Hacking Monday #52: BAC-ul a trecut, dar nouă nu ne trece. Cum salvăm sistemul de învățământ din România?
Bonus: Îți bate cultura la geam - primiți cu poezia?; Banii și fericirea: 10 cadouri care ne fac mai fericiți; O soluție pentru subocupare - „donează” spațiul comunității.
Servus! Începe săptămâna cu un plus de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Inițiativa curajoasă pentru comunități: "Am spațiu și vreau să ajut", lansată la Cluj de Asociația Daisler, își propune să facă o listă a spațiilor disponibile din oraș și să le ofere celor care au nevoie de ele, pentru întâlniri de grupuri sociale și evenimente comunitare. Oricine știe sau deține un spațiu liber temporar (2-3 ore/ săptămână/ lună) poate completa un simplu formular și contribui la crearea unei baze de date accesibile întregii comunități. Un fel de „stop risipei”, dar cu spații. Cool, nu?
Terapia prin shopping: oamenii de știință au lista celor 10 lucruri care (chiar) ne fac mai fericiți. Am fost învățați că banii n-aduc fericirea, însă știința ne confirmă că unele lucruri pe care le dăruim ori primim pot lăsa o amprentă pozitivă asupra noastră. Dintre produsele care îți pot îmbunătăți starea de bine, experții recomandă:
experiențele (călătorii, concerte);
modalități de conectare socială (jocuri de societate, invitații la evenimente);
articole de sport (abonament la sală, biciclete, role, încălțăminte de cycling/ alergat);
accesorii pentru un somn liniștit sau relaxare (saltele, perne, fotolii puf, șezlonguri);
investiții în dezvoltarea personală (cursuri online, coaching);
plante ornamentale/ obiecte de decor;
instrumente pentru practicarea recunoștinței (jurnale, aplicații);
accesorii pentru meditație;
cărți, cursuri bune și alte resurse de învățare;
produse amuzante.
Aceste mici bucurii sunt, demonstrat științific, investiții care vor contribui la starea de bine - în principiu pentru că nu sunt doar „mofturi”, ci chiar te ajută să te și dezvolți, să înveți ceva nou sau să te relaxezi profund. Ține cont de ele și data viitoare când ieși la cumpărături de cadouri pentru cei dragi.
Geamuri transformate în ferestre către suflet, la Cluj. În 17 locații din oraș, geamurile au devenit pagini de opere în versuri, ca parte dintr-o inițiativă inedită de promovare a Festivalului Internațional de Carte Transilvania și, totodată, de înfrumusețare a spațiilor publice. Harta tuturor locurilor unde poți merge să citești #geamulcupoezie e disponibilă aici. Nu uita să postezi online poezia preferată folosind hashtag-ul campaniei și să dai tag organizatorilor de la FICT. Fă-ți ziua mai frumoasă cu o pauză în versuri - iar dacă ai un geam, cere și tu o poezie!
Premiul UniCredit Foundation Re-Power Your Future acordat unor elevi din Slovacia. În cadrul ceremoniei care a avut loc în Catania, Sicilia, elevii unei școli tehnice gimnaziale din Bratislava au câștigat Premiul UniCredit Foundation Re-Power Your Future al festivalului Gen-E, cel mai mare eveniment de antreprenoriat din Europa. Echipa lor, Devecol, a dezvoltat o aplicație inovatoare pentru mobilizarea comunităților în colectarea deșeurilor din natură, arătând încă o dată modul în care tinerii își pot pune amprenta pozitiv și creativ asupra sustenabilității mediului înconjurător și societăților, deopotrivă.
Se mai poartă scrisorile: gestul emoționant făcut de naționala României după eliminarea de la EURO 2024 ne-a câștigat o echipă și mult capital de imagine. După eliminarea din Campionatul European, echipa a lăsat vestiarul din München impecabil, alături de o scrisoare adresată gazdelor:
„UEFA EURO 2024 a fost una dintre cele mai importante experiențe sportive din istoria noastră și ne bucurăm că Germania ne-a fost gazdă. Fiecare meci, fiecare emoție, fiecare experiență ne-a unit în jurul magiei fotbalului.
Plecăm din Germania știind că am dat totul pentru România și suntem recunoscători pentru tot ce am trăit aici. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european.
Vă mulțumim că ne-ați făcut să ne simțim ca acasă! Suntem recunoscători pentru toate facilitățile care au contribuit enorm la experiența noastră pozitivă la EURO 2024.
