HWNews #13: Descoperim flexitariatul, o nouă clasă socială și birourile biofilice. Dar și nevoia de atenție și respect pentru mămici și angajații mai în vârstă.
Bonus: Analiză amplă: De ce suntem atât de stresați, mai stresați ca niciodată?
Servus! Ajungem azi cu ediția 13 a Newsletterului Hacking Work la peste 3400 de abonați.
Mulțumim că ne citești, ne corectezi când merităm și trimiți acest material către prieteni și colegi.
Scriem și vorbim clar, curajos și cinstit, ca să mergem la serviciu, nu la scârbiciu. Să îți fie de folos!
O nouă clasă socială: flexitariatul.
Da, toți știm ce este proletariatul, clasa muncitoare în definiția marxistă. Mai recent, am aflat despre cognitariat, adică despre cei care muncesc în economia cunoașterii și sectoarele creative, cei care prestează mai degrabă munci ce țin de utilizarea intelectului, informației și cunoștințelor, a căror valoare economică produsă este mai degrabă conceptuală, artistică, digitală sau virtuală, decât materială.
Ei bine, Flexitariatul este acea categorie de lucrători din economia cunoașterii care consideră flexibilitatea ca un criteriu fundamental în relația cu angajatorul. Vorbim despre flexibilitate legată de locul activității și orarul activității, dar aceasta se poate referi și la volumul activității, termenele și condițiile de livrare și execuție, modalitățile de recompensare, instrumentele folosite și o mulțime de alte detalii care sunt abordate informal, nereglementat, la alegerea lucrătorului.
Ca un efect pozitiv al pandemiei COVID, circa 8% dintre profesioniștii din industriile creative specifice economiei cunoașterii muncesc de la distanță, după un program stabilit în mod autonom. Libertatea este valoarea supremă a acestor oameni, iar timpul personal este la fel de prețios ca libertatea. Noi echipa Hacking Work și mulți dintre voi, cei care ne citiți, suntem norocoși să facem parte din flexitariat. Citiți aici un articol de analiză mai amplu, despre acest nou segment socio-profesional.
Sursa foto: Karthik Thoguluva on Unsplash
Noi concepte pentru birouri: design home&cozy sau biofilic.
Companiile nu au renunțat la a încerca să își aducă angajații la birou, doar că unele dintre ele și-au dat seama cât de important este spațiul de muncă. Foarte mulți angajați au dezvoltat o anxietate când vine vorba de a lucra din nou de la birou, așa că pentru organizații e o adevărată provocare să le asigure angajaților confortul de acasă, dar și un loc unde pot fi creativi și productivi.
Cei de la Monday.com au un nou sediu în New York unde te simți ca acasă: nu există recepție, e o atmosferă plăcută, cozy, au o bibliotecă și un spațiu de recreere, poți asculta muzică de pe viniluri. Există și spații pentru yoga și meditație, iar mămicile se pot bucura de o cameră unde pot alăpta.
Spre deosebire de Monday.com, giganții din tech cum e Amazon sau Google aleg designul de tip biofilic. Acest nou design presupune folosirea unor ferestre mai mari cu o priveliște tip grădină sau parc, decorarea birourilor cu plante sau folosirea unor materiale cât mai naturale pentru podea și mobilă.
Foto: Biroul biofilic al companiei Nordea, în Gdynia, Polonia.
Țara unde Educația are capul plecat.
Miercuri, 5 octombrie, a fost Ziua Educației. Cum se sărbătorește această zi în România? Elevii și profesorii au zi liberă, deci educația este celebrată ca un fel de pauză de relaxare, nu ca un efort continuu de actualizare, dezvoltare și descoperire.
Avem această poză (noul ministru Ligia Deca, la Cotroceni, la numirea în funcție, 3 octombrie 2022), care ilustrează perfect starea, poziția și șansele Educației în România: plecăciune și supunere necondiționată.
Un gest tipic culturilor asiatice, care ne amintește de Geert Hofstede și de una dintre dimensiunile culturale naționale pe care el le măsoară: Distanța față de Putere.
Acolo unde această distanță este mare, creativitatea și inovația, curiozitatea, curajul, inițiativa, contestarea status-quo-ului și libertatea de gândire și de expresie sunt tare mici. Iar toate acestea sunt componente esențiale ale educației moderne și ale succesului pe plan profesional.
Câtă vreme ne creștem copiii într-un sistem rudimentar, depășit și opresiv, în care Șeful are întotdeauna dreptate și e privit ca un fel de divinitate, vom produce mai ales resursă umană ieftină pentru profesiile și joburile de mâna a doua și a treia ale lumii civilizate. Suntem săraci și mereu departe de performanță fiindcă avem o Educație a plecăciunii, supunerii și slugărniciei.
