Hacking Monday #53: Profa de mate care-și premiază elevii din propriul buzunar: „Elevul nu are nevoie de meditații, ci de un profesor care să-i arate că poate.”
Bonus: Platformă cu joburi pentru studenți, lansată la Cluj; Carte la carte trage; Bucureștiul, pe locul 6 în creșterea calității vieții la nivel global.
Servus! Începe săptămâna cu o tolbă plină de idei și inspirație proaspătă. Trimite-o mai departe prietenilor și colegilor tăi, dacă simți că i-ar bucura.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
UBB-FSEGA lansează Student Job Market - cea mai complexă platformă de joburi pentru studenți din România, care folosește inteligența artificială pentru a le propune joburi, internshipuri și stagii de practică. Platforma e deja funcțională și mizează pe conexiune. Pe de-o parte, angajatorii care vor să acceseze această zonă de talent pot să posteze oferte de muncă și resurse de dezvoltare profesională, în timp ce studenții pot să-și creeze profiluri detaliate, pentru a-și crește șansele de angajare și gradul de potrivire a competențelor cu cerințele specifice ale joburilor.
___
Bucureștiul are una dintre cele mai impresionante creșteri în calitatea vieții la nivel mondial. Ocupă locul 94 în topul celor mai „locuibile” orașe ale lumii, în clasamentul Global Liveability Index publicat de Economist Intelligence Unit (EIU) - care a evaluat 173 de orașe pe baza stabilității, educației, sănătății, culturii și infrastructurii - și e pe locul 6 în topul țărilor cu cele mai mari creșteri din ultimul an. Viena este cel mai locuibil oraș din lume pentru al treilea an consecutiv, urmat de Copenhaga și Zurich, iar Honolulu este cel mai bine clasat oraș american, pe locul 23. Europenii domină topul și, în general, orașele din Europa de Est au crescut cel mai mult în top, deși stabilitatea și infrastructura sunt încă provocări majore.
___
Pas important în tehnologie: primele implanturi cohleare complet interne pot reda auzul și libertatea. Creat de inginerii din Massachusetts, noul UmboMic folosește vibrațiile unui os din ureche pentru a funcționa, și elimină astfel hardware-ul extern obișnuit, care limita mișcarea și somnul. Acest dispozitiv revoluționar deschide calea pentru o libertate totală a utilizatorilor de implanturi cohleare. Echipa de cercetători se pregătește pentru testarea pe animale. Și dacă tot vorbim despre asta, poate te vei bucura și tu să afli despre noua tehnologie organ-on-a-chip, care ar putea elimina testele (medicamentelor) pe animale.
___
„Readers are leaders”. Oamenii care citesc în public, premiați pentru impactul inspirațional. Compania Ascendis a decis să încurajeze și recompenseze cea mai frumoasă formă de relaxare: membrii echipei au ieșit în plină caniculă să surprindă cititorii în mijloace de transport, parcuri și terase, oferindu-le pentru gestul lor încă o carte, cadou. Asta e probabil una dintre cele mai faine activări de care am auzit în ultima vreme, însă organizatorii promit că n-a fost doar mișcare de PR și că vor continua inițiativa:
„Am început în București, dar vom merge în toată țara. Tot ce îi rugăm pe cei care ne întâlnesc este să ofere cartea mai departe, cuiva necunoscut, după ce o termină.” scrie Andrei Goșu, Managing Partner Ascendis. Citește și dă mai departe!
___
Islandezii își sprijină artiștii cu salarii finanțate de guvern. Programul inovator Listamannalaun recunoaște contribuția inestimabilă a artiștilor din diverse domenii, cum ar fi artele vizuale, muzica, literatura și artele spectacolului și oferă salarii lunare pentru sute de artiști, oferindu-le astfel stabilitate financiară. Acest sprijin permite artiștilor să se concentreze pe creație și inovare, contribuind la creșterea și diversitatea peisajului cultural islandez.
👩🏻 PORTRET de PROvestitor.
Alexandra Avasicei, profa’ de mate care premiază elevii silitori din propriul buzunar.
