Hacking Monday #11: Andra Pintican – De ce nu găsim joburi în organizații sănătoase?
BONUS: Jumătate din români nu mai găsesc echilibrul dintre muncă și casă + șapte sfaturi care să te ajute să eviți epuizarea la job.
Servus! Maxim cinci minute îți trebuie pentru această doză bună de energie, informații și idei, ca să ai spor toată săptămâna!
🗞️Ce-i nou săptămâna asta?
Românii, tot mai nemulțumiți de echilibrul dintre muncă și casă. Potrivit celui mai recent studiu CIPRA, doar jumătate dintre respondenți (50%) au exprimat satisfacție în ceea ce privește echilibrul dintre viața lor personală și cea profesională, în scădere față de 58% în 2021. Mai mult, 17% dintre angajați se declară total nemulțumiți. Printre principalele cauze de frustrare ale românilor se regăsesc condițiile de trafic (38%), aglomerația (38%) și nivelul de stres (34%).
___
Decât la birou, mai bine deloc. Amazon își pierde oamenii, din pricina politicii inflexibile. Conform unui raport recent, numeroși angajați au ales să renunțe la locul de muncă în loc să revină la birou într-unul dintre sediile principale, așa cum compania le ceruse. Directivele gigantului au fost clare: angajații care lucrează de acasă sunt așteptați să se mute la unul dintre sediile principale Amazon până în prima jumătate a anului 2024. Cei care nu pot sau nu sunt dispuși să respecte această cerință vor fi nevoiți să-și caute alt loc de muncă.
___
CEO-ul companiei aeriene Lufthansa a devenit însoțitor de zbor pentru o zi pe o cursă dus-întors între Germania și Orientul Mijlociu. Jens Ritter a servit pasagerii în clasa business și clasa economică și a scris despre experiența sa pe LinkedIn, subliniind importanța de a obține constant noi perspective, pentru un leadership axat pe progres. CEO-ul a fost impresionat de complexitatea gestionării dorințelor individuale ale pasagerilor și a promis să remedieze discrepanțele din meniul de bord de care, în alte condiții, nici nu ar fi fost conștient. Printre altele, a subliniat că experiența ca însoțitor de zbor l-a făcut să înțeleagă provocările zborurilor pe timp de noapte, cu cerințe care vin în conflict cu nevoia biologică de somn.
🎞️ (3:52 min) Andra Pintican: De ce nu găsim joburi în organizații sănătoase?
Tu de ce rămâi la jobul de azi? Simți că ți-e bine acolo sau ți-e teamă că în altă parte ar putea fi chiar mai rău?
Prin prisma experiențelor îți setezi realitatea. Iar realitatea ta poate deveni într-o zi o pungă mare și lucitoare de popcorn, pe care ai primit-o drept cadou de Crăciun de la șeful tău. 1 euro per angajat - așa arată uneori bugetul pentru surprize, în realitatea managerilor români. Cum te-ai simți? Recunoscător, păcălit sau de-a dreptul umilit?
Oamenii nu pleacă, DE GROAZĂ că poate în altă parte e și mai rău. Organizațiile sănătoase nu „se trezesc să schimbe standardele” DE TEAMĂ să nu se expună.
Asta ne spune Andra Pintican, People Advocate și CEO Școala de HR, adăugând argumente, motive și daunele grave ale acestui cerc vicios al fricii, în video-ul de mai jos:
E doar un fragment din episodul complet pe care te invităm să îl urmărești dacă vrei să afli mult mai multe povești și sfaturi valoroase de la Andra.
🤞Vrei un plus de inspirație? Hai cu noi la Iași, la Revup Conference: Inspiring leaders.
Pe 30 septembrie ne vedem la Iași la The Revup Conference: Inspiring Leaders. Între speakeri, Andrew Bryant, Tamara Markova și Jenny Garrett, dar și Doru Șupeală și Magor Csibi. Conferința are loc la Palatul Culturii din Iași. Biletele pot fi achiziționate de aici. Ne vedem acolo!
💡7 pași să-ți structurezi ziua de lucru astfel încât să eviți epuizarea:
Cunoaște-ți și respectă-ți ceasul intern. Află când ești cel mai energic și structurează-ți ziua în jurul acelor momente.
Protejează orele în care ești cel mai productiv. Dacă dimineața e momentul tău de aur, blochează-ți programul până la ora 10. Dacă ești obosit la 4 după-amiaza, programează pentru această perioadă activități mai ușoare.
Creează obiceiuri care să-ți protejeze timpul și energia. Folosește tehnici precum Pomodoro (împărțirea timpului de lucru în intervale scurte, de obicei 25 de minute de muncă concentrată, urmate de o pauză de 5 minute) și setează limite pentru întâlniri.
Închide notificările în timpul lucrului concentrat.
Decide pragmatic când o ședință poate fi înlocuită cu un email.
Investește puțin timp pentru a economisi mai mult timp mai târziu, prin pregătirea și organizarea periodică a sarcinilor administrative + o listă curată de to do.
Nu uita să acorzi timp și energie activităților non-profesionale, pentru a compensa oboseala și a atinge un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Află cum ne putem proteja rolurile în era inteligenței artificiale și cum putem performa, exersându-ne Inteligența Emoțională din cel mai recent articol de blog;
___
🎞️ (3:50 min) Best of Hacking Work: Alex Lăpușan: O industrie IT puternică presupune inovare și colaborare:
___
🎞️ (5:10 min) Best of Hacking Work: Mihaela Bîtu: Succesul femeilor lider constă în inițiativă, curaj și sprijin:
___
🎞️ (14:51 min) Vezi cum putem lucra mai bine în echipă de la distanță și care sunt atitudinile și obiceiurile care pot fi deranjante pentru ceilalți:
___
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!