HWNews #14: Karaoke, bere și vin la birou, tactici disperate și prea puțin inspirate. Tinerii și jobul: ce ne ține pe loc când nu ne mai place locul.
Bonus: Munca remote scumpește locuințele, introvertiții excelează în construirea relațiilor profesionale și Robotul Tesla este viitorul muncitor din fabrică.
Servus! Newsletterul Hacking Work atinge azi ediția 14 și are peste 3500 de abonați. Mulțumim că ne citești, ne corectezi când merităm și trimiți acest material către prieteni și colegi!
Scriem și vorbim clar, curajos și cinstit, ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Să îți fie de folos!
Birouri cu karaoke, mese de prânz, bere și vin.
Și oamenii tot nu revin.
Firmele IT din Timișoara au început să organizeze spectacole de karaoke, mese de prânz colective și petreceri cu tot soiul de ocazii și teme, doar-doar vor reuși să îi aducă pe angajați mai frecvent la birou.
În Cluj, am întâlnit deseori companii care organizează petreceri cu bere artizanală, întâlniri cu celebrități, micro-conferințe sau degustări de vinuri și brânzeturi scumpe, care au același scop: reconectarea oamenilor cu spațiul organizației și creșterea frecvenței cu care oamenii vin la birou.
Poate a venit momentul ca managerii să înțeleagă că oamenii vor reveni la birou doar dacă experiența socială, umană și profesională pe care le-o oferă acolo este în mod durabil și consistent mai valoroasă decât cea de acasă sau din călătoriile pe care le fac ca nomazi digital.
Pe de altă parte, ideea de a avea muzică bună în birou, de a plasa tonomate din care oamenii să își aleagă muzica favorită și de a organiza petreceri dansante este una care contribuie serios la dobândirea unui moral sănătos și a entuziasmului în echipă, ba chiar și a productivității.
Muzica este un factor pozitiv pentru sănătatea fizică și bunăstarea psihologică, arată studiile științifice, reducând anxietatea, presiunea sanguină și durerea și îmbunătățind memoria, tonusul, agerimea minții și calitatea somnului.
Sursa foto: Jeremy Bishop on Unsplash
Munca remote scumpește locuințele.
Circa 60% din creșterea prețurilor locuințelor în Statele Unite are ca și cauză directă munca la distanță, arată un studiu realizat de Federal Reserve Bank din San Francisco. Analiza datelor statistice arată o corelație puternică între cei doi factori: pentru fiecare punct procentual de creștere a muncii remote, prețul locuințelor a crescut cu 0,9 puncte procentuale.
Numărul celor care muncesc la distanță a crescut cu 16% între noiembrie 2019 și noiembrie 2021, ceea ce a dus la o scumpire cu 15% a costului caselor în America, scrie Business Insider. Muncind de acasă, oamenii reușesc să obțină venituri mai mari sau economii mai mari și descoperă că au nevoie de mai mult sau altfel de spațiu pentru activitățile profesionale, ceea ce îi determină să caute altă locuință.
Fenomenul nu pare a se atenua, un studiu Upwork arată că aproape 19 milioane de americani plănuiesc să se mute într-o altă locuință în următorul an.
Sursa foto: Kostiantyn Li on Unsplash
Profesii și salarii bune - ce să alegi?
60% dintre angajații din cele mai atrăgătoare profesii actuale spun că se simt bine recompensați financiar pentru munca lor, în comparație cu media de 49% dintre angajații din SUA. Aceste profesii sunt: management de produs (62%), inginerie (60%), imobiliar (59%), managementul proiectelor (58%), consultanță (57%), resurse umane (56%), finanțe (56%), achiziții (55%).
Pe ultimele 5 locuri regăsim: tehnologia informației, juridic, business development, marketing și contabilitate. Interesant este că cei mai mulțumiți de salariu se simt cei mai în măsură să ceară o mărire: 39% dintre managerii de produs intenționează să facă asta, comparativ cu doar 29% din forța de muncă a Statelor Unite.
Robotul Tesla, viitor muncitor în fabrică.