Gestul tinerei profesoare a făcut rapid înconjurul internetului și a stârnit dezbateri și aplauze, imediat după afișarea notelor de la testele naționale, pornind chiar de pe pagina Colegiului „Emil Negruțiu” Turda, unde aceasta predă matematica. De ce contează? Faptul că Alexandra a ales să-și trunchieze salariul (de profesor, da?), pentru a-și recompensa elevii cu rezultate bune la BAC, reprezintă un exemplu de implicare, sprijin și chiar leadership modern, prin puterea exemplului, într-un sistem educațional în care greu găsești gura de aer proaspăt.
Și uite că am găsit-o. Odată cu Alexandra, cu care am stat de vorbă și de la care am primit mai multe decât speram: despre preconcepții și limitările sistemului, despre gestul emoționant pornit din „caterincă” și stilul de predare de care poate n-am fi aflat altfel.
Alexandra are doar 28 de ani. Și deși e născută la Cluj, a crescut într-o comună din județul Neamț, fără să devină însă străină performanței, ori ideii că poți face ceea ce iubești: în 2014, la absolvirea Liceului Tehnologic Corbu din Harghita, lua BAC-ul cu nota 10 la matematică.
„Pe parcursul anilor de gimnaziu și liceu am avut o profesoară de matematică care mereu m-a impresionat cu tactul ei pedagogic și răbdarea de a ne explica. Așa că în clasa a XII-a m-am hotărât să merg la Facultatea de Matematică. Am absolvit apoi licență și masterat la Cluj.
Predau de 5 ani matematică și am ales să fac acest lucru deoarece tinerii de astăzi au nevoie și de alți tineri care să îi susțină și să îi îndrume. Știm cu toții că nu prea merită să intri în învățământ, pentru că trebuie să dai an de an examen de titularizare, nu sunt posturi libere; pe lângă acest aspect mai este și salariul (astăzi este unul ok cât să pot trăi în Cluj, dar când am intrat în sistem și mai demult nu te descurcai). Cu toate impedimentele pe care le are învățământul, pe mine mă ambiționează și mă motivează elevii. Am satisfacție când ies din clasă și știu că în urma mea măcar 10 elevi au mai învățat ceva astăzi.”
Alexandra predă materia urmând programa, dar încearcă să-i dea un suflu nou. Se axează pe ceea ce elevii trebuie să știe pentru a promova, și pe cunoștințele pe care le vor folosi după ce termină liceul. Fiind tânără, elevii s-au atașat repede de ea, deși Alexandra este conștientă de faptul că materia pe care o predă nu e cea mai iubită. Mai mult, își canalizează eforturile spre a-i face pe elevi să înțeleagă matematica, pentru a putea prinde drag de ea. Ori, măcar să n-o mai privească ca pe-un chin. „La ora de matematică, elevii sunt încurajați să răspundă fără să ridice mâna, și chiar greșit, să își exprime părerea – deoarece din greșeli învățăm cel mai mult.”
Întrebată ce facem bine și ce ar trebui să facem mai bine pentru tinerele generații, când vine vorba de educație, tânăra profesoară răspunde avizat: „Generațiile ce vin din urmă sunt foarte atrase de tehnologie și de metode moderne, iar învățământul ar trebui să se reorienteze spre astfel de metode. Dar mai întâi ar trebui modificată programa școlară, deoarece sunt foarte multe lucruri ce nu îi ajută efectiv. Elevii de azi și cei care vin din urmă doresc mai multă implicare și comunicare cu profesorii. Noi trebuie să ne deschidem față de ei, să comunicăm onest, să le aflăm dorințele și nevoile. Avem nevoie de un sistem unde să nu trebuiască să facem 1000 de cereri pentru a ieși undeva cu ei, sau să nu trebuiască să pierdem timp cu hârtii în loc să-i pregătim efectiv. Tinerii fug de sistem deoarece nu au siguranță (nu sunt posturi) și nu au suficienți bani. Chiar ne-au mai întrebat elevi: „ați învățat atât, ca să fiți plătiți cu 4000 lei?" Și eu le răspund de multe ori că da, pentru că fac asta cu drag și o fac pentru voi, cum și alții au făcut-o pentru mine.”
