Hacking Monday #24: Unguru’ Bulan: Râdem, glumim, dar suntem imaginea liderilor noștri.
Bonus: Inteligența emoțională artificială la birou: „Spune-mi cum stai pe scaun ca să-ți spun cât de fericit ești”; Extra: 10 sfaturi valoroase pentru a lucra mai eficient.
Servus! Începem săptămâna cu o doză scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Ciprian Cătunescu aka. Unguru’ Bulan: „Românul se descurcă oriunde”.
De pe Electrolizei, direct în studiourile din București. Se împlinesc 18 ani de când Ciprian Cătunescu, cunoscut și sub numele Unguru’ Bulan, a dat viață celebrei sale familii de Luzări: Frățică, Unguru’, C8ilu’ și Gușteru’.
Ciprian este realizator de emisiuni radio, vlogger, stand-up comedian și freelancer cu vechime de peste 20 de ani, dar și un foarte atent comentator al vieții publice.
Cu o doză absolut necesară de umor, vorbim în episodul de azi despre cutumele și moravurile românești, despre relația românilor cu munca, despre preconcepții, despre „românul șmecher” și „românul meșteșugar”, dar și despre liderii care ajung mai des subiecte de parodie decât surse de inspirație.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Prioritățile pentru 2024: leadership și cultură organizațională sănătoase, conform unui nou studiu Gartner desfășurat pe lideri globali din HR. Tehnologia, managementul schimbării, mobilității și carierei se regăsesc de asemenea în topul priorităților cheie. Gartner subliniază importanța clădirii unei relații mai bune între angajați și angajatori și pe rezolvarea lipsei de competențe. De asemenea, recomandă o îmbunătățire a formării managerilor și o abordare mai atentă a culturii organizaționale, mai ales în contextul muncii hibride.
___
Roboții „citesc” cât ești de fericit la muncă după cum stai pe scaun. Tehnologia Emotion Artificial Intelligence (EAI) susține că poate citi emoțiile umane prin indicii fizice, iar asta vine cu tot mai multe controverse. Framery, o companie finlandeză, testează un scaun de birou cu biosenzori pentru a monitoriza starea angajaților, în timp ce Smart Eye acumulează tot mai multe date despre emoțiile lor. O altă companie, Retorio, combină analiza facială, a gesturilor, a posturii corpului și a vocii pentru a crea profiluri de personalitate în procesele de angajare. Cu toate acestea, unii experți contestă acuratețea EAI, semnalând potențiale erori grave de interpretare.
___
Săptămâna de patru zile ar putea deveni săptămâna de trei zile de lucru, conform spuselor lui Bill Gates, în condițiile în care automatizarea va câștiga și mai mult teren, iar roboții ar putea produce tot ce este necesar. Într-un podcast recent, Gates a vorbit despre impactul inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă, susținând că, deși AI nu va elimina joburile, va schimba modul în care lucrăm și mai mult decât ne putem închipui azi. Tinerii români, spre exemplu, așteaptă schimbări majore în piața muncii până în 2030 și sunt siguri că tehnologia va influența dinamica pieței muncii și cât de mult timp alocă efectiv serviciului. 47% dintre angajații români consideră esențială flexibilitatea între carieră și viața personală, iar 30% pun accent pe rolul tehnologiei. Tinerii aspiră la un program redus - ori printr-o săptămână de lucru scurtă, ori printr-un număr mai mic al orelor alocate zilnic muncii.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
Patru burse pentru programul Executive MBA de la Cluj.
Știai că 60% dintre absolvenții programului Executive MBA din Cluj obțin o promovare după ce finalizează cei 2 ani de studiu? Asta ne spun datelor elocvente adunate în perioada 2022-2023. Informațiile primite la cursurile predate de experți academici, dar și contribuțiile practice din zona de business, aduc un plus constant de valoare și contribuie la schimbarea modului în care echipe, departamente și companii se dezvoltă, atât pe plan local cât și internațional.
Oferă-ți acum oportunitatea de a câștiga o bursă parțială la acest program, și bucură-te de un fantastic progres profesional, cu investiția minimă. Cursurile încep pe 29 februarie 2024, iar diploma de absolvire este oferită de Buckingham University.
