Hacking Monday #26: IT Days: Autopsia modelului de outsourcing în industria IT din România - cu cărțile și mortul pe masă
Bonus: Lamborghini arată că săptămâna de lucru de patru zile funcționează și în producție; Vrei să fii plătit bine? Școlește-te în limbaj AI; Extra: Ce este analiza predictivă și cum te ajută la job.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna.
🎞️ Doru Șupeală la IT Days: Companiile IT concediază. Ce facem să rămânem oameni și să mai fim competitivi?
Să vorbim deschis: de ce sunt concediați angajații într-un mod atât de abuziv și agresiv? Managerii din organizații trebuie să știe că peste un an sau doi o să treacă criza și o să umble din nou după oameni, iar oamenii s-ar putea să țină minte niște lucruri.
Trecem printr-o perioadă de criză. Companiile dau afară oameni. Viața noastră e mai scumpă cu 60% azi față de 2020. Ce putem face să rămânem relevanți? Trebuie să căutăm să fim diferiți, fiecare în felul lui. Poate prin dobândirea unor noi competențe, nișându-ne pe o anume tehnologie sau aprofundând zona de business.
E important să rămânem solidari cu colegii noștri care în această perioadă își pierd joburile. Trebuie să înțelegem ce drepturi avem, să ni le apărăm, să știm să punem întrebări, să cerem explicații managerilor, să le cerem șefilor să găsească soluții mai umane pentru a trece cu toții prin această perioadă grea.
Un episod special, „Autopsia modelului de outsourcing în industria IT din România. Cu cărțile și mortul pe masă”, prezentare susținută de Doru Șupeală la IT Days 2023:
📅 Ne vedem joi la prima întâlnire a comunității Cluj Business & Tech Club.
Analizăm cum stau lucrurile și încotro se îndreaptă industria IT din România în cadrul primei întâlniri a comunității Cluj Business & Tech Club care are loc în 14 decembrie de la ora 18:00 la Cloudflight Cluj.
Dezbatem acest subiect într-un panel cu oameni de excepție: Cătălin Coruțiu – CEO DevNest; Andrei Mocan – Managing Director Blankfactor Romania; Tudor Ciuleanu – Founder & CEO RebelDot.
În plus, descoperim două povești de succes din mediul de afaceri privat, ca sursă binemeritată de inspirație:
Maximilian Ilea, fondator al Smilemobil, clinică dentară mobilă din România;
Horațiu Buzgău, fondator & Chief Executive Officer al ALLU, cultivator de alune de pădure românești.
Rezervă-ți locul aici și ne vedem joi, 14 decembrie, de la ora 18:00, la Cluj Business Campus - Cloudflight. 🤩
🎞️ Roland Szabo, IT consultant: Cum faci să îți păstrezi jobul în era Inteligenței Artificiale?
Inteligența artificială, automatizarea și roboții schimbă deja radical modul în care muncim și pun în pericol sute de milioane de locuri de muncă, global. Cum vor fi afectați de Inteligența Artificială cei care lucrează în outsourcing? Ce impact are inteligența artificială asupra industriei IT și care este viitorul acesteia? 🤔
Vorbim cu Roland Szabo, IT consultant și expert în machine learning, despre provocările și oportunitățile tinerilor profesioniști în industria IT, despre ce putem face să rămânem relevanți și să ne păstrăm joburile, despre importanța inovației și creativității în IT, dar și despre nevoia de adaptare la progresul tehnologic și dezvoltarea unor noi seturi de abilități.
Roland este un inginer software cu experiență bogată, care a devenit antreprenor, freelancer și consultant. Se ocupă de 10 ani de inteligența artificială și machine learning și a făcut parte din echipa Google din Elveția, vreme de trei ani și jumătate. Ajută organizațiile să adopte tehnologii moderne de Inteligență Artificială, precum ChatGPT, pentru a le crește productivitatea.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Lamborghini introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru angajații săi din producție. Mai mult, producătorul italian nu doar că păstrează salariile angajaților, ci chiar le crește, promițând totodată sporirea pachetului de beneficii și crearea a 500 de noi locuri de muncă. Săptămâna de lucru de 4 zile va fi posibilă printr-un sistem rotativ pe ture, și are scopul de a îmbunătăți bunăstarea angajaților și eficiența lor, urmând exemplele de succes din alte țări europene.
