Hacking Monday #56: „Fă-o pentru tine și ai tăi!” De unde, cu cine și pentru cine începem să construim o societate cu adevărat sănătoasă?
Bonus: România, în topul celor mai bune țări pentru nomazii digital; Echipele diverse, asul din mâneca organizațiilor deștepte. Extra: Cum ajungem în conflicte și cum ieșim din ele?
Servus! Poate simți uneori că „lunea nici iarba nu crește”, dar newsletterul nostru sigur apare. Extrage-ți de aici ideile care să-ți dea spor, energie și bună dispoziție.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Munca viitorului: echipe diverse și înțelepciune. Echipele formate din oameni cu vârste și experiențe diverse sunt cu 35% mai eficiente în luarea deciziilor strategice, iar organizațiile cu o diversitate ridicată au șanse cu 21% mai mari de a obține profituri peste medie. Mai mult, munca bazată pe înțelepciune e viitorul, pentru că îmbină cunoștințele cu experiența practică, într-un tip de „fler” esențial în contextul automatizării. Spre deosebire de angajații din domeniul cunoașterii, care acumulează și aplică date, cei din domeniul înțelepciunii își folosesc intuiția și experiența pentru a face alegeri strategice și pentru a anticipa impactul deciziilor pe termen lung. Altfel spus, cine n-are un bătrân, să-și angajeze – echipa va avea de câștigat.
___
România, pe locul 5 în topul celor mai bune țări pentru nomazii digital. Nouă din primele 10 țări se află în Europa, iar Spania este pe primul loc. Olanda și Norvegia, aflate pe locurile doi și trei cu scoruri aproape egale, excelează la calitatea vieții, cu sisteme solide de asistență medicală, educație și servicii sociale – însă costurile ridicate de trai reprezintă o problemă, potrivit raportului Global Citizen Solutions. Țările est-europene care oferă programe pentru nomazii digital sunt deseori subapreciate. Estonia și România ocupă locurile patru, respectiv cinci în clasament. Investițiile în tehnologie și inovație au dus aici la crearea unei infrastructuri puternice pentru internet de mare viteză, iar costurile de trai sunt mai scăzute, în comparație cu vestul Europei. Singura țară din afara Europei care a intrat în top 10 este Canada (pe opt).
___
Inteligența artificială folosită cu cap. AT&T este una dintre companiile care nu s-a rezumat la a cumpăra un software, ci și-a dezvoltat propriul instrument bazat pe inteligență artificială. Ask AT&T, lansat în iunie 2023, ajută peste 80.000 de angajați să fie mai eficienți, creativi și productivi. Pe lângă faptul că răspunde la întrebări generale despre politicile companiei, oferă sprijin personalizat fiecărui angajat și îl ajută cu informații despre beneficii, zilele de concediu și altele, făcând astfel viața mai ușoară și colegilor de la HR.
___
Ce ziceai despre „copiii din ziua de azi”? Poetul Gabriel Bota a lansat acum ceva timp o „năzdrăvănie” – poate vă mai amintiți, în pandemie s-a vorbit mult despre ea – Biblioteca din scara de bloc, cu peste 200 de volume puse la dispoziție în mod gratuit, oricui locatar cu poftă de lectură. Ne bucurăm să vedem azi ce mai face – că n-a fost nici vandalizată, nici dată dispărută, ci mai degrabă citită din scoarță în scoarță și îmbogățită: „Sunt foarte mândru de aceste domnișoare care au grijă de bibliotecă și, mai mult, o și citesc! Sigur nu e totul pierdut, dacă aducem Cartea lângă generațiile tinere! Aduceți Cartea lângă copii!”, concluzionează Gabi.
Pe lângă faptul că inițiativa crește setea de lectură a celor mici și totodată dorința de explorare a lumilor ascunse între pagini, a avut și efect de domino, fiind adoptată în mai multe cartiere din oraș. Nu uita: Cine nu citește, trăiește o singură viață. Un cititor trăiește o mie de vieți. Ne vedem la Festivalul Internațional de Carte Transilvania, da?

💥 De neratat: diseară apare noul episod Hacking Work Podcast:
TEASER 🎞️ Gelu Duminică: Cum construim o Românie mai bună pentru TOȚI românii?
Câteva idei – DA ori BA:
„România e o țară de asistați social”.
„Nu-i putem integra, că-s leneși și nu vor să muncească”.
„Avem lideri după chipul și asemănarea noastră”.
„În 2024, România va alege între hoți și extremiști”.
Subiecte grele, la care obținem răspunsuri curajoase și perspective proaspete, în noul episod de podcast filmat alături de Gelu Duminică, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sociologi și activiști pentru drepturile tuturor românilor.
🔔 Activează-ți notificările și nu pierde premiera azi, la ora 20.00:
💡 Cele 5 etape ascunse ale conflictului. Bonus: Cum să le gestionezi ca să nu escaladeze.