Află de pe website-ul Transilvania Executive Education care sunt pașii de înscriere și aplică până pe 3 decembrie!
📅 Digital Stack îți deschide ușa spre o carieră în IT.
Ai vrea să faci schimbarea de carieră spre domeniul IT, dar nu ești sigur care sunt pașii pentru a porni în această industrie? Prietenii noștri de la Digital Stack te așteaptă sâmbătă, 9 decembrie, la Nod Makerspace, în București, de la ora 10, la o discuție despre oportunitățile de reconversie profesională în IT, la Sesiunea de Cunoaștere din cadrul Atelierului de Șanse.
Completează aici formularul pentru a participa la eveniment.
🎞️ (5:46) Angajații, cei mai importanți ambasadori de brand ai companiei.
Când a fost ultima oară când ți-ai vorbit șeful de bine, din proprie inițiativă? Ori când ai lăsat o recenzie publică despre firma la care lucrezi, ori ai recomandat-o și altor persoane, fără să fii încurajat să o faci de vreun bonus? Astfel de acțiuni independente pot aduce beneficii substanțiale ambelor tabere: compania devine mai credibilă și mai umană în fața posibililor angajați, iar tu beneficiezi de recunoaștere suplimentară.
Când angajații sunt pasionați de munca lor și se simt conectați cu valorile și scopul organizației, transmit energia și entuziasmul mai departe, în mod natural. Ei devin ambasadori de brand valoroși, promovând compania în mod autentic în interacțiunile lor cu clienții, prietenii și familia. Află mai multe despre acest fenomen, din noul video Biztro Club, susținut de Edenred România.
💡10 sfaturi care te vor ajuta să lucrezi eficient.
Iată zece moduri prin care să îmbunătățești gestionarea timpului la locul de muncă și nu numai, sporindu-ți productivitatea și reducând stresul:
Analizează modul în care îți petreci timpul: Urmărește cum îți petreci timpul pentru a identifica aspectele care te împiedică să fii productiv/ă.
Respectă un program zilnic: Fă-ți un program zilnic luând în considerare timpul alocat fiecărei sarcini.
Prioritizează: Decide care sarcini sau activități sunt mai importante și începe cu ele.
Începe cu ce este mai dificil: Dacă ai tendința de a amâna, începe cu cea mai importantă și dificilă sarcină.
Grupează task-urile similare: Poți face asta în funcție de mai multe criterii. De exemplu, poți răspunde la e-mailuri dimineața sau îți poți programa întâlnirile în anumite zile ale săptămânii.
Stabilește-ți termene limită: Dacă ai o zi întreagă la dispoziție pentru o sarcină de trei ore sunt șanse ca aceasta să se extindă pe parcursul întregii zile.
Învață să spui „nu”: Cunoaște-ți limitele și refuză sarcini pentru a evita stresul și munca peste program.
Evită multitaskingul: Concentrează-te pe un singur lucru pentru a-ți menține eficiența.
Fii organizat/ă: Păstrează-ți spațiul de lucru ordonat și organizează-ți fișierele și documentele pentru o navigare mai ușoară.
Folosește instrumente de management al timpului: Slack, Notion sau Google Calendar te pot ajuta să comunici și să lucrezi mai organizat.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (7:20) De ce unii lideri continuă să aibă și să promoveze un stil de conducere bazat pe comandă și control? Mai multe în cel mai recent episod Make It Work:
___
🎞️ (7:10) Află ce ne împiedică să fim creativi și să avem idei profitabile, din Ideile Hacking Work 02:
___
🎧 (5:37 min) Descoperă ce sunt „managerii accidentali” și care sunt cauzele lipsei de competență și performanță a celor care ajung în roluri de conducere din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 21 noiembrie:
🎧 (5:01 min) Află ce este fenomenul de lenevire socială și de ce progresul științei ne face mai leneși din Ideile Hacking Work difuzate la radio pe 23 noiembrie:
🎧 (3:58) Noul trend din piața muncii: plătit să-ți dai demisia. Află mai multe despre acest subiect din ediția audio #89 a Hacking Work News:
🤞 CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia până vinerea viitoare unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. De această dată, e vorba despre Cum să decizi. Instrumente simple pentru a face alegeri mai bune, de Annie Duke.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!