Alexandra nu lasă însă în totalitate vina pe umerii sistemului, al resurselor învechite sau a lipsei lor: „Rezultatele de la Evaluare și BAC se așteaptă cu atâta teamă, an de an, deoarece unii dintre noi nu își fac treaba cum trebuie și o parte din elevi sunt foarte delăsători. Nu pe toți îi poți convinge să învețe. Foarte mulți elevi merg la pregătire suplimentară, ceea ce nu este normal. Un elev, dacă îi merge mintea puțin, nu ar avea nevoie de meditații, de pregătire suplimentară, ci de un profesor care să-i arate că poate și care să-l susțină mereu. Are nevoie ca lecția să fie predată bine și înțeleasă de măcar 50% din clasă. Și eu am clase slabe și clase bune, dar aplic aceleași metode:
lecții predate pe înțelesul clasei și adaptate la nivelul lor;
maximum 6 exerciții la temă;
simulări în clasa a 11-a (una) și în clasa a 12-a (5 simulări);
verificarea temelor cu ajutorul unei bile de bingo (cam 6-8 caiete pe oră);
teme săptămânale la clasa a 11-a și a 12-a (subiecte de BAC).
De exemplu, am avut anul acesta un elev care la simularea națională a luat 3.6 și acum la BAC 7, asta datorită muncii lui, a mea și a părinților. E un efort comun. Putem să ne schimbăm dacă avem o comunicare foarte bună părinte-elev-profesor.”
Bun, dar de unde a pornit treaba cu „îți dă bani profa’, dacă iei notă mare la BAC”?
„Ideea premierii a început cu o glumă la clasă. La clasa a 12-a, în fiecare modul, eu dau câte o simulare ca să văd parcursul elevului, iar în urma uneia din ele, un elev m-a întrebat: "Dacă iau peste 9,50 la mate, îmi faceți un plin la mașină?" și atunci mi-a venit această idee, să îi ambiționez să se autodepășească. Așa că le-am spus că dacă iau 10 primesc 500 de lei, să-și ia orice vor. Apoi le-am promis 100 lei pentru note între 9-9,49 și 200 lei pentru note între 9,50-9,99. Astfel am ajuns ca după rezultatele de la BAC să le transfer în jur de 1000 de lei. Unul dintre elevi nu a dorit să accepte banii deoarece a spus "că nota pe care am luat-o vi se datorează dumneavoastră".
Am fost copleșită de cât de multe aprecieri am primit pentru un gest care mie mi se pare normal. Cu siguranță o să mai continui cu aceste premii, chiar dacă nu de bani e vorba de fapt - pentru elevi este un lucru mare ca cineva să îi susțină și să le aprecieze munca.”
Tu cum consideri acest gest și care crezi că sunt alte metode de motivare a tinerilor?
Dacă știi alți oameni remarcabili, scrie-ne despre ei pe oricare dintre canalele noastre și promitem să le aflăm (și spunem) povestea.
💥 De neratat: diseară apare noul episod Hacking Work Podcast:
TEASER 🎞️ „În business, să nu ții capul plecat și să investești în oameni.” Cum creștem organizații durabile, sănătoase și competitive?
Un business nu se construiește din spatele unui calculator, căutând idei pe Google. Dacă vrei să treci de la rolul de angajat la cel de antreprenor, ai nevoie de un mediu în care să te simți în siguranță. Discutăm cu Peter Barta despre fricile care ne țin pe loc și despre cum să creștem organizații puternice, care nu se prăbușesc la prima adiere de vânt. Și nici la prima criză.
Fii pe fază și prinde discuția cu invitatul nostru special (și incredibil de modest) – Peter Barta, un antreprenor cu peste 20 de ani de experiență în management de top la nivel internațional – care insistă să nu-i lăudăm realizările, ci să ne concentrăm pe discuția valoroasă despre cum faci performanță în business.
🔔 Activează-ți notificările ca să nu ratezi episodul (apare la ora 20).
💡3 moduri prin care poți face angajații dezinteresați să le pese (din nou).
Gallup a descoperit că doar 23% dintre angajați sunt implicați activ în munca lor, 18% sunt dezinteresați, iar 59% renunță în tăcere. Vestea bună este că cei mai mulți dintre angajații care au devenit nepăsători, așteaptă de fapt să fie descoperiți și motivați.
Dacă ești un lider implicat, iată trei metode pentru a-ți motiva echipa:
Implică-i în progres. Când angajezi oameni noi, le ceri idei de îmbunătățire, dar pe măsură ce se adaptează, uiți să apelezi la creativitatea lor. Include angajații aparent dezinteresați în echipe conduse de angajați implicați. Așa le poți valorifica ideile și îi poți motiva să acționeze mai curajos.
