Hacking Monday #41: Raluca Feher: România, un șantier etern; Publicitatea, un urs care dansează pe manele.
Bonus: Impozitul pe concedii medicale dispare pentru unele categorii de angajați; Vrei să fii mai fericit la job? Exersează generozitatea; Extra: Idei practice pentru un CV memorabil.
Servus! Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Raluca Feher: Discuții fără perdea despre creativitate și un șantier numit România.
Ne-am lenevit, ne-am manelizat și suntem săraci în expresie artistică. Ce s-a ales de creativitatea noastră?
Suntem campioni la treburi neterminate, iar "România under construction" ar putea deveni brand de țară. E nevoie să ne reinventăm?
Trăim încă în patriarhat, iar bărbații cu putere-n mână refuză adesea să ofere femeilor un loc la masă. Asta înseamnă că ar trebui să încetăm să ne mai prezentăm?
Despre toate aceste subiecte fierbinți și multe altele discutăm fără perdea, dar cu multă asumare și umor, împreună cu Raluca Feher. Un rock star al publicității românești și totodată una dintre cele mai savuroase autoare contemporane, Raluca face autopsia modelelor care nu mai funcționează în sistemele creative sau sociale românești, dezvăluind zone mari de suprapunere între cele două.
În cel mai recent episod de podcast Hacking Work , Raluca ne invită să privim dincolo de aparențe și să ne asumăm rolul în construirea unei realități mai bune.
***
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și ia-ne cartea! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere și pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Gravidele, mamele cu copii bolnavi, cazurile de urgență și bolnavii oncologici vor fi scutiți de impozitul pe concedii medicale, măsură ce urmează să fie adoptată de urgență, susține Guvernul. Această schimbare vine în contextul în care, de la începutul anului, a fost introdusă o taxă de 10% pe toate concediile medicale.
___
Fericirea la locul de muncă depinde de două decizii simple: practicarea generozității și adoptarea mentalității de a „da mai departe", concluzionează studiile în psihologia pozitivă. Mai mult, nu doar actele de generozitate, ci și pura intenție de a fi generos poate stimula nivelul de fericire resimțit de creier. De asemenea, un alt studiu, al Universității din California, susține că actul de a practica generozitatea are un efect mai durabil decât în cazul în care ești tu beneficiarul acestui act. Altfel spus, încurajarea prieteniei și a bunătății în mediul de lucru creează un ciclu virtuos de care beneficiază toți membrii echipei, dar și organizația în ansamblu.
___
Prânz intergenerațional în București: Zeții, la masă cu Millenials și Boomers. Oameni cu vârste între 15 și 80 de ani s-au adunat și au vorbit „de-ale vieții” la un prânz intergenerațional organizat de inițiativa „La o șuetă” și Asociația „Niciodată singur”. Într-o societate tot mai dispersată și marcată de singurătate, izolare și conflictele între generații, o astfel de inițiativă constituie acel pas pe care ne ferim să-l facem, dar de care vedem că avem multă nevoie.
___
Primul centru cultural în mediul rural, Punctul de Memorie Colectivă, s-a deschis la Vad, județul Cluj. Centrul include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale dedicate activităților culturale și educaționale. Acesta face parte dintr-o serie de puncte pe care Centrul Cultural Clujean își dorește să le construiască în comunele din regiune.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 3 sfaturi valoroase pentru un CV cu personalitate.
Și CV-urile au nevoie de personalitate ca să fie memorabile. Dacă la secțiunea „experiență” și „educație” e clară treaba, introspecția ne poate da bătăi de cap. Oare ce să scriu despre mine? Ce contează cu adevărat pentru angajator? Ne-am scăldat noi în marea de sfaturi pentru tine, și am centralizat aici câteva idei practice. În caz că ai nevoie, sperăm să îți fie de folos!
Actualizează-ți CV-ul periodic și revizuiește-l pentru fiecare job nou la care aplici. Fiecare loc de muncă are cerințe specifice. Ajustând CV-ul pentru fiecare din ele, poți evidenția abilitățile și experiența care sunt cele mai relevante pentru rolul respectiv. Asta presupune efort suplimentar, dar îți crește șansele de a fi remarcat.
„Despre mine” trebuie să fie o secțiune autentică, care te pune în valoare. O descriere plină de generalități nu o să spună nimic relevant despre tine. Scrie curajos, notează-ți valorile, interesele reale și fă-ți un portret onest. Nu este suficient să îți enumeri calitățile, trebuie să le pui în context și să vorbește despre aplicabilitatea lor.
