Hacking Monday #40: Trei mituri ale performanței, demontate de Andrada Vincze, psihologul campionilor.
Bonus: Bucuria a doi din trei români vine cu teamă; „Nu contează cum mi-e aranjat părul, ci contează cât și cum muncesc” - noul „imn” al Franței. Extra: Principiul Pareto, 80/20 pentru fericirea ta.
Servus! Am mai schimbat un prefix, iar pentru asta îți mulțumim. Liber la doza scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Andrada Vincze, Psihologul Campionilor: Mindsetul de campion e suficient pentru succes?
Fostă campioană națională și internațională la tenis de masă, Andrada Vincze a devenit psiholog din pasiune, pentru a-i ajuta pe sportivi (și pe toți cei ambițioși) să-și urmeze drumul și să atingă performanțe înalte. În prezent, este doctor în psihologie, specialist în psihologie sportivă aplicată și fondator Happy Champions.
Andrada crede că fiecare dintre noi vrea să fie mai performant în ceva, iar acesta este motivul pentru care a decis să ne împărtășească din experiența sa. În acest episod, Andrada demontează 3 mituri ale performanței și ne ajută să privim cu un ochi mult mai critic informațiile și să nu îmbrățișăm fiecare trend nefondat.
„E foarte greu să prezicem comportamentul uman. Știm atât de puține despre creierul uman, deci e foarte puțin probabil ca un singur factor sau un singur fenomen să ne explice ceva atât de complex cum e performanța.”
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Un pic de frică-i sănătoasă. Cele mai fericite momente din viața românilor sunt precedate de teamă, conform unui studiu Reveal Marketing Research. Doi din trei români confirmă că momentul nașterii unui copil, căsătoria sau schimbările majore, precum absolvirea, ori schimbarea jobului cu unul mai bun, sunt evenimente importante și fericite, dar care vin mereu la pachet cu temeri. Această mic nod în gât experimentat în fața neprevăzutului are însă efect motivațional: 76% dintre respondenți îl consideră un stimulent pozitiv, care îi face să se pregătească mai bine pentru provocările viitoare.
___
2024 Gallup Exceptional Workplace Awards – a fost publicată lista organizațiilor cu cele mai remarcabile performanțe în angajamentul și bunăstarea angajaților, la nivel global (dintre cele înscrise, desigur).
___
Angajații așteaptă bunăstare de la șefi, mai mult ca niciodată: 93% o pun pe același loc cu salariul. Oamenii se confruntă în continuare cu provocări mari legate de sănătatea mintală, iar asta înseamnă că așteaptă mai mult sprijin din partea angajatorilor. Experiențele negative de la locul de muncă, cum ar fi depresia, stresul și epuizarea, rămân mai frecvente decât în perioada pre-pandemică, având ca principale cauze preocupările financiare și amestecarea tot mai frecventă a muncii cu viața personală.
___
Franța propune o lege pentru stoparea discriminării la locul de muncă bazate pe coafură. Proiectul urmărește să împiedice angajatorii să solicite îndreptarea părului sau schimbarea stilului personal exprimat prin coafuri afro, dreadlocks și împletituri, și îmbrățișarea lor ca parte a unei moșteniri culturale. Inițiativa răspunde la discriminarea împotriva persoanelor care nu se încadrează în standardele eurocentrice, inclusiv femeile de culoare care raportează respingerea la angajări din cauza coafurii. Criticii evidențiază existența legilor care interzic colectarea datelor pe baza rasei, în timp ce activiștii consideră problematică absența termenului „rasism" din lege, având în vedere atacurile legate de aceste coafuri specifice.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡 Patru modalități prin care să aplici regula 80/20 în viața ta.
Regula 80/20 e un truc care te poate ajuta atât în viața profesională, cât și în cea personală. În plus, e și foarte simplu de aplicat: doar aproximativ 20% din munca pe care o depui este responsabilă pentru 80% din rezultatele tale. De exemplu, în afaceri, majoritatea vânzărilor vin de la doar câțiva clienți, și majoritatea profitului vine de la câteva produse populare. Și în viața personală, cea mai mare parte a fericirii tale vine dintr-o mică parte a lucrurilor pe care le faci. Este o chestie bună de știut pentru a face alegeri mai bune și a te concentra pe ceea ce contează cu adevărat:
Elimină distragerile și concentrează-te pe ceea ce contează. Când te simți tentat să stai prea mult pe telefon sau în fața televizorului, gândește-te la principiul Pareto. Doar 20% din conținut îți aduce cu adevărat plăcere, restul e doar umplutură. Aplică regula 80/20 și renunță la abonamentele inutile, urmărește doar câteva emisiuni preferate, blochează anumite persoane pe rețelele de socializare și șterge aplicațiile care îți consumă timpul fără rost.
Descoperă orele cele mai productive și folosește-le înțelept. Fiecare dintre noi are anumite ore din zi în care suntem mai eficienți. Pentru unii, este dimineața devreme, pentru alții, este seara târziu. Secretul este să identifici aceste ore și să le utilizezi în mod inteligent.
