Hacking Monday #21: Carmen Ciulacu: Meserii care dispar în era digitală. Recalificarea aduce supraviețuirea.
Bonus: Justiția în România: Judecătoria fără judecător plătește alte 13 salarii; Promovarea vine cu demisie pentru 29% din noii manageri. Extra: EQ, mai important decât IQ + 7 metode să o exersezi.
Servus! Începem săptămâna cu o doză scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
🎞️ Carmen Ciulacu: Relevanța profesională, în epoca roboților. Sfaturi prețioase pentru a te păstra relevant.
Te temi că roboții, automatizarea sau altul mai calificat ca tine îți va lua job-ul? Poți rămâne valoros și relevant în piața muncii, prin recalificare și programe de dezvoltare a competențelor în digitalizare.
Organizațiile își pot liniști și păstra oamenii buni care se tem că vor fi concediați și înlocuiți de tehnologie, oferindu-le șansa de a învăța cum să lucreze cu tehnologia modernă, în programe personalizate și adaptate nivelului lor de cunoștințe.
Carmen Ciulacu și echipa ei de la Digital Stack înțeleg nevoile de actualizare ale acestor oameni și au construit programe de învățare, pentru a face față noilor cerințe din piața muncii.
Învățăm din acest episod de podcast că există speranță, există soluții: indiferent de vârstă, bazându-se pe abilitățile native sau învățate, oamenii se pot adapta și face față noilor cerințe din piața muncii.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Nou paradox bugetar: Judecătoria fără judecător care plătește salarii pentru alți 13 angajați. Judecătoria Moldova Nouă se confruntă cu o criză funcțională majoră după cea mai recentă pensionare – a rămas fără niciun judecător, dar cu alți 13 angajați de plătit – inclusiv șofer, grefieri și personal auxiliar – care acum par să nu mai aibă atribuții clare. Această situație punctează încă o dată disfuncționalitatea instituțională, având în vedere că discuțiile privind desființarea judecătoriei sunt în curs încă din 2015. La nivel național, mai sunt încă șapte alte judecătorii cu un singur judecător, ar căror traseu pare a fi unul foarte similar.
___
O treime dintre managerii promovați intern demisionează în decurs de o lună de la avansare, conform unui studiu recent realizat de ADP, Today at Work: The Hidden Truth about Promotions, asupra a 1,2 milioane de angajați. Mai precis, 29% din proaspeții lideri de echipe resimt presiunea muncii lor mult mai mult decât ar fi crezut că o vor face. Printre principalele motive identificate se numără discrepanțele dintre așteptările salariale și realitate, lipsa sprijinului și a instruirii adecvate, precum și epuizarea profesională.
___
Gigantul transporturilor maritime A.P. Moller-Maersk dă afară 10.000 de oameni, adică aproximativ 9% din totalul angajaților săi, în încercarea de a economisi 600 de milioane de dolari anual și a se redresa financiar. Această mișcare riscantă vine după o perioadă de profituri record, în condițiile în care compania se confruntă acum, în perioada post-pandemică, cu scăderi ale tarifelor de transport și cererea globală redusă. În urma anunțului, acțiunile companiei au scăzut cu 18% la Bursa de Valori din Copenhaga.
Newsletterul Hacking Monday vă este oferit de Blankfactor, lider global în inovație digitală pentru fintech-uri și procesatori de plăți.
Companie americană cu prezență globală, Blankfactor își construiește o echipă puternică de inginerie software în România, având birouri în București, Cluj și Brașov și colaborând cu profesioniști de top din întreaga țară.
🎞️ Barbu Mateescu: Angajații peste 40 de ani – ce beneficii aduc organizației?
„Pentru fiecare om de 19 ani din România sunt doi oameni care au 38 și trei care au 57. Toată lumea vrea tineri și fuge de cei care au peste 45 de ani, când de fapt realitatea demografică este inversă”, atrage atenția sociologul Barbu Mateescu.
Profesioniștii care au peste 40 de ani sunt o oportunitate neprețuită, dar adesea ignorată de către angajatori. Împreună cu Barbu Mateescu, unul dintre cei mai pricepuți sociologi din România, analizăm motivele pentru care tinerii sunt atât de atractivi în piața muncii și explorăm de ce organizațiile ar trebui să-și îndrepte atenția și înspre cei mai experimentați.
Tu care crezi că e principalul beneficiu pe care îl aduc angajații 40+ ?
