Hacking Monday #13: Puterea prostește: de la Leadership la Leadershit sau cum ajung oamenii buni să fie șefi de rahat
BONUS: România inovează în energia nucleară și caută zeci de mii de specialiști. În plus: Ne vedem vineri Live cu Andra Pintican și Trei idei utile pentru a-ți exersa „ignorarea critică”.
Servus! Ai aici o doză bună cu cinci minute de energie, informații și idei, ca să ai spor toată săptămâna! Trimite-o și altora care crezi că s-ar bucura sau ar avea ce învăța.
🎞️ Puterea ne ia mințile: Doru Șupeală despre Leadership versus Leadershit.
Hai să vorbim deschis: oare de ce avem atâția șefi incompetenți? Câți dintre cei care ne conduc știu cu adevărat ce înseamnă să fii lider? De ce tot mai mulți oameni nepotriviți, nesimțiți sau nepregătiți ajung șefi?
Există o graniță fină între leadership și leadershit, fiindcă puterea corupe și devine un drog extrem de periculos. Liderii noștri trec inconștient și de multe ori involuntar acest prag, iar oamenii, echipele și organizațiile ajung să sufere.
Avem astăzi un episod special și savuros de podcast Hacking Work, filmat la Smida Jazz Festival, în care Doru Șupeală explică de ce puterea ne ia așa de ușor mințile și ce ar trebui să facă fiecare lider ca să nu ajungă un șef de rahat.
🗞️Ce-i nou săptămâna asta?
Ne trebuie 20.000 de specialiști în energie nucleară, până în 2030, estimează Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii Bucureşti. România se angajează într-un program nuclear revoluționar, fiind prima în Europa și a doua în lume, după SUA, care implementează tehnologia SMR (reactoare modulare mici) pentru construirea unei centrale nucleare. Simulatorul centrului de comandă a fost deja instalat la Universitatea Politehnică, acolo unde vor fi și pregătiți viitorii specialiști în energie nucleară din toată Europa. John Kerry, reprezentantul Preşedintelui SUA pe probleme climatice, a spus la București: „Acesta este un moment critic în istoria omenirii şi nu destui oameni sunt concentraţi pe realităţile poluării și schimbărilor climatice cu care ne confruntăm astăzi. Este unul dintre cele mai critice momente pentru oameni, de când suntem pe planetă”.
___
31% dintre români vor doar cash și bani la saltea. Concetățenii noștri rămân sceptici la utilizarea cardurilor bancare, mulți dintre ei considerând că banii cash sunt mai siguri decât plățile digitale, pe care le percep ca fiind vulnerabile la fraudă sau atacuri cibernetice. 24% dintre români își încasează azi salariile în numerar, cifră care ne face (din nou) penultimii din Uniunea Europeană la digitalizarea cheltuielilor. În același timp, 31% dintre români nu au un cont bancar deschis. Motivul principal al scepticismului este lipsa încrederii în sistemul bancar, în general, regăsit în special în rândul persoanelor în vârstă și din mediul rural.
___
Revoluționar: celulele stem pot trata Parkinsonul. Primele rezultate promițătoare au fost anunțate de compania farmaceutică Bayer AG și BlueRock Therapeutics. În cadrul studiului primar, 12 pacienți cu Parkinson au primit celule stem transformate în celule producătoare de dopamină, capabile să le înlocuiască pe cele pierdute din cauza afecțiunii. Rezultatele indică faptul că tratamentul a fost bine tolerat, fără efecte secundare majore, iar după 12 luni pacienții au înregistrat ameliorări semnificative ale simptomelor. Studiul continuă și o nouă rundă de participanți urmează a se alătura în 2024.
📅 Meserii cu rost, LIVE la Hacking Work cu Andra Pintican și Doru Șupeală.
Începem al treilea sezon de podcast. 🤩 Și ca să avem un start cum se cuvine, vineri, 15 septembrie, la ora 9:00, facem un episod special LIVE – „Meserii cu rost la Hacking Work cu Andra Pintican și Doru Șupeală”.
Aflăm în direct de la Andra Pintican, fondatoarea Centrului de Carieră și a Școlii de HR, care sunt cele șapte roluri noi pentru HR-ul de mâine, dar și care sunt soluțiile reale pentru marea provocare a organizațiilor, relația cu Generația Z. Mai mult, aflăm detalii despre noul proiect al Andrei, filmul documentar despre identitatea profesională și sensul muncii - „Meserii cu rost” - și răspundem întrebărilor primite de la voi.
Scrie toate întrebările pe care le ai pentru Andra sau pentru Doru în acest formular și nu uita să-ți notezi în agendă: vineri, 15 septembrie, ora 9:00, live pe YouTube, LinkedIn și Facebook.
💡Vrei liniște? Învață „critical ignoring”, separă lucrurile importante de moloz.
În contextul bombardamentului informațional, fiecare dintre noi resimte oboseala pe care o aduce mediul online. Mai ales pentru că platformele de socializare se hrănesc cu atenția noastră și fac tot posibilul să ne țină captivi cu orele în dezbateri inutile și informații irelevante, doar pentru a ne momi cu diverse produse și servicii.
Pentru o viață mai liniștită, experții ne propun să folosim mai mult critical thinking și mai ales, critical ignoring, concepte care țin de raționalizarea priorităților și eliminarea distragerilor. Concret, poți folosi trei metode pentru a combate ambuteiajul informațional:
Autoreglarea programului – Avem nevoie de un mediu digital aerisit tot atât cât avem nevoie de un spațiu curat în care să ne desfășurăm activitatea. Pentru asta trebuie să oprim notificările și să stabilim ore clare pentru scrolling-ul care ne acaparează timpul.
Verificarea surselor – Suntem adesea tentați să interacționăm cu ce ne sare în ochi, mai ales cu informațiile cu care nu suntem de acord. Însă în loc să intrăm în hora dezbaterilor online, mai bine verificăm sursa informației și prezența ei în publicații de încredere, pentru a afla dacă nu e cumva doar un mijloc de manipulare sau chiar o minciună. Nu tot ce zboară pe internet merită un loc în atenția noastră.
Nu te pune la mintea prostului. Sau a trolului – Dacă interlocutorul face parte dintr-una dintre cele două categorii, nu te lua la trântă cu el. E atât de simplu. Soluția nu e să-i corectăm, ci să-i ignorăm. Iar dacă asta e prea greu, există instrumente de blocare sau chiar raportare a conținutului, atunci când mesajele vin la pachet cu dezinformare.
Conform psihologului William James, „arta înțelepciunii stă în capacitatea de a identifica lucrurile care merită ignorate”.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Citește povestea Alinei și află ce forme mai capătă abuzul la locul de muncă, din cel mai recent articol de blog;
📰 Învățăm să conjugăm verbul „a munci”, din articolul lui Doru din Dilema Veche;
🎞️ (3:56 min) Best of Hacking Work: Vlad Buzoianu – Biroul viitorului creează comunități și contribuie la wellbeing:
🤞Votează pentru Hacking Work la Webstock Awards!
Podcastul Hacking Work apare între nominalizările ediției 2023 a Webstock Awards, la secțiunea Best Video Podcast. Suntem recunoscători și onorați pentru această nominalizare, iar prezența pe o listă atât de prestigioasă este pentru noi confirmarea că munca noastră are impact.
Vă mulțumim tuturor celor care ne urmăriți și susțineți și vă invităm să votați la toate secțiunile de la Webstock, pe cei pe care îi considerați cei mai buni.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Daiana, Andreea, Ionuț și Doru, împreună cu fantasticii voluntari și suporteri ai acestui proiect.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlni online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!