Servus, bun găsit la Hacking Work Newsletter și SPOR la citit!
Scriem cinstit, curajos și clar, pentru a avea serviciu nu scârbiciu și Leadership, nu Leadershit. Am ajuns deja la Ediția 4 și la aproape 2000 de abonați (mulțumim pentru încredere!), așa că merită să (re)citești și edițiile anterioare: 3, 2 și 1. Gata, start!
Un nou trend: Quiet Quitting
Quiet quitting, un concept nou accelerat de pandemie, este modul prin care angajații fac doar minimul necesar la locul de muncă și refuză să se implice în activități dincolo de fișa postului. Revista Forbes numește fenomenul Ghost Quitting și îl definește ca muncă făcută strict cât să nu fii dat afară.
Practic, omul nu demisionează, dar nici nu prea mai este implicat în ceea ce face la muncă. Este o formă de prezenteism, dar care nu are ca fundament o stare de natură medicală, ci una de natură psihologică: confortul personal devine mai important decât efortul profesional.
Această formă de renunțare mentală la entuziasmul cu care altădată făceam un pic mai mult decât ni se cere are ca principale cauze epuizarea din cauza volumului de muncă și lipsa echilibrului dintre viața profesională și viața personală, sesizate de toți dar resimțite mai ales de Generația Ze. Aceste simptome duc la scăderea satisfacției, lipsa entuziasmului și scăderea nivelului de implicare.
Un studiu realizat de Gallup în 2021 ne spune că doar 36% dintre respondenți se declară implicați la locul de muncă, nivelul angajamentului scăzând activ în anul 2020. Un video pe această temă, postat de către @zkchillin în platforma TikTok, a devenit viral având peste 830.000 de vizualizări și peste 4300 de comentarii din partea oamenilor care au declarat că au adoptat aceeași abordare minimală a profesiei, această tactică ajutându-i la diminuarea stresului.
Photo by Zhang Kenny on Unsplash
Munca remote și posturile în IT, vedetele momentului.
Atractivitatea locurilor de muncă din economia digitală a crescut cu 15%, în ultimii doi ani, ca răspuns la pandemie, în cei doi ani anteriori pandemiei rata de creștere fiind de doar 1%. O analiză a anunțurilor de locuri de muncă de pe LinkedIn a arătat că, până în februarie 2020, doar 6% dintre companiile din SUA ofereau locuri de muncă la distanță, procent care a ajuns la 34,2% în februarie 2022.
Munca remote poate fi motorul de dezvoltare al creativității și al afacerilor, arată studiul prezentat de Harvard Business Review, care afirmă că o forță de muncă diversă din punct de vedere geografic ar putea duce la creșterea diversității demografice, care s-a dovedit a fi corelată cu creșterea creativității și a cotei de piață a companiilor.
Salariul, și acum un tabu.
Andrea Derler, Cercetător Principal la compania Visier, susține că există o discrepanță între informațiile pe care le dețin și vehiculează angajații din generațiiile Z și Baby Boomers. GenZ comunică mai des despre subiecte ca „salariu”, beneficii, dar nu înțeleg foarte bine procesele care stau în spatele stabilirii compensațiilor.
Conform unui sondaj realizat de compania de software Visier, 79% dintre respondenți au spus că își doresc transparență parțială, în timp ce 32% au declarat că își doresc transparență totală în ceea ce privește veniturile membrilor echipei.
Furtună în piața muncii
Conform unui sondaj al platformei Team Blind, 90% din angajații IT nu mai sunt siguri de locul lor de muncă, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Iar discuțiile despre recesiune, concedieri și blocarea anumitor poziții au pus paie pe foc chiar și în companiile gigant, precum Airbnb sau Twitter. Viața din tech nu mai e atât de roz, au început să dispară și beneficiile: Meta a anulat spălătoria și curățătoria gratuite, Google a tăiat ședințele de fitness gratuite, iar Dropbox a eliminat mâncarea de lux, sala de sport, sala de meditație și sala de jocuri.
De la începutul lunii iulie, foarte multe firme mari au anunțat concedieri în masă - de la Tesla și Netflix, până la Shopify, Ford sau Walmart. Lista făcută de FastCompany e uriașă: Soundcloud renunță la aproximativ 20% din forța de muncă, Oracle desființează câteva mii de posturi, Rivian pierde aproximativ 6% - 840 de posturi, Lyft taie 60 de posturi, Netflix închide 300 de posturi, iar Coinbase trimite acasă aproximativ 18% dintre angajați. Compania americană de servicii financiare Robinhood concediază 23% dintre angajați și își încheie activitatea în două locații.