Repară ce contează pentru ei. Oamenii din echipă care se simt constant devalorizați, subestimați, neînțeleși și neglijați știu exact ce îi frustrează și îi împiedică să fie eficienți. Identifică și discută problemele reale care vă țin pe loc și afectează creșterea afacerii.
Creează o cultură pozitivă „contagioasă”. Spiritul ludic, progresul și perseverența sunt esențiale pentru a construi o cultură de lucru pozitivă și un entuziasm care „se ia”. Aceste elemente încurajează implicarea și contribuția activă la succesul comun. Într-o astfel de cultură, fiecare membru se simte inspirat să participe la progres.
Mulți lideri cred că îmbunătățirea locului de muncă e doar responsabilitatea lor, însă această muncă trebuie dusă cu toată echipa. Tu ce faci ca să mergi cu drag la muncă?
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
🎞️ (20:06) Cum te ajută arta să scapi din burnout.
Asculți muzică în căşti în drum spre muncă? E posibil să te ajute să ai o zi puțin mai bună. Dar avantajele pot fi mult mai multe. Află de la Ştefan Teişanu, director la Centrul Cultural Clujean, cum arta ne ajută concret în vremuri tulburi:
📆 6 zile și 6 nopți de blues la Brezoi.
Între 16 și 21 iulie se întâmplă Open Air Blues Festival Brezoi, deja un reper tradițional în peisajul verii în ultimii ani. Susținut de UniCredit Bank, festivalul e o experiență plină de muzică blues, un prilej de întâlnire a celor pasionați de muzică bună, într-un cadru natural deosebit, pe valea râului Lotru.
💳 Pont: Dacă ești client Unicredit și plătești cu cardul, ai 25% reducere la achiziționarea biletelor.
___
📆 Picnic la Muzeu: Pauza de masă în care îți potolești (și) foamea de artă.
Până în 21 iulie, poți lua prânzul cu colegii sau prietenii la ArtSafari, în cadrul expoziției Picnic la Muzeu. 10 lucrări de artă, printre care și o creație care îi aparține lui Salvador Dalí, te așteaptă să reflectezi asupra impactului pe care-l poate avea pauza (de masă) asupra rutinei cotidiene. Expoziția cuprinde și artiști români, precum Francisc Gall, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu și Ion Pacea.
Acțiunea, inspirată de programul FOOD, este o inițiativă Edenred care ne ajută să conștientizăm cât de importantă este pauza de prânz și „momentele de respiro” împreună cu oamenii dragi.
🔤 Dicționarul Hacking Work:
V-am întrebat și ne-ați răspuns. 95% dintre voi ați spus să mai vreți cuvinte hibrid, așa că vă mai dăm:
ScârBo$$ (substantiv compus din: scârbos + boss)
Definiție: hw., nr. sg., șef insuportabil și enervant care creează o atmosferă neplăcută în birou. var. stăpân, dictator, jupân.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
trimite săptămânal newsletterul . În fiecare duminică aterizează în inboxul tău povești cu mașinile, lansările și evenimentele auto pe care nu vrei să le ratezi. Pe lângă faptul că este conceput și scris de jurnaliști fastastici: , Daniel Popescu și Tudor Rus, mai e și gratuit. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:04) Bunăstarea angajaților e o necesitate, nu o opțiune.
Când a fost ultima dată când te-ai simțit cu adevărat fericit și împlinit într-o zi de luni dimineața, în drum spre muncă? Dacă răspunsul este „niciodată”, poate că nu te afli în locul potrivit. Sau poate că managerul tău nu știe încă cum să aibă grijă de nevoile și dorințele echipei.
Află cât de atenți sunt angajatorii la bunăstarea oamenilor, dar și ce pot face pentru a crește bunăstarea în companii:
___
🎞️ (4:16) Școala trebuie să cultive competențe, nu neapărat cunoștințe.
„Avem nevoie de o școală care să cultive competențe, nu neapărat cunoștințe”. Ariana Dudună pune punctul pe i și ne dezvăluie cele mai serioase probleme ale educației din România.
De ce suntem mereu codași la testele PISA? De ce tinerii români nu sunt motivați să rămână în țară? Ce soluții avem și cum ne putem adapta viitorului? Ne spune unul dintre cei mai înțelepți și curajoși tineri care luptă pentru o educație mai bună:
___
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!