Echipa națională a României”
În scurt timp, demnitatea lor în fața eșecului a devenit studiu de caz. Și ca inițiativă, dar și ca strategie și mod de comunicare - semn că echipa are la rândul său o echipă foarte bună în spate.
Gestul s-a viralizat (completat în scurt timp și de videoul în care echipa aplaudă angajații hotelului în care au fost cazați, înainte de a se urca în autocar) și a fost preluat de multe publicații internaționale de renume, demonstrând că respectul, fair-play-ul și bunul simț, în general, sunt încă „la modă”, mai ales când vin la pachet cu un strop de nostalgie. Bravo, băieți!
💥 De neratat: azi apare unul dintre cele mai curajoase episoade Hacking Work Podcast de până acum:
TEASER 🎞️ Ariana Dudună: O radiografie a educației din România.
Subiectul zilei: rezultatele de la BAC. Subiectul ultimilor ani: educația românească, în cădere liberă. Concluziile ne dor de fiecare dată, dar tot ne ferim să punem întrebările necesare:
Care sunt cele mai dureroase probleme ale educației din România?
Ce soluții avem?
De ce școala continuă să toarne cu pâlnia cunoștințe în mintea elevilor, în loc să dezvolte competențe?
Ariana Dudună, proaspăt admisă la Universitatea Stanford, face bucăți sistemul național de educație, pune pe masă anomaliile acestuia și ne explică cum și de unde ar trebui să începem să-l reconstruim.
Ariana este unul dintre cei mai înțelepți oameni care luptă pentru drepturile elevilor și pentru schimbarea educației în România. Mai mult, este un exemplu de curaj, perseverență și maturitate pentru noi toți.
🔔 Nu rata acest episod - va zgudui tot ce crezi, din temelii - și îți va da un plus de încredere în „tinerii din ziua de azi”. Activează-ți notificările, apare la ora 20.
💡3 pași (curajoși) ca să fii mai inovator.
Să îți faci treaba bine nu (mai) e suficient. Dacă vrei să avansezi în carieră, să simți că faci o diferență în organizația ta sau în lume (că tot vorbeam de Ariana), e nevoie de curaj. Curaj pentru a pune la îndoială modul în care se fac acum lucrurile (și care, uneori, nu funcționează prea bine). Iată cum te poți împrieteni cu inovația:
Fii curios atunci când rezolvi probleme. Lucrează cu entuziasm și încearcă să descoperi cum poți îmbunătăți procesele și dezvolta soluții noi, benefice pentru echipa și organizația ta. Pune-ți întrebări importante înainte de a începe un proiect: Care este cauza principală a problemei? Cum pot adăuga valoare? Există o oportunitate mai mare pe care nu o văd? Bonus: După fiecare proiect, notează ce nu a funcționat și ce ai învățat. E important să-ți dezvolți reziliența și să privești eșecul ca un pas esențial în procesul de învățare.
Învață continuu. Cum faci asta? Alocă cel puțin o oră pe săptămână pentru învățare. Explorează știri din domeniul tău, participă la evenimente de networking sau cursuri online pentru a-ți dezvolta abilitățile. Scopul este să fii la curent cu ultimele tendințe din industrie și să devii expert în domeniul tău. Cu cât ai mai multe resurse la dispoziție, cu atât vei putea să te adaptezi mai bine și să găsești soluții creative. Bonus: Nu uita însă nici de pasiunile tale și explorarea unor hobby-uri noi. Creativitatea apare într-un mediu prietenos cu mintea ta.
Încurajează colaborarea. Organizează sesiuni lunare de brainstorming pentru a stimula dialogul constructiv și colaborarea în echipă. Cum poți face asta? În loc să lucrezi doar singur la proiecte, facilitează discuțiile și ideile în echipă. Această abordare nu doar că va genera mai multe soluții, dar va întări și spiritul de echipă (unită de un scop comun). Bonus: Ține un jurnal pentru introspecție și încurajează-ți și colegii să își pună gândurile pe foaie.
Pe scurt, inovația își face apariția atunci vrei să-l depășești pe „las’ că-i bine și așa rău”.
P.S. Dăm din casă: despre inovație și performanță în business o să vorbim pe îndelete săptămâna viitoare, într-un episod de podcast cu Peter Barta. Contăm pe tine că o să fii aici să dai play.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Poftiți la slow life: Zilele Nordului, Festival de cultură și comunitate la Darabani.
