Hacking Monday #47: Vrem să și gândim, nu doar să meșterim. Ce ne lipsește să fim mai mult decât „țara bunilor executanți”, prin ochii unui vizionar în dezvoltare.
Bonus: Roboții-ingineri ajung unde omul nu a reușit vreodată; Investițiile în energie regenerabilă vindecă planeta - lista progreselor din 2024; Extra: 6 momente fără „scuze” la job.
Servus! Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Flavia Husar: Fail Forward – Așa devenim creatori de produse excelente, nu simpli executanți.
Românii sunt recunoscuți la nivel mondial drept buni programatori, executanți talentați, iar asta a făcut ca România să rămână într-o zonă călduță a outsourcingului. Azi vrem să aflăm de ce se întâmplă asta - ne lipsesc abilitățile, curajul sau viziunea?
„Important e să găsești ce-ți place, nu să nu te duci în IT sau în start-up-uri doar pentru că e cool și se fac bani.” Partener de discuție în acest episod captivant și sincer este Flavia Husar, om motivat de „cum”: cum funcționează lucrurile, cum cresc oamenii, cum putem face altfel și mai bine ceea ce facem deja.
Flavia este Cofondator, Chief Innovation Officer și mentor la Innovation Labs, program de accelerare național și incubator pentru startup-uri care, în cei 11 ani de când crește inovația românească, a sprijinit peste 600 de echipe, 3000 de vizionari și 1500 de idei. Mai mult, în timp ce publicăm acest episod, pregătirile pentru Demo Days, punctul culminant al ediției din acest an, sunt în toi. Mâine, 28 mai, echipele își prezintă produsele, sperând la marele premiu: investiția Early Games Ventures de 500.000 euro.
În acest nou episod, avem ocazia să învățăm de la un lider care pune zi de zi umărul la a demonta mituri și a clădi noi generații de oameni bine pregătiți să gândească și să dezvolte, nu doar să execute: „Nu e suficient să citești cum se mută butonul. Trebuie întâi să înțelegi de ce e butonul acolo.”
Să îți fie de inspirație și folos!
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Avans uriaș în ingineria mecanică: un robot autonom creează ce n-a reușit până acum omul: formele perfecte pentru absorbția șocurilor. Cu ajutorul unei imprimante 3D, robotul de la Universitatea Boston a reușit să creeze și să testeze structuri capabile să absoarbă energie, atingând o eficiență record de 75%. Aceste forme, supuse testelor de presiune, pot avea diverse aplicabilități, de la ambalaje și echipamente sportive la protecții pentru militari și parașutiști. Robotul, numit sugestiv MAMA BEAR, optimizează continuu designul structurilor, învățând din fiecare experiment pentru a crea forme din ce în ce rezistente.
___
MedLife deschide centre de excelență în psihiatrie și psihoterapie în peste 10 locații din țară, dintre care primele în Craiova și Constanța. Acestea vor oferi servicii complete de sănătate mintală, abordând terapia individuală, de grup și de cuplu, precum și terapii prin artă și muzică.
___
Noile tehnologii în energie regenerabilă și inițiative de reducere a emisiilor CO2 funcționează. În 2024, s-au înregistrat mai multe progrese remarcabile în domeniul energiei regenerabile și al protecției mediului, de care credem că te vei bucura să afli:
Germania a înregistrat o scădere record de 10,1% a emisiilor de gaze cu efect de seră datorită investițiilor în energie regenerabilă.
Portugalia a generat un record de 95% din energia electrică din surse regenerabile în aprilie.
Combustibilii fosili au furnizat mai puțin de un sfert din energia UE pentru prima dată.
Peste 30% din energia electrică la nivel global provine acum din surse regenerabile.
Oamenii de știință au descoperit prima pepinieră cunoscută pentru rechinii ciocan neted în Galapagos.
Costurile bateriilor au scăzut cu peste 90% în ultimii 15 ani, stimulând utilizarea energiei regenerabile.
Eurostar a promis să alimenteze trenurile cu 100% energie regenerabilă până în 2030.
___
Ajută-i pe cei din jurul tău și vei alunga tristețea. Psihologii au testat această ipoteză într-un studiu pe 122 de persoane cu simptome de anxietate și depresie, împărțindu-i în trei grupuri, fiecare grup având o sarcină: să realizeze acte de bunătate, să participe la activități sociale sau să-și noteze gândurile timp de cinci săptămâni. Până la sfârșitul experimentului, grupul care a avut sarcina de a face acte de bunătate a înregistrat cele mai mari beneficii pentru starea lor de bine. „Să-i ajutăm pe ceilalți este una dintre nevoile noastre fundamentale. Este la fel de importantă ca nevoia de conexiune, de iubire sau de stimă de sine.”, spune Stephanie Harrison, cercetător.
💡Șase momente în care să nu-ți ceri scuze la serviciu.
