Hacking Monday #43: Liderul bun construiește entuziasm și comunitate, nu vrea să aibă musai dreptate.
Bonus: Propria imagine crește nivelul de oboseală psihică; Metoda celor trei „R” dă voce introvertiților la locul de muncă; Extra: Cum le oferi sprijin angajaților stresați.
Servus! Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Elena Birtoc: „Succesul constă în abilitatea de a-i ajuta pe ceilalți să evolueze”.
„Nu-mi da dreptate doar pentru că sunt superiorul tău”. Elena Birtoc, CEO al companiei Carel Woodworks, dorește ca angajații să se simtă liberi să-și exprime opiniile, chiar dacă nu sunt de acord cu ea. Consideră că asta este o investiție importantă pentru orice organizație care dorește să evolueze. Dezbatem acest subiect și multe altele în noul nostru episod de podcast.
Elena, un antreprenor român din Satu Mare, produce mobilier de înaltă calitate la Carel Woodworks pentru birourile unora dintre cele mai mari companii din lume, cum sunt WeWork, Amazon, Microsoft, JP Morgan și Goldman Sachs.
Află de ce Elena este un lider cum rar găsim încă în organizațiile de la noi și cum a ajuns să cucerească piețe internaționale și clienți globali, alături de echipa sa.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și ia-ne cartea! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere și pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Pentru un risc mai mic de epuizare, nu te mai privi. Un studiu recent al Universității din Galway, care a monitorizat activitatea cerebrală prin electroencefalografie (EEG) a voluntarilor în timpul unei întâlniri pe Zoom, a arătat că vizualizarea propriei imagini pe ecran crește nivelul de oboseală psihică. Profesorul Eoin Whelan, liderul studiului, sugerează că dezactivarea modului de autovizualizare poate ajuta la atenuarea oboselii în cadrul întâlnirilor virtuale.
___
Ghidul introvertitului la job. Matt Abrahams, lector la Universitatea Stanford, oferă câteva sfaturi pentru introvertiții care doresc să se simtă mai vizibili și mai implicați la muncă, fără a fi nevoiți totuși să participe la toate activitățile sociale. Potrivit lui, cheia succesului nu constă în cantitatea interacțiunilor, cât mai degrabă în calitatea lor, în constanța interacțiunilor de zi cu zi și în angrenarea celor din jur, pe care-i numește „audiența” – fie că e vorba de șefi, colegi sau clienți. El recomandă utilizarea metodei celor trei „R”, care ar permite introvertiților să-și facă vocea auzită într-un mod mai eficient și confortabil totodată stilului lor, prin: recunoaștere, reflecție și documentare (din eng. research). Recunoașterea implică să observăm stilul specific de comunicare al fiecăruia și să căutăm să ținem cont de el atunci când interacționăm, în timp ce documentarea sugerează folosirea limbajului inclusiv, a informațiilor pe care le deținem și a prenumelor, pentru a crește nivelul de implicare al partenerilor de discuție. În final, e important să reflectăm asupra interacțiunilor anterioare pentru a ne îmbunătăți dialogul.
___
Universitățile nu mai pot mări taxele studenților în timpul ciclului de studii. Universitățile sunt obligate să anunțe taxele de studii odată cu publicarea ofertei educaționale, potrivit legii nr. 98 din 15 aprilie 2024, publicate în Monitorul Oficial.
___
Am lansat Hacking Wine, alături de prietenii de la desprevin.ro, care ne-au ajutat cu personalizarea unor băuturi savuroase. În cadrul ultimul eveniment Cluj Marketing & Comms Club, cele mai generoase donații către cauza Booktruck au fost premiate cu sticle de Hacking Wine. Desprevin.ro ne ajută să schimbăm lumea în mai bine pentru copiii din sate defavorizate, dar misiunea lor principală este să ofere companiilor experiențe out of the box prin vinuri personalizate, degustări de vin cu twist, cursuri personalizate și orice fel de invenții care împletesc creativ nevoile corporate cu experiențele legate de vin.
___
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 Patru măsuri practice pentru a reduce stresul și anxietatea angajaților.
