Hacking Monday #18: Gheorghe Damian, primarul Ciugudului: „Acesta nu trebuie să fie excepția, ci normalitatea României.”
Extra: De la începutul anului, nu mai „spălăm românește”, iar peste 600 de oameni nu mai au unde lucra. Bonus: 7 idei prin care să-ți încurajezi spiritul inovator.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna! Trimite-o și colegilor și prietenilor tăi.
🎞️ Gheorghe Damian: „Ciugud nu trebuie să fie excepția, ci normalitatea României.”
Ciugud a ajuns comuna în care tinerii educați își caută teren de casă, în care familiile visează să-și crească copiii, în care afacerile prosperă și oamenii spun zâmbind „Am încredere în primar, că și atunci când am crezut că sunt promisiuni electorale, le-a făcut pe toate și mai bine decât a zis”. „Ciugud to be true” a devenit sloganul unei comunități rurale pe care orice oraș din România își dorește s-o ajungă din urmă.
Gheorghe Damian nu e politicianul tipic. Când îi spui că ce a făcut în Ciugud e „extraordinar” sau „excepțional”, el îți răspunde simplu: „E normalitatea”. Ori, cel puțin, cu toții ne-am dori să devină.
Gheorghe Damian este primarul Ciugudului de 23 de ani - șase mandate consecutive, dintre care ultimele câștigate cu cifre record, ca independent. În această perioadă, a reușit să atragă investiții europene de zeci de milioane de euro și să așeze Ciugudul pe harta Europei - și nu oriunde - ci pe primul loc în rândul comunelor inteligente. Semn că se poate. Cum? Afli întreaga poveste din cel mai proaspăt episod Hacking Work:
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
Gigantul Unilever trimite în șomaj sute de angajați români, după ce a anunțat închiderea fabricii de detergent DERO de la Ploiești. În contextul previzionării unei crize economice severe în România, conducerea fabricii se află în căutarea de soluții pentru a minimiza impactul asupra angajaților: „Colegii reprezintă principala noastră prioritate", a declarat directorul Gabriel Oprea.
___
Securitatea cibernetică în companii e teren minat: riscăm, dar neasumat. O treime dintre angajați consideră că acțiunile lor nu afectează siguranța organizației în care lucrează, arată un nou raport privind securitatea cibernetică întocmit de Ivanti. Angajații mai tineri, în special Millennials și Generația Z, au cele mai riscante comportamente: 38% dintre angajații sub 40 de ani folosesc aceleași parole pe mai multe dispozitive, iar 13% au dat click pe link-uri de phishing, comparativ cu doar 8% dintre cei peste 40 de ani.
___
Corespondența din mijlocul războiului: giganții tech sar în ajutorul angajaților din Israel. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a făcut public pe platforma X mesajul trimis către cei aproape 3000 de angajați Microsoft din Israel, spunând că „siguranța lor și a familiilor lor este acum cea mai mare prioritate a companiei”. În același ton, Sundar Pichai de la Google a afirmat că echipa lor pentru răspuns la situații de criză este "în contact constant cu angajații din zonă" și că resursele companiei sunt disponibile pentru cei prinși în mijlocul conflictelor. Google are două birouri și peste 2000 de angajați în Israel.
🎞️ Filmul Meserii cu Rost – În căutarea sensului în muncă, disponibil gratuit!
Petrecem aproximativ 110.000 de ore la locul de muncă, mai exact un sfert din viață. Și atunci de ce să facem ceva ce nu ne place zi de zi?
Andra Pintican a realizat un film despre oameni minunați și pasionați, care caută și găsesc sens în munca lor. Se cheamă „Meserii cu rost”. Am vorbit cu ea despre acest film în cel mai recent episod Live Hacking Work.
Filmul oferă o lecție și o serie de modele pentru noi toți, care să ne inspire să căutăm să muncim lucruri care ne fac plăcere, ne aduc bucurie și ne fac să simțim că avem sens și, în general, o contribuție la bunăstarea generală.
Suntem convinși că o să îți placă, revino cu un comentariu apoi. Vizionare plăcută! 🙂
📅 Proiecție film documentar „Faces of Autism, episod pilot: David. Drumul către ceilalți".
Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist – nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu ceilalți. Anii următori au însemnat ore întregi de terapie zilnic, timp în care s-a deschis din ce în ce mai mult.