Restructurările din companiile de tehnologie afectează direct mii de oameni și par a fi doar semnalul pentru o criză și mai gravă care va afecta și alte sectoare. În ciuda valului de concedieri, criza de specialiști rămâne nerezolvată: o cercetare comandată de CNBC arată că 64% dintre cei care au roluri de lider în companii declară că este foarte greu să găsești oamenii potriviți pentru pozițiile deschise. În același timp, companiile aeriene și cele din domeniul turismului luptă încă fără succes să angajeze personal.
Concediezi? Nu o face ca Shopify, prin e-mail.
Deși i-am lăudat săptămânile trecute pentru mesajul foarte transparent al CEO-ului, care explica situația grea și oferea o reacție empatică pentru cei ce urmau a fi disponibilizați, Shopify intră de această dată în vizorul criticilor, pe bună dreptate: și-au concediat aproximativ 10% din angajați printr-un simplu e-mail. Degeaba punctezi la PR prin mesajul scris de CEO, dacă procesul de disponibilizare este atât de rece și dur. Cu un pic de decență și curaj, vestea rea ar trebui dată omenește, deschis, personal și cu empatie pentru fiecare.
___
Ai pierdut angajați buni? Adu-i înapoi.
Aproape o treime dintre angajații care au renunțat recent la un loc de muncă spun că s-ar putea întoarce la fostul angajator. Fenomenul se numește ”angajații-bumerang”. Îți poți reapropia foștii angajați: trebuie doar să găsești momentul perfect dintre plecarea și reîntoarcerea lor, și să-i pui la curent cât mai repede posibil cu schimbările făcute cât au lipsit. E important să lași loc de „bună ziua” în relația cu toți cei care pleacă și să înțelegi că, deși au mai fost în firmă, și cei care se întorc au nevoie de un proces corect și complet de onboarding.
Vești bune de la oameni buni.
Dacă vrei un job fain în IT, ar trebui să vorbești cu oamenii de la DevNest, prietenii noștri, care pe lângă faptul că sunt la fel de buni și faini ca noi, caută oameni la fel de buni și faini pentru a fi parte din echipă. Posturile disponibile în acest moment sunt: Full Stack JavaScript Developer, PHP Developer, DevOps Engineer, React Native Developer și QA Automation Engineer. Încă o veste faină: DevNest își va deschide birou la Timișoara din această toamnă și caută un Branch Manager, așa că pune mâna și candidează sau dă de veste prietenilor tăi care se potrivesc acestui rol.
___
Din toamnă relansăm programul Evobyte. Pregătim intensiv juniori excepționali pentru industria de software. Suntem în căutare de firme IT partenere, care vor să aibă un program de internship de înaltă ținută profesională. Venim noi cu experții (o echipă de super-traineri, ingineri software cu experiență didactică de înalt nivel), care au pregătit un program de training intensiv în C# și Java.
Firmele își aleg internii și îi plătesc, iar de partea teoretică și coordonarea proiectelor practice personalizate pentru companie ne ocupăm noi. Dacă faci parte dintr-o companie de oriunde din țară care ar fi interesată, musai dă-ne de veste la doru@scoalaspor.ro, iar dacă nu, împrăștie vestea mai departe.
___
Campionul mondial David Popovici merge la Medlife înainte de orice competiție, pentru a-și verifica parametrii de sănătate. David a devenit ambasador RoMâine, platforma de sănătate prin care MedLife face România bine, pentru că sănătatea noastră morală este la fel de importantă ca sănătatea fizică.
În altă ordine de idei, David donează casca și ochelarii cu care a câștigat titlul de campion mondial pentru o cauză umanitară, așa că dacă oferi minim 25 de lei, participi automat la tragerea la sorți.
___
Dă-ne un pont. Dacă ai (po)vești bune și crezi că locul lor este în Hacking Work Newsletter, scrie-ne. Ne vom bucura să ducem știrile, ideile și poveștile tale către miile de oameni care ne citesc săptămânal.
Ce să NU faci la team building.
După doi ani de pandemie companiile simt că au pierdut legătura cu angajații, iar cei nou-veniți nu s-au integrat foarte bine în echipă. Înainte de pandemie dacă simțeau că scârțâie un pic lucrurile, organizațiile planificau o ieșire cu echipa undeva în afara orașului cu un program stabilit și lucrurile parcă erau mai ok.
Doar că acum metoda asta de a face oamenii să se distreze pe o rețetă prestabilită nu prea mai funcționează. Activitățile de tipul escape rooms (o cameră unde trebuie să rezolvi enigme, puzzle-uri), vânătorile de comori sau karaoke fac parte din capitolul ”Iar facem asta?”, spun cei de la Level Man, care susțin că ”jocurile distractive” alese nepotrivit nu fac decât să crească disconfortul participanților.