Concentrează-te pe punctele tale forte. Pentru a aplica regula 80/20, concentrează-te pe ceea ce faci cel mai bine și deleagă sau externalizează activitățile în care nu te simți atât de confortabil. Poți colabora cu un antrenor sau să urmezi un curs pentru a-ți îmbunătăți punctele slabe.
Pune accent pe lucrurile mici care îți aduc cea mai mare satisfacție. Pentru a aplica regula 80/20, concentrează-te pe acele lucruri care te fac cu adevărat fericit. Poate însemna să acorzi mai mult timp familiei și prietenilor sau să te dedici mai mult unei pasiuni anume.
Regula 80/20 e utilă, însă nu e perfectă. Are și câteva dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul: poți ajunge să te concentrezi excesiv pe cifre și să vezi totul ca o competiție în care e nevoie să optimizezi mereu rezultatele. Nu uita să te mai și „răsfeți” din când în când.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
Dacă ai înțeles că viitorul tău profesional și succesul personal depind de cât de creativ ești, câtă imaginație ai, câte idei noi poți să propui și câtă inovație poți să construiești, înseamnă că ne vedem la Fabrica de Idei de la Breb, între 18 - 21 aprilie:
___
📅 BRAND MINDS 2024: Investește în învățare și dezvoltare.
La ediția BRAND MINDS din acest an te așteaptă unii dintre cei mai buni autori ai momentului, care au schimbat mentalități, business-uri și domenii întregi de activitate.
Pentru că faci parte din comunitatea Hacking Work ai 12% discount, folosind codul de reducere HW12 – suntem convinși că e un „deal” bun.
Ia-ți biletele de aici, ne vedem cu toată gașca la București. 😊
___
Viitorul verde al profesiilor - despre asta ne-a provocat noua grijă să vorbim. Doru a oferit răspunsuri întrebărilor care ne privesc pe toți: Cum se adaptează piața muncii la tranziția verde? și Avem motive să ne îngrijorăm pentru joburile noastre?, alături de Radu Stochița, gazda newsletterului
și cercetător în cadrul Confederației Naționale Sindicale .Ne-a bucurat fantastic doza de energie, responsabilitate și implicare civică pe care am găsit-o în această echipă de tineri faini și în newsletterul lor despre economia sustenabilă. Vă încurajăm să-i descoperiți, să-i urmăriți și să le susțineți munca!
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
@Happ.ro îți arată ce poți să faci după lucru. Primești lista evenimentelor de neratat, cele mai proaspete știri culturale și noutăți în materie de timp liber, cultură & divertisment, direct în inbox, fără clickbait sau informații de umplutură.
___
by – găsești orice, de la recenzii, meme-uri și filosofii, în shoturi de informație prinse într-un newsletter săptămânal extrem de concentrat.📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (3:19) Din Anglia se vede că România este pe un drum bun - Bogdan Cronț (Camarad).
Bogdan Cronț (Camarad) a plecat din țară „de prea mult bine”, a început munca în Anglia ca dulgher și a ajuns să fie urmărit de peste 650.000 de oameni. Află direct de la Bogdan care sunt lecțiile de viață care l-au ajutat să construiască o punte între culturi și să devină o voce respectată în comunitatea românească din Marea Britanie.
🎧 (4:03) Care este topul riscurilor la nivel global în 2024? Află din rubrica HWNews:
___
🎧 (4:21) Ți s-a întâmplat vreodată să te dai bolnav ca să scapi de muncă pentru câteva zile? În episodul din 28 martie al Ideilor Hacking Work analizăm cauzele acestui comportament:
🎞️ (7:50) Cum transformăm eșecul în cel mai puternic instrument de învățare.
De câte ori ai făcut ceva greșit, ai ratat vreun obiectiv sau ai pierdut o competiție sau un pariu ai simțit că ai eșuat, că ai dat greș. Și sigur că nu ți-a plăcut, că nu-i confortabil. Însă întrebarea importantă care se pune pentru astfel de situații este: ce ai avut de câștigat din acest eșec?
Știm cu toții, dacă suntem sinceri cu noi, că învățăm mai bine, mai mult, mai durabil din greșeli decât din succese. Dar ce învățăm mai exact?
___
Dacă newsletterul nostru îți e util, să știi că și pe noi ne ajută mult sprijinul tău.
Și-o poți face, simplu, în mai multe moduri:
1. Distribuie conținutul nostru pe platforma ta preferată.
2. Pe lângă inimioare virtuale, ne poți face cinste și cu o cafea.
3. Dacă ești fan și mai înfocat, poți deveni abonat premium Youtube (așa primești și acces mai rapid, în exclusivitate, la materialele publicate).
Indiferent de metoda de susținere aleasă, noi îți mulțumim că ești aici și ne citești, ne comentezi și ne ajuți să fim tot mai buni.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!