Hacking Monday #16: Sergiu Neguț: Putem crește unicorni în România
Extra: Inteligența Artificială atinge culmi nebănuite: ChatGPT poate vorbi și căuta orice pe net; Bonus: 3 idei prin care devii un comunicator mai bun în orice mediu profesional.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna! Trimite-o și colegilor și prietenilor tăi.
🎞️ Sergiu Neguț: Nu-i atât de greu să-i faci, pe cât e să-i crești. Iar azi vorbim despre unicorni românești. 🦄
„Suntem colegi în dezvoltarea unei economii”, spune Sergiu Neguț, lider care nu crede că vei deveni tu brusc mai bun dacă tai craca de sub picioarele adversarului tău. Și ai putea spune că e un idealist, dacă nu ar fi clar deja că a reușit să crească o companie românească până foarte aproape de statutul de unicorn, făcând exact ceea ce spune.
Sergiu este azi co-fondator Fintech OS și vicepreședinte al organizației Romanian Business Leaders, decan asociat și fondator al Bucharest International School of Management, unde predă Strategie și Growth Through Innovation. Dar înainte să ajungă aici, a luat câteva decizii surprinzătoare, care se pot transforma într-o sursă de învățare de sine stătătoare.
„E foarte ușor să te crezi deștept, dar nu îți aduce nimic bun. Nu poți ajunge prea departe cu aroganța celui care le știe pe toate”, spune Sergiu, care crede că trebuie să ai autoironie și să conștientizezi cât de puține știi, ca să nu-ți pierzi discernământul. Dar și că o lume mai bună poate fi construită doar prin colaborare și încredere, nu prin concurență și autosabotaj.
Urmărește cel de-al doilea episod al sezonului 3 Hacking Work Podcast și scrie-ne în comentarii ce părere ai despre rețeta succesului comun detaliată de Sergiu:
🗞️Ce-i nou săptămâna asta?
Proces fără precedent: 32 de țări se apără în instanță, în fața a 6 tineri. Un proces record are loc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde șase tineri din Portugalia au dat în judecată 32 de țări europene, acuzându-le că nu iau măsuri adecvate pentru a combate criza climatică provocată de om. Reclamanții, cu vârste între 11 și 24 de ani, susțin că sunt afectați direct de schimbările la care este expus mediul înconjurător și cer instanței să oblige aceste țări să-și intensifice acțiunile. Dacă vor câștiga procesul, acesta ar putea avea un impact uriaș asupra acțiunilor climatice din întreaga lume. Acesta este primul caz legat de protecția mediului adus în fața CEDO și cel mai mare proces din istorie, din punct de vedere al numărului de state care se văd nevoite să-și apere poziția în instanță.
___
Românii, codași la speranța de viață. Conform celor mai recente statistici, România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE, alături de Letonia și Bulgaria. Durata medie de viață în țara noastră este de puțin peste 75 de ani, cu aproape 6 ani mai mică decât media europeană. În contrast, țările cu cea mai înaltă speranță de viață din UE sunt Spania, Suedia și Italia, unde oamenii trăiesc adesea peste 83 de ani. Cu toate acestea, există mici semne de îmbunătățire: speranța de viață a românilor a crescut cu câteva luni, în comparație cu datele din 2015, concluzionează Eurostat.
___
ChatGPT primește acces liber la tot Internetul. După ce tocmai vă anunțam în ediția trecută că chatbotul a început să vorbească, OpenAI a anunțat o nouă actualizare majoră pentru ChatGPT, care îi va permite și să colecteze date actuale de pe internet, pentru a le oferi utilizatorilor răspunsuri și mai relevante. Astfel, cunoștințele sale nu vor mai fi limitate la perioada anterioară lunii septembrie 2021.
📅 The Vast&The Curious @ Cluj-Napoca | Iulian Stanciu.
Andreea Roșca și echipa ei vin la Cluj pe 18 octombrie pentru un super eveniment. Invitatul acestei seri este Iulian Stanciu, omul care a creat universul de business eMAG (în care intră azi și easybox, FashionDays, Tazz, Freshful și o mulțime de alte companii și mărci lider de piață).
Evenimentul are loc la Cinema Arta. Ia-ți biletul cu discount de 10% acum, că serile în care se învață business și leadership cu Andreea și invitații ei sunt mereu sold-out. 🤩
📅 Ne vedem la Employer Branding Masterclass, cu upgrade Hacking Work.
Câți oameni au plecat din organizația ta în ultimul an? Și mai ales de ce? Au plecat din motive financiare, din motive personale sau din cauza experienței pe care au trăit-o în relația cu colegii și managerii, ori a culturii organizaționale, care nu este atrăgătoare, prietenoasă și motivantă?
Oamenii vor alege mereu companiile unde se simt bine și unde au parte de înțelegere și sprijin. Brandul de angajator puternic este rezultatul unei culturi sănătoase, expresia unei organizații unde oamenii lucrează cu bucurie, se implică, sunt loiali și devotați.
Află cum atragi cei mai valoroși oameni și cum le creezi cel mai bun mediu de lucru alături de Doru Șupeală, într-un cadru informal și interactiv, pe 16 și 17 octombrie la Cluj și pe 2 și 3 noiembrie la București cu primele sesiuni ale Employer Branding Masterclass.
Iar dacă îți dorești să aprofundezi și să pui în practică conceptele brandului de angajator, te așteptăm la Workshop-ul de Strategie în Employer Branding: Metoda 5D care are loc în 20-21 noiembrie la Cluj și 5-6 decembrie la București.
🎁 Avem burse 100% sponsorizate și prețuri de early booking până la 10 octombrie, respectiv 12 noiembrie (pentru workshop). Rezervă-ți locul acum.
💡Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare în mediul profesional.
Ascultă activ: Atenția la ceea ce spune interlocutorul este la fel de importantă precum vorbitul. Asigură-te că înțelegi și răspunzi la ceea ce a fost spus.
Folosește limbaj clar și concis: Evită jargonul sau termenii tehnici în exces. Fii clar și păstrează-te concis în exprimare.
Solicită feedback și oferă-l: Întreabă ce ar putea fi îmbunătățit în comunicarea ta și oferă feedback constructiv celorlalți.
Rubrica de sfaturi vă este oferită de echipa TalentHub – platforma prin care oamenii își găsesc angajatorii potriviți, iar organizațiile atrag talentele de care au nevoie.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Iată cine sunt Angajații Zgomotoși și cum afectează climatul de lucru, din cel mai recent episod radio, publicat și ca articol de blog;
🎞️ (8:51 min) Află care sunt cele cinci semnale de alarmă care anunță potențialul toxic al liderilor, din cel mai recent episod Make It Work:
🎧 (5:04 min) Descoperă când pasul înainte în carieră poate fi un șut în fund, din episodul 5 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (3:55 min) Află câți români și-au petrecut concediul muncind, din cel mai recent episod al Hacking Work News:
🤞CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Urmărește episodul de podcast lansat azi pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, de care vom avea grijă să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia, săptămânal, unul dintre ele! Câștigătorul va fi anunțat vineri, în „cea mai iubită zi a săptămânii”. Succes!
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru, împreună cu voluntarele Simona Florea și Roxana Rădoi.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!