📅 Workshop cadou: Vrei claritate și inspirație în business? Clădește „Leadership pentru Inovație”!
Edenred sărbătorește un an de BIZTRO Club printr-o fantastică oportunitate de învățare: un workshop gratuit de leadership ce va avea loc pe 24 Noiembrie în București, la The Villa. Doru Șupeală, alături de Mihai Zânt vă vor ghida prin secretele unui leadership care inspiră inovație - iar locurile sunt foarte limitate, astfel că vă încurajăm să grăbiți înscrierile.
Dimineața și primul modul îi sunt rezervate lui Mihai, care ne va arăta cum să ne conducem mai întâi pe noi înșine, prin insight-uri valoroase despre neuroștiința identității și tehnici de adaptare a perspectivelor. În cel de-al doilea modul, Doru ne va învăța cum construim climatul pentru creativitate în echipă, cum încurajăm explorarea și ducem inspirația la nivelul următor în echipele noastre. Altfel spus, un boost de încredere pentru orice manager căruia îi pasă de oamenii lui și de binele afacerii, totodată.
📅 Facem autopsie pe scena IT Days!
Pe 8 și 9 noiembrie ne vedem la Cluj, la IT Days 2023. Prezentarea lui Doru va fi concentrată pe cel mai fierbinte și sensibil subiect al momentului: "Autopsia modelului de business outsourcing din industria de software a României." și suntem destul de siguri că va fi ceva lume în sală. 😉
Și aici ar fi bine să te grăbești dacă vrei să prinzi loc, aceasta este doar una dintre cele peste 60 de prezentări din cele două zile de conferință. Evenimentul se va desfășura pe patru scene simultan și reunește 70 de speakeri de top, din cele mai fascinante domenii ale momentului: de la Automotive și Inteligență Artificială, la Metaverse și Microservices.
Ne vedem acolo?
💡 7 pași prin care să-ți dezvolți inteligența emoțională.
71% dintre managerii și oamenii de HR prețuiesc inteligența emoțională a unui angajat mai mult decât IQ-ul și 59% ar respinge un candidat cu un IQ ridicat, dar cu inteligență emoțională scăzută, arată un studiu recent.
Iată șapte pași concreți care te vor ajuta să-ți dezvolți inteligența emoțională:
Fii conștient/ă de propriile emoții: Asta presupune verificarea, analizarea și descrierea emoțiilor tale în cuvinte.
Ascultă activ: Inteligența emoțională implică construirea unor conexiuni mai puternice cu ceilalți. Fă asta practicând ascultarea activă a persoanei care vorbește fără a o întrerupe cu întrebări inutile.
Fii curios/ă: Arată-le celor din jurul tău că ești interesat. Ascultă și învață din perspectivele celorlalți, depășind prejudecățile.
Gestionează-ți reacțiile: În situații stresante, gestionează-ți reacțiile. Recunoaște ce simți, ia o pauză pentru a-ți reveni și găsește metode de calmare și liniștire.
Fii deschis/ă la feedback: Astfel, îți vei putea îmbunătăți relațiile profesionale și performanța la locul de muncă.
Arată că ai empatie: Adresează întrebări sincere, fără a judeca, care te ajută să înțelegi experiența altcuiva. Oferă ajutor celor din jurul tău.
Analizează și îmbunătătește: Observă și identifică ce ai putea îmbunătăți din punct de vedere al inteligenței emoționale. Nu uita că orice progres este o victorie.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile si experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (7:12) Află ce este fenomenul boomerang și ce pot face angajatorii pentru a evita astfel de practici ale angajaților, într-un nou material Make it Work:
🎧 (6:41 min) Descoperă de ce inspectorul de resurse umane este o profesie muribundă, din episodul din 31 octombrie al Ideilor Hacking Work:
🎧 (4:49 min) Despre stilul de lucru „Triple Peak” și cum se pot adapta angajatorii la noua realitate pentru o performanță durabilă afli din episodul din 2 noiembrie al Ideilor Hacking Work:
🎧 (3:24 min) Descoperă ce este BoredOut, noul trend periculos din piața muncii, în cel mai recent episod HWNews:
🤞CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia, săptămânal, unul dintre ele, cu o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. De această dată, e vorba despre Cum să decizi. Instrumente simple pentru a face alegeri mai bune, de Annie Duke.
Câștigătorul va fi anunțat vineri, în „cea mai iubită zi a săptămânii”. Succes! 😉
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!