Hacking Monday #37: Adrian Stanciu – „Dacă scopul tău e să nu muncești, vei face lucruri foarte diferite decât dacă vrei să muncești. Un manager bun nu face nimic, iar asta e o muncă foarte grea.”
Bonus: Creșterile salariale în 2024: cât dau șefii, cât vor oamenii?; Starea de flux, demistificată prin jazz; Empatia e molipsitoare. Extra: 4 pași de la critică la feedback constructiv.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța din ea.
🎞️ Adrian Stanciu: „Vrem ca oamenii să se schimbe, dar nu schimbăm sistemul. Facem management în secolul 21 cu idei din secolul 20 și cu instrumente din secolul 19”.
Scopul unui manager bun este să nu facă nimic. Iar munca asta este foarte grea.
Discutăm împreună cu Adrian Stanciu despre factorii care determină performanța, agilitatea organizațională sau inovarea, dar și despre faptul că organizațiile românești sunt în continuare conduse fix pe dos și ce-ar trebui să facem pentru a schimba asta.
Un om cu o experiență practică de peste 30 de ani în zeci de organizații, Adrian Stanciu este astăzi lider în consultanța de strategie organizațională în România și întreaga regiune est-europeană.
După ce urmărești episod, în mod sigur o să înțelegi altfel modul în care se construiesc, se conduc și obțin performanță echipele și companiile.
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și pune mâna pe carte! Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori chiar întrebări. Noi vom premia săptămânal unul dintre ele, cu o carte de la editura Publica care să-ți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
O treime dintre companiile din România plănuiesc să majoreze salariile cu 6-10% în 2024, conform studiului Randstad Romania HR Trends 2024. 19% dintre angajați românii speră însă la creșteri salariale de peste 20%, pe care doar 1% dintre angajatori sunt pregătiți să le ofere. Pe lângă salarii, studiul arată că bonusurile pentru performanță individuală (80%) și participarea la profit (17%) rămân beneficii cheie în pachetele compensatorii, în timp ce interesul pentru angajarea în IT scade semnificativ, de la 46% în 2023, la 27% în 2024.
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul IT-iștilor, cu un total de 240.800 de specialiști, dintre care 82% au sub 35 de ani și 4 din 10 sunt femei, conform datelor Eurostat. 55% dintre angajații din IT&C se așteaptă la o majorare salarială de minim 10% în acest an, iar trei din cinci anticipează că anul 2024 va aduce multe schimbări în industrie.
___
Rețeta „autopilotului" creativ, dezvăluită de improvizațiile cântăreților de jazz: dacă vrei să fii mai inventiv, exersează mult și învață să te relaxezi. În urma analizării activității cerebrale a muzicienilor, cercetătorii de la Universitatea Drexel au descoperit că starea de flux creativ (cunoscut în limba engleză drept flow) depinde de două componente esențiale - expertiză + eliberare. Starea de flux este asociată cu o activitate crescută în zonele auditive și tactile ale creierului și cu o reducere a activității în regiunile de control executiv. Altfel spus, secretul stimulării automate de noi idei stă în experiența vastă și capacitatea de a da frâu liber emoțiilor (de a renunța conștient la control) în momentul potrivit. Această descoperire contestă teoriile precedente, fiind prima care sugerează că stările profunde de flux sunt mai accesibile celor cu experiență, și ar putea schimba modul în care înțelegem și stimulăm creativitatea.
___
Empatia este molipsitoare. Asta a demonstrat o echipă de neuro cercetători germani printr-un studiu în care participanții observau reacțiile emoționale ale altor participanți la vederea unei persoane rănite. În urma analizării datelor, inclusiv a activității cerebrale, s-a constatat că persoanele care au observat reacțiile empatice ale celorlalți s-au simțit, la rândul lor, mai empatice ulterior. Alte cercetări arată că empatia, și inteligența emoțională, în general, îmbunătățesc abilitățile de management, de luare a deciziilor și succesul antreprenorial. Acum știi cu certitudine că, indiferent ce rol ai la job sau în societate, poți răspândi empatia în jurul tău, fiind tu cel/ cea care dă startul.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡4 pași de la critică la feedback constructiv.
„Critica între două felii de laudă nu are un gust atât de bun pe cât pare.” – Adam Grant
Tu știi să oferi feedback constructiv sau servești oamenilor „sandviș cu complimente”? Un astfel de discurs toxic începe cu un compliment, urmat de o critică sau un comentariu răutăcios și se încheie cu unul sau mai multe complimente. Acest tip de împachetare poate aduce satisfacție celui care îl oferă, însă nu contribuie la progresul celui care îl primește. În schimb, încearcă acești pași pentru a oferi un feedback cu adevărat constructiv:
Argumentează motivul pentru care oferi feedback. Șansele ca un feedback mai aspru să fie bine primit cresc cu 40% atunci când el este explicat. Un exemplu bun: „Îți aduc asta în atenție pentru că am așteptări foarte mari și știu că le poți atinge”. Prin această abordare, în loc să critici, transmiți un mesaj de susținere și încredere în abilitățile celui cu care vorbești. Este mult mai ușor să primim evaluări sincere de la cineva despre care știm că dorește să contribuie la progresul nostru.