#Știațică?
Ce se ascunde în spatele unui emoji? Ei bine, câțiva cercetători dezvoltă un lexicon multidimensional al emoji-urilor (MLE) care ajută la decodificarea limbajului și a emoțiilor care se află în spatele acestor fețe zâmbitoare sau triste. Cuprinde 359 de emoji-uri împărțite pe opt emoții – mânie, anticipare, dezgust, frică, bucurie, tristețe, surpriză și încredere – și două sentimente generale – pozitiv și negativ. Este un instrument de evaluare și măsurare a modului în care oamenii folosesc emoji-urile și a emoțiilor pe care le comunică.
___
Progresul tehnologic duce la discriminarea celor în vârstă.
Tehnologiile moderne sunt inaccesibile, stresante sau de neînțeles pentru 91% dintre cei care sunt Baby Boomers (născuți între 1946 și 1964) sau fac parte din Generația X (între 1965 și 1980).
Majoritatea categorică a respondenților unui studiu se declară ”copleșiți” de noile tehnologii și îngrijorați de schimbările tot mai profunde și mai rapide aduse de inovația digitală, simțindu-se discriminați și excluși din societate și viața profesională, din cauza vârstei și dificultăților de adaptare.
Exercițiu de imaginație: te bârfesc colegii. Ce faci?
Într-una din edițiile anterioare am vorbit despre modul în care poți răspunde bârfelor despre tine și ce poți face.
Hai să discutăm despre asta. Tu ce ai face dacă ai afla că ești subiect de bârfă printre colegii de la muncă? Ai întâmpinat o situație de genul ăsta?
Suntem curioși care e opinia ta. Scrie-ne în comentarii.
Mămicile merită mai multă atenție și înțelegere.
Asociația ”La Primul Bebe” a lansat campania de conștientizare ”Vizibilitate Pentru Nevoile Mamelor”, care se desfășoară în perioada 3 - 9 octombrie 2022. Nevoile emoționale ale mamelor sunt importante, iar soții, partenerii, părinții, prietenii, dar și angajatorii ar trebui să le cunoască și să le respecte. Viitorul este astăzi în brațele mamelor, iar atunci când ele vor fi bine și societatea va fi mult mai bine.
Echipa Hacking Work susține campania și speră ca tot mai mulți angajatori să nu mai pună atât de multă presiune pe mame și pe femeile însărcinate. Iar atunci când se întorc la muncă să le ofere tot sprijinul pentru a se reintegra în echipă. Asta când li se respectă drepturile și li se dă posibilitatea de a reveni în companie, că de multe ori se întâmplă abuzuri care le lasă fără job.
Alătură-te și tu campaniei, pe Linkedin și Facebook. Distribuie mesajele campaniei sau imaginea cu mesajul tău preferat alături de sloganul campaniei: “Viitorul este astăzi în brațele mamelor, iar ele au nevoie de sprijin”. Capul sus și curaj, mămicilor!
Scurte și tari.
Partea nesănătoasă a muncii de acasă. Dacă muncești de la distanță, ai tendința să renunți la concediul medical, chiar dacă ești bolnav. Studii făcute recent arată că două treimi dintre americanii chestionați muncesc ca și cum ar fi sănătoși chiar dacă se simt rău, când lucrează de acasă. La fel și europenii: 63% dintre angajații europeni intervievați în 4.000 de companii au spus că sunt mai puțin înclinați să se declare bolnavi atunci când lucrează de la distanță sau în mod hibrid.
___
Ești recrutor? Nu mai stâlci numele candidaților. Dacă vrei să fii un recrutor mai bun, pronunță corect numele candidaților și dă-le feedback. O cercetare făcută de Greenhouse arată că 43% dintre candidați spun că recrutorii le-au pocit numele într-un interviu de angajare, asta arătând cam cât de mult le pasă acelor angajatori de oamenii cu care vor să lucreze. Peste 60% dintre respondenți au spus că ar mai aplica și în viitor la companiile care le oferă feedback în procesul de recrutare, chiar dacă nu le oferă un job.
___
Ce e biroul? Spațiu social sau loc de făcut treabă? Europenii se raportează foarte diferit la spațiul unde au biroul. 61% dintre olandezi, 56% dintre belgieni și 51% dintre francezi cred că biroul este un loc unde trăiești, te întâlnești cu oamenii și colaborezi în muncă. La polul opus, 53% dintre germani și 70% dintre britanici cred că biroul este strict pentru muncă și trebuie să petreci acolo cât mai puțin timp posibil, arată un sondaj recent, cu 3500 de respondenți din șapte țări europene.