Mulți angajați fie vor refuza să participe, fie vor veni în team building ca ”să dea bine” la evaluare. Așa că ar fi bine să le propui activități, dar să fie alese de ei și să-i lași să decidă cum vor să își petreacă acel timp. Nevoia de flexibilitate resimțită în ultima perioadă se poate simți și în acest tip de activități, iar dacă tot e despre clădirea echipei, dă-le membrilor și opțiunea de a decide cum vor să o facă.
Stresul la muncă afectează sănătatea.
O știam cu toții, însă acum știm exact și cum o face. Suprasolicitarea, presiunea și anxietatea de la locul de muncă se pot răspândi treptat și în alte aspecte ale vieții tale, afectându-le major. Un studiu realizat de Universitatea Texas A&M a constatat că, dacă ești îngrijorat, este mai probabil să te simți și epuizat fizic.
Somnul este fundamental pentru sănătatea și bunăstarea fizică, dar și pentru reducerea riscurilor de obezitate, boli de inimă, hipertensiune arterială, depresie, diabet și a anumitor tipuri de cancer, însă calitatea lui este grav afectată de diverși factori de stres.
Iar dacă energia, greutatea și somnul nu au fost suficiente, cercetările amănunțite publicate de American Psychological Association au relevat că atunci când angajaților le lipsesc relațiile puternice cu colegii de muncă, și durata de viață este afectată.
Un nou studiu realizat de Joblist a descoperit că cele mai eficiente modalități de a reduce stresul sunt meditația (care a funcționat pentru 81% dintre respondenți), yoga (68%), plimbările (67%) sau muzica (65%). Angajații au considerat că pauzele, cititul, conversațiile cu colegii de muncă și blocarea notificărilor de pe telefon sunt de asemenea eficiente. În concluzie: clădește relații eficiente și plăcute, nu te feri să îți exprimi neliniștile și să ceri ajutorul, atunci când e cazul. Mai mult decât locul de muncă, sănătatea ta e în joc!
Cum îți protejezi creierul în era digitală?
Trăim în era digitală, astfel că toți suferim de aceeași boală: scrolioza, boala scrollatului pe rețelele sociale. Suntem bombardați de sute de informații, notificări și mesaje de la diverse aplicații, de multe ori concomitent, astfel că de la a te folosi de tehnologie și până la a fi dependent de ea e doar un pas. Jocurile, shopping-ul sau consumul de divertisment pornesc ca obiceiuri, dar devin adicții.
Dr. Carl Marci, psihiatru și neurocercetător la Harvard, crede că există speranță și că vom atinge echilibrul între viață și tehnologie, doar că avem nevoie să înțelegem bine consecințele negative ale unui consum mare de experiențe digitale și să ne antrenăm creierul pentru a deprinde obiceiuri sănătoase. Corect antrenat, cortexul prefrontal, responsabil de conexiunea cu cei din jur, ne ajută să ne dezvoltăm empatia, una dintre capacitățile cele mai importante în formarea relațiilor cu oamenii și păstrarea echilibrului în viață.
___
Noaptea e doar pentru somn. O serie de cercetări științifice demonstrează că mintea umană nu este construită pentru a funcționa după miezul nopții. Este nesănătos și distructiv să ne obișnuim cu un ritm de activitate nocturnă; noaptea este făcută pentru odihnă, acumulare de energie și recuperare. Receptivitatea creierului față de stimulii negativi este neobișnuit de sporită noaptea, când emoțiile negative, stresul, depresia, tendințele suicidare și propensiunea pentru consumul de substanțe periculoase pot atinge cote alarmante.
___
Cafeaua luptă cu depresia, dar alungă fericirea. Un studiu efectuat pe 36.729 de participanți arată cum consumul de cafea nu are legătură semnificativă cu bunăstarea psihologică, ba chiar există studii care arată că peste 4 cești de cafea pe zi duc la niveluri mai scăzute de fericire susținută. Cu toate astea, studiile prospective au descoperit asocieri între consumul de cafea și un risc redus de depresie - poate asta explică de ce încă reziști la scârbiciu :)
WFH contribuie la diminuarea inflației. Conform unui document scris de cinci economiști și publicat de Biroul Național de Cercetare Economică SUA, pe fondul majorării ratelor dobânzilor în lupta cu inflația, munca de acasă ar putea ajuta la diminuarea acestui fenomen. 38% dintre angajatori și-au extins oportunitățile de a lucra de acasă pentru a reduce „presiunile de creștere a salariilor”.
