Hacking Monday #19: Dorin Bodea: Vrei să omori eficiența? Fă și mai multe proceduri.
Extra: Portița cu capcane pentru IT-iști: ce alegi, banii de acum sau de mai târziu?; Guvernul plătește magistraților mai mult decât ne aduce noul Cod fiscal. Bonus: 7 pași să eviți ședințele inutile.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna! Trimite-o și colegilor și prietenilor tăi.
🎞️ Dorin Bodea: Procesul nu bate omul. Liderul bun încurajează oamenii să vină cu idei, nu doar le spune ce vrea el să facă.
„Dacă vrei să omori inițiativa, creativitatea și munca eficientă, fă multe politici și proceduri”, spune Dorin Bodea. Dacă procesul bate omul, acesta se va simți limitat, va înceta să mai aibă inițiativă și idei, și va face strict cât i se cere.
Un angajator care sugrumă creativitatea angajaților, nu are grijă de ei și le dă ordine în loc să-i motiveze să vină cu idei noi va avea oameni care vor alerga bucuroși în brațele primei companii care le oferă un salariu sau bonus mai mare.
O lecție valoroasă de leadership oferită de Dorin Bodea, unul dintre cei mai apreciați consultanți în dezvoltarea organizațională din România, în episodul 5 al primului sezon Hacking Work Podcast.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
România trebuie să plătească 16 miliarde de lei ca salarii retroactive pentru magistrați, inclusiv o dobândă penalizatoare de 20%, după reîncadrarea salarială și litigii câștigate în instanță. Această sumă constituie două treimi din bugetul anual pentru învățământul preuniversitar, dar va ajunge la de zece ori mai puțini angajați. Mai mult, în contextul găurii bugetare, această sumă este mai mare decât cele 2 miliarde de euro pe care Guvernul speră să le obțină în 2023 din noul pachet de măsuri fiscale. Ministerul Finanțelor avertizează că fenomenul litigios a crescut „exponențial", cu peste 3.250 de dosare civile pe rol, până spre finalul anului 2022 - lucru care ar putea duce la „imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare".
___
Cadoul otrăvit pentru IT-iști: îți păstrezi salariul net acum, dar îți compromiți pensia. Guvernul a introdus impozitul pe veniturile care depășesc 10.000 de lei brut, dar, într-o manevră compensatorie, a făcut contribuția la Pilonul II de pensii opțională pentru perioada 2024-2028. Altfel spus, deși pe termen scurt angajații își vor păstra câștigurile nete mai mari, decizia de a nu contribui la Pilonul II ar putea avea implicații serioase asupra veniturilor ulterioare. Potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), aproximativ 80% din angajații din IT vor fi afectați de această schimbare. Astfel, aproape un milion de români, incluzând și angajați din alte domenii, precum agricultură, industrie alimentară și construcții, vor fi puși în fața unei decizii care implică un compromis între venitul imediat și securitatea financiară pe termen lung.
___
Nokia concediază până la 14.000 de angajați, adică aproximativ 16% din forța sa de muncă globală, în urma unei scăderi de 20% a vânzărilor trimestriale și prăbușirea popularității echipamentelor 5G Nokia în cele mai puternice piețe de până acum. Această mișcare de restructurare face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a costurilor companiei cu până la 1,2 miliarde de euro până în 2026. CEO-ul Pekka Lundmark a declarat că aceste disponibilizări reprezintă un pas necesar pentru a face față incertitudinii pieței și pentru a asigura profitabilitatea și competitivitatea pe termen lung a companiei.
🎞️ Gheorghe Damian: Educația e miza pentru care merită să-ți riști scaunul de primar.
Copiii noștri nu sunt pregătiți pentru ziua de azi, cu atât mai puțin pentru cea de mâine. „Sistemul nostru de educație trebuie să sufere un cutremur”, ne spune Gheorghe Damian. Nu mai putem accepta un sistem învechit, rigid și ineficient, care nu pregătește copiii pentru viitor.