___
Menopauza, motiv ascuns al demisiilor. Femeile care se luptă cu simptomele menopauzei rareori găsesc sprijin în cadrul organizațiilor, 20% din forța de muncă a Statelor Unite fiind afectată de acestea. 4 din 10 femei au prezentat simptome de menopauză care le-au afectat săptămânal performanța sau productivitatea la locul de muncă, conform unui studiu realizat de Biote. Peste 87% dintre respondente nu au vorbit cu angajatorul despre simptomele menopauzei, din cauza fricii de discriminare, sentimentelor de rușine, de a fi văzute ca fiind slabe sau de a găsi scuze. 17% dintre acestea au demisionat, fie s-au gândit să o facă.
___
Mici instrumente care te fac un lider mai bun. Profesorii și cercetătorii de la Wharton, una dintre universitățile de elită din Statele Unite, au adunat pe această platformă o mulțime de resurse de informație, educație și evoluție personală, de folos pentru cei care vor să își dezvolte abilitățile de lider. Cool.
___
Românii din Italia vor salarii mai mari. Presa italiană se smiorcăie: "Românii nu mai vor la muncă în Italia. E o prăbușire. Caută condiții mai bune." Ai naibii români, nu mai vor să lucreze pe doi bani și în condițiile de sclavie cu care s-au obișnuit badantele și cei care trag din greu, zi-lumină, în agricultura din Cizmă. Pe unde am mai auzit oare acuzații de felul ăsta? Oare pe la angajatorii băștinași?
___
DALL-E e acum deschis pentru toți. Softul DALL-E, care construiește imagini pe baza unor descrieri introduse de utilizatori și care se bazează pe Inteligență Artificială este de acum accesibil pentru oricine dorește să pună la încercare ”talentul” grafic al platformei. Primele execuții sunt gratis, apoi plătești proporțional cu volumul de ilustrații comandate.
Ai ajuns abia la jumătatea newsletterului. Ce-i mai bun abia urmează, scroll down sau citește-ne pe browser. 😊
Mitul genialului Musk, demolat de propria mesagerie.
Unele postări pe Twitter și corespondența lui Elon Musk ne arată un om mult mai simplu decât cel fabricat de campaniile de PR. Temele, conținutul și modul în care comunică Musk demolează mitul marelui geniu al tehnologiei și ne înfățișează un personaj plin de sine, cu un anturaj lingușitor. Zilele trecute s-a băgat ca musca în lapte în războiul din Ucraina, propunând ca Rusia să păstreze Crimeea, primind imediat o palmă morală binemeritată de la Zelenski.
Dar Musk cel dubios online nu e la prima izbucnire. Sute de mesaje trimise și primite de Musk vreme de câteva luni au fost dezvăluite publicului de un tribunal care judecă diferendul dintre Musk și Twitter (refuzul de a mai cumpăra platforma social media după ce promisese că o face). Mesajele dezvăluie gândirea mai degrabă improvizată și emoțională a găștii de prieteni miliardari a lui Musk, care nu demonstrează niciun fel de gândire strategică sau analiză profundă în corespondența analizată.
”Textele sunt suculente, dar nu pentru că ar fi ciudate, în special ofensatoare, sau pentru că ar oferi un plan general scandalos al lui Musk - dimpotrivă. Ceea ce este atât de iluminator despre mesajele lui Musk este cât de neimpresionanți, lipsiți de imaginație și adulatori par să fie bărbații puternici din contactele lui Musk. Cine a spus că nu există idei rele în brainstorming nu a avut niciodată acces la telefonul lui Elon Musk”, scrie Charlie Warzel, care face o analiză detaliată a celor 151 de pagini de mesaje, în The Atlantic.
Foto Reuters: Elon Musk în Mykonos, Iulie 2022, imediat după ce a retras oferta pentru Twitter
De ce are Estonia 10 unicorni și noi doar niște boi care fac politică?
România are circa 19 milioane de locuitori și o singură companie-unicorn, UiPath. Estonia are 1,3 milioane de cetățeni, dar este locul unde s-au născut cel puțin 10 unicorni (firme evaluate la peste 1 miliard de dolari): Skype în 2005, Playtech în 2007, Wise în 2015, Bolt în 2018, Pipedrive în 2020, Zego, ID.me și Gelato în 2021, Veriff și Glia în 2022. Adică 7,7 unicorni la un milion de locuitori, cifră care face Estonia ce mai inovatoare țară europeană.