___
Lindstrom: productivitatea e sus, dar creativitatea s-a prăbușit.
O mare parte dintre oamenii creativi, printre care cei din domeniul marketingului, au tot mai multe blocaje mentale și stau cu orele în fața unui document Word pentru a scrie 5 cuvinte. Cauza principală identificată de Martin Lindstrom este utilizarea excesivă a dispozitivelor cu ecran care omoară încet, dar sigur, mintea creativă.
Șefu’ care taie chefu’ (povești reale, fail-uri mondiale).
În anul 2000, pe când era doar o micuță firmă de la care închiriai casete video și DVD-uri prin poștă, Netflix a făcut managementului de top de la Blockbuster oferta de a cumpăra compania pentru 50 de milioane de dolari. CEO-ul Blockbuster nu a fost interesat de ofertă pentru că era convins că Netflix este o „afacere de nișă foarte mică” și în acel moment chiar era pe minus, pierdea bani.
Gigantul de servicii de închiriere de filme și jocuri video pentru acasă Blockbuster a fost fondat în 1985 și, la apogeul său din 2004, avea 84.300 de angajați în întreaga lume și 9.094 de magazine. În imposibilitatea de a face tranziția către un model digital, Blockbuster a declarat falimentul în 2010. În iulie 2017, Netflix avea 103,95 milioane de abonați în întreaga lume și un venit de 8,8 miliarde USD.
Asta înseamnă să ai un șef care nu înțelege evoluția și nu îmbrățișează schimbarea, creativitatea și inovația. Găsești toată povestea în cartea ”No rules rules”, una dintre cele mai bune cărți de management din lume, scrisă de Reed Hastings, CEO al Netflix și Erin Meyer, profesor la INSEAD.
Cum ții copiii ocupați când lucrezi de acasă?
Lucrul de acasă poate fi extrem de provocator mai ales dacă ai copii. Redacția The Verge a întocmit recent o compilație de soluții care ajută copiii și părinți să coabiteze în pace și bucurie, chiar și pe durata ședințelor prin Zoom. Folosește creioane, markere, hârtie de desenat, fă-le un mic birou lângă al tău, caută jocuri educative, alege desene animate istețe, învață-i să citească ori să asculte povești interesante.
Românie, plai de doare
Suntem și noi campioni la ceva: criza demografică. Conform datelor publicate de CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalităţii, cu 15,26 decese la mia de locuitori, fiind depășită doar de Serbia. În plus, ne aflăm la coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar, ocupând locul 207 din 228 țări analizate, iar în acest an, 4,37 români dintr-o mie părăsesc ţara.
___
Salarii mai mari pentru bugetari. Cei din mediul privat concediază angajații part-time, dar salariile celor din sectorul bugetar cresc. Din nou. De creșteri salariale vor beneficia și angajații ministerelor Culturii, Transporturilor și cei ai Institutului Național de Statistică, anunță ministrul Muncii Marius Budăi.
___
Cât se câștigă din HR, în România?
Sectorul HR în România e caracterizat de discrepanțe: în timp ce pentru 72% dintre angajații din HR media salarială este de cel mult 4.000 de lei, salariul unui manager de resurse umane poate ajunge până la 20.000 de lei lunar. Un manager de personal poate ajunge să încaseze 16.000 de lei net, iar un business development manager - 15.000 de lei.
Conform Salario, comparatorul salarial marca eJobs, venitul mediu al celor care lucrează în resurse umane este de 3.800 de lei – 32,8% au un salariu lunar cuprins între 2.000 și 3.000 de lei, 28,8% încasează între 3.000 și 4.000 de lei și 24,2% între 4.000 și 7.000 de lei. Extremele, cei cu salariile cele mai mici și cele mai mari, cumulează 14,1% din total și sunt distribuiți astfel: 10,8% câștigă cel mult 2.000 de lei, 2,5% între 7.000 și 10.000 de lei și 0,8% peste 10.000 de lei.
Jobul ideal: plătit să nu faci nimic. Japonezul Shoji Morimoto are un tarif de 85 de dolari/sesiune, iar clienții lui îl angajează pentru serviciile inedite, cum ar fi prezența lui la semnarea unor acte de divorț ori pentru a face cu mâna la plecarea trenului. Așa-i că v-ați dus un picuț cu gândul la angajatul nostru de la Cotroceni?