Despre rolul fundamental al autorităților, al profesorilor, dar mai ales al părinților în educația copiilor și tinerilor ne vorbește primarul comunei Ciugud în cel mai recent episod Hacking Work Podcast.
📅 Masterclass de Strategie de Business în VUCA & Poli-Criză cu Mihai Bonca și Doru Șupeală
Facem cu toții business în condiții de Poli-Criză, adică în Volatilitate, Incertitudine, Complexitate și Ambiguitate. Trăim vremuri complicate, în care trebuie să ne gândim simultan la performanță și reziliență.
Cum ne construim strategia de business, produsele, serviciile, brandurile, cultura organizațională și identitatea comercială în astfel de condiții? Ce principii, metode și instrumente folosim? Cum alegem produsele și serviciile în care investim? Cum punem la punct o strategie de inovație care să ne asigure supraviețuirea și dezvoltarea sănătoasă pe termen lung?
Dacă ești antreprenor, dacă ești sau vrei să fii un top manager bun hai pe 30 și 31 octombrie la Masterclassul de Strategie de Business la Cluj, iar dacă vrei să lucrezi într-o firmă sănătoasă și cu viață lungă, dă-i șefului tău informațiile.
Două zile de învățare, exercițiu, interacțiune, dezbatere și experimentare cu multă valoare în zona de gândire strategică, cu instrumente și studii de caz extrem de relevante. Ne vedem atunci! 🤩
💡 7 pași să reduci numărul ședințelor inutile de la job.
Mulți angajați sunt îngropați în ședințe care nu fac altceva decât să le afecteze productivitatea, motivația și creativitatea. Dacă această situație ți-e familiară, iată șapte pași prin care poți ieși din acest ciclu nesfârșit de întâlniri:
Impune obiective clare și refuză să participi la ședințele care nu au un scop bine definit. Astfel timpul tău va fi distribuit eficient pe întâlniri care aduc valoare.
Cere agenda și alte materiale înaintea întâlnirilor. Acest lucru îți oferă timp să te pregătești și îi încurajează organizatorii să fie mai bine pregătiți.
Redu numărul de participanți la cei esențiali. Dacă tu organizezi întâlnirea, limitează numărul de persoane la rolurile-cheie, pentru a avea întâlniri mai eficiente și mai concentrate pe subiect.
Stabilește cine ia deciziile. Acest lucru previne conversațiile inutile și ajută la luarea deciziilor mai rapid.
Oferă claritate la finalul ședinției. Trage concluziile și pune întrebări - toată lumea trebuie să știe ce are de făcut după întâlnire.
Gestionează timpul eficient. Acest lucru oferă timp pentru pauze necesare între întâlniri și crește eficiența.
Actualizează calendarul săptămânal. Există întâlniri pe care le poți anula, delega ori la care nu e nevoie să participi? Fă asta acum.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Iată povestea unui angajat român forțat să demisioneze dintr-o companie IT din România;
📰 Află cum stau lucrurile în realitate la Cognizant Softvision, un Caritas canceros al industriei de software din România, din articolul de blog. Citește noile mărturii ale angajaților despre abuzurile și minciunile din companie;
📰 Vezi sfaturile unui avocat în cazul unei demisii forțate: ce faci și cum te aperi;
📰 Mai multe despre metodele prin care companiile scapă de angajați poți afla și de la ProTV, unde subiectul a fost preluat și completat cu declarațiile lui Doru și ale multor autorități din sectorul IT.
🎧 (5:10 min) Descoperă puterea lui Servus: cuvintele care fac magie, din episodul 11 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (5:02 min) Noul faliment: clienți da, angajați ba – Un fenomen este tot mai întâlnit în rândul angajatorilor, în episodul 12 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (3:30 min) Descoperă ce este Marea Tristețe, fenomenul anului 2023, în cel mai recent episod HWNews:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!