Elon Musk nu plănuiește să îl vedem pe Optimus Prime pe șoselele din lume, dar pe robotul Optimus Tesla cu siguranță îl vom vedea. Tesla folosește tehnologia dezvoltată pentru mașinile autonome pentru a crea roboți care să se ocupe de task-urile repetitive și plictisitoare din casă și birou. Optimus va fi testat chiar în fabricile Tesla, iar într-un viitor apropiat gigantul plănuiește să aibă mii de angajați roboți.
Foto: Robotul Tesla Optmus, testat transportând o cutie. Sursa: Tesla Live Show
Șefu’ care taie chefu’: Cum ne păcălesc liderii dictatori.
Despre tacticile de înșelăciune și seducție cu care acești conducători ne momesc și despre mijloacele psihologice pe care le folosesc pentru a câștiga putere am aflat de la Marius Cosmeanu și al său newsletter Savantgarde, unul dintre cele mai bune existente în România, #recomandăm tare.
Iată câteva dintre metodele-cheie ale dictatorilor parșivi:
Se prezintă ca apărători ai oamenilor de rând, care sunt adesea descriși ca victime;
Folosesc canalele de comunicare în masă pentru a manipula;
Sunt foarte talentați în a seduce folosind stimulente financiare și simboluri bazate pe statut.
Lipsiți de empatie și morală, alimentați de setea de putere personală, de natura machiavelică și înclinați spre răzbunare, acești lideri sunt un amestec de trăsături narcisiste și psihopatice.
Sursa foto: engin akyurt on Unsplash
Scurte și tari (1).
Birourile Open Plan, o nenorocire. ”Spațiile open office sunt îngrozitoare, fac rău și oamenilor și organizațiilor” scrie respectatul jurnalist și comentator David Brooks într-un articol de opinie din New York Times.
El oferă și referințe științifice pentru această afirmație categorică (cu care și echipa Hacking Work este de acord pe deplin): statisticile arată că oamenii din open office au cu 27% mai multe zile de concediu medical, cu 14% mai puține performanțe cognitive și, în mod ironic, cu 70% mai puține interacțiuni față în față. ”De dragul sănătății, al productivității și al colaborării, cu toții ar trebui să avem birouri compartimentate și uși care să ne ofere confort mental și liniște ca să putem lucra”, scrie Brooks.
___
Cam ce salarii sunt în firmele Big Tech? La Google cam toată lumea are peste 100.000 de dolari anual, brut, iar șeful cu Oamenii (Chief People Officer) ia chiar un milion, brut, anual. La Disney, plaja de salarii pentru angajații normali este între 100.000 și 180.000 de dolari, brut anual. Are Business Insider mai multe date, trebuie să navigați un pic, dar informațiile sunt valoroase.
___
Cursuri despre sensul în viață și fericire. MIT Sloan actualizează programa școlii și introduce noi cursuri adaptate contextului actual: Inteligența Artificială pentru afaceri, industrii creative – mass-media, divertisment și arte, urmărirea fericirii și a sensului în viață, Web3 și strategie: Blockchain, Metaverse și NFT Essentials și Alphanomics – o nouă abordare a analizei de securitate. MIT Sloan este printre cele mai bune școli de management din lume, așa că poate ar trebui să învețe și managerii de la noi câteva lucruri despre sensul vieții și fericire, ca să știe ce pot vorbi cu angajații tineri.
___
Unele pierderi de memorie sunt perfect normale. Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să faci ceva și să nu îți mai amintești ce? Nu-ți găsești cheile și nu mai știi unde ai parcat mașina? Lisa Genova, neurolog și autoare a mai multor cărți de succes, ne asigură că sunt normale aceste pierderi de memorie și nu avem motive de îngrijorare. Cel mai probabil, te concentrai la cu totul altceva și atenția ta era în altă parte când ai umblat ultima dată cu cheile sau când ai parcat mașina.
___
Al doilea job, ca să plătești curentul și gazul. Facturile la energie determină circa 5,2 milioane de britanici să își ia al doilea job, pentru a putea plăti facturile. 16% din cei chestionați într-un sondaj spun că au făcut acest lucru deja, iar 30% declară că se gândesc să își ia de muncă suplimentar dacă facturile vor fi așa de mari cum se preconizează. Guvernul Marii Britanii va introduce un cost maxim al energiei pentru fiecare gospodărie, care va fi de 2500 de lire anual.