Acum David vorbește, citește, merge la o școală normală și este pasionat de geografie, călătorii și fotografie. Și-a expus fotografiile în mai multe expoziții individuale și colective. Mai mult, a militat pentru drepturile persoanelor cu autism, devenind un ambasador al acestora. A fost invitat să vorbească la Tedx și la multe emisiuni. Tot el este creatorul și ambasadorul unui proiect admirabil – Faces of Autism, patronat de One Kind și lansat acum patru ani, care își propune să aducă în atenția publicului persoane cu autism, ale căror portrete (făcute de David) și povești sunt publicate pe site-ul facesofautism.ro și pe rețelele sociale.
Odată cu derularea proiectului, s-a născut ideea unui film documentar, care va prezenta pe rând protagoniștii proiectului, în speranța că vor fi remarcați de ONG-uri, companii sau chiar persoane private care îi vor sprijini în drumul lor către o viață independentă și autonomă. Episodul pilot îl prezintă pe David, văzut prin ochii părinților lui, ai profesorilor și ai prietenilor care i-au fost alături în această aventură uimitoare de recuperare și integrare.
Te invităm să participi la proiecția acestui episod-pilot la Cluj, sâmbătă, 21 octombrie, la ora 19:00, la Cinema City, Iulius Mall. Filmul este o lecție puternică și emoționantă despre iubire, pasiune, ambiție, încredere, familie, bucurie și omenie. Intrarea este liberă, dar e nevoie de o înscriere în prealabil – completează formularul aici.
💡 7 moduri prin care putem cultiva spiritul inovator în echipă.
Creativitatea și inovația nu sunt rezervate doar anumitor roluri în echipă, ci pot fi încurajate și dezvoltate în orice departament. Iată câteva strategii pe care fiecare angajat le poate implementa pentru a contribui la un mediu propice inovației:
Gândește în afara cutiei: Încurajează-te să cauți soluții neconvenționale, diferite și să vezi situațiile dintr-un unghi diferit decât cel din care ai privit până acum.
Fii deschis la sugestii și feedback: Nu ezita să-ți împărtășești ideile și să oferi feedback constructiv. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea continuă, atât a ta cât și a colegilor tăi. Este foarte important să fii și tu deschis la rândul tău și să îmbrățișezi feedback-urile ce îți sunt oferite.
Caută inspirație din diverse surse: Fie că este vorba de cărți, seminarii online sau evenimente locale, caută să îți îmbogățești perspectiva prin experiențe variate. Fructifică orice oportunitate de dezvoltare.
Încurajează diversitatea de gândire: Valorează și apreciază opiniile și soluțiile diferite ale colegilor, pentru că diversitatea de perspectivă aduce adesea idei inovatoare. Sesiunile de brainstorming sunt benefice în acest sens.
Asumă-ți riscul și experimentează: Nu te teme să încerci lucruri noi sau să explorezi soluții mai puțin convenționale. Uneori, acestea pot duce la rezultate surprinzătoare ce pot ajuta la consolidarea și creșterea echipei.
Implică-te în proiecte inovatoare: Fii proactiv și implică-te în proiecte care aduc contribuții valoroase echipei. Aceste experiențe îți vor fi și ție benefice pe termen lung, te vor ajuta să capeți noi abilități.
Cultivă o mentalitate a învățării continue prin propriul exemplu: Fii deschis la învățare și dezvoltare, căutând mereu modalități de a-ți îmbunătăți abilitățile și cunoștințele, atât într-un domeniu specific cât și cunoștințele generale.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de echipa TalentHub – platforma prin care oamenii își găsesc angajatorii potriviți, iar organizațiile atrag talentele de care au nevoie.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Află care sunt 10 tipuri de șef – cum le faci față în mod isteț, din cel mai recent articol de blog;
🎧 (5:57 min) Vezi care sunt așteptările angajaților din IT privind noile modificări fiscale, din episodul 9 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (4:56 min) Descoperă Efectul Barbra Streisand: interdicția crește distribuția, din episodul 10 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (4:11 min) Iată de ce angajații seniori devin speranța marilor companii globale, în cel mai recent episod HWNews:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru, împreună cu voluntarele Simona Florea și Roxana Rădoi.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!