Hacking Monday #48: Adrian Stanciu: „Performanța nu se poate programa.” Păcatele șefilor, mituri demontate și o lecție despre mediocritate.
Bonus: Firmele românești pun pariu pe roboți; Trei noi pacienți vor primi implantul cerebral de la Neuralink. Extra: Patru pași prin care îți faci și șeful să înțeleagă de ce vrei muncă remote.
Servus! Începe săptămâna cu cinci minute de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🎞️ Adrian Stanciu: „Între bine și rău e o zonă enormă de mediocritate.” Mai are sens managementul performanței?
Leadershipul nu e o materie predată, din care să poți învăța concret cum să conduci echipe, iar mulți lideri o fac după ureche, după metode învechite, care nu mai funcționează în dinamica actuală a muncii. În timp, ele devin o piedică în bunăstarea angajaților și a progresului echipei.
Adrian Stanciu, consultant de business cu peste 30 de ani experiență, ne-a împărtășit într-o discuție savuroasă de ce nu funcționează metodele tradiționale de management, plus ce ar putea face liderii pentru a-și înțelege rolul mai bine și îmbunătăți modul în care-și ghidează echipele.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Peste jumătate dintre angajații români pot fi ajutați de inteligența artificială. Un studiu recent arată că inteligența artificială generativă ar putea aduce îmbunătățiri în peste jumătate dintre locurile de muncă din România, fie prin automatizarea unei părți din sarcinile acestora, fie prin ajutorul oferit în crearea de conținut și/sau în rezolvarea unor probleme complexe. Mai mult, 40% dintre firmele din România plănuiesc să investească în inteligența artificială în următorii cinci ani.
De ce contează? Inteligența artificială = plus de productivitate. Numărul joburilor pentru care se solicită competențe legate de inteligența artificială a crescut de 3,5 ori mai repede decât restul, la nivel global, iar sectoarele care utilizează această tehnologie au înregistrat o creștere de aproape cinci ori mai mare a productivității muncii, arată raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer. 84% dintre directorii companiilor care utilizează inteligența artificială cred că aceasta va creşte productivitatea, iar 46% văd deja o creştere a profitabilității și a veniturilor.
___
Islanda, cel mai bun loc pentru femeile care muncesc, pentru al doilea an consecutiv, conform indexului 2024 publicat în The Economist. În fruntea clasamentului, Islanda este urmată de Suedia, Norvegia, Finlanda și Franța. În contrast, SUA și Marea Britanie au scăzut în top din cauza costurilor ridicate ale îngrijirii copiilor și a diferențelor salariale în creștere. Indexul a evaluat șansele de tratament egal în muncă pentru femei doar din cele 29 de țări OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), așa că nu avem date pentru România.
___
Neuralink caută noi trei pacienți, pentru a testa implantul cerebral destinat persoanelor paralizate. Studiul este aprobat de FDA, va dura până în 2031 și vizează pacienți cu mobilitate sever limitată din cauza leziunilor măduvei spinării sau sclerozei laterale amiotrofice (ALS). Primul implant a fost realizat în ianuarie pentru Noland Arbaugh, paralizat de la umeri în jos încă din 2016 – iar în ciuda scepticismului care a marcat proiectul și a unor mici scăpări de ordin tehnic – pare să funcționeze chiar bine.
___
🎬 Un nou musical: Demisia cu public. Iată un video care arată că și plecarea din firmă poate fi o artă, când noul pas profesional e anunțat mai ceva ca un show de pe Broadway!
💡Vrei să lucrezi de acasă? 4 pași să-ți convingi și șeful.
Știm deja că din ce în ce mai mulți angajați își doresc un lucru (aparent) simplu: flexibilitate. Și nu este greu de înțeles de ce. Munca flexibilă îți permite adaptarea programului la propriile nevoi și stil de viață, fiind esențială pentru menținerea echilibrului între „job” și „acasă”.
Bun, nevoia există, dar de cele mai multe ori nu știm cum să vorbim despre ea. Dacă te afli și tu în situația în care nu prea știi cum să deschizi subiectul muncii remote față de șeful tău, iată patru lucruri pe care ar fi bine să le faci:
Înțelege-ți motivele. Această claritate te va ajuta să îți prezinți cererea cu încredere. De exemplu, dacă vrei să reduci distragerile sau ai responsabilități personale, explică concret cum te poate ajuta munca de acasă. Nu trebuie să fie un motiv nobil – poate că îți dorești mai multă flexibilitate pentru a călători sau pentru a petrece mai mult timp cu familia. Fii sincer cu nevoile tale și exprimă clar de ce nu sunt „un moft”.