___
Un mic manual de Leadership, de la Gallup. O resursă valoroasă pentru cei care vor să conducă oamenii în mod inteligent, eficient și cu succes durabil. Un instrument foarte bine structurat și ușor de parcurs, salvați la bookmarks și citiți de câte ori aveți ocazia.
#Știațică?
Cafeaua prelungește viața și ține inima sănătoasă. Dacă bei cel puțin două căni de cafea pe zi (chiar și fără cofeină sau cafea instant, ceea ce numim de obicei ness) ai toate șansele să trăiești o viață mai lungă și să reduci semnificativ riscul celor mai multe și periculoase boli cardiovasculare.
Cafeaua este parte a unui stil de viață sănătos și mărește considerabil speranța de viață. Este rezultatul unui studiu efectuat de cercetători australieni, pe o amplă bază date britanică (450.000 de oameni cu vârsta între 40 și 69 de ani).
Sursa foto: Byron Breytenbach on Unsplash
Ai ajuns la jumătatea newsletterului. Ce-i mai valoros abia acum urmează, scroll down sau citește-ne pe browser. 😊
Cum să fii un mentor bun?
Avem tendința de a crede că rolul unui mentor este doar acela de a-l ajuta pe ucenic pe plan profesional din punctul de vedere al abilităților tehnice. Dar e mai mult de atât. Una dintre cele mai importante etape este stabilirea unei relații care se bazează pe încredere, o relație unde atât mentorul cât și învățăcelul pot să vorbească deschis unul cu celălalt și să își exprime punctul de vedere fără teama de a fi judecat sau de a fi etichetat.
”În calitate de mentor tu ai rolul de a-l ghida și de a-i oferi posibilitatea de a găsi el singur soluțiile sau cum să își gestioneze oportunitățile. Tu pui întrebările și creezi contextul pentru o claritate mai mare. Dar nu ești persoana care are toate răspunsurile.”, spune Diane Brink, profesor adjunct de marketing la Facultatea de Management Kellogg, Universitatea Northwestern.
Nu evita conversațiile dificile și încearcă să oferi un feedback care să motiveze, nu să demoralizeze. Nu există o rețetă pentru a fi un bun mentor, dar cu siguranță un ingredient cheie este colaborarea și rezolvarea problemelor în echipă.
Începem sezonul 2 de Hacking Work Podcast!
Mai e foarte puțin până la începerea noului sezon Hacking Work Podcast, pentru care ne pregătim intens și muncim cu maximă determinare. E clar că ai ajuns aici fiindcă empatizezi cu misiunea noastră, așa că ABONEAZĂ-TE la canalul de YouTube și asigură-te că nu ratezi noile episoade, toate (cel puțin) la fel de curajoase precum cele din primul sezon!
Tot ceea ce muncim ne aduce cu un pas mai aproape de schimbarea pe care ne-o dorim - aceea de a ajuta oamenii din România să muncească și să crească firesc și cu bucurie, în companii umane, oneste și deschise. Pentru asta, avem nevoie (și) de contribuția și implicarea ta.
Scrie-ne în comentarii la acest video care sunt întrebările tale, ce teme ai dori să abordăm, ce arii consideri demne de explorare și ce invitați ai dori să vezi în noul sezon.
În primul episod, Doru Șupeală, gazda podcastului, va răspunde ideilor, temelor, provocărilor și întrebărilor adresate de fiecare dintre voi (n.r. hai să nu-i facem viața ușoară).
Tinerii și jobul: ce ne ține în loc, când nu ne mai place locul?
Cândva vechimea la locul de muncă era dovada seriozității și a priceperii. Un angajat care ieșea la pensie din locul în care și-a început cariera era privit ca un profesionist desăvârșit, care a trecut prin toate etapele meseriei sale și o cunoaște pe de rost.
