Hacking Monday #14: Radu Atanasiu are rețeta șefului bun: de 3 ori mai mult feedback constructiv decât observații critice
Extra: Anul școlar începe cu 4000 de profesori necalificați; Bonus: 38 de întrebări deștepte pe care să le pui tu recrutorului la interviu.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie și idei, ca să ai spor toată săptămâna! Trimite-o și colegilor și prietenilor tăi.
🎞️ Radu Atanasiu: Gândirea critică aduce decizii mult mai bune și noi oportunități.
„70% din deciziile strategice din companii sunt luate după evaluarea unei singure opțiuni”, spune Radu Atanasiu. Cam atât de limitat gândesc cei care conduc. Ce putem face pentru a avea decizii mai înțelepte? Ne dezvoltăm gândirea critică, mai exact, capacitatea de a analiza, de a pune la îndoială soluția găsită, de a găsi alternative și de a ne antrena obiceiul de a testa.
Radu Atanasiu, partener şi decan asociat la Bucharest International School of Management, unde predă Thinking and Deciding for Business, arată cum dezvoltarea gândirii critice duce la decizii mai bune, care pot deschide drumuri noi, fie că vorbim de viața profesională sau cea personală.
Un episod plin de lecții practice, cu o serioasă doză de umor. Urmărește episodul și scrie-ne în comentarii ce părere ai despre tehnicile propuse de Radu pentru a face alegerile potrivite pe care să nu le regretăm mai târziu.
🗞️Ce-i nou săptămâna asta?
Romania „Educată”: 4.000 de profesori necalificați predau azi elevilor români. Începutul de an școlar ne găsește cu 4.000 de posturi de profesor neocupate, deficit care nu poate fi acoperit nici măcar cu pensionari. Consecința: la catedră vor ajunge oameni fără pregătire universitară în materia pe care o predau. Salariile din învățământ, un pic mărite recent în urma grevei generale, încă nu depășesc 3500 de lei pentru cei mai mulți profesori, așa că nu reușesc să atragă candidații calificați nici măcar în orașe. Pentru elevii din sate izolate și comunități cu probleme sociale grave, accesul la profesori capabili este o misiune imposibilă.
___
Cum gândește un scârBo$$? Cam așa: „Trebuie să le reamintim oamenilor că ei lucrează pentru angajator, și nu invers” – este declarația lui Tim Gurner, miliardar australian și CEO al Gurner Group, care a provocat un val imens de critici după un summit celebru desfășurat în Sydney. După ce a luat în vizor „tradiționaliștii leneși", pe care îi consideră plătiți prea mult în raport cu munca lor, și tinerii care îmbrățișează noțiunea de „echilibru între viața profesională și cea personală”, miliardarul a completat cu faptul că este necesar ca rata șomajului să crească cu 40-50% față de rata actuală de 3,7%, pentru ca angajații să-și amintească cât sunt de norocoși, de fapt, că au un loc de muncă.
___
Amazon, acuzată că a impus angajaților cerințe ilegale de confidențialitate. Potrivit plângerii depuse la Seattle, Amazon a încălcat legea, obligând angajații din programul de drone să semneze acorduri de confidențialitate care restricționează dezvăluirea informațiilor despre afacere, inclusiv date financiare și operaționale, chiar dacă acestea nu erau marcate ca fiind secrete. Potrivit legislației federale a muncii, angajații au dreptul de a-și discuta condițiile de muncă între ei, indiferent dacă sunt organizați sau nu sub forma unui sindicat. Această situație i-ar putea determina pe cei de la Amazon să-și revizuiască politicile de confidențialitate.
📅 Cluj și București: Employer Branding Masterclass, cu upgrade Hacking Work.
Doru Șupeală a luat cele mai valoroase informații, idei și tendințe din piața muncii, prezentate în proiectul Hacking Work și a făcut un upgrade puternic Masterclassului de Employer Branding pe care îl predă deja de cinci ani și peste 50 de ediții, publice și private. Primele sesiuni open ale celui mai intens, interactiv și informal program de învățare în Employer Branding sunt programate la Cluj pe 16 și 17 octombrie și la București pe 2 și 3 noiembrie 🤩. Există și burse 100% sponsorizate 🤩 și prețuri de early booking🤩🤩, așa că rezervă-ți locul acum!
💡Mergi la interviu? 3 strategii și 38 de întrebări deștepte pe care să le adresezi tu.
Ajungi la acest punct al interviului de angajare: intervievatorul a terminat cu întrebările și lasă loc pentru întrebările tale. E un moment perfect să te afirmi – dar cum?
Art Markman, profesor la University of Texas din Austin și autor al cărții „Bring Your Brain to Work” și John Lees, strateg britanic și autor al cărții „How to Get a Job You Love”, au întocmit pentru Harvard Business Review un set complet de recomandări despre cum să abordezi această parte a interviului și exemple de întrebări pe care le-au văzut funcționând în practică:
Concentrează-te pe două obiective:
Unul dintre obiectivele tale este să folosești aceste întrebări pentru a determina dacă această oportunitate este potrivită pentru tine.
Celălalt obiectiv este să te remarci prin întrebări istețe, să te diferențiezi și să demonstrezi că ești cea mai bună persoană pentru job.
Personalizează-ți întrebările. Pune întrebări specifice pentru rolul tău. De exemplu, în loc de „Cum arată o zi tipică aici?” întreabă „Cum ar arăta o zi tipică pentru mine în acest rol?".
Construiește pe baza conversației. Folosește întrebări care să dezvolte ceea ce s-a discutat deja în interviu. Continuă conversația. Vei afla mai multe detalii și vei demonstra, totodată, atenție și interes. Nu uita să incluzi întrebări despre fișa postului, echipă, manageri, dar și despre modalitățile de evaluare practicate și cultura organizațională.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Iată trei argumente pentru care românii care muncesc merită mai mult respect, din cel mai recent episod radio, publicat și ca articol de blog;
🎞️ (3:56 min) Best of Hacking Work: Anca Hâncu: Ce pot face managerii pentru a avea oameni sănătoși în echipă:
🎞️ (16:33 min) Descoperă șase idei despre cum să atragi angajați talentați de la experții McKinsey, din cel mai recent episod Make It Work:
🎧 (4:24 min) Află de ce este important ca managerii și liderii să se conecteze la realitatea angajaților și a muncii lor, din cel mai recent episod din Ideile Hacking Work:
🎧 (3:50 min) Vezi care sunt cele mai noi trei tendințe din piața globală a muncii, din cel mai recent episod al Hacking Work News:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru, împreună cu fantasticii voluntari și suporteri ai acestui proiect.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!