Spune-mi ce pasiuni ai, ca să-ți spun cine ești. Nici aici nu este suficient să enumeri ce îți place să faci în timpul liber. Ai ocazia să pui niște suflet și să exprimi ce îți aduce împlinire, ce te pasionează, ce te entuziasmează. Poate poți extrage din aceste hobby-uri și niște trăsături de personalitate/ competențe care îți vor fi de folos în jobul dorit.
Ar trebui să începem să privim acest instrument cu alți ochi și să-l considerăm o investiție necesară de timp și energie. Un CV bine făcut te poate ajuta să te pui în valoare și să oferi celorlalți oportunitatea de-a te cunoaște. Dacă ai nevoie de un ghid și mai complex pentru a te inspira, echipa creativă de la Thunder a creat un ghid gratuit, plin de idei creative și practice.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📅 AIESEC Cluj-Napoca dă startul Youth Speak Forum pe 25 aprilie, un eveniment menit să aducă în prim-plan discuții esențiale despre integrarea tinerilor pe piața muncii și ce înseamnă bunăstarea într-un mediu de lucru modern. Evenimentul este construit în așa fel încât tinerii să se conecteze cu lideri din diverse domenii, inclusiv HR și Robotică, și să exploreze modalități de a contribui la o societate mai sustenabilă și incluzivă.
Cu accent pe sănătatea mintală și bunăstarea la locul de muncă, Youth Speak Forum promite să ofere participanților insight-uri valoroase pentru o poziționare corectă și o carieră de succes în contextul provocărilor actuale ale pieței muncii. Mai mult, își caută parteneri – poate fi un moment bun pentru organizații să se implice activ în formarea viitorului peisaj al muncii și să-și cunoască potențialii angajați.
___
Ce lipsește în comunicarea culturii independente? Alți studenți harnici, de această dată de la Facultatea de Teatru şi Film UBB Cluj vor să realizeze o campanie pentru vizibilitatea sectorului cultural independent. Ca temele abordate să fie relevante pentru un public cât mai larg, au conceput un chestionar care îi ajută să afle în primul rând ce lipsește și cum poate fi îmbunătățită promovarea acestui sector cultural. Completați și ajutați, vă ia maxim 3 minute.
___
📅 The Self-Care Book Club sau cum te mai relaxezi după muncă.
Tu cum îți petreci timpul după muncă? Uite o idee: participă la un club de carte. Pe lângă faptul că îți deschide mintea și te ajută să formezi noi prietenii, le dai o mână de ajutor oamenilor care luptă împotriva unei realități marcată de analfabetism funcțional și lipsa lecturii. 📖
📍 Dacă ești din Cluj, o oportunitate faină este The Self-Care Book Club organizat de Andreea Cioban și Elena Ghițulescu. Vei cunoaște oameni faini, vei asculta povești de viață, vei căpăta curaj să fii vulnerabil/ă și vei pleca de acolo cu multă energie bună și inspirație.
Următoarea întâlnire are loc pe 22 aprilie la ora 18:00, ai mai multe detalii aici.
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– newsletterul bilunar care te invită la dialog și te ajută să ajungi de la procrastinare la productivitate, să ieși din impas sau să faci pași către soluția care ți se potrivește. E o invitație la introspecție și îmbunătățire prin conversații, workshopuri lunare și exerciții puse la cale de , ghid în planificare la plan.clar. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🗞️ Analfabetismul funcțional, concret: absolvent de facultate, caut job bun, dar nu știu să fac nimic.
Vrem joburi bune, dar nu știm să citim și mai ales să înțelegem ce scrie într-un contract de muncă. Poate sună dur, dar asta înseamnă analfabetismul funcțional. Poate am reușit să „păcălim școala”, însă ne vom expune abuzurilor din piața muncii. Hai să vedem cum e posibil să avem informația sub nas, dar să nu știm să o folosim în interesul nostru.
🗞️ Discriminarea de gen la locul de muncă – Ce forme ia și ce putem face.
Decalajul global dintre femei și bărbați în privința oportunităților din piața muncii este mult mai mare decât se credea anterior, arată un nou raport al Băncii Mondiale. Cum se manifestă discriminarea de gen la locul de muncă? Ce măsuri pot lua angajatorii pentru a preveni discriminarea de gen? Descoperă aici.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți sprijini. Ai la îndemână două metode: poți deveni abonat premium YouTube (caz în care obții și acces în exclusivitate la anumite materiale pe care le publicăm) sau ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!