Vino cu „dovezi”. Ai descoperit deja că munca la distanță e varianta cea mai potrivită pentru tine, dar ce faci dacă cei din jurul tău au nevoie de dovezi? Menționează cazurile în care ai lucrat independent și ai avut rezultate bune, notează toate colaborările eficiente menținute de la distanță, subliniază cum ți-ai pus la treabă abilitățile organizatorice și adună mărturiile colegilor cu care ai proiecte de succes, chiar dacă nu vă vedeți zilnic.
Inițiază conversația. Această discuție e recomandat să nu fie însă purtată de la distanță, și cu atât mai puțin deschisă printr-un e-mail impersonal. Propune o întâlnire în persoană și poartă o conversație onestă, deschisă și prietenoasă. Scopul este să evidențiezi importanța discuției pentru ambele părți, dând siguranța că această decizie nu o să-ți afecteze negativ munca – ci dimpotrivă.
Prezintă planul. Stabilește clar programul de lucru, astfel încât să fii disponibil pentru întâlniri și colaborare cu colegii tăi. Detaliază cum vei comunica, inclusiv instrumentele (Slack, e-mail, Zoom), frecvența actualizărilor și disponibilitatea ta în timpul orelor de lucru. Descrie spațiul de lucru de acasă, cu toate gadgeturile necesare și cum te descurci cu conexiunea la internet. Nu uita de securitatea datelor, pentru a nu pune în pericol munca tuturor.
Chiar și acolo unde această schimbare e bine gestionată, este firesc să apară îndoieli sau semne de întrebare, pe parcurs. Nu te panica sau victimiza și nu pica în mrejele lui „doar mie mi se poate întâmpla”. Deși pandemia ne-a schimbat radical modul de a munci și trăi, multe organizații de-abia se obișnuiesc cu ideea de a le oferi angajaților libertatea de a munci de la distanță. Încrederea cere sinceritate. Ori această schimbare poate afecta dinamica întregii echipe și, mai mult, e important să înțelegem că nu se potrivește oricui. Încearcă să vezi toate perspectivele, fii sincer cu tine și cu angajatorul tău și stabiliți împreună care e cea mai bună soluție pentru voi.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📰 Ce să mai citești – publicații deștepte, pe care merită să le urmărești:
Public Record – o platformă de jurnalism de investigație recent înființată de jurnaliști cu experiență care cred în responsabilitate și relatarea onestă a adevărului. Săptămânal, trimit un rezumat al documentărilor lor, te poți abona aici.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 Ia-ne bursa și hai la Techsylvania - THE PLACE TO BE. Dacă ești pasionat de tehnologie și chiar crezi că ideile îndrăznețe sunt cele care vor schimba lumea în bine, ori dacă simți că trebuie să fii parte din ceva ce poate modela viitorul, atunci sigur te va bucura această veste! Împreună cu prietenii noștri de la Techsylvania, oferim 10 burse cadou, ca să ne asigurăm că viitorul nu te ia prin surprindere.
Folosește codul „HW24” și înregistrează-te pe https://techsylvania.com/tickets/
Ne vedem pe 26 și 27 Iunie la Cluj Innovation Park, cu lideri de la NASA, Interpol, Mobileye, fondatorul unei companii de 45Bn$ și alți unicorni din tech (și nu doar).
Ai prins bursa? Dă-ne de știre în comentarii, să știm cu cine ne vedem acolo.
📆 Hacking Week – Ce-am mai publicat pentru tine:
🎞️ (6:06) Conflictul și dezbaterea sunt de dorit. Un lider bun nu vorbește singur.
Tu ai curajul să-ți contrazici șeful atunci când greșește? Flavia Husar ne argumentează în acest fragment de ce liderii nu ar trebui să vorbească niciodată singuri, câtă putere stă în dezbatere și eroare, dar mai ales de ce e nevoie de diversitate în oamenii pe care îi adunăm la masă.
___
🗞️ Workcation și Bleisure: odihnă reală sau iluzie? Din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și petreacă vacanțele în fața laptopului, lucrând de pe plajă, din cafenele sau din alte locuri pitorești. Să fie asta o idee genială sau e doar o practică care nu te lasă să te odihnești cu adevărat?
___
🗞️ Cum gândești un produs care să câștige o piață globală? Află de la Bogdan Lucaciu, Chief Technology Officer la Adore Me (echipa românească care a făcut într-atât de bine competiție celor de la Victoria’s Secret încât a reușit să se vândă pe 400 de milioane de dolari) și Dragoș Dușe, Chief Executive Officer & Founder al Synaptiq (start-upul clujean care a ajuns să inoveze la nivel internațional procesul de radioterapie folosit în tratamentul cancerului).
___
🗞️ România, de la supracalificare la subocupare: o radiografie a pieței muncii. Te-ai întrebat vreodată de ce sunt nevoiți să accepte locuri de muncă sub nivelul calificărilor și expertizei lor, deși rata șomajului este scăzută? Am scris despre modul în care ne afectează supracalificarea și subocuparea, două fenomene paradoxale în piața muncii.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!