Cum se întâmplă treaba asta? Uite o parte a explicației: Estonia are 95.000 de e-rezidenți non-estonieni, care au înființat până acum peste 22.000 de companii locale și au plătit în jur de 32 de milioane de euro în taxe, doar în 2021. Adică este un stat digital, transparent și prietenos cu antreprenorii. Noi avem ca prim-ministru un purtător de izmene kaki care nu poate citi coerent de pe foaie și a furat un doctorat.
Suntem mai stresați ca niciodată.
România: 15% furie, 25% tristețe, 34% durere fizică, 36% stres, 39% îngrijorare.
“If you’re feeling worse than ever, you’re not alone.” Așa începe un articol provocator al publicației Bigthink care atrage atenția asupra faptului că azi nivelul de stres, oboseală și nemulțumire este la apogeu. Asta poate părea greu de crezut sau chiar paradoxal, având în vedere că lumea are printre cele mai scăzute cote ale sărăcie din istorie, este la vârful ei tehnologic și, cel puțin în vest, avem acces la orice ne-am putea imagina.
Cu toate astea, anul 2021 a fost cel mai stresant de când există măsurători în acest sens. Asta rezultă dintr-un cumul al sentimentelor negative puternice, adică stres, tristețe, furie, îngrijorare și durere fizică. Astfel, 42% dintre intervievații din cercetări au exprimat sentimente de îngrijorare, 41% de stres, 31% de durere fizică și 28% de tristețe. Toate sunt în creștere cu câte un procent sau două față de anul trecut. Singurul indice care a scăzut puțin este cel al furiei, care stă la 23%.
Mergând mai departe, cercetătorii au descoperit 5 factori care contribuie major la nefericirea noastră: sărăcia, foamea, singurătatea, comunitățile nepotrivite și munca nesatisfăcătoare. Ele dau ceea ce se numește “Indicele Experienței Negative”.
Cu excepția foametei, probabil că fiecare dintre ele par a fi probleme cu care ne confruntăm zi de zi. Însă situația scapă de sub control atunci când comunități întregi cumulează mai mulți factori și se atinge o situație sistemică. Adesea grupurile sărace nu au acces la muncă, hrană, relații interumane de calitate sau împlinire. Toate astea pot face ca acest cocktail al nefericirii să se transforma destul de repede într-un molotov al revoltei.
Iar un alt element care acutizează situația este faptul că azi oamenii suferă de lipsa senzației de odihnă. Starea de oboseala continuă sau cronică vine atât de la muncă, cât și din alte griji personale, omniprezența știrilor negative, dar și din bombardamentul cu informații de pe toate gadgeturile. Și 2021 a reprezentat un an record și din acest punct de vedere. Evident, țările cu probleme majore de sărăcie și foame stau cel mai prost și la capitolul odihnă, însă surpriza sunt țările bogate care au scăzut major în clasamentul global al odihnei (ex. SUA, Finlanda sau Italia).
Chiar dacă nu ne putem compara cu extremele lumii, nici România nu stă foarte bine în clasamente. Cât despre răspunsurile românilor la factorii de stres, stăm așa: 15% furie, 25% tristețe, 34% durere fizică, 36% stres, 39% îngrijorare. Suntem în zona medie a Europei, dar în scădere a calității vieții, față de anii trecuți. Iar conform altui studiu, al Global 2022, costul vieţii este una dintre cele mai mari preocupări ale angajaților tineri de la noi și mulţi trăiesc de la salariu la salariu.
Foto: Preocupările Generației Z și ale Milenialilor. Sursa: The Deloitte Global 2022 Gen Z and Millennial Survey
Desigur, am fi tentați să punem nefericirea oamenilor pe seama celor două mari evenimente din ultimul timp, respectiv pandemia și războiul ruso-ucrainean. Însă compania de consultanță Gallup monitorizează nivelul de stres al populațiilor încă din 2006, iar trendul ascendent este vizibil de prea mult timp pentru a fi pus în cârca unui țap ispășitor atât de recent. Mai mult, sondajele s-au terminat în martie 2022, când războiul era abia la început și nu se preconiza prelungirea lui.
Foto: Ascensiunea globală a nefericirii. Sursa: Gallup Global Emotions 2022
Această statistică nu poate fi ignorată sub nicio formă. Starea de spirit a unei națiuni influențează puternic capacitatea ei de a lua decizii, de a progresa sau de a face față pericolelor interne și externe. Deci este în interesul nostru al tuturor, angajați, angajatori, vectori de decizie socială sau politică, să fim atenți nu doar la cum merge economia ci și la cum bate inima țărilor noastre și mai ales cum arată moralul oamenilor noștri. Pentru că sufletele oamenilor se alimentează cu împlinire, nu cu profit.
