Hacking Monday #29: Cum putem aduce acasă 2 milioane de români? O lecție de smerenie și curaj de la Vlad Iftime.
Bonus: Spune-mi ce manager ai, ca să-ți spun cât ești de fericit/ă la job; Extra: Vrei să lucrezi flexibil? Iată patru lucruri importante de la care să începi.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei. Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța.
🎞️ Vlad Iftime: Smerenia și curajul sunt secretele unui lider cu inimă.
Conduce peste 100 de oameni, dar face personal toate angajările pentru a se asigura că oamenii se identifică cu valorile companiei. Vlad Iftime, CEO Vestra Industry și fondator Haita Land, este un tânăr antreprenor român de succes, cu o viziune clară asupra modului în care companiile românești pot concura la nivel global și a impactului pe care îl poate avea revenirea diasporei în economia națională.
Urmărește episodul și află cum poate fi stimulat spiritul antreprenorial românesc, ce înseamnă să conduci cu smerenie și integritate, și de ce este esențial să lucrăm împreună pentru a aduce acasă talentul românesc răspândit în întreaga lume.
Descoperă care sunt barierele și soluțiile în repatrierea diasporei și cum poate fiecare dintre noi să contribuie la un viitor mai prosper pentru România.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
95% dintre angajați cred că managerii sunt esențiali pentru fericirea lor la locul de muncă, conform unui nou studiu Indeed realizat în India, însă relevant la nivel internațional. Dintre respondenți, 70% sunt mulțumiți de munca lor, în timp ce 30% nu sunt. Factorii cheie pentru fericire includ natura muncii, interacțiunile semnificative și o cultură de lucru pozitivă. De asemenea, studiul concluzionează că satisfacția angajaților este influențată puternic de sectorul de activitate și dimensiunea organizației. Oamenii sunt mai fericiți la muncă în firme mici (73%) și în firme mari (79%), dar nu la fel de fericiți în cele de mărime medie (61%). Angajații cu peste 15 ani de experiență tind să fie mai nefericiți la job (74%) în special pentru că sunt mai predispuși să simtă că au stagnat în profesia lor.
___
Cluj-Napoca se clasează pe locul 10 în Europa în ceea ce privește calitatea vieții. Studiul, publicat sub forma unui raport de 112 pagini, a fost realizat cu participarea a 71.153 de locuitori din 83 de orașe și plasează orașul elvețian Zurich pe primul loc. În Cluj-Napoca, 94% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți, per total, de viața în oraș, iar 73% apreciază oportunitățile de angajare, considerând ușor să găsească un loc de muncă bun. 59% dintre clujeni consideră că lucrurile s-au îmbunătățit în oraș în ultimii 5 ani.
___
Inteligența artificială, îmbrățișată de companiile deștepte. Deloitte lansează un chatbot bazat pe inteligență artificială generativă pentru a-i ajuta pe cei 75.000 de angajați din Europa și Orientul Mijlociu să fie mai productivi. Chatbot-ul, numit PairD, răspunde la e-mailuri, scrie conținut și cod pentru a automatiza anumite sarcini, face prezentări, cercetări și agende pentru întâlniri. De asemenea, PwC, concurentul Deloitte, folosește chatbot-uri AI pentru rezumarea documentelor și identificarea problemelor de conformitate, cu scopul eficientizării muncii angajaților.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
🗓️ Vrei să reușești? Învață să cazi. Descoperă The ANTI 10 Steps to Success la „10 Femei de 10”.
Ne vedem la cea de-a doua ediție a conferinței „10 Femei de 10", pe 7 martie 2024, la Wonderland Cluj. Tema anului e una curajoasă: The ANTI 10 Steps to Success – o lecție autentică despre obstacolele din calea succesului, care promite să ne ofere o perspectivă sinceră și profundă a ceea ce înseamnă cu adevărat să reușești.
Vino să asculți 10 femei excepționale care își împărtășesc experiențele reale de viață, demonstrând că succesul nu are rețetă, ci o traiectorie unică, plină de provocări, eșecuri asumate și victorii mici, puse cap la cap.
Speakerii au început să fie anunțați, pe rând, iar colega noastră Ioana Szabo va fi prezentă la eveniment (și) în calitate de gazdă. Cu cine ne mai vedem acolo?
💡 Munca flexibilă are 300 de fețe. Tu știi care ți se potrivește?
