Hacking Monday #32: „Nicio organizație nu a fost fondată ca să facă oamenii fericiți”. Serviciu vs. scârbiciu, în cuvintele oamenilor care lucrează cu oameni, nu cu resurse
Bonus: Gândirea creativă, cea mai căutată abilitate a lui 2024; Roboții ar putea salva limbile pe cale de dispariție. Extra: Cum te faci înțeles la locul de muncă? 3 abilități de care ai nevoie.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța din ea.
🎞️ Cum arată o organizație sănătoasă?
Îți oferim patru perspective despre cum să conviețuim frumos, extrase din răspunsurile unora dintre cei mai relevanți experți din lucrul cu oamenii: Andra Pintican, Magor Csibi, Corina Neagu, Ileana Alexandru.
Dacă firma în care lucrezi nu seamănă însă deloc cu ce auzi aici, poate e momentul să te gândești cum sari gardul. Înăuntru s-ar putea să te pândească leopardul, deghizat în șef care niciodată „nu poate mai mult”.
Acum te provocăm și pe tine să ne dai propriile „definiții” pentru cum arată organizația sănătoasă.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
7 din 10 angajatori spun că gândirea creativă este abilitatea cea mai căutată în 2024. Mai precis, 73% dintre organizațiile chestionate în cadrul sondajului Future of Jobs publicat de Forumul Economic Mondial au indicat gândirea creativă ca fiind competența principală căutată la candidați, dar și faptul că relevanța acestei abilități va crește pe viitor. În contextul schimbărilor rapide din mediul de lucru, provocate de munca remote sau hibrid și integrarea noilor tehnologii, capacitatea de a gândi în mod creativ devine esențială pentru dezvoltarea carierei, adaptarea la schimbare, menținerea unui avantaj competitiv și cultivarea unei mentalități de creștere. În plus, creativitatea este o competență care nu poate fi replicată de inteligența artificială.
___
Un judecător din Delaware a anulat recent pachetul salarial extrem de generos acordat lui Elon Musk de către compania Tesla, evaluat la 56 de miliarde de dolari, pe motiv că termenii și suma sunt „de neînţeles" și inechitabile față de acționarii companiei. Sentința, considerată un „apel la rațiune”, vine după analiza întregului proces de acordare a pachetelor de stimulente din 2018 – considerat defectuos de către judecător, pe motiv că directorii care au negociat în numele Tesla îi erau prea apropiați lui Musk. Mai mult, nu a putut fi justificată necesitatea unui astfel de pachet extravagant, judecătorul motivând că Musk nu ar fi avut nevoie de stimulente suplimentare pentru a-și îndeplini sau depăși obiectivele, dată fiind participarea sa în companie.
___
În lume există 7,168 de limbi vii la acest moment, iar inteligența artificială ar putea salva multe dintre ele. Conform infograficului realizat de Visual Capitalist, 43% dintre ele sunt în pericol de dispariție - o limbă dispare la fiecare 40 de zile. Această situație afectează în mare măsură comunitățile indigene, punând în pericol pierderea culturii și a cunoștințelor. Oceania se confruntă cu cea mai mare densitate de limbi în pericol, urmată de Africa. Progresele tehnologiei AI oferă însă speranță pentru revitalizarea limbilor, prin facilitarea învățării și traducerii lor. Asta a condus, spre exemplu, la creșterea vorbitorilor de limbă Māori în Noua Zeelandă și de hawaiian în SUA.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡Te simți neînțeles la locul de muncă? Iată 3 abilități de comunicare pe care le poți exersa:
Știm că ai mai auzit despre comunicare că este vitală, dar te-ai gândit vreodată că este responsabilă și de succesul tău în carieră? Transmiterea unui mesaj clar și corect poate spori implicarea celor cu care lucrezi, colaborarea între departamente și productivitatea oamenilor. Iată 3 sfaturi care te vor ajuta să fii un comunicator mai bun:
1. Vorbește concis. Comunicarea ambiguă sau complicată poate duce la neînțelegeri care vor cauza întârzierea unor procese sau a termenelor limită stabilite și vor scădea productivitatea. Așadar, trebuie să te străduiești să comunici clar și concis. Poți începe prin stabilirea punctelor cheie și folosirea unui limbaj simplu, care să fie pe înțelesul tuturor. Pentru a proba dacă mesajele tale sunt înțelese, poți exersa în fața prietenilor sau a familiei, iar dacă aceștia îți spun că nu ai comunicat suficient de clar, poți ajusta mesajul. Cum faci asta? Scurtezi textul, renunți la jargon și simplifici mesajul.
