins între 3.000 și 4.000 lei, iar 32,6% dintre aceștia câștigă lunar între 4.000 și 7.000 de lei. Doar 16.2% dintre angajați încasează salarii mai mari de 10.000 de lei, conform statisticilor eJobs.
Majoritatea pozițiilor cu salarii mediocre sunt: Junior Graphic Designer, Tehnician PC, IT Helpdesk, QA Analyst și Analist Servicii Client.
În ceea ce privește orașele cu cele mai mici salarii medii nete din IT, în fruntea clasamentului avem: Brăila – 2.700 lei, Râmnicu Vâlcea – 2.800 lei și Alba Iulia, Târgoviște, Botoșani, cu egalitate la media de 3.000 lei în mână.
Valoarea coșului minim în România de azi atinge un nou nivel record.
Un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a ajuns să coste 8.659 lei pe lună, în septembrie 2022, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România. Există o diferența uriașă între ce crede statul român că este un nivel de trai decent și valoarea sa reală.
Un organism de stat numit Comisia de Insolvență la Nivel Central a calculat și publicat în Monitorul Oficial că pentru o familie de 2 adulți și doi copii coșul minim de consum ar fi de doar 3.258 lei/lună în mediul urban. În același timp, salariul minim net stabilit de lege se păstrează puțin peste 1.500 de lei.
Comisia de Insolvenţă la Nivel Central este alcătuită din reprezentanți de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice și Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Prețul energiei și alimentelor este foarte des dublu față de anul trecut, însă probabil prețul doctoratelor plagiate nu s-a majorat încă și de aceea liderii politici, președintele țării, premierul și miniștrii lui trăiesc pe o planetă paralelă cu realitatea în privința costului vieții.
Ce poți face când suferi de sindromul impostorului?
Lucrezi de săptămâni întregi la un proiect, dar în ziua prezentării nu te simți pregătit? Ai fost promovat la locul de muncă, dar simți că nu ești suficient de bun pentru post?
Da, cei mai mulți dintre noi ne lăsăm conduși deseori de astfel de gânduri. Până la 90% dintre femei și 80% dintre bărbați se confruntă cu sindromul impostorului, conform studiilor.
Iată câteva sfaturi împărtășite de profesioniștii companiei Freshworks, special pentru oamenii buni, care nu se simt suficient de buni:
Izolează și ignoră acea voce sâcâitoare care-ți spune că nu ești suficient de bun și lucrează la crearea unor bariere;
Meditează;
Fă, pas cu pas, cu răbdare, acele lucruri care te sperie;
Împărtășește-ți sentimentele prietenilor, colegilor sau mentorilor;
Aplică sfaturile pe care le-ai da cuiva aflat în aceeași situație;
Privește oamenii din jurul tău. Sunt realmente mai buni decât tine?
Amintește-ți de ceea ce ai realizat și gândește-te la tot ceea ce poți face. Valorezi mult mai mult decât crezi!
Sursa foto: Jacqueline Day on Unsplash
Scurte și tari.
CEO-ul Starbucks luptă pentru a opri o revoltă a angajaților. Newsletterul Concentrat by DOR propune o analiză amplă a conceptului de leardership aplicat într-una dintre cele mai mari organizații la nivel mondial - Starbucks. CEO-ul Howard Schultz și-a imaginat compania ca pe un loc unde angajații să fie tratați mai bine decât în alte cafenele și s-a văzut mereu ca fiind „băiatul bun” al capitalismului american, punând propria avere și ascensiunea Starbucks pe seama preocupării companiei pentru angajații săi și bunăstarea lor. Acum încearcă să oprească formarea unui sindicat, privind această acțiune ca o amenințare la adresa muncii sale de-o viață.
___
Cât îl costă pe gigantul Amazon pierderea angajaților? Când oportunitățile de creștere și dezvoltare profesională lipsesc, când salariile nu sunt mulțumitoare și când programele de formare și pregătire profesională au fost greșit gândite și evaluate, nu te poți aștepta să ai angajați fideli. Nu e de mirare că Amazon se confruntă cu plecare în masă a angajaților. Anul trecut, doar unul din trei angajați a rămas în companie mai mult de 3 luni de la angajare. Costurile totale ale plecării angajaților au ajuns la 8 miliarde de dolari, conform unor documente interne.
___
Al 8-lea (super)continent: Amasia. Micșorarea cu câțiva centimetri pe an a Oceanului Pacific va duce la dispariția acestuia în 200–300 milioane de ani. Noul supercontinent, denumit deja Amasia, s-ar forma din ciocnirea Americii cu Asia, conform cercetătorilor de la Universitatea Curtin.
Foto: O posibilă configurație a continentului Amasia, 280 de milioane de ani în viitor.
Sursă: Universitatea Curtin.
