Hacking Monday #5: Râzi tare, bine și des! Umorul unește oamenii și echipele, făcând terapie, educație și protest
BONUS: Trei știri scurte, linkuri spre câteva articole tari, ponturi despre evenimente și un concurs.
Servus. Începem săptămâna cu o pastilă concentrată de informații și idei utile, ca să ai o săptămână cu spor!
Umorul ne ajută să construim echipe și comunități sănătoase.
„Râsul este terapie. Se spune că prin râs eliminăm o endorfină care este un hormon al fericirii, al stării de bine. De asta când mergi la un spectacol de umor te simți foarte bine și fericit. Cred că umorul este o calitate a poporului român. Noi avem obiceiul de a face haz de necaz.”
În episodul Hacking Work Podcast de astăzi, Costel Pătrășcan explică modurile în care umorul poate aduce lumină în teme sensibile și transmite mesaje importante oamenilor, echipelor și societății. În același timp, umorul este o formă de protest, de educare ori de terapie pentru românul obișnuit să facă haz de necaz.
O să râzi mult urmărind episodul de podcast cu Costel, fiindcă vorbim și serios și în glumă despre muncă și români, despre șefii și liderii noștri, despre vicii, mentalități defectuoase și obiceiuri păcătoase și descoperim cât e de important umorul în evoluția personală și în construirea relațiilor noastre.
Costel Pătrășcan este unul dintre cei mai viralizați caricaturiști români și are o carieră impresionantă în domeniul ilustrației umoristice. A lucrat pentru cele mai importante ziare și reviste de umor din România, este fondatorul Muzeului Umorului din Brăila, realizează un show de caricatură comentată de mare succes și este foarte prezent în spațiul public, fiind o voce puternică a societății civile, care observă și critică minciunile, nesimțirea și gafele politicienilor.
La începutul lunii iulie 2023, Costel Pătrășcan a mers pe podul construit peste Dunăre la Brăila și a tăiat panglica inaugurală înaintea președintelui, premierului și celorlalți politicieni. „Podul este al românilor și nu al clasei politice care va încerca să și-l adjudece, eventual pe persoană fizică”, a scris Costel într-o postare pe rețelele sociale.
Ce-i nou săptămâna asta?
Canada lansează un program pentru a atrage nomazii digital. Potrivit regulilor actuale, angajații remote au voie să locuiască și să lucreze în Canada timp de șase luni. Departamentul Canadian de Imigrare a declarat că aceste măsuri fac parte din eforturile de recrutare a talentelor din străinătate, în special a celor cu abilități tehnice, astfel că reprezentanții se așteaptă ca o parte din nomazii ajunși pe teritoriul lor să și rămână, și să continue să lucreze pentru angajatori canadieni. Alte țări, cum ar fi Bali, Portugalia și Grecia, au implementat deja programe similare pentru a stimula economiile turistice sustenabile după pandemia COVID-19.
___
Suntem prizonierii dezinformării în social media. 23% dintre postările cu imagini de pe Facebook conțin informații false și produc dezinformare, au constatat cercetătorii în urma analizării a peste 13 milioane de postări, 25.000 de pagini și grupuri. Imaginile prelucrate în mod înșelător au fost depășite numeric de meme-urile cu text mincinos, capturile de ecran cu postări false de pe alte platforme și postările cu imagini denaturate. Mai mult, au fost identificate nenumărate imagini cu caracter abuziv, misogin sau rasist. În același timp, imaginile postate pe Instagram și videourile de pe TikTok reprezintă, de asemenea, vectori importanți ai dezinformării.
___
O problemă gravă în echipe: colegii țin informațiile doar pentru ei. Mai precis, 58% dintre angajați recunosc că nu împărtășesc informații valoroase pe care le dețin și care ar putea fi benefice colegilor lor, din diverse motive, adeseori pentru a-și păstra un avantaj față de aceștia, conform unui studiu Kahoot!. Această lipsă de partajare liberă a informațiilor, fie intenționată, fie nu, reprezintă o amenințare pentru comunicarea în cadrul echipelor, cultura organizațională, încredere și, implicit, productivitate.
De urmărit:
Ți-ai luat biletul la Conferința WE ARE THE PEOPLE?
Cam așa arată line-up-ul, dar mai sunt încă doi speakeri de anunțat:
Magor Csibi (Head of Leadership & Organizational Culture, Trend Consult);
Ileana Alexandru (Vicepreședinte Resurse Umane, Mega Image);
Raluca Dumitra (Head of Marketing, eJobs Group);
Andra Pintican (People Advocate, Școala de HR, Centrul de Carieră);
Corina Neagu (Founder, Dare - Development Advice & Resources);
Gyöngyi Hunyadi (Human Resources Manager, VCST Automotive Production Alba Iulia);
Robert Katai (Marketing Communication Manager at Creatopy);
Loredana Chinole (CEO - Chief Empathy Officer - Psihoterapie | Coaching | Training);
Orsolya Arros (Business Developer, DreamJobs Romania) și, bineînțeles, al nostru
Doru Șupeală (Managing Director, Școala SPOR & Hacking Work).
Biletele sunt disponibile aici.
Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
Descoperă Cum stau lucrurile, în realitate, în industria de videochat din România și ce ar trebui să facă statul a reglementa acest domeniu din interviul pe care Doru Șupeală l-a acordat pentru ziarul Adevărul;
Află Care este cea mai bună vârstă de pensionare din cel mai recent episod Make it Work;
Ascultă Varianta audio a ediției 071 – Hacking Work News și află, printre altele, câți români mai lucrează de la birou în 2023 și care discrepanța dintre bunăstarea reală a angajaților și percepția șefilor asupra acesteia.
CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast de azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia, săptămânal, unul dintre ele! 😎 Câștigătorul va fi anunțat vineri, în „cea mai iubită zi a săptămânii”. Succes!🥳
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate newsletterele noastre – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.