Însă optica s-a schimbat masiv în ultimii ani, iar acum spiritul dinamic și capacitatea de adaptare sunt elemente cheie ale angajatului performant. Situația e atât de diferită, încât angajatorii adesea nu știu cum să gestioneze Generația Z și Milenialii care pleacă atunci când nu le convine ceva și care pun viața personală mai presus de carieră.
Cu toate astea, anul trecut a adus o schimbare de tendință, în direcția stabilității. Studiile arată că 42% dintre membrii Gen Z din România își propun să stea încă 5 ani la actualul loc de muncă, procent dublu faţă de 2021. Mai mult, doar 29% au spus că vor să plece mai repede de doi ani de zile, faţă de 39% câți erau în 2021. Proverbialele generații noi foarte volatile și pe care nu te poți baza par a fi mai degrabă înclinate spre siguranță în actualul climat incert.
Această schimbare de atitudine reprezintă o modificare a modelului lor comportamental. Iar asta ne-a făcut să ne gândim la motivele pentru care păstrăm un loc de muncă chiar și atunci când nu ne mai regăsim în el.
În pandemie, prioritățile angajaților au fost mai degrabă aspiraționale. Remunerarea onestă, echilibrul dintre muncă şi viaţa personală, flexibilitatea muncii dar şi mai multe oportunităţi de dezvoltare personală au ajuns în fruntea listei de priorităţi. Însă conform studiului “Global 2022 Gen Z şi Mileniali”, acum preocupările tinerilor țin mai degrabă de stabilitate, previzibilitate și gestionarea cheltuielilor tot mai mari.
Foto: Preocupările Generației Z și ale Milenialilor. Sursa: The Deloitte Global 2022 Gen Z and Millennial Survey
Întrebați ce îi ține în loc, cei mai mulți au invocat mai degrabă o combinație de argumente emoționale. E vorba fie despre motive negative precum frica de necunoscut, incertitudinea celorlalte oferte sau instabilitatea financiară, fie motive pozitive precum speranța că situația actuală se va îmbunătăți, șefii te vor observa sau salariul va crește.
Însă când îți evaluezi cariera ar trebui să te bazezi pe informații mai concrete și mai măsurabile de atât. Spre exemplu, ar trebui să răspunzi sincer la întrebări precum:
ești plătit corect pentru munca ta?
îți sunt recunoscute meritele și există posibilitatea să fii promovat?
mai ai ce învața aici sau te-ai plafonat?
superiorii tăi sunt de încredere și cinstiți cu tine și ceilalți?
mediul de muncă este unul sănătos sau unul toxic?
îți place cu adevărat ceea ce faci și rezonezi cu scopul angajatorului?
Răspunsurile acestor întrebări ar trebui să încline balanța deciziei tale. Pentru că oricât de dificil ar fi, dacă locul tău nu mai este în acea companie, atunci este timpul să pleci.
Iar dacă alegi să nu o faci, riscurile sunt multiple la rândul lor:
riști să te complaci și să rămâi la un nivel inferior atât profesional cât și financiar;
renunți la elemente de calitate a vieții: satisfacția personală, dezvoltarea altor pasiuni, lărgirea zonei de cunoștințe etc.;
pierzi șansa de a-ți renegocia contractul, ceea ce azi poate însemna o mulțime de beneficii.
Schimbarea locului de muncă nu este o decizie care se ia ușor. Însă pe termen lung, pentru sănătatea ta și a carierei tale, este indicat să îți evaluezi opțiunile cu regularitate și cât se poate de obiectiv.
Este acesta cel mai bun loc în care ai putea fi?
Dacă nu, poate e timpul pentru o schimbare.
Scurte și tari (2).
Fericirea, în patru zile de muncă. Cum să îți faci angajații fericiți? Treci la săptămâna de lucru de 4 zile. Cum ar fi să poți merge la acel meci de fotbal fără să fie nevoie să îți iei o zi de concediu sau să citești cartea aia pe care ai abandonat-o la Crăciun? Oferă-le angajaților o zi de odihnă pe bune, iar productivitatea și loialitatea vor crește, susține Joe O’Connor, CEO al organizației 4 Day Week Global.