Ce faci în perioada 1-4 august? Hai cu noi la Zilele Nordului - festival cu creier și suflet găzduit în Darabani, cel mai nordic oraș al României. Sub sloganul "Rădăcinile Cresc", festivalul adună localnici, turiști, artiști și creativi din toată țara, promovând regenerarea comunitară prin cultură.
Ai abonamente ieftine, activități pentru oricine, camping de real bun simț. Vom fi și noi acolo, cu familiile, corturile, copiii, cățeii, curiozitatea și setea noastră de explorare.
Festivalul propune activități diverse: poți participa la clacă sau la o mulțime de ateliere culturale pe sufletul și interesele tale, poți face un tur gastronomic, poți cuceri trofeul Maratonului Nordului sau pe cel al Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc. După-amiezele aduc dezbateri, spectacole de teatru, expoziții de artă și întâlniri cu autori (printre care și Doru). Seara ne bucurăm de concerte, proiecții de film și petreceri. Tu alegi ce faci - cert e că și cei mari și cei mici vor găsi activități pe gustul lor, pe care să le trăiască tihnit, în ritmul care le priește.
Tema ediției 11 e „Hotar, Hotărâre". Adică timp de 4 zile vom explora limitele și granițele, atât fizice cât și metaforice, dar și modurile în care ele ne definesc și ne transformă. Cine decide hotarul pentru un om, pentru un oraș sau o comunitate? Poate hotărâm să ștergem din ele, împreună!
🎞️ Cum construiești un business valoros pe termen lung.
„Dacă vrei să pornești un business, prima recomandare este NU!
A doua recomandare este: NU ACUM.
Și a treia recomandare: încearcă să înveți cât mai mult și să faci cât mai multe greșeli pe banii altora. E foarte scump să faci greșeli pe banii tăi.”
Asta ne recomandă Ligiu Uiorean, fondator AirportLabs. Un lucru care ne-a rămas adânc întipărit în minte este să construim valoare pe termen lung; să punem umărul la ceva de durată și care nu are neapărat un beneficiu luna viitoare sau anul viitor: „Să plantezi un copac sub umbra căruia o să stea nepotul tău.”
🔤 HackingDEX.
Pentru că ne plac jocurile de cuvinte și tot ce ține de câmpul lexical al muncii, ne-am gândit să ne facem propriul dicționar prin care să-ți îndulcim săptămâna (în sensul că unele vor fi „de dulce”). Începem cu un cuvânt de care sperăm că nu te-ai lovit des.
Leadershit (substantiv compus din: leadership + shit)
Definiție: hw., nr. sg., abilitate discutabilă de a conduce, specifică unui mediu corporate unde șefii pot lăsa de dorit în mod (aparent) surprinzător.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
- Vrei să te implici mai mult în răspândirea binelui? Natalia, pasionată de comunicare și cu o amprentă socială puternică, adună lunar resurse valoroase pentru a sprijini organizațiile nonprofit și comunitățile responsabile. Aici găsești resurse utile pentru a fi la curent cu subiectele sociale de actualitate. Așa-i că-i reconfortant să vezi că încă există oameni faini?📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (4:36) Cum alfabetizăm digital atât adulții, cât și copiii? Atelierul de Șanse | Best of Hacking Work
Poate nu le au ai tăi cu tehnologia, dar s-ar putea ca munca lor să depindă de ea. La fel și a ta.
Cum îi motivăm pe adulți să deprindă competențele digitale necesare și să învețe continuu?
Cum le cultivăm tinerilor responsabilitatea digitală și îi inspirăm să devină creatori, nu doar consumatori de conținut?
La nicio vârstă nu le știm „pe toate”, dar putem oricând ști „mai multe”. Și uite de unde începem:
___
🗞️ Vrei să înveți lucruri noi mai ușor? Află 6 metode care te ajută în procesul de învățare. Jim Kwik, expert de renume mondial în citire rapidă, îmbunătățirea memoriei și învățarea accelerată susține că „Învățarea nu este un sport pentru spectatori.” și vine și cu argumente, și cu pași specifici pentru a te ajuta să înveți mai bine și mai repede. Iar dacă vrei, poți aprofunda și live - afli din articol cum + primești și-un cadou de la noi.
___
🗞️ Ce ne ține pe loc la muncă și cum facem să fim mai buni? Știai că cei mai mulți dintre noi pierdem 11 ore săptămânal pe nimicuri care ne „fură” timpul? Aflăm care sunt, concret, activitățile și obiceiurile care ne fac să stagnăm și ce putem face, atât ca angajați, cât și ca lideri, să scăpăm de ele.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!