Stresul nu e la fel pentru toată lumea. Este o experiență în întregime unică pentru fiecare persoană, iar efectele se resimt în moduri ușor diferite. Ce știm cu certitudine este că stresul de la locul de muncă nu rămâne doar acolo, ci ne urmărește și acasă, așa că e evidentă nevoia unor măsuri eficiente care să îmbunătățească bunăstarea angajaților. Dacă ești organizație și nu-ți pasă de angajați doar pe hârtie, uite ce poți face pentru ei:
Sprijină liderii și managerii. Oferă-le cursuri de leadership axate pe empatie, ascultare activă și comunicare eficientă. Scopul este să îi ajute să înțeleagă nevoile individuale ale membrilor echipei și să le sprijine bunăstarea.
Asigură accesul la resurse de învățare online și la cerere. Platformele de e-learning care acoperă subiecte precum gestionarea stresului, a timpului și echilibrul între viața profesională și cea personală pot fi foarte utile. Dezvoltăm instrumente scrise cu sfaturi și strategii practice pentru gestionarea stresului și anxietății, accesibile oricui, indiferent de locație sau program.
Organizează ateliere și sesiuni de formare live care se concentrează pe cauzele principale ale stresului. Acestea ar putea include subiecte precum dezvoltarea rezilienței, promovarea activității fizice, îmbunătățirea calității somnului, consolidarea spiritului de echipă și gestionarea eficientă a schimbărilor.
Măsoară volumul de lucru pentru a identifica gradul de încărcare al angajaților. Auditul volumului de muncă te ajută să înțelegi dacă orele de muncă reprezintă problema principală sau dacă există probleme legate de managementul timpului, prioritizare ineficientă, alocarea inadecvată a resurselor sau lipsa practicilor de delegare și gestionare a fluxului de lucru.
Gestionarea stresului la locul de muncă necesită o abordare adaptată la specificul fiecărei organizații și la nevoile individuale ale angajaților. E crucial pentru toate organizațiile, indiferent de dimensiune sau industrie, să înțeleagă cum pot oferi sprijin real angajaților.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier: Instrumente utile pentru creșterea egalității de gen.
💡 Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a lansat proiectul O.B.L.I.O. – One Bridge For Lifelong Inclusive Organisations, creat să doteze organizațiile de tineret și liderii cu competențe care să-i ajute să sprijine în mod sănătos egalitatea de gen. Ei au creat 4 instrumente educaționale:
Ghidul pas cu pas pentru egalitatea de gen în organizațiile de tineret (EN, RO).
Manualul de curs pentru integrarea egalității de gen în organizațiile de tineret. (EN, RO)
O scurtă experiență educațională 360 prin care puteți explora cum arată inegalitățile de gen în zilele noastre, la care a participat și colega noastră Ioana.
Cursul online proaspăt lansat privind educația pentru egalitatea de gen.
📆 Mai mult, tema de anul acesta a Săptămânii Naționale a Voluntariatului (13-19 mai) este egalitatea de gen. Centrul de Voluntariat propune Banca de Idei. Aici te poți înscrie gratuit, până pe 7 mai, dacă vrei să contribui la misiunea lor pentru un mediu de lucru și de viață mai tolerant, mai inclusiv și mai corect pentru noi toți.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– un newsletter săptămânal și gratuit cu articole și știri din știință, tehnologie, arte, design, natură și altele, scris de Marius Cosmeanu, jurnalist cu peste 20 de ani experiență. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🗞️ Competențele încep să conteze mai mult pentru angajatori decât diploma pe care o deții. Oficial, tot mai multe companii renunță să le mai ceară candidaților diplome universitare, în cazul în care aceștia pot demonstra că au cunoștințele și competențele necesare pentru a îndeplini sarcinile unui job.
🎞️ Trenduri în marketing digital în 2024, cu Anabela Luca de la AdLemonade.
Anabela Luca, fondator Adlemonade, trainer Google, cu peste 14 ani de experiență în managementul și administrarea campaniilor PPC, răspunde la câteva întrebări esențiale pentru orice specialist în marketing digital:
Cât de importantă este optimizarea conținutului pentru dispozitive mobile și a strategiilor de preț și ofertă în influențarea deciziilor de cumpărare în România?
Care sunt cele mai recente tendințe în marketingul online?
Cum ne putem adapta în fața reglementărilor privind protecția datelor, precum eliminarea cookie-urilor?
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!