Discuție deschisă = conflict? Dacă ți-e teamă de orice discuție inconfortabilă și crezi că se poate transforma oricând într-o ceartă, poate ai nevoie să înțelegi mai bine care sunt etapele care indică progresul unei dispute. De multe ori însă, problema reală nu este conflictul în sine, ci evitarea lui. Eschiva ne costă timp, productivitate și încredere. Uite așa identifici (și gestionezi corect) o discuție dificilă pe cale să izbucnească:
Tulburarea interioară. Dacă simți că ceva nu e în regulă după ce vorbești cu cineva, ești în prima etapă. Când simți această tulburare, nu ignora sentimentele și nu te judeca prea aspru. Unii oameni încearcă să ascundă disconfortul zâmbind sau dând din cap aprobator. În schimb, întreabă-te: „Mă prefac că totul e bine când nu e?". Acesta e un semn că gestionezi greșit conflictul, fără să-ți dai seama.
Justificarea. Această raționalizare nu schimbă comportamentul greșit al nimănui. În loc să eviți ceea ce simți sau să te analizezi prea mult, gândește-te: „Mă simt susținut sau neglijat? Mai am încredere în acel om?". Dacă răspunsul este „nu", e timpul pentru o discuție.
Simți că ai adversar. Cu cât amâni mai mult să vorbești despre ce te deranjează, cu atât începi să o vezi pe cealaltă persoană ca pe un dușman. Nu mai este colegul sau prietenul tău, ci devine un adversar. Fără curajul sau abilitatea de a-i confrunta, te retragi în resentimente tăcute și îți măsori cuvintele pentru a te proteja. Oamenii nu se pot schimba dacă nu le spui ce te deranjează. Nu te mai gândi cine are dreptate, ci întreabă-te: „Sunt dispus să cer ceea ce vreau?".
Căutarea dovezilor. Dacă nu discuți problema, vei începe să cauți dovezi care să-ți confirme că ai dreptate. Vei observa cum se comportă cealaltă persoană cu alții și te vei întreba dacă și ei simt la fel. Dar nu e important ce cred ceilalți sau cine greșește. Adresează-ți întrebările: „Ce trebuie să se oprească sau să înceapă explicit?" și „Ce opțiuni am dacă nu se schimbă nimic?"
Agresivitatea. E posibil să ajungi aici dacă te împotrivești rezolvării problemei și adopți o atitudine negativă. Ideal ar fi să comunici transparent, să ceri clarificări sau să stabilești limite încă din prima etapă. Cu cât întârzii să faci asta, cu atât te vei adânci mai mult în conflict.
Începe să vezi conflictul ca pe o oportunitate de a exprima dorințe și nevoi, nu ca pe o problemă. Conflictul poate fi constructiv dacă învățăm să ne exprimăm la timp și nu mai vedem în cealaltă persoană un adversar care trebuie doborât.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 BRAND MINDS, festivalul cu line-up de zile mari.
Cel mai mare festival de business și networking din România te aduce în aceeași sală cu cei mai importanți lideri și cercetători ai momentului (noi zicem că e cel mai fain line-up de până acum), și-ți oferă acces direct la cele mai noi strategii de dezvoltare personală și profesională durabilă.
Hai să înveți de la Adam Grant, Erin Meyer, Martin Lindstrom, Marisa Peer, David Sinclair și alții, iar noi îți facem cinste cu o parte din bilet. Tot ce ai de făcut e să intri pe site, să adaugi în coș numărul de bilete dorit și să nu uiți să copiezi codul de discount HW12 în căsuța dedicată. Ne vedem la București! 🧠
🔤 Dicționarul Hacking Work:
PăguBo$$: șef care aduce pierderi și pagube angajaților și companiei.
☕ Luni, da’-n imagini.
Nu de mâine, nu de săptămâna viitoare, de luni. Adică de azi:

📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– un newsletter consistent despre natură și drumeții, despre conservare, despre ce zone nu protejăm și ar trebui sau despre ce legi mai stagnează. Este scris și trimis de Anca Iosif reporter, editor, montaniard, om adesea în mișcare care trage spre locurile în care nu au loc mașinile.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (3:18) Cum să creezi un mindset de succes în IT.
Cum să îți construiești o carieră de succes în IT? Iată sfaturile unui expert Fintech. Urmărește episodul integral dacă: ești în căutarea unor sfaturi practice pentru o carieră de succes în IT, vrei să înveți cum să rămâi relevant într-o industrie în continuă schimbare sau ești curios despre evoluția și direcția industriei IT în România.
___
🗞️ Este salariul minim o formă de sclavie modernă? Îl știi pe vecinul acela care te salută în fiecare dimineață? Mereu stă la job peste program pe un salariu intrat la apă și e încărcat cu cerințe (care nu se află și în fișa postului). Ar putea să-și schimbe jobul, dar știe că are de ales? O discuție recentă de pe Reddit ne-a făcut să ne punem această întrebare.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!