Hacking Monday #25: Echipa Teleleu: Povestea românilor trădați de propria țară.
Bonus: România, noua atracție a nomazilor digitali; Extra: 5 sfaturi care te vor ajuta să lucrezi mai deștept și eficient.
Servus! Numai cinci minute îți trebuie pentru această doză bună de energie, informații și idei, ca să ai spor toată săptămâna!
🎞️ (2:34 min) Echipa Teleleu: Diaspora nu și-a abandonat țara, ci România și-a alungat diaspora.
Românii din străinătate sunt respectați la locul de muncă pentru că sunt harnici și capabili să producă plus valoare. Au plecat de lângă familiile lor în căutarea unui trai mai decent pe care l-au găsit în Anglia, Germania, Danemarca, Spania, Italia sau Franța.
Sunt peste 5,7 milioane de români cu domiciliu și reședință în străinătate. Aproximativ 100.000 de români continuă să plece anual din țară.
Ce poate face statul român pentru a scădea numărul oamenilor valoroși care pleacă din țară? Am analizat această întrebare împreună cu Echipa Teleleu și avem câteva concluzii interesante.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
România ar putea înregistra cea mai impresionantă creștere economică din Europa, până în 2028, estimată la peste 3%, potrivit unei analize realizate de prestigioasa publicație The Economist. Într-un context european marcat de disparități economice, România, alături de Ungaria, se remarcă prin dinamismul economic în cadrul Uniunii Europene. Polonia, care a fost liderul creșterii economice între 2009 și 2018, își va continua ascensiunea, dar la un ritm ușor moderat. Pe de altă parte, sudul Europei, mai vulnerabil la crize economice și afectat de pandemie, încearcă să-și regăsească echilibrul. În acest peisaj complex, schimbările climatice și incertitudinile geopolitice sunt așteptate să modeleze noi tendințe economice începând cu 2024, marcând o nouă eră în economia europeană.
___
Ferrari oferă o primă de Crăciun de 17.000 de euro fiecăruia dintre cei 5000 de angajați, valoare fixă, de la cei care asigură serviciile de curățenie și până la directorul executiv, după declarațiile făcute de Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari. Tot ea descrie compania ca un loc unde angajații, parte dintre ei români, „investesc suflet și viață” și regăsesc o cultură organizațională bazată pe respect și recunoaștere.
___
România, în topul celor mai bune destinații pentru nomazii digitali din Europa. Mai precis, oferta țării noastre pentru angajații care lucrează din deplasare se situează pe locul al doilea, depășind majoritatea țărilor prin viteza internetului și costul redus de trai, de numai 539 de euro pe lună, conform unui clasament VisaGuide. Cu toate că impune un venit minim de 3.300 de euro, România oferă posibilitatea de a lucra fără taxe pe întreaga durată a vizei. Pe primul loc în Europa se află Spania, cu un venit minim necesar de 2.140 de euro pe lună și o perioadă inițială de șase luni fără taxe. La polul opus, Cipru este considerată cea mai puțin favorabilă destinație pentru nomazi din Europa, datorită taxelor mari și a vitezei scăzute de internet.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
📅 Organizăm prima întâlnire a comunității Cluj Business & Tech Club.
Am înființat Cluj Business & Tech Club, comunitatea tuturor profesioniștilor interesați de evoluția și inovațiile din domeniul leadershipului și conducerii organizațiilor și o lansăm oficial pe 14 decembrie, alături de voi și speakerii fabuloși:
Maximilian Ilea, fondator al Smilemobilul, prima clinică dentară mobilă din România;
Horațiu Buzgău, fondator & Chief Executive Officer al ALLU, cultivator de alune românești.
Pe lângă cele două povești inedite, descoperim cum stau lucrurile și încotro se îndreaptă industria IT din România într-un panel cu oameni de excepție: Cătălin Coruțiu – CEO DevNest; Andrei Mocan – Managing Director Blankfactor Romania; Tudor Ciuleanu – Founder & CEO RebelDot.
Rezervă-ți locul aici și ne vedem joi, 14 decembrie, de la ora 18:00, la Cluj Business Campus - Cloudflight. 🤩
💡To-do list ≠ eficiență. Uite ce ai de făcut ca să lucrezi mai inteligent.
Faptul că îți faci zilnic o listă cu ceea ce ai de făcut nu înseamnă că ești eficient/ă. Iată ce trebuie să iei în considerare pentru a-ți îmbunătăți modul de lucru:
Pune calitatea mai presus de cantitate: Concentrează-te mai mult pe calitatea fiecărei sarcini decât pe numărul lor. O listă de sarcini nu înseamnă întotdeauna mai multă productivitate.
Prioritizează: Nu porni de la ideea că acel to-do list devine automat o listă de priorități. Prioritizează sarcinile în funcție de importanța lor reală și nu pierde timp pe lucrurile mai puțin relevante.
Limitează numărul de sarcini: O listă mai scurtă te va ajuta să te concentrezi asupra celor esențiale și să nu te simți copleșit/ă.
Analizează și trage concluzii: La finalul zilei de lucru, analizează ceea ce ai realizat. Acest lucru îți oferă perspectivă asupra modului în care să îți gestionezi timpul mai eficient.
Implementează un sistem: Acesta poate include prioritizarea sarcinilor pe criterii specifice (importanță, relevanță, urgență etc).
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (11:49 min) Cum contribuie arta și cultura la starea de bine a angajaților? Urmărește cel mai recent episod Make It Work și află cum putem să ne păstrăm mintea sănătoasă și viața armonioasă:
🎧 (5:58 min) Descoperă de ce angajatorii nu se dovedesc prea pricepuți pentru atrage angajați și, mai ales, pentru a-i păstra implicați și motivați din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 28 noiembrie:
🎧 (3:39) Angajații pun roboții la muncă și folosesc inteligența artificială în secret, dar nu se sfiesc să culeagă laurii. Află mai multe despre acest subiect din ediția audio #90 a Hacking Work News:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Loredana, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!