____
Bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile. Există diferențe considerabile între durata de viață a femeilor și a bărbaților, dar și în ceea ce privește progresul îmbătrânirii. Cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Gerontologie și Facultatea de Științele Sportului și Sănătății în colaborare cu Universitatea Jyväskylä și Universitatea din Helsinki au folosit ceasul epigenetic pentru a afla care sunt cauzele acestor diferențe. Unul dintre principalii factori ar fi stilul de viață nesănătos, la care sunt mai predispuși bărbații. În plus, femeile beneficiază din plin de pe urma cantității mai mari de estrogen prezent în mod natural în corp care contribuie la încetinirea îmbătrânirii.
Felicitări, ai ajuns la jumătatea newsletterului de azi.
Continuă, promitem că e fain și de acum încolo!
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
___
Recesiunea taie (și) din bugetele de HR.
Pe măsură ce criza financiară la nivel global este tot mai aproape, companiile reduc bugetele, iar departamentele de resurse umane sunt pe primul loc în linie, potrivit unei noi cercetări realizate de compania de software HR Personio.
„Această abordare este însă greșită și va avea ramificații de durată”, susține Ross Seychell, COO-ul Personio. În schimb, companiile ar trebui să promoveze o strategie durabilă, pe termen lung, pentru a-și susține talentele - una care funcționează atât în perioadele bune, cât și în perioadele mai provocatoare. La urma urmei, o companie nu este nimic fără oamenii săi.
„Investiția continuă într-o experiență pozitivă a angajaților va crește productivitatea și va stimula o cultură puternică a companiei, toate acestea fiind necesare pentru a construi reziliența afacerii în vremurile dificile care urmează”, adaugă Seychell.
___
Și dacă tot am vorbit de asta, pentru toți managerii și oamenii de HR care au priceput deja că ăsta nu e momentul să părăsim barca, lansăm o invitație la aprofundare - Employer Branding 100% Masterclass: The Framework, un curs complex de două zile, ce are loc la București (pe 3 și 4 noiembrie) și la Cluj (pe 21 și 22 noiembrie).
Modul în care se construiește reputația unei organizații depinde tot mai mult de felul în care compania și managerii înțeleg să echilibreze cerințele și efortul oamenilor din echipă.
Dacă ești de acord, ne vedem la Masterclass, ai toate detaliile pe: scoalaspor.ro/evenimente. Și dacă nu ești de acord, hai să ne combați, că sigur pleci ceva mai deștept. Sau măcar să n-ajungi să ai șefi sau chiar să fii vreun șef ca ăștia de mai jos:
Triada întunecată. Cum recunoști un șef de rahat?
Există atâtea exemple de lideri nocivi, abuzivi sau fară spirit de echipă, încât e probabil că fiecare dintre noi să fi avut cel puțin un astfel de lider.
Iar datele adunate de sociologi arată că prezența acestor specimene pe poziții de top în număr mare poate fi explicată științific, pentru că se bazează pe anumite trăsături comportamentale tipice:
Psihopații ies în evidență pentru că sunt dispuși să obțină rezultate indiferent de costuri și fără pic de empatie.
Machiavelicii vor manipula și se vor juca cu limitele legii și ale moralității pentru ceea ce cred a fi important.
Narcisiștii se vor promova fără pic de rușine și își vor asuma orice realizare.
Cu toate că diferă într-o oarecare măsură, cele trei caracteristici de personalitate se suprapun îndeajuns încât să obțină același rezultat: un individ interesat doar de sine, care nu are scrupule și limite, motiv pentru care caută să obțină rezultate, cu orice preț, chiar și călcând oameni, cariere și echipe în picioare.
Poate tocmai de aceea unii directori și patroni îi văd drept o achiziție de valoare. Noi îi numim, simplu: șefi de rahat, practicanți de Leadershit.
Sursa foto: Carlos Nunez on Unsplash
#Știațică?
Nu-i de glumă: umorul în echipă și la birou crește implicarea și motivația.
Mel Venner, manager de operațiuni la Maxwell Bond, cu o vastă experiență în neuroștiință și psihologie, spune așa:
„Râsul este important pentru conectarea socială și poate ajuta la crearea unui sentiment de apartenență”.
Mai mult de-atât, Venner spune că, dintr-o perspectivă neuroștiințifică, umorul îmbunătățește performanța:
„Poate reduce nivelurile hormonului de stres – cortizol – și nivelurile de vârf ale neurotransmițătorului dopamină din creier, ceea ce este excelent pentru implicare, atenție și capacitatea de rezolvare a problemelor.”
Sursa foto: Jason Goodman on Unsplash
Știință: sentimentele de azi duc la deciziile de mâine.
Oamenii evaluează experiențele pe care le trăiesc după un model unic, personal, mereu același, fie că e vorba despre pizza, joburi sau relații, evaluarea este una a sentimentelor și satisfacției și poate fi foarte ușor exprimată numeric.