În ultimii ani, munca flexibilă a devenit mai mult decât un trend – a redefinit modul în care ne trăim viețile, ne abordăm carierele, și echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Pandemia a accelerat această schimbare, determinând companii din întreaga lume să reconsidere structurile tradiționale de muncă. În prezent, există peste 300 de modalități de a lucra flexibil – de la munca la distanță și programul comprimat, până la job sharing și concedii sabatice. Aceste variante oferă oportunități neașteptate, dar pot aduce și provocări unice, mai ales în ceea ce privește gestionarea timpului și separarea vieții profesionale de cea personală. Dacă vrei să știi de unde începi cu explorarea, acestea sunt patru sfaturi esențiale:
Flexibilitatea nu e la fel pentru toți: Fiecare dintre noi are nevoi și responsabilități diferite, astfel că primul pas e să analizezi lucrurile „la rece” și să fii sincer cu tine. Dacă ești părinte, s-ar putea să preferi un program de lucru care se potrivește cu orarul școlar al copiilor. Pe de altă parte, dacă ești student sau ai alte angajamente part-time, un program comprimat sau job sharing ar putea fi mai adecvat. Ori poate vrei să muncești călătorind? Dacă jobul o permite, poți încerca pentru o vreme viața de nomad digital.
Află ce opțiuni reale ai: Odată ce ți-ai creionat în minte calea pe care ți-ai dori-o, continuă prin a discuta cu managerul sau colegii de la HR despre politicile propriu-zise ale companiei – află ce tipuri de aranjamente sunt posibile și cum se aplică munca flexibilă. De exemplu, unele companii pot permite munca de acasă în anumite zile ale săptămânii, în timp ce altele oferă opțiuni de lucru în ture flexibile. Dacă lucrezi într-un mediu sigur din punct de vedere psihologic, ar trebui să poți spune sincer cum vezi tu lucrurile, ce îți dorești, și să aduci argumente. Chiar dacă soluția ta încă nu se regăsește pe lista de opțiuni, atât timp cât e realistă și servește bunăstării comune, relației tale cu jobul și productivității, ar trebui să poată fi luată în considerare. Gândește pragmatic și fii curajos!
Planifică și comunică eficient: Odată ce ați convenit asupra tipului de flexibilitate, este important să planificați cum va funcționa în practică. Discută cu managerul tău despre cum îți va fi influențată prezența și cum vei colabora cu echipa. De asemenea, este vital să comunici răspicat nevoile și așteptările tale, precum și să stabilești limite clare între timpul de lucru și cel personal, pentru a preveni epuizarea. E mult mai ușor să uiți să-ți închizi laptopul atunci când lucrezi de acasă, dar este esențial să exersezi acest comportament până devine obicei.
Pregătește-te pentru munca flexibilă: Asigură-te că ai infrastructura necesară pentru a lucra eficient așa cum îți dorești. Acest lucru poate include un spațiu de lucru adecvat acasă, echipamentul necesar (laptop, acces la software-uri etc) și o conexiune la internet stabilă. Angajatorul tău ar putea fi dispus să contribuie, dacă-ți cunoaște nevoile. De asemenea, fii conștient de potențialele costuri suplimentare, cum ar fi electricitatea și încălzirea, dar și de sentimentul de „izolare” pe care l-ai putea resimți.
Punerea în aplicare a acestor sfaturi te va ajuta să profiți la maximum de flexibilitatea muncii. Asigură-te înainte de toate că se potrivește cu stilul tău de viață și îți susține productivitatea și bunăstarea generală – nimic nu e pentru toată lumea.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (9:38) 9 din 10 angajați vor servicii de sănătate mai complexe în pachetele extrasalariale.
Ție ce beneficii extrasalariale îți oferă angajatorul tău? Descoperă care sunt așteptările românilor referitoare la beneficiile extrasalariale, dar și cum își gândesc organizațiile moderne și sănătoase strategia pentru 2024 în privința stării de bine a angajaților.
🎞️ (5:58) Tu ești șeful – ce te-ar convinge să îți oferi o mărire de salariu?
De câte ori ai încercat, fără succes, să obții o mărire de salariu, o avansare la job sau poate câteva zilele libere, luate foarte din scurt?
Răspunsul e foarte simplu: ai încercat să te pui în papucii șefului și să descoperi ce ar avea nevoie pentru a-ți aproba solicitările? Descoperă ce atu îți poate oferi empatia în negocierile cu șeful, de la Radu Atanasiu, partener şi decan asociat la Bucharest International School of Management.
🎧 (4:59) Află ce prime au primit românii de la angajatori de sărbători din episodul Ideile Hacking Work din 9 ianuarie:
🎧 (3:12) Descoperă de ce abilități ai nevoie în 2024 și pe ce loc se situează România la munca remote din cel mai recent episod HWNews:
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia până vinerea viitoare (12 ianuarie) unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. De această dată, e vorba despre „Anatomia unei reușite” de Adam Alter.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!