Florentin Iancu: Sindicatul te poate proteja.
Ce conține un contract colectiv și cum putem găsi echilibrul între părți.
Știai că în Timișoara există un sindicat în domeniul IT&C? În episodul cu numărul 7 al Hacking Work Podcast stăm de vorbă cu Florentin Iancu care este liderul acestui sindicat, un om care și-a dat seama ca angajații trebuie să aibă un cuvânt de spus în procesul decizional și că pot modela ce se întâmplă la locul de muncă.
Sindicatele nu au o imagine foarte bună în România, sunt văzute ca dușmanii statului și există o propagandă antisindicalistă. Adesea, vedem campanii media care portretizează nu tocmai favorabil sindicaliștii și care au alimentat stereotipurile negative la adresa lor. Poate și din cauza faptului că unii lideri de sindicat și-au construit destul de repede o carieră în politică.
Dar sindicatele joacă un rol fundamental în protejarea angajaților, dar majoritatea sindicatelor sunt create pentru angajații de la stat. Mediul privat are foarte puține sindicate sau deloc, iar angajatul este singur la masa negocierilor.
Un contract colectiv conține salarii compensatorii în funcție de vechime, cursuri de reconversie, cum se acordă prime, cum se plătesc orele suplimentare, munca de weekend, concedii, tot ce ține de relația de muncă. Contractul colectiv suprascrie cel individual, astfel încât dacă beneficiile din contractul colectiv sunt mai mari decât ceea ce este în cel individual, atunci angajatul se va bucura de avantajele pe care le oferă acest tip de contract.
Florentin Iancu a studiat la Universitatea Politehnică Timișoara, secția de Automatizări și Calculatoare și a absolvit și Facultatea de Științe Economice Timișoara, secția Relații Internaționale. Ulterior, a urmat și un masterat in Franta. A lucrat în domeniul IT, iar din 2009 a renunțat la poziția de software developer și a devenit liderul Sindicatului Național al Angajaților din sectorul ITC, servicii suport și outsourcing.
SITT a fost înființat în 2009 de către un grup de angajați Alcatel-Lucent Romania. Nevoia de sindicalizare a venit ca răspuns la o serie de planuri ample de restructurare pe care compania le demarase cu mult timp înainte, fără nici o consultare cu salariații.
Versiunea audio a episodului poate fi ascultată aici.
Scrie-ne părerile tale în secțiunea de comentarii. Să îți fie de folos!
Hacking Work este primul podcast din România care vorbește clar, cinstit și curajos despre piața muncii, un produs multimedia oferit de DevNest și produs de Pluria Romania, Undelucram.ro și SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili.
Acest material a fost prelucrat cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech, care asigură cea mai bună acuratețe în limba română (95%+).
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🔵Google Podcast 🔵Apple Podcast 🔵RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🟠Linkedin 🟠Instagram.