Hacking Monday #61: „10 la BAC, am învățat de pe TikTok”. 8 studenți predau lecții „pe înțelesul oricui” și publică manuale alternative.
Bonus: După calorii, tinerii vor și impactul mâncării asupra mediului în meniu; Cum construim organizații sănătoase, idei de la Magor Csibi; Extra: 3 moduri prin care să exersezi versatilitatea.
Servus! Știm, azi începe școala, iar timpul se măsoară în haos și entuziasm. Indiferent dacă ești părinte sau nu, ia cu tine un strop de răbdare și câteva idei proaspete, care să te inspire întreaga săptămână.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
8 studenți români predau lecții pe TikTok și creează manuale moderne pentru BAC: „Nu ne-am propus să concurăm cu profesorii”.
Bacademia transformă pregătirea pentru Bacalaureat printr-un proiect educațional inovator, adaptat pe nevoile, caracterul și stilul de învățare ale tinerilor de azi. Totul a început în 2022, din ideea unei studente din Cluj, Bianca Ionescu, care și-a dorit să transforme „toceala” în „înțelegere”. Cu ajutorul altor șapte colegi, ea a creat lecții accesibile pe TikTok pentru a face materia mai ușor de parcurs și învățat. Proiectul a evoluat azi în cea mai tânără editură românească, fiecare student publicând câte o carte. Manualele sunt acum folosite și de profesorii care preferă să ajungă mai ușor la elevi, combinând tehnologia cu educația tradițională, în meditații sau la clasă. Dintre cei 3.000 de elevi ajutați până acum prin această metodă, majoritatea au promovat examenul cu note de peste 9,50, unii obținând chiar nota 10.
„Generația Z s-a săturat de culegerile groase, scrise alb-negru, și de profesorii care nu știu cum să adapteze conținutul de la clasă. Sistemul de educație ar trebui să aibă parte de un update, într-adevăr, însă nu ajută nici faptul că toți utilizează aceleași șabloane. Prin culegerile sau clipurile Bacademia, noi nu ne-am propus niciodată să concurăm cu profesorii, ci ca aceștia să ia în considerare și noua metodă de a învăța.”, concluzionează Bianca.
La început de nou an școlar, tinerii au și un mesaj pentru elevii care intra acum în clasa a XII-a: „Amintiți-vă că sunteți mai mult decât un rezultat. Bacalaureatul este doar o etapă din viața voastră, nu un capăt de drum. Indiferent de rezultatul obținut, să știți că sunteți valoroși și capabili de realizări mărețe.”
____
Un ciclist român traversează Europa pe bicicletă pentru a sprijini educația STEAM. Emil Cențiu, ciclist român și dezvoltator de software din Londra, pedalează pe bicicletă 2462 km prin 10 țări, timp de 17 zile, pentru a strânge fonduri pentru Romanian Science Festival. Fondurile strânse vor susține inițiative educaționale în mediul rural și achiziția de materiale pentru experimente științifice. De la ce vine STEAM? Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică. Prin această expediție, Emil își combină pasiunea pentru ciclism cu dorința de a face știința mai accesibilă tinerilor din România.
___
„Șicanările” dintre frați îmbunătățesc abilitățile sociale și vocabularul și pot aduce beneficii pe termen lung copiilor, conform unui studiu al Cambridge University. Profesoara Claire Hughes, una dintre autorii studiului, a explicat că rivalitatea cu care vine la pachet dragostea dintre frați ajută la dezvoltarea competențelor sociale, mai ales în cazul celui de-al doilea copil, care se dovedește adesea mai abil social și mai performant în viața adultă. Totuși, studiul avertizează că rivalitatea prelungită poate duce la probleme comportamentale.