Îți ceri mereu scuze la muncă? E timpul să folosești magia lui ”sorry, not sorry". Deși uneori scuzele sunt necesare, ele sunt adesea folosite excesiv și din motivele greșite. Iată șase momente când nu e necesar să îți ceri scuze la job:
Când nu ești sincer: Dacă nu îți pare cu adevărat rău, nu-ți cere scuze. Scuzele nesincere se văd și îți afectează credibilitatea. Cere-ți scuze doar când chiar o simți.
Când nu ai făcut nimic greșit: Nu-ți cere scuze din obișnuință sau pentru greșelile altora. Întreabă-te dacă ai cu adevărat de ce să-ți pară rău. Înlocuiește „îmi pare rău" cu „scuzați-mă" sau „scuze pentru (gestul/ comportamentul specific)”, când e mai potrivit.
Când semnalezi o problemă invizibilă: Nu te scuza preventiv înainte de a greși. Acest lucru poate arăta că nu ai încredere în abilitățile tale sau poate crea îndoieli în mintea celorlalți, predispunându-te la eșec.
Când ceri ajutor: Este normal să ceri ajutorul, mai ales dacă ești la început. Fă-o politicos și prietenos, lăsându-i pe ceilalți să decidă dacă au timp. Dacă sarcina se dovedește a fi mai complexă decât ai crezut, scuzele sunt potrivite, dar nu lua ajutorul lor de la sine înțeles.
Când faci ceea ce trebuie: Nu te scuza pentru opiniile tale sau pentru deciziile corecte pe care le iei. Îți reduce autoritatea și încrederea celorlalți în tine.
Când îți iei liber: Nu te simți vinovat pentru concediul de odihnă sau de boală. Ai dreptul la aceste zile și nu trebuie să îți ceri scuze că le folosești.
Dacă angajatorul tău așteaptă scuze pentru toate aceste motive, poate e timpul să cauți un alt loc de muncă (și nu ne cerem scuze pentru acest îndemn).
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 WEBINAR Leadership de impact: inspirație pentru performanțe excepționale, de la Petruș Stuparu & Magor Csibi, Senior Consultants Trend Consult. În cadrul Trend Talks 2024, doi dintre cei mai luminoși, iubiți și bine pregătiți oameni din consultanță vorbesc împreună despre puterea transformatoare a leadership-ului ca act uman conștient. Acest webinar la care te poți înscrie să participi gratuit pe 29 mai explorează modurile reale în care liderii pot inspira și mobiliza echipele pentru a atinge performanțe remarcabile, atingând subiecte necesare și oferind totodată instrumente, tehnici și bune practici imediat aplicabile.
Spoiler alert - nu e singurul webinar gratuit inclus în Trend Talks la care merită să te înscrii - noi te încurajăm să optezi pentru întregul pachet - și repejor, până nu se închid înscrierile:
Evaluarea și dezvoltarea performanței: identificarea și cultivarea talentelor (5 iunie 2024, ora 18:00) susținut de Ioana Dorobanțu & Sorana Brătucu.
Maximizarea performanței în vânzări: strategii și tehnici pentru a construi o echipă eficace (10 iunie 2024, ora 18:00) susținut de Marius Decuseară-Brandenburg, Dragoș Sârbu & George Olteanu.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
@pixelbinnewsletter e o resursă internațională credibilă despre tot ce ține de evoluția AI. Primești săptămânal direct în inbox ultimele noutăți despre cum se simt efectele trendurilor internaționale în piață, asupra afacerilor, produselor și oamenilor.
___
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:06) Creșterea companiei se întâmplă doar cu oameni care cresc la nivel personal.
„Oamenii care cresc la nivel personal şi fac parte dintr-o organizaţie vor creşte împreună.” Adrian Rus schimbă felul în care angajatorii se raportează la beneficiile angajaților și propune o soluție modernă și ingenioasă care să ne susțină starea generală de bine.
Descoperă de ce e important să-ți iei pauze în mod regulat, să te deconectezi de la muncă, să îți odihnești mintea și corpul și, mai ales, să nu te mai învinovățești atunci când o faci, deoarece toate acestea te vor ajuta să performezi!
___
🗞️ Munca haotică și în exces dăunează grav sănătății. Lucrezi până târziu în noapte? Muncești atunci când majoritatea oamenilor nu o fac? Ar trebui să știi că, deși în multe cazuri pare necesar să faci asta, munca haotică și în exces dăunează grav sănătății. Iată la ce riscuri te expui.
___
🗞️ SPOR Leadership Camp a fost una dintre cele mai echilibrate, armonioase și calde experiențe pe care le-am organizat și la care am participat. Multe lucruri încă așteaptă să fie înțelese, asimilate și mai târziu, aplicate.
___
🗞️ De ce salariul nu ne (mai) motivează? Ești manager și consideri că salariul este un factor care îi motivează pe angajații tăi? Sau ești angajat și crezi că o mărire de salariu te va motiva? Aflăm împreună astăzi de ce o mărire salarială nu ne mai împlinește.
___
🗞️ Cum îți creezi un brand memorabil: 5 idei practice de la Martin Lindstrom.
___
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!