Fie că dai note, pui steluțe sau pui emoji-ul cu happy face, nu faci nimic altceva decât să treci o experiență printr-un filtru personal mai degrabă emoțional, prin definiție profund subiectiv. Modul în care te simți referitor la situația analizată este decisiv, gradul de satisfacție fiind cel mai important predictor al unei decizii viitoare.
Un studiu publicat recent a constatat că sentimentele umane pot fi exprimate numeric, cu mare acuratețe și au mai multă putere de predicție asupra modului în care ne comportăm decât analiza formală a factorilor socioeconomici precum venitul gospodăriei și statutul de angajare. Este o cercetare impresionantă ca timp și cifre, care a urmărit pe parcursul a trei decenii evoluția a peste 700.000 de locuitori din Germania, Australia și Marea Britanie.
Mai mult, pe baza datelor, cercetătorii au făcut o corelație interesantă: felul în care te simți azi va influența acțiunile de mâine. Deci ai grijă ce pizza comanzi și cu cine o mănânci, s-ar putea să nu conteze doar pentru papilele gustative.
InSPORation
Intrăm azi într-o altă arie decât cea cu care te-am obișnuit și venim cu o campanie valoroasă de promovare turistică, pentru una dintre (deja) cele mai apreciate destinații - semn că unii înțeleg cum să nu se „culce pe-o ureche”.
Uite cum îi invită hawaiienii pe turiștii din întreaga lume să îi viziteze cu bun simț, tot cam așa cum te-ai aștepta ca musafirii să nu îți treacă pragul cu bocancii plini de noroi.
Așa-i că îți cam vine să îți faci bagajele și să iei și bunul simț cu tine?
Sweet & Spicy, bunătăți oferite de Tata Vlad.
De data asta, sub formă de text deștept proaspăt publicat de prietenul Groparu Nemernic, pe blogul său plin de comori: Nu mă mai prindeți voi pe mine la birou curând. Scurt extras:
„Pentru că mi s-a stricat monitorul de acasă și toată pandemia am fost suficient de puturos încât să nu mi-l aduc pe cel de la serviciu, am trecut pe la birou să termin un proiect. Asta după 2 ani jumate de work from home, sau home office, mai pe românește.
Am două cuvințele să vă explic senzațiile și trăirile: DEZAS-TRU.”
Intrați acolo pe link să vedeți cu ce belele vine la pachet întoarcerea la birou - promitem că e savuros!
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați fără să mai stați pe gânduri!
Cartea câștigătoare.
Luke Burgis, în cartea ”Wanting. Puterea dorinței mimetice în viața de zi cu zi”, face o declarație curajoasă: aceea că oamenii nu își doresc nimic în mod independent, ci imită ceea ce văd la ceilalți. Acest lucru influențează modul în care ne alegem prietenii, partenerii, cariera, vestimentația, vacanțele și celelalte alegeri pe care le facem.
O carte valoroasă care ne relevă tactici prin care putem transforma această voință oarbă într-una intențională. Și pentru asta nu e nevoie să renunțăm la a ne dori, ci putem căpăta un control mai mare asupra lucrurilor pe care le vrem și putem găsi mai mult sens în viața noastră.
Fascinant, nu?
ProVorbe.
”Talentul este expansiv, dar fragil.
Birocrația este îngustă, dar distructivă.
Pentru ca talentul să crească, birocrația trebuie să se ofilească.”
Birocrația încă pune piedici antreprenorilor, oamenilor creativi, inovatori, iar Daniel Pink, autor a 7 cărți dintre care 5 declarate de New York Times drept bestsellers, surprinde perfect consecințele.
Sursa foto: Irina Blok
Ce-am mai muncit
Li se zice în toate felurile: aroganți, absurzi, instabili, incoerenți, „panseluțe”, și parcă orice ar face, mereu sunt „prea” cumva. Sunt tinerii din generația Z.
Am apelat la cercetări solide și vă oferim un mic instrument de lucru care să vă ajute să îi înțelegeți mai bine pe reprezentanții noii generații și modurile în care ei vor schimba lumea.
La acest newsletter a muncit cu bucurie echipa Hacking Work: Daiana, Ioana, Izabella, Tomi, Ana, Sergiu și Doru, acompaniați de grafica lui Ionuț.
De producțiile video are grijă echipa Parametru, iar în prelucrarea episoadelor ne bazăm pe soluția software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare - merită citite și explorate frecvent. Iar dacă ai ceva important să le spui cititorilor noștri, scrie-ne și te-ajutăm: news@hackingwork.ro.
Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută în mod real - la fel și fiecare dintre ideile și poveștile pe care ni le transmiți. Îți mulțumim că ne ajuți să devenim mai pricepuți cu fiecare ediție.
Ne recitim joi, într-o nouă ediție. Servus!
Multumesc pentru acest newsletter care ma inspira!