___
77% dintre tineri ar vrea ca meniurile restaurantelor să includă și impactul climatic al mâncărurilor. Un studiu recent arată că generațiile Z și Millennials sunt mult mai predispuse să aleagă mâncăruri vegane sau vegetariene, spre deosebire de generațiile mai în vârstă. De exemplu, ca parte a creșterii responsabilității lor față de mediul înconjurător, 39% dintre tinerii au ales opțiuni vegane atunci când acestea erau clar etichetate, comparativ cu doar 15% dintre cei mai în vârstă. O altă concluzie interesantă a studiului este că tinerii se simt mai anxioși când comandă mâncare la restaurant și sunt mai predispuși să consulte meniul online înainte de vizită.
În paralel, tot din grijă față de mediu, cercetătorii din Țara Galilor testează o soluție inovatoare pentru a reduce cu până la 30% emisiile de metan produse de vaci, cu ajutorul narciselor.
___
Vrei să apari într-un episod Hacking Work? Pe 24-25 septembrie, suntem la București, la Brand Minds. Dacă ai idei bune, practici moderne ori soluții de împărtășit, așteptăm să ne scrii că vii pe la noi. Hai să ne cunoaștem și să construim împreună un episod special Hacking Work!
P.S.: Dacă vrei să vii la ediția aniversară BRAND MINDS, dar nu ți-ai luat încă bilet – nu uita de codul nostru: HW12 îți oferă cea mai mare reducere de care vei putea beneficia (pentru orice număr de bilete), așa că oferă-l cu încredere și altora.
🎞️ Magor Csibi: „Siguranța psihologică se creează în momentul în care începem să vorbim unii cu ceilalți pe bune”.
„Cum generăm siguranță psihologică în momentele în care doar un singur om poate să fie cel mai bun și tu trebuie să fii acela? Pentru asta, tu nu trebuie să-l lași pe celălalt să se exprime până la capăt pentru că dacă îl lași și îi impresionează pe cei din sală, nu mai ești tu cel mai bun. Și ne dăm seama că nu putem să venim mereu cu idei mai bune, dar putem să-i întrerupem pe cei care ar putea avea idei mai bune. Aici se pierde siguranța noastră psihologică.”
Magor Csibi, unul dintre cei mai respectați mentori și traineri de leadership din România, ne pune față în față cu adevăruri grele, dar necesare și ne explică: de ce nu oferim feedback, de ce conflictul este de dorit, dar și cum construim siguranță psihologică și ce se întâmplă după ce ajungi cel mai bun.
💡3 modalități prin care te poți adapta mai ușor (ca să fii un lider bun).
Ce te face să fii un profesionist și un lider remarcabil? Studiile sugerează că abilitatea de a te adapta rapid poate fi cheia succesului, cea care-ți permite să cucerești lumea (ori, cel puțin, să excelezi în compania ta). Dar poate fi această versatilitate exersată? E posibil să îți antrenezi mintea pentru a deveni mai „elastică” și a lua decizii îndrăznețe, mai puțin intuitive? Uite aici trei idei care te pot ajuta:
Ieși din zona de confort: Liderii buni nu se tem să-și asume riscuri și să încerce lucruri noi. Dacă vrei să te diferențiezi, trebuie să ieși din zona ta de confort și să nu mai fugi de provocări. În afara rutinei, nu doar că înveți, dar găsești și soluții creative la situațiile dificile.
Dezvoltă abilități diverse: A fi versatil înseamnă să nu te limitezi la un singur set de competențe. E important să-ți clădești o gamă variată de abilități, pentru a face față diferitelor contexte. Asta înseamnă să fii dispus/ă să înveți continuu, să te adaptezi la roluri diferite și să colaborezi cu oameni care pot completa ceea ce tu nu știi.
Vorbește atunci când e nevoie: Într-un context dinamic și adesea polarizat, liderii trebuie să își asume rolul de a exprima clar poziții pe teme importante. Nu poți evita subiectele controversate; trebuie să îți asumi o poziție și să te confrunți cu reacțiile care vin odată cu ea. Păstrându-te deschis și onest cu privire la valorile și deciziile tale, îți vei construi încrederea și respectul echipei tale - chiar dacă nu sunteți mereu de acord.