Coboară de pe piedestal. Feedbackul negativ îi face pe oameni să se simtă inferiori, dar dacă nivelăm terenul de joc, devine mai puțin intimidant. Transmite mesaje clare prin care spui „Nu sunt perfect. Încerc și eu să evoluez”. Un exemplu bun: „Acum că lucrăm împreună de ceva timp, cred că putem să ne oferim sugestii reciproc despre cum putem deveni mai eficienți”.
Întreabă dacă este nevoie de feedbackul tău. În general, oamenii au tendința să fie defensivi când apare cineva să le critice munca sau să le spună cum ar putea să o îmbunătățească. Ce poți face tu mai bine? Întreabă politicos dacă poți face niște sugestii. Această abordare îi determină pe ceilalți să fie mai deschiși și mai puțin defensivi în ceea ce privește primirea observațiilor. Un exemplu bun: „Pot să te ajut cu câteva sugestii care să-ți ușureze munca?”.
Poartă un dialog transparent, nu un monolog manipulativ. Psihologul Roger Schwarz recomandă ca, în locul sandvișului de complimente descris mai devreme, să oferim feedback transparent și să învățăm să ascultăm. Un exemplu bun: „Vreau să încep prin a-ți spune că am observant câteva lucruri la tine, însă e important să stabilim dacă le-ai conștientizat și tu. Apoi, putem decide ce e de făcut în continuare. Recunosc, e posibil să nu văd eu lucrurile cum trebuie, dar vreau să vorbim despre asta. Ce zici?”.
Provoacă la dialog, pentru a provoca mai ușor orice schimbare.
Rubrica de inspirație vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
18 martie, o nouă seară de învățare informală la Cluj People & Culture Society.
👨🏻 Adrian Stanciu, cel mai cunoscut și respectat consultant de business din România, fondator, profesor și decan al BISM – Bucharest International School of Management și realizator al podcastului Decoder.ro, vine la Cluj special pentru a se întâlni cu profesioniștii din business, antreprenoriat și management.
👨🏻 Ștefan Teișanu este manager cultural, antreprenor și co-fondator al organizațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord. Acesta va aborda tema The Work of Art, concentrându-se pe modul în care arta ne face mai fericiți și ne îmbunătățește starea de bine, mai ales în context profesional.
Cu această ocazie, vom lansa și la Cluj cartea excepțională scrisă de Adrian Stanciu, „Alternative - Idei de pus pe gânduri”.
Rezervă-ți locul aici și ne vedem în 18 martie de la ora 17:30, pentru o seară memorabilă la Cluj People & Culture Society. 😊
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
– newsletter despre „filosofii, comunități, alergare, multă alergare, pedalare, chestii smart sau mai puțin smart, locuri de poveste, ture, software și oameni sau proiecte” scris de Rareș Iordache, un om care se miră, filosofic vorbind, despre lucrurile din jurul lui - și noi toți avem ceva de învățat din asta. – un fel de „știați că?” proaspăt, lansat acum două luni, pe care îl primești zilnic și din care afli cinci lucruri mai puțin cunoscute din tehnologie, știință, artă, istorie, biologie, astronomie și nu numai. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎧 (4:42) Cu toții ne dorim relații valoroase și puternice atât în viața personală, cât și la muncă. De unde vine această nevoie și cum răspund angajatorii la ea? Descoperă în Ideile Hacking Work din 5 martie:
___
🎧 (4:35) „Scrierea de cod este o meserie pe moarte”, spune CEO-ul Nvidia. Ascultă rubrica HWNews de la radio și află mai multe despre acest subiect:
___
🎧 (6:17) Vinerea este ziua în care ne scade semnificativ pofta de muncă, arată studiile. Ce efecte are acest fenomen și cum putem trăi cu el? Afli în Ideile Hacking Work de la radio, din 7 martie:
🎞️ Bob Rădulescu: Despre APC – atenție, prezență și concentrare.
Bob Rădulescu, unul dintre cei mai iubiți actori și lideri civici din Cluj, a testat principiile pe care le predă în workshopurile sale de public speaking cu emoție și sinceritate într-una dintre serile People & Culture Society.
APC – atenție, prezență și concentrare (pe un scop anume) este conceptul de bază după care se ghidează în fiecare interacțiune sau activitate la care participă. Vezi aici în ce constă acest principiu și cum îl poți aplica și tu în activitatea ta:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru. Ne găsești și în versiunea internațională, aici.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!