2. Optimizează-ți emailurile. În era muncii moderne, abilitatea de a comunica eficient prin email este esențială. Dacă vrei să scrii mesaje cu impact, trebuie să acorzi atenție structurii. A scrie un mail care e deschis și citit cu interes nu-i atât de greu precum pare. Trebuie doar să-ți organizezi și prezinți informația într-un mod logic și ordonat și să oferi o concluzie coerentă. Iar dacă ai așteptări anume de la colegii tăi, în urma parcurgerii mesajului, spune-le!
3. Ascultă pe bune. Dacă ești într-o conversație doar pentru a vorbi, dar nu și pentru a asculta, atunci ai înțeles greșit comunicarea. Oamenii care se simt ascultați sunt mai motivați și implicați în munca lor. Pentru a pune în practică ascultarea activă, trebuie să te concentrezi asupra interlocutorului, să-i adresezi întrebări de clarificare, dar să eviți întreruperile care nu sunt necesare. De asemenea, e important să privești în ochi persoana cu care vorbești, să îi validezi punctele de vedere și să te arăți interesat de dialogul pe care îl aveți. La final, după ce termină de vorbit, poți să pui întrebări relevante și să continuați discuția.
Rubrica de inspirație pentru spor la treabă vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🗓️ Resurse pentru creier:
Pe 15 februarie ne vedem la o nouă ediție Cluj Business & Technology Club.
Descoperă cum construiești un business de la zero și care sunt cele mai importante atuuri ale antreprenorilor de succes de la doi invitați de excepție:
👨🏻 Dan Toader – Director General la Ferma cu Omenie, un producător de brânzeturi cu piață de desfacere în peste 10 țări și în dezvoltare pe piața din România. Are aproape 25 de ani de experiență în FMCG în domenii precum financiar, strategie, revenue management și sales support.
👨🏻 Ligiu Uiorean – Fondator AirportLabs, companie tech specializată în dezvoltarea și operarea sistemelor critice în 50 de aeroporturi din întreaga lume. În prezent, compania sa are 85 de angajați care creează produse SaaS ce asigură funcționarea optimă a infrastructurilor aeroportuare.
Ne vedem joi, 15 februarie 2024, începând cu ora 17:30, la Cluj Business Campus – Cloudflight (Strada Henri Barbusse 46). Rezervă-ți locul acum. 😊
___
🍿 De weekend: Dacă vrei să ieși la film împreună cu întreaga familie, aveți șansa să vă amuzați și să câștigați o excursie în Bali! „Complotul Bonelor”, cel mai nou film de comedie destinat părinților și copiilor deopotrivă, în scenariul și regia lui Iura Luncașu, intră în cinematografele din întreaga țară începând de vineri, 9 februarie. Fiecare bilet achiziționat îți oferă automat o șansă de a câștiga excursia în paradisul tropical. Vizionare plăcută și mult noroc!
___
📝 Ce să mai citești – newslettere deștepte, la care merită să te abonezi:
- – scris de , jurnalist independent cu vechime și zvâc. Primești știrile zilei, din lume și România, comentate fix cât trebuie, plus un pic de poezie și uneori recomandări de filme, cărți sau evenimente.
- – newsletter de fake news și alte prostii – ca să știi ce merită să NU crezi de prin media românească și internațională din ultima săptămână.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ Ești mai valoros dacă pui la îndoială ceea ce știi. Lecția gândirii critice.
Gândirea critică nu înseamnă să cauți nod în papură în modul în care gândesc ceilalți, ci mai degrabă să fii atent la modul tău de gândire. Iar asta este o competență tot mai valoroasă în piața muncii.
Cum poți să îți educi și să exersezi constant capacitatea de a regândi, a te dezvăța și a te răzgândi? Urmărește episodul și află care sunt cele trei metode de antrenare a gândirii critice, propuse de Adam Grant.
🎞️ Am eșuat. Cum ne ridicăm când am căzut? Aflăm de la Andrada Vincze.
Avem de multe ori momente când lucrurile nu ne ies așa cum ne-am dorit. Cum ar trebui să privim situațiile de genul acesta? Cum tratăm eșecul, cum ne ridicăm când am căzut și cum ne ajută gândirea pe termen lung să depășim momentele dificile?
🎧 (5:53) Fenomenul „wellbeing washing” sau „minte-mă frumos” apare atunci când angajatorii pretind că le pasă de angajați, dar în realitate nu le oferă niciun sprijin concret. Mai multe despre ce putem face mai bine pentru a construi o cultură organizațională sănătoasă în episodul Ideile Hacking Work din 30 ianuarie:
___
🎧 (3:37) Peste jumătate dintre copiii români își doresc să plece din țară, plus alte știri esențiale, în cel mai recent episod HWNews:
___
🎧 (5:02) Care este rolul serviciului public în România? Exemplificăm modul eronat în care este acesta înțeles la noi în țară în episodul Ideile Hacking Work din 1 februarie:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!