Cheia pentru a te evidenția drept un lider bun este să-ți cultivi curiozitatea și adaptabilitatea. Nu te limita la ceea ce faci bine acum; caută mereu oportunități de a învăța și de a-ți deschide noi perspective. În plus, fii autentic și transparent în comunicarea ta. Aceste principii vor crea un impact real și durabil în stilul tău de management, în echipa ta și în loialitatea oamenilor.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📈 Vrei să devii și mai bun la ceea ce faci? Hai la Management Academy: 5 zile de învățare aplicată, pentru cea mai bună versiune a ta!
Ești manager, antreprenor sau profesionist ambițios? Atunci acest program intensiv de cinci zile este exact ce ai nevoie. Programul oferă acces la standarde globale de educație managerială, comparabile cu un EMBA, dar livrate local. Cele cinci module esențiale sunt predate de experți internaționali și locali, cu accent pe studii de caz reale, instrumente experiențiale și interacțiuni de grup, care să-ți asigure o învățare practică și relevantă.
Dacă ai cel puțin 2 ani de experiență și vrei să-ți extinzi abilitățile și perspectivele, acum e momentul să te alături primei ediții a Management Academy!
___
📆 Ești în căutare de inspirație și idei care îți pot schimba perspectiva? Nu rata TEDxZorilor!
TEDx Zorilor revine pe 21 septembrie la Cinema Florin Piersic Cluj, cu tema Ideas to live by. Anul acesta ai ocazia să asculți povești captivante și să înveți din experiențele unor oameni remarcabili, precum Ioana Chicet-Macoveiciuc („Prințesa Urbană”), Sandu Stermin, Adela Moldovan, Magor Csibi sau Cristina Pîrv.
___
🎶 Vrei să-ți tragi sufletul și să te bucuri de muzică în toate formele ei? La Cluj Symphony Experience e de tine!
Luna octombrie începe cu o explozie de energie, la probabil cel mai inedit eveniment muzical al anului: Cluj Symphony Experience, ce are loc în 4-6 octombrie, în Parcul Etnografic Cluj!
Te așteaptă concertele spectaculoase ale Subcarpați, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Holograf, Deliric & Silent Strike și Hara, ale căror piese vor fi reinventate alături de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania.
Ultimele abonamente early bird sunt disponibile până pe 15 septembrie, așa că ar fi bine să te grăbești. Copii până la 14 ani intră gratuit, iar pe lângă muzică, festivalul e plin și de alte surprize – de la workshopuri și până la activități speciale pentru cei mici.
___
🌱 Vrei să te alături misiunii noastre? Poți intra în comunitatea Hacking Work pe Patreon. Ne dorim să avem medii de lucru sănătoase, lideri empatici și joburi la care ne simțim bine și credem că putem face asta doar prin educație, colaborare și dialog. Dacă vrei să construim împreună, intră în comunitate!
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Fidbec – vitamină care, administrată corect, ajută la creștere profesională și personală.
☕ Luni, da’-n imagini.
Duamna hașer când aude că azi pleci mai repede de la job ca să mergi la festivitatea copiilor:
Te-am făcut să zâmbești? Fă-ne și tu! Pune tu un text amuzant imaginii de mai sus (un fel de caption this, dar legat de muncă) și noi o vom împărtăși în comunitatea Hacking Work.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– Claudiu Tănăselia, fizician și cercetător științific, îți aduce cele mai importante știri din spațiu – despre lansările orbitale, astronauți, sonde interplanetare, stații spațiale și rachete – direct în inbox. Buletinul e lansat săptămânal, direct din cosmos.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (05:11) Alex Dincovici: Viața nu e doar despre productivitate.
Inteligența artificială ne face să muncim mai mult sau mai eficient? Deși suntem pricepuți la automatizarea proceselor pentru a crește productivitatea, e important să nu uităm valoarea interacțiunilor umane. Acestea ne împlinesc și sunt aspecte pe care tehnologia nu le poate replica. Bonus: Dezbatem alături de Alexandru Dincovici dacă AI-ul poate sau nu să genereze originalitate.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!