___
Vrei să iei decizii mai bune? Folosește pixul și hârtia. Oamenii sunt mai predispuși să aleagă opțiunea sănătoasă sau responsabilă atunci când iau o decizie folosindu-se de materiale palpabile, decât atunci când o fac pe telefon sau pe o tabletă digitală. Utilizarea pixului și hârtiei face ca o decizie să se simtă mai reală și, prin urmare, mai reprezentativă pentru decident, determinându-l în cele din urmă să facă alegerea corectă, arată un studiu realizat cu implicarea a peste 2.500 de participanți din SUA și China.
______
Recunoștința te scoate la lumină. Trăim într-o lume rece, în care cinismul și pragmatismul se îmbină deseori cu pesimismul. Exersarea recunoștinței este indicată de psihologi ca metodă eficace de evitare a stărilor negative. Recunoștința este un catalizator prin care devii concentrat spre exterior și te eliberezi de preconcepțiile și tiparele care îți inhibă potențialul. Identifică oamenii față de care ești recunoscător și spune-le, fă o vizită cuiva, pune mâna pe telefon și începe să-ți exprimi recunoștința.
___
Pantofii cu toc îți fac mai mult loc. Relația pe care o avem cu încălțămintea are funcții sociale și psihologice, demonstrează o expoziție a Fashion Institute of Technology. Tocurile, purtate mai întâi de bărbați, au fost întotdeauna un simbol al statutului, iar după răspândirea lor în rândul femeilor, au devenit și un simbol al sexualității și un ajutor în obținerea unor beneficii sociale.
#Știaică? Plasma sanguină întinerește creierul. Cercetătorul Tony Wyss-Coray și colegii săi de la DH Chen au descoperit că șoarecii îmbătrâniți care au fost tratați cu infuzii intravenoase de plasmă provenite de la șoareci mai tineri au prezentat o creștere a numărului de neuroni, creșterea activității neuronale, reducerea inflamației creierului și au devenit mai inteligenți. Sunt aceste descoperiri aplicabile și oamenilor? În studiile clinice, perfuziile de plasmă tânără au produs beneficii semnificative pacienților cu Alzheimer.
___
InSPORation. Azi avem un video din campania de employer branding „Makers Wanted” a companiei Rockwell Automation. Executat impecabil de niște oameni care au reușit să descrie fiecare profesie din cadrul companiei într-un mod inedit. Cei din echipa de marketing sunt numiți „noisemakers & merrymakers”, iar cercetătorii devin cei care fac imposibilul posibil.
___
ProVorbe. Cristian Dascălu, în episodul Hacking Work de ieri:
Sweet & Spicy. Recunoști în situația asta pe șeful tău sau pe cineva de la HR? Ilustrația este realizată de Someecards:
Cartea câștigătoare. Daniel Pink este autorul celei mai faine cărți despre motivație, ”Drive”, iar în 2022 vine cu o nouă carte excepțională, bazată pe analiza unui volum uriaș de studii academice.
Uitați de cântecul lui Edith Piaf! Este ok să ai regrete, fiindcă regretul ne face mai umani și mai buni. Dacă este înțeles și asumat corect, regretul ne ajută să ne îmbunătățim deciziile, ne sporește eficiența și de conferă un sens mult mai profund al vieții. Găsiți cartea la Editura Publica, vedeți că de multe ori au și promoții pe site.
Ce-am mai muncit recent.
Miercuri am lansat un nou episod al podcastului Hacking Work, în care îl avem invitat pe Cristian Dascălu, cofondator Libertate.init și antreprenor. Cristian și-a asumat misiunea de a schimba industria IT din România, iar prin programul Libertate.init, alături de echipa sa, a ajutat sute de programatori să-și scaleze veniturile din freelancing. Este implicat în construirea unei comunități pe YouTube prin care își dorește să ridice stima de sine și încrederea profesioniștilor.
În noul articol de săptămâna asta de pe blog îți prezentăm șapte arii de specializare frecvent căutate de angajatori, care, odată ce le stăpânești, îți cresc valoarea în piața muncii. Acestea te vor ajuta în carieră și îți vor aduce venituri suplimentare cel puțin satisfăcătoare. Ție care dintre cele șapte îți surâde?
Acest newsletter este creat, scris și expediat de echipa Hacking Work: Ioana, Daiana, Izabella, Tomi și Doru, ajutați de grafica lui Ionuț.
Proiectele Hacking Work sunt susținute de MedLife și DevNest.
Pluria, Undelucram.ro și Școala SPOR au pus la cale acest concept.
De producțiile video se ocupă echipa de la Parametru.
Ne găsești pe 🟠Youtube, 🔵Spotify, 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram și 🔵Twitter.
Îți mulțumim că ne citești și ne ajuți să creștem. Știi tu: Comment, Share, Like, Subscribe. Servus, ne revedem joia viitoare cu un nou newsletter.