___
Cum să faci ONE-on-ONE corect. Sesiunile Unu-la-unu cu colegii tăi de echipă pot fi mai eficiente dacă îi lași pe oameni să se pregătească, să explice ei cum își definesc succesul și să vorbească despre viitor analizând ce funcționează bine și ce trebuie să schimbe ca să poată progresa. Dacă sesiunea 1-on-1 e prost planificată, e pierdere de vreme, scrie Dan Rockwell pe blogul Leadership Freak.
___
Mithbusting: Introvertiții excelează în construirea relațiilor profesionale. Chiar dacă percepțiile noastre superficiale ne fac să credem că introvertiții sunt singuratici, asociali, necomunicativi și deci greu de implicat în relații cu colegii, știința ne contrazice. Două articole de cercetare foarte recente demonstrează că personalitatea introvertiților îi încurajează să fie empatici, să asculte atent și să înțeleagă profund, dezvoltând conversații mai bune și relații mai puternice, mai profunde. Deși nu se simt confortabil în mulțimi aglomerate, introvertiții iubesc oamenii și dau multă valoare relațiilor, respectându-și promisiunile și angajamentul relațional fără să fie guralivi și să promită marea cu sarea.
___
Start-up-urile plătesc mai bine decât giganții tech, în India. Câteva date scurse accidental pe Twitter arată că salariile inginerilor software sunt mai generoase în multe dintre companiile start-up inovatoare din India, care are deja peste 100 de uniconi, decât în firmele tradiționale din Big Tech. Semn că inovația are valoare, acum și în piața muncii, nu doar în business.
___
IT support, fără specialiști IT. Criza de specialiști IT a determinat companiile să creeze departamente întregi de suport tehnic în care angajații nu au background în software. Și tot mai multe companii se gândesc la utilizarea inteligenței artificiale pentru astfel de task-uri de sprijinire a clienților, dar și pentru prevenirea atacurilor cibernetice.
___
Marte: a doua planetă pe care o umplem de gunoaie. În 50 de ani de explorare a planetei ne-am făcut remarcați prin resturile lăsate pe suprafața ei. Ce sunt aceste gunoaie de pe Marte? Nimic altceva decât nave spațiale inactive, bucăți din navele spațiale prăbușite și hardware. Principala preocupare a oamenilor de știință constă în riscul pe care aceste resturi îl prezintă pentru misiunile actuale și viitoare.
Foto: Parașută și carcasa din spate în formă de con. Sursa: NASA/JPL-Caltech
#Știațică?
Creierul ”se recablează” după ce împlinim 40 de ani. În cea de-a cincea decadă de viață, creierul nostru începe să sufere o „recablare” radicală, care integrează și reconectează anumite rețele neuronale, cu scopul de a reduce efortul mental de importanță secundară și a ajuta procesele cognitive în anii care urmează, în condițiile în care puterea fizică este în scădere și „hardware-ul” îmbătrânește.
Cercetările arată că o dietă adecvată, exercițiile fizice regulate și un stil de viață sănătos pot menține mintea în stare bună de funcționare și pot amâna procesul de recablare, uneori până la vârste înaintate.
___
Motor electric versus motor pe benzină. Meciul autonomiei.
Mașinile electrice își îmbunătățesc performanțele, consumul și autonomia de la an la an, dar încă nu oferă confortul de deplasare pe distanțe la fel de lungi precum vehiculele cu motor pe benzină. Începând din 2021, vehiculul electric alimentat cu baterie parcurge în medie 217 mile (349 km) cu o singură încărcare. Este o creștere de 44% față de distanța maximă atinsă în 2017 și o creștere de 152% față de acum un deceniu.
Totuși, în 2021 autonomia medie a mașinilor cu benzină era de aproximativ 413 mile (664 km), cu un plin de rezervor, aproape dublu față de acoperirea motorului electric. Autonomia mașinii electrice depinde mult și de vreme, de viteza de deplasare și de condițiile de operare - în oraș se frânează mai mult, deci mașinile electrice se auto-încarcă mai mult.
Foto: Un grafic realizat de Visual Capitalist.
InSPORation.
