Hacking Monday #15: Ștefana Sopco: Cultura toxicității este cel mai grav lucru când muncești în România.
Extra: Beneficii cool pentru angajați fericiți; Bonus: 5 strategii pentru revenirea din concediu.
Servus! Iată o doză bună de idei proaspete, ca să ai spor toată săptămâna! Trimite-o și colegilor și prietenilor tăi.
🎞️ (5:00 min) Ștefana Sopco: În România încă există cultura toxică a puterii și goanei după titluri.
În România, toxicitatea la locul de muncă se manifestă prin dorința excesivă de a obține atenție și recunoaștere, în detrimentul colaborării și bunăstării celorlalți. Această obsesie pentru titluri și putere generează tensiuni și dezumanizează relațiile la locul de muncă.
Ștefana Sopco, Head of Content Marketing la Smartflow, pune degetul pe rană și atrage atenția asupra fricilor angajaților și semnalelor evidente ale unui mediu de lucru toxic. Mai mult, dezvăluie cum stau lucrurile în alte culturi unde angajații nu se simt stigmatizați când au o problemă de sănătate.
Scrie-ne în comentarii care sunt experiențele tale sau pe e-mail la iza@scoalaspor.ro dacă ai o poveste mai amplă și vrei să o publicăm, protejându-ți identitatea.
🗞️Ce-i nou săptămâna asta?
Românii, fruntași la numărul de ore lucrate. Conform Eurostat, grecii lucrează cele mai multe ore într-o săptămână (41 de ore), fiind urmați de polonezi (40,4 ore), români și bulgari (în ambele cazuri cu 40,2 ore lucrate într-o săptămână). Văzând țările cele mai „harnice” din statistici, putem observa că numărul mare de ore nu înseamnă și venituri salariale mari, ceea ce ar trebui să ne învețe că nu trebuie muncit mult, ci inteligent și productiv. Contează calitatea și impactul muncii, nu cantitatea.
___
Beneficii cool pentru angajați. Deși unii angajatori au redus beneficiile oferite angajaților, există companii care oferă avantaje remarcabile. Patagonia le permite angajaților să facă surfing atunci când sunt valuri bune și le oferă acces la cursuri de fitness, yoga ori lecții de alpinism. Firma de avocatură Clifford Chance le oferă angajaților din Londra acces la o piscină, un centru comercial, o curățătorie chimică, un salon de coafură, o sală de sport și un studio de dans. Citadel Securities oferă organizează pentru angajați călătorii la parcuri de distracții și expoziții de artă.
___
Spune-mi unde locuiești ca să-ți spun de unde vei lucra. Pentru a-i determina pe angajați să lucreze de la birou, organizațiile au început să implementeze anumite reguli, cum ar fi „radius rules”. Acestea presupun revenirea la birou doar a angajaților care locuiesc la o anumită distanță de sediul companiei și le permit celorlalți să lucreze hibrid sau complet de la distanță. Cu toate acestea, pot apărea provocări legate de promovarea angajaților, deoarece managerii tind să îi favorizeze pe cei prezenți la birou.
🎞️ (4:45 min) Radu Atanasiu: Ce erori de gândire faci când ești manager?
„Dai în mine, dai în partid”. Una dintre afirmațiile care a fost literă de lege pentru mulți șefi și care a dus la formarea unui stil de management toxic, învechit.
Radu Atanasiu ne explică erorile de raționament pe care le fac unii manageri, dar și cum gândirea critică îi poate ajuta să le identifice și să își schimbe stilul de management pentru a conduce mai eficient echipele.
📅 Cluj și București: Employer Branding Masterclass, cu upgrade Hacking Work.
„Employer Branding 100% este un program de training foarte diferit de oferta din România. Te convinge că e nevoie de o schimbare, îți arată best practices și studii, ca să vezi cum ar putea să fie, îți dă tool-urile necesare pentru schimbare și îți și dă energia necesară să te apuci de treabă.”
– participant Employer Branding Masterclass
Doru Șupeală a luat cele mai valoroase informații și tendințe din piața muncii, prezentate în proiectul Hacking Work și a făcut un upgrade puternic Masterclassului de Employer Branding pe care îl predă deja de cinci ani și peste 50 de ediții, publice și private. 🤩
Ne vedem la Cluj pe 16 și 17 octombrie și la București pe 2 și 3 noiembrie cu primele sesiune open ale celui mai informal și interactiv program de învățare în Employer Branding.
🎁 Avem burse 100% sponsorizate și prețuri de early booking până la 30 septembrie. Rezervă-ți locul acum!
💡5 strategii care te vor ajuta să-ți reiei ritmul de lucru după vacanță.
Iată cum poți aborda sănătos și echilibrat revenirea din concediu, fără a intra din prima zi în ritmul de lucru obișnuit:
Orientează-te către performanță: Odihna și refacerea nu sunt acele lucruri pe care să le faci când ajungi la capătul puterilor și nu mai ai de ales. Odihna și pauzele reprezintă componente esențiale ale performanței.
Atenuează șocul întoarcerii la job: Trecerea de la un mediu liniștit la unul stresant este copleșitoare. Ia-ți o zi liberă înainte de revenirea la muncă în care să te pregatești mental pentru schimbarea de mediu și începe munca fără a-ți aglomera agenda.
Integrează acitivități din concediu în rutina săptămânală: Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut în concediu și te-au ajutat să te destinzi? Include câteva dintre acestea în săptămânile de lucru.
Nu te grăbi să spui „Da” la orice: Gândește-te de două ori înainte să preiei sarcini suplimentare care te vor epuiza.
Comunică eficient și stabilește limite: Dacă așteptările încep să depășească nivelul tău de confort și disponibilitate, discută cu managerul tău despre redistribuirea responsabilităților sau delegarea acestora.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Iată câteva sfaturi care să te ajute să decizi pe ce îți cheltui atenția și memoria, din cel mai recent episod radio, publicat și ca articol de blog;
🎞️ (16:01 min) Ai primit feedback negativ la muncă? Iată cum să reacționezi, cum să-l interpretezi și cum să-l valorifici, din cel mai recent episod Make It Work:
🎧 (5:08 min) Descoperă cea mai gustoasă rețetă de preparare a unei organizații sănătoase, din episodul 3 al Ideilor Hacking Work:
🎧 (3:08 min) Află câți români primesc salariul minim pe economie și ce forme noi capătă abuzurile asupra femeilor, din cel mai recent episod al Hacking Work News:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru, împreună cu fantasticii voluntari și suporteri ai acestui proiect.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!