Hacking Monday #10: Marius Ștefan, Autonom: „Un lider adevărat nu caută vinovați, ci învățare continuă, inclusiv din greșeli”
BONUS: Bărbații fug de familie fix în brațele șefilor + Cinci sfaturi care să te ajute să răspunzi feedback-ului negativ.
Servus! Maxim cinci minute îți trebuie pentru această doză bună de energie, informații și idei, ca să ai spor toată săptămâna!
🗞️Ce-i nou săptămâna asta?
Bărbații fug de acasă la birou, pentru cafea, papetărie și pentru a scăpa de familie. Mai precis, aproape 25% dintre bărbații incluși în studiul publicat de The Telegraph au menționat că unul dintre motivele pentru care merg la birou este să scape de cicăleala de acasă. De asemenea, bărbații au fost și mai înclinați să declare că își însușesc de la birou materiale de papetărie pentru uz personal. Sondajul a arătat și că interacțiunile sociale și posibilitatea de a cunoaște oameni noi reprezintă de asemenea factori importanți pentru alegerea de a merge la birou.
Chiar vine criza? Piața imobiliară din România se prăbușește. Numărul tranzacțiilor din sectorul imobiliar din România a scăzut cu 20% în primele șase luni ale lui 2023, comparativ cu semestrul 1 din 2022. Iar în orașele mari (București, Cluj, Brașov) tranzacțiile sunt mai puține chiar și cu 30%, ceea ce arată că oamenii preferă să țină banii pentru vremuri grele, decât să mai facă achiziții în această perioadă, când și dobânzile la credite sunt foarte mari. Deocamdată, doar numărul vânzărilor scade, nu și prețurile. O analiză făcută de Banca Națională arată că în orașele-vedetă cererea este mult mai mare decât oferta de locuințe, ceea ce duce la conservarea prețurilor, chiar dacă banii care circulă în piață sunt mult mai puțini. O scădere a prețurilor poate să apară doar dacă piața va stagna la cote minime ale tranzacțiilor pentru o perioadă mai lungă.
Generația Burnout: 70% din liderii sub 35 de ani suferă de epuizare zilnică, iar fenomenul este mult grav printre femei și minorități, arată un nou raport complex pe tema Diversitate, Echitate și Incluziune emis de DDI. Presiunea perfecțiunii și teama de dezvăluire a slăbiciunilor și laturii vulnerabile cresc riscul de epuizare. Managerii empatici pot reduce acest fenomen, sporind de 6x încrederea în superiorii ierarhici și diminuând radical procentul burnout-ului în echipele lor.
🎞️Marius Ștefan: Un lider adevărat își asumă greşelile echipei şi încurajează feedback-ul negativ.
Ia auzi ciudățenie: șefi care îşi asumă greşelile echipei şi încurajează feedback-ul, chiar și negativ, primit de la clienți. Poate părea contraintuitiv însă da, se poate, și se întâmplă chiar în România, la Autonom, o companie lider de piață în sectorul mobilității, care a depășit categoric liderii mondiali ai acestui domeniu.
Marius Ştefan, CEO al Autonom, a înțeles cât de important e ca oamenii să lucreze cu drag și să caute sursa de învățare din orice experiență și povestește cum a construit cultura unei organizații extrem de sănătoase: când nu căutăm vinovați, ci ne concentrăm împreună pe soluții, acestea vin natural, iar echipa devine mai puternică.
Aici ai fragmentul „Best of Hacking Work”, tu vezi întregul episod pe canalele noastre de streaming, zău că merită:
🤞Cauți oameni buni? Hai la We are the People!
Primul mare eveniment de HR Management din Cluj are loc pe 14 septembrie: conferința WE ARE THE PEOPLE, unde te întâlnești cu o mulțime de experți și lideri de opinie valoroși, între care Magor Csibi, Andra Pintican, Raluca Dumitra, Robert Katai, Corina Neagu și al nostru Doru Șupeală. O zi de învățare și conectare ce se anunță memorabilă, hai!
💡 Ai primit feedback negativ? Iată ce poți face, ca să treci cu bine:
Nu răspunde impulsiv: Nu te grăbi să dai un răspuns defensiv bazat pe emoții de care să-ți pară rău ulterior. Ia-ți timp să procesezi informațiile, încearcă să nu iei nimic personal și revino cu un răspuns.
Găsește cauza: Ia acel feedback ca oportunitate de a-ți analiza munca. Încearcă să identifici motivele obiective pentru care ai primit feedback negativ.
Cere-i sugestii persoanei care ți-a dat feedback negativ: De cele mai multe ori există aspecte ale muncii noastre pe care le putem îmbunătăți, dar nu întotdeauna ne dăm seama care sunt acestea. Încearcă să afli de la persoana care ți-a dat feedback ce așteptări are și cum crede că ai putea face mai bine.
Încearcă să afli mai multe despre problemă: Discută deschis cu cel care ți-a dat feedback și descoperă rădăcina problemei. Dacă criticile sale nu se bazează pe ceva concret, încearcă să înțelegi de ce a simțit să dea acel feedback.
Repară eroarea și îmbunătățește-ți munca. Capul sus și înapoi la muncă, nicio problemă nu este de nedepășit, din fiecare greșeală sau dificultate putem învăța pentru a fi mai buni și mai valoroși în viitor.
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
📰 Află care sunt abuzurile comise și azi de angajatorii din România, dezvăluite chiar de angajați, din cel mai recent articol de blog;
🎞️ (4:41 min) Best of Hacking Work: Camelia Macsim: CV-ul trebuie să te ducă la interviu:
🎞️ (3.36 min) Best of Hacking Work: Bogdan Lucaciu: Inovația este în modul în care muncim:
🎧 Ascultă AICI varianta audio a ediției 077 – Hacking Work News rezumată de Ioana și află, printre altele, care sunt noile beneficii oferite de angajatori și ce ne determină să nu mai facem copii:
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Vacanță faină și să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!