#Știațică?
Cum funcționează creierul unui dependent. Una dintre cele mai rudimentare părți ale creierului, sistemul de recompensare, s-a dezvoltat ca o modalitate de a consolida comportamentele de care avem nevoie pentru a supraviețui, eliberând dopamină. Substanțele care creează dependență declanșează un răspuns exagerat atunci când ajung la creier, el asociind această eliberare de dopamină cu substanța folosită. În timp, circuitele creierului se adaptează și devin mai puțin sensibile la dopamină. Atingerea acelei senzații de plăcere devine din ce în ce mai importantă, dar, în același timp, crește nivelul toleranței și este nevoie de o cantitate mai mare din acea substanță pentru a atinge acel nivel de dopamină.
Sweet and Spicy - bunătăți oferite de Tata Vlad.
Încet se revine la munca de la birou. Și ghiciți cum se desfășoară în multe companii? Da, tot prin discuții pe Zoom sau Teams. Este destul de clar că e nevoie de o reinventare a muncii de la birou.
Caricatura îi aparține lui Tom Fishburne, fondator și CEO al Marketoonist. În 2010, Tom a extins Marketoonist într-un studio de desene animate axat pe marketing de conținut și leadership. Au dezvoltat campanii de marketing personalizate pentru peste 150 de companii, inclusiv Adobe, Kronos, Lenovo Software, Dell, IBM, Deloitte și DBS Bank.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în Cluj. Savurați cu încredere!
Șefu’ care taie chefu’: Frica și amenințarea nu sunt metodele unui manager inteligent.
Unii angajatori creează și alimentează intenționat un sentiment de frică și nesiguranță a locului de muncă în rândul angajaților pentru a-i motiva și pentru a reduce unele costuri. Cum adică? Ei bine, este puțin probabil ca angajații nesiguri și speriați să mai ceară majorări salariale sau alte beneficii.
Deși se cunosc efectele negative ale nesiguranței locului de muncă asupra sentimentului de conexiune socială, identitate și sănătate fizică și mintală, acest obicei toxic continuă să fie o practică des întâlnită. Surprinzător sau nu, chiar Facebook și General Electric au utilizat, în mod strategic, amenințarea privind pierderea locului de muncă pentru a crește performanța.
Un studiu realizat de Harvard Business Review reflectă faptul că acest sentiment de nesiguranță nu a avut un efect pozitiv asupra performanței niciodată, deși angajații munceau suplimentar și încercau să fie cât mai necesari organizației. De ce făceau asta? Credeau că în felul ăsta nu vor putea fi concediați.
Cei care se tem și se simt nesiguri vor fi motivați să muncească mai mult, însă amenințarea cu pierderea locului de muncă, stresul, frustrarea, resentimentele și epuizarea asociate volumului suplimentar de muncă îi vor împiedica să performeze la adevărata valoare și pe termen mediu și lung. Aceștia sunt mai predispuși să încalce regulile și să nu respecte protocoalele, fapt care duce la o și mai mare insecuritate privind siguranța locului de muncă – totul transformându-se într-un cerc vicios.
Sursa foto: Karan Mandre on Unsplash
Ce-am mai muncit.
Dovezile științifice demonstrează că wellbeing nu este doar un concept de HR care sună bine, ci reunește toate acțiunile realizate de o companie pentru a asigura o stare de bine angajaților, având impact direct în productivitatea firmei.
În articolul de săptămâna aceasta descoperim cât de mare relevanță are starea angajaților asupra eficienței lor și, implicit, asupra productivității și succesului companiei, dar și cum pot angajatorii să asigure și să susțină starea de bine a angajaților.
Newsletterul este creat, scris și expediat cu bucurie de echipa Hacking Work: Izabella, Daiana, Ioana, Tomi, Doru, Ioana și Sergiu, acompaniați de grafica lui Ionuț.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊 .
Echipa Parametru se ocupă de producțiile noastre video.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Ne ajuți mult dacă ne dai feedback și recomanzi Hacking Work către prieteni și colegi.
Mulțumim pentru interes și încredere. Aici poți găsi toate edițiile noastre anterioare.
Newsletterul și podcastul Hacking Work ar putea fi un vehicul bun de comunicare pentru tine și compania ta, scrie-ne, discutăm și ne mișcăm repede: news@hackingwork.ro.
Ne revedem luni cu o nouă ediție. Servus!
Le tin un discurs colegilor.
Asta as face in cazul in care as fi barfit la serviciu.