___
Românii pot câștiga peste 8.000 de euro pe lună dacă lucrează cu inteligența artificială, aceasta fiind singura industrie în care salariile le depășesc chiar și cele din sectorul IT. Cererea pentru profesioniștii din acest domeniu a crescut, însă numărul specialiștilor este încă redus. Astfel, și persoanele fără experiență tehnică vastă pot accede la aceste poziții, având în vedere că niște cursuri de specializare sunt considerate suficiente pentru a deprinde abilitățile necesare. Salariile anuale pentru un specialist în acest domeniu pot varia între 25.000 și 65.000 de euro, iar în cazul unui inginer senior, salariile pot ajunge până la 148.000 de dolari pe an. Pentru a se dezvolta în acest domeniu, începătorii sunt sfătuiți să se concentreze pe abilități de programare, învățare automată, știința datelor, abilități de rezolvare a problemelor și familiarizarea cu instrumentele specifice inteligenței artificiale.
___
TikTok, consultantul de carieră al Generației Z. Aproximativ 70% dintre tineri utilizează platforma pentru sfaturi de carieră, iar 46% spun că acest lucru le-a influențat alegerea profesiei, conform unui sondaj realizat de Edubirdie în Statele Unite. Cu toate acestea, există și unele aspecte negative: 28% spun că postările le-au creat necazuri la locul de muncă și 55% au avut probleme din cauza distribuirii unor informații eronate pe TikTok. Chiar dacă platforma oferă sfaturi utile, devine absolut esențială verificarea credibilițății surselor.
Cel mai frumos cadou pentru un copil: dragostea pentru povești și lectură
Crăciunul este momentul perfect în care poți sădi în inima copilului iubit dragostea pentru aventuri, povești și cărți. Iar o carte cu povești în care chiar copilul tău este personajul principal este ideea perfectă.
Găsești cărți minunate și povești fascinante la My Secret Land. Bucurați-vă de magie!
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
💡5 sfaturi pentru intuirea și gestionarea corectă a provocărilor la locul de muncă.
Predictibilitate și prevenție la job. Dacă simți că la muncă trăiești în modul de supraviețuire și apuci să rezolvi doar „ce arde”, s-ar putea să ai nevoie de o analiză predictivă și un plus de planificare. Află cum poți integra asta în echipa din care faci parte, mai natural decât crezi:
Nu te limita niciodată la o singură perspectivă. Ascultă toate punctele de vedere - cu cât mai diferite, cu atât mai bine – încă, de la primul semn de probleme potențiale. Considerarea diferitelor unghiuri de abordare îmbunătățește acuratețea predicțiilor.
Cultivă o cultură proactivă, un mediu de lucru în care discuțiile sunt valorificate și nu temute, încurajând planificarea obiectivă și previzionată.
Întâlniți-vă regulat pentru a discuta despre provocările trecute și viitoare. Vorbiți deschis în echipă despre ce ați făcut bine și ce ați fi putut face altfel. Acest lucru ajută la normalizarea primirii și utilizării feedback-ului în mod constructiv.
Obișnuiește-te cu conceptul de „Feedforward" în loc de Feedback: concentrează-te pe soluții orientate spre viitor, în loc să te concentrezi pe greșelile trecute.
Evaluează obiectiv și onest performanțele trecute, inclusiv punctele slabe, dar pentru a oferi perspective valoroase pentru îmbunătățirea viitoare.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:28 min) Ciprian Cătunescu: Cine vă spune că are rețeta pentru a deveni viral, vă minte.
Cine sau ce îți garantează succesul în mediul online? Inteligența artificială poate fi unul dintre elementele cheie pentru a deveni faimos pe platformele de streaming sau social media. Dar cu siguranță contează să ai și o doză de noroc.
🎞️ (5:16 min) Cristian Păun: Cum ne pregătim, oameni și organizații, pentru un viitor imprevizibil?
„Ca să fiu rezilient, ca să pot să trăiesc mâine și ca să pot să schimb ceva în bine pentru omenire am nevoie să mă gândesc astăzi cum va arăta acel mâine”, subliniază Cristian Păun, Chief Digital Officer al companiei DuPont, lider global din industria chimică.
Iată care sunt cele două orientări de management simultane, diferite și necesare de care avem nevoie, ca oameni și organizații, pentru a face față incertitudinii și schimbării.
🎧 (5:21 min) Cum ar fi dacă toți cei care ne conduc, la locurile de muncă sau în societate, ar fi obligați, prin fișa postului, să ceară feedback de la cei cu care lucrează? Descoperă din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 7 decembrie:
🎧 (3:10) Roboții „citesc” cât ești de fericit la muncă după cum stai pe scaun. Află mai multe despre acest subiect din ediția audio #92 a Hacking Work News:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnești online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!