Lantmännen este o companie multinațională de origine suedeză, un jucător global în agricultură și industria alimentară, cu specializare în cereale.
Am ales acest video pentru InSPORation nu fiindcă ar fi spectaculos, viral sau controversat, ci fiindcă este pur și simplu o execuție foarte bună într-o campanie de employer branding construită corect, structurat, logic și decent.
Vedem foarte clar puse în lumină trei elemente fundamentale ale culturii organizaționale și brandului de angajator: Purpose, Principles și People.
Trei elemente de informație esențială cu care orice angajator ar trebuie să își înceapă dialogul cu oamenii pe care îi invită să i se alăture: ce scop suprem avem, în ce credem și cum ne raportăm la lume și ce fel de oameni ne dorim în echipă.
Simplu, clar, frumos formulat, fără exagerări, fără cuvinte de lemn din corporateză, fără fraze găunoase de propagandă, fără a căuta senzaționalul, totul exprimat limpede, cu argumente, cu date valide și cu mult bun simț.
O campanie cu minte și cuminte, din 2018.
Sweet & spicy - bunătăți oferite de Tata Vlad.
Recrutorul: Nu te entuziasmează și motivează termenele limită, orele suplimentare și mediocritatea șefilor?! Chiar lucrezi pentru bani?!
O ilustrație The Workplace Comics care surprinde realist faptul că cei mai mulți conducători sunt orientați doar spre cifre, neavând nicio responsabilitate pe termen lung față de companie și oamenii lor. Asta, pe termen lung, devine o cultură organizațională toxică.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului. Savurați fără să mai stați pe gânduri!
Cartea câștigătoare.
Ne lăsăm conduși de anxietate și stări depresive din ce în ce mai des, deși abundența mesajelor motivaționale este mai intensă ca niciodată. Autorul cărții „O minte liberă. Cum să pivotăm către ceea ce contează”, Steven Hayes, ne oferă o posibilă explicație.
Se pare că ne-am construit o poveste despre noi bazându-ne pe îndemnurile dictatoriale ale societății în care orice situație poate fi văzută ca o amenințare. Steven Hayes a pus bazele programului de analiză comportamentală la Universitatea Nevada, unde este și profesor.
O carte scrisă cu empatie, care prin conținutul ei ne ajută să trăim mai curajoși și mai liberi.
ProVorbe.
„O vedetă vrea să se vadă urcând în vârf.
Un lider vrea să-i vadă pe cei din jurul lui ajungând în vârf.”
Învățături simple de leadership, de la Simon Sinek, un optimist care crede într-un viitor luminos și în capacitatea noastră de a-l construi împreună.
Ce-am mai muncit.
Ai avut vreodată un șef de rahat? Sau, mai rău, ai chiar astăzi un asemenea șef? În mod cert ți s-a întâmplat, din păcate e foarte răspândită specia asta, iar cei mai mulți sunt așa și nici nu își dau seama. Și tocmai despre asta am scris, pe larg, și în cel mai recent articol publicat pe blog, bazat pe cele 5 categorii de lideri de rahat identificate de profesorul Bill George de la Harvard Business School.
A venit vremea să vorbim mai des despre Leadershit, ca să îi ajutăm pe oamenii ăștia să conștientizeze că pășesc greșit și calcă în picioare oameni, idei, oportunități, companii și cariere.
Ajută-ne să realizăm propria antologie și scrie-ne în comentarii, din ce grupă făcea (sau face) parte exemplul tău?
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Newsletterul este creat, scris și expediat cu bucurie de Izabella, Daiana, Ioana, Tomi, Doru și Sergiu, acompaniați de grafica lui Ionuț.
Echipa Parametru se ocupă de producțiile noastre video.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Ne ajuți mult dacă ne oferi feedback și recomanzi Hacking Work către prieteni și colegi. Mulțumim pentru interes și încredere. Aici poți găsi toate edițiile noastre anterioare.
Newsletterul și podcastul Hacking Work ar putea fi un vehicul bun de comunicare pentru tine și compania ta, scrie-ne, discutăm și ne mișcăm repede: news@hackingwork.ro.
Ne revedem joi dimineață cu o nouă ediție. Servus!