Hacking Monday #1: Cum știi dacă ești un angajator bun?; Dăm cadou cărți valoroase pentru idei inspirate;
Pastile de HWNews de peste weekend, evenimente faine și gânduri de început de săptămână.
Dacă și tu crezi că „lunea, nici iarba nu crește”, poate te simți mai degrabă ca pe plantație, decât ca la locul de muncă pe care-l visai.
Sperăm că ne citești de la serviciu, nu de la scârbiciu, însă oricare ar fi situația, suntem aici pentru tine: Hacking Monday va funcționa de acum înainte ca pastila de informație oferită la granița dintre weekend și „cea mai urâtă zi a săptămânii”.
Să îți fie de folos!
Cum știi dacă ești un angajator bun?
Oamenii care lucrează opt ore pentru compania ta îți dau o treime din viață, iar asta reprezintă o mare responsabilitate pentru tine, în calitate de CEO. Angajații care ajung într-o firmă ar trebui să fie ajutați să se dezvolte, să fie mult mai valoroși decât atunci la început.
Asta ne spune Mihail (Mishu) Vlad, CEO și fondator Softia, în noul episod Hacking Work Podcast. Un adevărat model de leadership, Mishu ne dezvăluie câteva dintre secretele care l-au plasat printre cei mai căutați angajatori din industrie: pragmatismul, curajul, lipsa fricii de a o lua de la zero și de a spune DA provocărilor din partea clienților.
În 2014 – la nici 22 de ani, pe când era student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, Mishu devine freelancer în IT. În 2016, când avea 24 de ani, unul dintre clienți i-a spus ”We need more Mishus”, așa că, împreună cu doi prieteni, a început businessul Softia, pentru care se gândea inițial că va forma o echipă de maxim 10 oameni, știind că este foarte greu să se lupte în piața muncii cu multinaționalele gigant. În 2022, Softia a ajuns la o echipă de 100 de oameni, o cifră de afaceri de peste 7 milioane de dolari și peste 13 proiecte, produse dezvoltate pentru clienți.
CONCURS: Spune-ne ce crezi și câștigi o carte de la editura Publica!
Echipa Hacking Work e mereu în căutarea celor mai inspirate idei, astfel că ne-am aliat cu prietenii de la Publica și îți oferim o carte care să îți alimenteze inspirația și setea de cunoaștere pe mai departe. 😉
Ce trebuie să faci? Mai simplu nu se poate:
Urmărește episodul pe canalul nostru de YouTube și scrie-ne tot acolo, în secțiunea dedicată, un comentariu: ce părere ai despre episod, cu ce informații ai rămas după vizionarea lui, ori poate chiar întrebări pentru invitat, care ne vom îngriji personal să ajungă unde trebuie.
Noi le vom citi pe toate și vom premia, săptămânal, unul dintre ele! 😎 Câștigătorul va fi anunțat vineri, în „cea mai iubită zi a săptămânii”.
Succes!🥳
Ce-i nou săptămâna asta?
Revolut face angajări în România, având disponibile peste 1.000 de locuri de muncă. Compania are ca obiectiv să ajungă la 7.000 de angajați până la sfârșitul anului 2023 și vizează deschiderea unei sucursale în România, în primul trimestru al anului 2024. Revolut recrutează specialiști cu experiență în industria financiară și IT.
___
Accenture își va dubla forța de muncă în domeniul inteligenței artificiale la 80.000 de oameni, în doar trei luni după concedierea în masă a 19.000 de angajați. Compania va investi $3 miliarde în practica sa de Data & AI, pentru a-și ajuta clienții să profite de boom-ul tehnologic și să maximizeze potențialul inteligenței artificiale generative.
___
Fondatorul OpenAI, Sam Altman, investește (și) în carne artificială. El a participat la o rundă de finanțare de 30 de milioane de dolari pentru startup-ul britanic Uncommon, care va construi o primă fabrică la Cambridge. Deși comercializarea acestui tip de carne încă nu este autorizată în Marea Britanie și UE, investitori importanți, printre care și Bill Gates, pariază pe succesul său pe termen lung. Aceste startup-uri caută să ofere alternative la hrana tradițională, pentru a reduce poluarea cauzată de agricultură și a combate cruzimea față de animale, promițând totodată că vor deschide noi oportunități de angajare în industrie.
De urmărit:
Conferința We are The People are loc pe 14 septembrie la Cluj. Nu c-am vrea să dăm noi „din casă” mai multe decât oferă la acest moment organizatorii, dar putem să vă asigurăm că ne vedem acolo.
Hacking Week - Ce-am publicat pentru tine zilele astea:
Vezi De ce experiența angajaților contează la fel de mult ca cea a clienților din Biztro Club 01 | Hacking Work;
Ascultă Varianta audio a ediției 067 - Hacking Work News și află, printre altele, despre cum salariile în România devin mai transparente, iar munca mai puțin remote, de ce Marea Demisioneală devine Marea Ședere și câte ore muncește (pe bune) un IT-ist;
Citește 12 sfaturi care te ajută să reduci anxietatea la noul loc de muncă și cum arată Discriminarea femeilor însărcinate la locul de muncă, prin Povestea Martei, pe blog.
Învață Cum lucrezi eficient și durabil cu tinerii din Generația Z, din episodul trecut al podcastului Hacking Work, filmat alături de Mădălina Hodorog.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate newsletterele noastre – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.